Nieuw

Waar u geen weet van heeft

Natuurlijk we zijn het er allemaal wel zo’n beetje over eens dat met name openbare gebouwen rolstoelvriendelijk moeten zijn nietwaar. Een opritje hier, een hellinkje daar, moet kunnen toch?

Nee mijn vraag is; hoever moet je daarmee gaan ? Overdreven denkt u ? Nou eenmobility-scooter-1372965_640 voorbeeld dan maar; in de ‘Verkiezingstram’ van Den Haag stapte een mevrouw in en die vond het maar een schande dat nog niet alle perrons het mogelijk maakten dat je er met een scootmobiel in of uit de tram kon ! Schande ! Mevrouw ziet over het hoofd wat al die aanpassingen al gekost hebben en nog gaan kosten. Wel emmeren als de prijs voor een ritje iets stijgt maar er niet bij stilstaan wat het kost om alle perrons rolstoelvriendelijk te maken. Dat kan en dus moet het ! En dat moet nu !

Wellicht dat het u nooit is opgevallen dat ook alle bushaltes zijn aangepast, nou let er maar eens op. Afhankelijk van de situatie ter plekke vergt één zo’n halte aanpassen tussen de paar dagen tot meerdere weken werk met meerdere wegwerkers/stratenmakers. Dat kost dus wel een paar centen. Maar dan ben je er nog niet, alle bussen moeten dan tevens worden uitgerust met een elektrisch bedienbare loopplank. Extra kosten per bus ruwweg tussen de € 10.000,= en € 20.000,=.

En dan komen de problemen waar de “verkeersdeskundigen” vanachter hun bureaupassenger-groove-1420426_640 even niet bij hadden stilgestaan. Zo’n rolstoel moet vastgezet worden want je wilt natuurlijk niet dat als de chauffeur onverhoopt een keer hard moet remmen hij rechts over het gangpad wordt ingehaald door een rolstoel die vervolgens door de voorruit klettert.

Ja zegt de deskundoloog, dat vastzetten moet de chauffeur ‘even’ doen. Hij is tenslotte verantwoordelijk voor zijn reizigers. Daartoe zal de goede man dan wel even zijn wisselgeld en zijn kaartjes op moeten bergen om te voorkomen dat er een paar scholieren met zijn geld vandoor gaan. Tegelijk zit de goede man vast aan een tijdschema als een korset want soms verdenk je maatschappijen ervan dat ze die rijtijden opgemeten hebben met een Ferrari Testarosso. Maar goed, we gaan op weg, bij halte twee staat een rolstoel, prima, het hele spul ingeladen en daar gaan we met enige vertraging weer verder, bij halte vier staat er weer één. Hé dat is vervelend want er is maar één plek om zo’n ding volgens de regels van de kunst vast te zetten. Wat nu ? Binnen de stad zou je kunnen zeggen neemt u de volgende bus maar, maar in het streekvervoer zijn een hoop lijnen die om het half uur rijden, kun je dan met goed fatsoen van zo iemand vragen of hij nog maar even een half uur in wind en regen blijft wachten op de volgende in de hoop dat die zijn plaats dan nog wel vrij heeft ? Vastbinden aan de trekhaak dan maar ?

Volgende probleem; men was uitgegaan van rolstoelen maar vaker dan rolstoelen zie je tegenwoordig scootmobielen. Hè dat is nou vervelend, die passen niet op die plekken ombus-1868507_640 ze vast te zetten. Geen idee wanneer u voor het laatst met de tram of de bus bent gegaan maar iedereen heeft weleens het gekloot meegemaakt als er iemand met een kinderwagen instapt. Jazeker in principe is het verplicht het kind eruit te halen en het wagentje op te vouwen. Maar dat is achterhaald, we zijn tegenwoordig zo “assertief” dat we dat massaal verdommen. Enig idee hoe dat dan gaat als er iemand het idee krijgt met zijn scootmobiel naar binnen (en na verloop van tijd ook weer naar buiten) te gaan ? En wat nou als er liefst tijdens het spitsuur meerdere rolstoelen, scootmobielen en kinderwagens hun plek opeisen. Want zo zijn we natuurlijk ook, als de mogelijkheid is geschapen dan moet dat ook altijd en overal kunnen en niet alleen in de daluren. (De HTM in Den Haag heeft zich er lange tijd op beroepen dat ze scootmobielen niet konden toestaan ivm brandgevaar maar werden teruggefloten).

