Nieuw

“Onder onze helden bevinden zich geen witte mannen” – nieuwe tentoonstelling in het Multiculturele Centrum

Foto: Multiculturele Centrum in Fittja. Bron/Auteur: Nyheteridag.

Zweden – Het Multiculturele Centrum in Fittja heeft afgelopen donderdag een tentoonstelling geopend waar belangrijke mensen in de geschiedenis belicht worden – maar blanke mannen zijn daarbij uitgesloten.

Door: Jonathan Norström – Vertaling: ‘Rommel’

Veel belangrijke mensen in de geschiedenis worden nooit vermeld in de geschiedenisboeken. Meent het Multicultureel Centrum in Fittja, dat met zijn nieuwe tentoonstelling “Onder onze helden bevinden zich geen witte mannen” hoopt daar verandering in te brengen, die op donderdagavond werd geopend en tot 22 april voortduurt. Zoals de betiteling al aangeeft zullen er alleen maar helden met een bepaalde achtergrond aan de orde zijn.

“De tentoonstelling […] geeft de kijker de mogelijkheid om de eurocentrische en gender-normatieve helden, koningen en revolutionairen die in de westerse geschiedschrijving naar voren komen te herinterpreteren, en misschien zelfs in vraag te stellen”, beschrijft het Multiculturele Centrum zijn tentoonstelling op zijn website.

Achter de tentoonstelling staan de kunstenaars Nabila Abdul Fattah en Lejla Harbas. De eerstgenoemde heeft op Twitter beschreven hoe ze op het idee kwam voor de tentoonstelling. Het begon toen ze het Volksarchief in Gävle bezocht, waar de collecties gemengde gevoelens van bewondering en afgunst bij haar opwekte.

“Want hoewel ik als activiste mezelf toch enigszins kon herkennen in de archieven van de Zweedse geschiedenis, waren deze niet van ‘mij’. Het waren niet mijn ‘voorouders’ waarover werd geschreven. Toen kreeg ik het idee om de tentoonstelling ‘Onder onze helden bevinden zich geen witte mannen’ te maken. Niet om ‘racistisch’ te zijn (lol)”

Ze vervolgt:

“Maar om zwarte en bruine vrouwen en mannen te verheffen, die uit ‘onze’ plaatsen komen. Die ‘onze’ voorouders zijn. Die ook ‘onze’ geschiedenis hebben veranderd, voordat we naar Zweden kwamen. Want voor ons in de diaspora kan het Volksarchief in Gävle slechts een klein deel aanbieden”

Multiculturele Centrum schrijft op haar website dat veel mensen die een cruciale rol in de geschiedenis hebben gespeeld niet zichtbaar zijn in de westerse geschiedenisboeken, wat het aanbod van rolmodellen beperkt voor degenen die “in de diaspora leven”:

“De meeste geschiedenisboeken vertellen over de goede, rechtvaardige en innovatieve Europeanen, hoewel we vandaag weten dat bijvoorbeeld democratie en feminisme niet door ‘westerse genieën’ is bedacht.”

Multicultureel Centrum is een gemeentelijke stichting “die werkt voor een samenleving waarin de diversiteit wordt weerspiegeld in het nationale zelfbeeld, en waar migratie een natuurlijk onderdeel is van het Zweedse culturele erfgoed.”

De tentoonstelling wordt bediscussieerd op de sociale media. De Afghaanse asielactivist Amir Nabizadeh propageert de tentoonstelling, maar stuit op critici:

Onder mijn helden Amir zijn veel zwarte mannen. Ik ben meer ruimdenkend dan dat ik mensen in rassen en groepen classificeer zoals jullie van identiteit-links doen. Jullie Amir, jullie versplinteren en schaden Zweden met jullie polarisatie. 

Bron:

https://nyheteridag.se/bland-vara-hjaltar-finns-inga-vita-man-ny-utstallning-pa-mangkulturellt-centrum/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 940 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6329 Articles)
Altijd in oppositie.

4 Comments on “Onder onze helden bevinden zich geen witte mannen” – nieuwe tentoonstelling in het Multiculturele Centrum

 1. Henk der Niederlànder // maart 9, 2018 om 19:15 //

  Ja het democratische gehalte van de landen waar over gesproken word kennen ee dus als het daar uitgevonden is mag je je eigen soort democratie wel houden.
  Hier is het ook niet best gesteld met de democratie maar Ik geef dan toch de voorkeur aan de onze met al zijn gebreken.
  Daarbij dat feminisme geen westerse uotvinding is zien we nog elke dag aan de koeien die onder alle soorten kopvodden lopen.

  Like

 2. templars2017 // maart 9, 2018 om 20:16 //

  polarisatie ,racisme xenofobie, allemaal woorden die zaken belichamen die de blanke mens niet meer mag gebruiken of er onder gecatalogeerd wordt ,doch zij die het als een soort van sociale gevangenis gebruiken bezondigen er zich zelf heel uitvoerig aan doch de blanke tegen wie het gericht wordt ,die moet zwijgen.

  Like

 3. antiislamnu // maart 9, 2018 om 23:23 //

  Kots kots kots je zou daar geboren zijn en van je land houden als je dan nu een jaartje of 40 50 bent dan leef je echt in de hell.

  Like

 4. Dat kan alleen door de geschiedenis te vervalsen. Democratie komt van de oude Grieken.
  punt.
  Multicultureel centrum, die term is op zichzelf al een leugen, als je erover na denkt.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s