Nou mag ik dit dus van onze GroenLinkse Kameraden milieufreaks helemaal niet zeggen want dan ben ik tegen een inclusieve samenleving (zeggen ze).

En dat brengt me dus weer terug bij de vraag waar ik mee begon; hoever moet je daarmee gaan ? Tijl durft zelfs geen schatting te maken hoeveel alle aanpassingen tot nu toe hebben gekost. 1 Miljard ?  Twee miljard ? Misschien zelfs wel meer en nog altijd werkt het niet zoals de luchtfietsers vanachter hun bureau het voor zich zagen.

Een fors deel der problemen zijn op het bordje van de buschauffeur of trambestuurder geschoven onder het motto “je zoekt het maar uit”. Probleem is natuurlijk dat iedereen tegenwoordig denkt mondig te moeten zijn, we nemen niet zomaar genoegen met aanwijzingen van een chauffeur of bestuurder, nee die moet zijn bek houden en rijden want we hebben haast. Dat dan nog los van het feit dat een groeiend deel van onze multiculturele heilstaat het Nederlands niet machtig is. Wat trouwens niet wil zeggen dat ze bij de minste of geringste tegenslag (aanwijzing) luidkeels hun ongenoegen uiten, dat is een van de weinige dingen die ze snel doorhadden….

tram-711792_640

Ander probleem waar men niet bij had stilgestaan; een bus is 12,5 meter lang maar heeft een heel korte wielbasis, niks mis mee maar dat maakt hij in sommige situaties met de voorkant een stukje over de stoep heen komt, bij haltes bijvoorbeeld. Maar ja dat gaat ineens niet meer als je die verhoogt ! Resultaat is dat de bus wat verder van de stoeprand stopt. Dan moet je onze mondige reizigers eens horen ! Geen nood, alle net verbouwde haltes werden weer aangepast en dat kostte dan weer…. nee ik stop, u mag het zelf invullen.

Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.012 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

15 Comments on Waar u geen weet van heeft

 1. Allemaal minderheidsgroepjes die alleen maar meer eisen, EISEN en nog eens E I S E N!

  Vroegah ging er gewoon een sjouwer mee in plaats van dat die sjouwfeur in touw moest, in die tijd zat Zeepertje ook eens op die bussies. Maar goed dat dat niet meer zo is want dan bleven deze claimers wel langer dan een half uur staan vrees ik…

  Zeepertje is er ook mee gestopt toen ie -om vervelende passagiers te tergen (lees lesje leren), 5 rondjes op een rotonde bleef draaien…

  Boze baas, moi; dikke middelvinger en Zeepexit… LOL

  Like

 2. Het is het VN-verdrag waar die (linkse) drammers zich op beroepen.
  Dat u weet waarom al die miljoenen moeten worden uitgegeven.
  http://www.vnverdragwaarmaken.nl/vnverdragwaarmaken/images/vninfo/VN-Verdragtekst.pdf

  Like

 3. Republikein // maart 15, 2018 om 11:33 //

  De wereld op z’n kop, zei gister nog tegen mijn vrouw, ik wil ook homo worden want hoor ik bij de club, ze vindt me een racist, weet overigens niet wat het betekent.
  Voor de goede orde, ik heb niks tegen die lui, engnekken heb je overal.

  Liked by 1 persoon

 4. boorzalf // maart 15, 2018 om 11:35 //

  Schitterend Tijl!!! “rijtijden opgemeten hebben met een Ferrari Testarosso”.

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel // maart 15, 2018 om 11:55 //

  Zoals de geregelde bezoeker van onze site inmiddels wel weet ben ik betrokken geweest bij het openbaar vervoer en heb de omvorming van semi-overheidsinstelling naar marktwerking meegemaakt. In de tijd dat de overheid nog een grote vinger in de pap had was er veel mis met het OV, het leek soms alsof de bomen tot in de hemel groeiden. Daarna werd alles weggegeven aan de “markt” en dat heeft niet gebracht wat men ervan verwachtte. Veel van de veranderingen waren niet in het voordeel van de reiziger en nagenoeg alles was gericht op kostenbesparing vaak over de rug van het personeel.
  Het OV is in handen gekomen van een paar grote spelers en je kunt je afvragen of dat de beoogde “marktwerking” was waar men naar op zoek was. Arriva, Connexxion en Veolia zijn gigantische multinationals zonder enige binding met Nederland.
  “Europa” heeft de rest gedaan, er kwamen regels voor heel Europa en Nederland is zoals gebruikelijk weer het braafste jongetje in de klas, zo waren de aanpassingen aan haltes opgelegd door de EU. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te zien dat dit in landen als Spanje en Griekenland nauwelijks wordt nageleefd. Op vakantie in Griekenland heb ik werkelijk met open mond lopen kijken naar het OV aldaar, de ene keer zag je een bus waar men zelfs in Nederland alleen maar van kan dromen terwijl de volgende bus op dezelfde lijn aan elkaar hing met touwtjes en duct tape.
  De mogelijkheid om OV toegankelijk te maken voor minder validen wordt zwaar overschat, de kosten die daarmee gepaard gaan overstijgen elke fantasie terwijl de ‘opbrengst’ zeer beperkt is.

  Like

 6. Republikein // maart 15, 2018 om 13:40 //

  Ik heb nog een strippenkaart.

  Like

 7. boorzalf // maart 15, 2018 om 14:32 //

  Veolia is ook zo,n bedrijf dat de BBA leeg gevreten heeft en alle ontroerend goed verkocht heeft, zakken gevuld en weg zijn ze weer. De economische prinkhanen, oh ja, dat heet tegenwoordig marktwerking. Op de buurt busjes zitten allemaal vrijwilligers op, ( DIT ZIJN GEWOON BETAALDE BANEN ) maar ja, als vroeg gepensioneerde wil je wat doen voor de maatschappij tja, de hele dag thuis zitten is ook zowat. Als je zo graag vrijwilligers werk wil doen ga dan het legers des heil helpen of zo. Maar blijf met je poten af van betaalde banen, om daar als vrijwilliger te werken. En de busmaatschappij trekt bij elke nieuwe dienstregeling de touwtjes aan, langer werken minder pauzes dus geen tijd om te pissen en te vreten. De BOA,s zijn bijna ook al weggezuiverd, want ja de chauffeur heeft natuurlijk een noodknop, dus kunnen er wel wat boa,s weg. Bespaart weer wat geld. Dat zwart rijden flink is toegenomen daar ligt geen hond wakker van. En deze trend zien we in de hele maatschappij.

  Like

 8. Scrutinizer // maart 15, 2018 om 14:37 //

  @Tijl,
  Een zg. marktwerking waarbij 1 partij het monopolie heeft op het verstrekken van concessies waarvan ze zelf zowel de prijs bepaalt als de restricties, is natuurlijk helemaal geen echte marktwerking. In tegendeel, de bedoeling is eigenlijk da het mislukt waardoor men de markt de schuld kan geven om privatisering in andere sectoren te voorkomen.

  Verder doet het voor de consument an sich niet ter zake of vervoer openbaar is of niet, wel wat de prijs en de dienst is. M.a.w. als een taxirit niet duurder zou zijn dan een busrit dan zoden heel wat lui nietlanger “de voorkeur geven” aan een busrit.
  Nu zal een taxirit weliswaar nooit aan dezelfde prijs zijn maar dat hoeft ook iet aangezien je betere service hebt. Alleen is momenteel dat verschil gigantisch en zou het vee kleiner zijn als enerzijds OV niet langer gesubsidieerd zou worden en anderzijds taxi’s niet langer (extra) belast, d.w.z. met dure licenties. Gewoon: eenieder met een rijbewijs en een GPS kan aan de slag. De jongste jaren gaat het ietwat die kant uit dankzij ueber die het technologisch mogelijk maakt want hoe zou je vroeger ander het telefoonnummer gevonden hebben van Piet of Jan die sings vorige week, res. vorige maand besloten voortaan met hun auto taxidiensten aan te bieden.
  Er zouden ook helemaal geen standplaatsen moeten zijn waar alleen mensen met een dure vergunning mogen wachten op klanten (bv. nabij een station of luchthaven) doch gewoon dit openstellen voor iedereen doch op die aantrekkelijke locatie zou er een hoger tarief zijn (per minuut) dan gewoon parkeren 200m verder. Maar je betaalt bv. 0,5 EUR per minuut ongeacht wie je bent of wat je er komt doen. Dus als een vader zijn dochter onbezoldigd wil komen ophalen of juist brengen op de luchthaven, dan kan ie gewoon even staan op die comfortabele locatie vlak voor de ingang/uitgang vanwaar je minder ver met je bagage moet sleuren. Maar … 6 minuten tijdverspillen kost je wel alvast 3 euro. !0 minuten talmen en het zijn er alvast 5. Maar laat het aan iedereen vrij, zonder licentie of whatever.

  Zo zou je het ook kunnen doen met bushaltes.
  Een bus wil daar mensen droppen of oppikken? Mooi maar dat is dan met een tarief per minuut (afhankelijk van de locatie en het tijdstip, bv. meer in de spits). In een echt vrije markt zou een bus of niet veplicht worden om iedereen als klant te aanvaarden of speciale tarieven mogen hanteren voor tragen. Vandaag de dag hebben ouderen vaak een kortingskaart. Wel, eigenlijk zou het omgekeerd moeten zijn. Laat mensen met een looprekje 1 euro extra betalen. Oh, wacht, dat is discriminatie. Dat mag niet. Nou vandaag is dat natuurlijk ook. Je zou kunnen stellen dat er een algemeen tarief is en een speciaal tarief voor niet-gepensionneerden. Wie jonger is dan 65 betaalt een toeslag. Natuurlijk wordt het anders voorgsteld. Alsof er een normaal tarief is en wie ouder is krijgt korting. Goh, als het per se nodig is om met spitsvondigheden je slag thuis te halen, nou, dan doen we het maar zo. Dan zou je dus zeggen er is een normaal tarief maar wie onder de 65 is, krijgt korting.
  Hoe dan ook de huidige markt is geen vrije markt doch een door de overheid georganiseerd gedrocht dat gedoemd is om vierkant te draaien en de vrije markt een slehte naam te geven.

  Maar belangrijkste punt is: de klant’s keuze voor OV of Taxi is niet een principiele doch een afweging voor wat ie krijgt aan welke prijs. Duurder OV (ongesubsidieerd) en goedkopere taxis (niet meer dubbel belast) zou een enorme shift met zich meebrengen.
  In China zijn er naast officiele taxis ook talloze informele (pas op: ik heb het nu nog over het pre-ueber tijdperk) en wel in 2 categorien: enerzijds kleinere en goedkopere auto’s, (bv. naar ons vetaald als: een Polo als taxi i.p.v. steeds minimaal een Passat). En anderzijds een soort overdekte gemotoriseerde 3-wiel bromfietsen met achterop een bankje waar 2 mensen naast mekaar kunnen zitten. Ideaal voor relatief korte afstanden. In beide gevallen is de prijs vaak sowieso aantrekkelijker dan bij reguliere taxis maar bovendien kan je vaak vooraf onderhandelen. Toen ik in Beijing woonde, nam ik misschien 2x per maand eens een bus en 2x per week een gewone taxi maar misschien wel 6x per week een goedkope mini-taxi. Dat kostte nog steeds meer dan een busrit maar nog geen fractie van en reguliere taxi en was veel comfortabeler dan een collectieve bus die je brengt van waar je niet bent naar waar je niet moet zijn.

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel // maart 15, 2018 om 16:28 //

  @boorzalf
  Veolia is een werkelijk gigantische Franse multinational die als kernzaak waterzuivering heeft, ze hadden ook een transportsector, van zeeschepen tot busmaatschappijen, zij hebben destijds meegedaan aan de inschrijving voor diverse concessie’s. Daarbij lagen nogal wat eisen op tafel om daaraan te kunnen voldoen hebben ze op andere vlakken flink moeten snijden. Na een aantal jaar heeft het moederbedrijf besloten de gehele transportsector af te stoten. De busbedrijven in Nederland zijn daarbij overgenomen door Transdev weer zo’n andere Franse multinational die onder andere weer het moederbedrijf is van Connexxion.
  Ik denk niet dat het terecht is te stellen dat ze de BBA of een andere maatschappij hebben leeg gevreten.

  Like

 10. Tijl Uylenspiegel // maart 15, 2018 om 16:38 //

  Scrutinizer het OV wordt al enige tijd betaald met een OV chipkaart, er zijn dus geen verschillende tarieven meer, daarbij is ook het systeem van zone’s komen te vervallen. De klant/reiziger betaalt precies het stukje dat hij/zij heeft meegereden.
  Daarbij is er niet echt één maatschappij die alle concessies heeft opgekocht alleen het speelveld is natuurlijk wel heel klein vanwege de grote investeringen die een concessie vraagt.
  Grote investering/ kleine winstmarge dus het valt te begrijpen dat men niet staat te dringen maar dat maakt nog niet dat er iemand een monopolie heeft.

  Like

 11. Scrutinizer // maart 15, 2018 om 19:34 //

  @Tijl,
  Wat ik bedoelde was: de overheid is heeft het monopolie op het verestekken van concessies. Zij kan eenzijdig de prijs bepalen én de voorwaarden (bv. min. tarief, max. tarief, frequentie, en verplicht ook elke uithoek bedienen zelfs al is het verlieslatend om voor 3 man en een paardekop een lijn tot in een klein gehucht te moeten doortrekken etc.). Hoe dan ook is er van een vrije markt geen sprake. Het is en blijft de overheid die bepaalt. Alleen de uitvoering is geoutsourced.

  Like

 12. Laatst bleef een rolstoelgebruiker bij de halte staan en de bus reed door. De bestuurder had dus zelf een beslissing genomen, maar werd wel op het matje geroepen.

  Like

 13. paulzwueste // maart 16, 2018 om 00:53 //

  En dan hebben we het nog niet gehad over die speciale toiletten voor rolstoelrijders.
  Man, man, wat ’n luxe en wat ’n ruimte!!!
  Dat moet ook want je moet met je rolstoel ’n slag in de rondte kunnen maken.
  Vaak is er ook ’n speciale lift ingebouwd die de rolstoel binnen enkele seconden naar de betreffende rolstoel-toilet-verdieping brengt.

  Komt voor….

  Like

 14. Tijl Uylenspiegel // maart 16, 2018 om 01:08 //

  Nou het ligt iets anders Scrutinizer maar u heeft gelijk als u stelt dat van een échte vrije markt geen sprake is en de overheid een veel te grote vinger in de pap heeft.
  Vervelende bijkomstigheid is dat bedrijven alleen maar kunnen besparen op personeelskosten, het OV kende een zeer goede CAO maar ze zoeken steeds naar wegen om dat te omzeilen. In eerste instantie via parttimers via uitzendbureau’s en later zelfs fulltimers. De roosters wordt zoals ze dat zo mooi zeggen alle lucht uit geperst. Daarmee bedoelen ze dat zelfs de wettelijke rusttijden nog maar nauwelijks en soms zelfs helemaal niet gehaald worden. Op papier klopt het natuurlijk want anders zouden ze de arbo achter zich aan krijgen maar in realiteit zijn het net slavendrijvers.

  Like

 15. Republikein // maart 16, 2018 om 06:12 //

  Soldij, een hap uit je omzet.
  Hoe lossen we dat op.
  Niet.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s