Nieuw

De geboorte van het Cultureel Marxisme: hoe de “Frankfurter Schule” Amerika veranderde

De jaren vijftig waren een eenvoudige, romantische en gouden tijd in Amerika.

Californische stranden, buitenwijken en stijl. Atlas Shrugged werd gepubliceerd, NASA werd opgericht en Elvis rockte nog. Van 1950-1959 werden jaarlijks meer dan 4 miljoen baby’s geboren. De natie stond op elk gebied boven op de wereld.

Het was een tijdperk van grote economische welvaart in The Land of the Free.

Wat is er gebeurd met de Amerikaanse karaktereigenschappen van vertrouwen, trots en verantwoording?

De wortels van het Westerse culturele verval zijn zeer diep en zijn een eeuw geleden ontstaan. Het begon met een losse clan van ideologen binnen de communistische beweging van Europa. Vandaag de dag staat het bekend als de Frankfurter Schule, en haar idealen hebben de Amerikaanse samenleving pervers gemaakt.

Wanneer het resultaat mislukt, verandert u gewoon de theorie

Voor WOI stelde de Marxistische theorie dat als er in Europa een oorlog uitbrak, de arbeidersklasse tegen de burgerij zou opstaan en een communistische revolutie zou veroorzaken.

Zoals bij veel marxistische theorie klopte er geen jota van de theorie. Toen de oorlog in 1914 uitbrak, trok het proletariaat hun uniformen aan en trok ten oorlog, in plaats van een revolutie in gang te zetten.

Na afloop van de oorlog werd aan de marxistische theoretici gevraagd: “Wat ging er mis?

Twee zeer prominente marxistische denkers van die tijd waren Antonio Gramsci en Georg Lukács. Ieder op zich concludeerde in zijn eentje dat de arbeidersklasse van Europa verblind was geraakt door het succes van de westerse democratie en het kapitalisme. Ze redeneerden dat een communistische revolutie niet mogelijk was tot ze allebei vernietigd waren.

Gramsci en Lukács waren allebei actief in de communistische partij, maar hun leven zou een zeer verschillende richting uit gaan.

Gramsci werd gevangen gezet door Mussolini in Italië, waar hij in 1937 stierf als gevolg van een slechte gezondheid.

In 1918 werd Lukács minister van cultuur in het Bolsjewistische Hongarije. In die tijd realiseerde Lukács zich dat als de gezinseenheid en seksuele moraal zouden worden uitgehold, de maatschappij kon worden afgebroken.

Lukács voerde een beleid, getiteld “cultureel terrorisme”, dat zich op deze twee doelstellingen richtte. Een belangrijk deel van het beleid was gericht op de geest van kinderen door middel van lezingen die hen aanmoedigden om de christelijke ethiek te beledigen en te verwerpen.

In deze lezingen werd grafisch seksueel materiaal aan kinderen gepresenteerd en werden ze onderwezen over los seksueel gedrag.

Ook hier mislukte weer een marxistische theorie in de echte wereld. De mensen waren verontwaardigd over het programma van Lukács en hij vluchtte Hongarije uit toen Roemenië in 1919 binnenviel.

De geboorte van het Cultureel Marxisme

Alles was rustig op het marxistische front tot 1923 toen de culturele terrorist kwam opdagen voor een “Marxistische studieweek” in Frankfurt, Duitsland. Daar ontmoette Lukács een jonge, rijke marxist die Felix Weil heette.

Tot Lukács verscheen, was de klassieke marxistische theorie uitsluitend gebaseerd op de economische veranderingen die nodig waren om de klassenstrijd te winnen. Weil was enthousiast over de culturele invalshoek van Lukács op het marxisme.

Weils interesse bracht hem ertoe om een nieuwe Marxistische denktank te financieren: het Instituut voor Sociaal Onderzoek. Later zou het bekend worden als de Frankfurter Schule.

In 1930 veranderde de school van richting onder de nieuwe directeur Max Horkheimer. Het team begon de ideeën van Sigmund Freud te vermengen met die van Marx, en cultureel marxisme werd geboren.

In het klassieke Marxisme werden de arbeiders van de wereld onderdrukt door de heersende klasse. De nieuwe theorie was dat iedereen in de samenleving psychologisch onderdrukt werd door de instellingen van de westerse cultuur. De school concludeerde dat deze nieuwe focus een nieuwe voorhoede nodig zou hebben om de verandering te stimuleren. De arbeiders konden niet alleen opstaan.

In 1933 kwamen de nationaal-socialisten in Duitsland aan de macht. Het was een slechte tijd en plaats om een Joodse marxist te zijn, zoals de meesten aan de  faculteit van de school waren. Dus verhuisde de school naar New York City, het bastion van de Westerse cultuur in die tijd.

Coming to America

In 1934 werd de school opnieuw geboren aan de universiteit van Columbia. De leden begonnen hun ideeën over de Amerikaanse cultuur uit te oefenen.

Het was op de universiteit van Columbia dat de school het instrument verfijnde dat zij zou gebruiken om de Westerse cultuur te vernietigen: het gedrukte woord.

De school publiceerde veel populair materiaal. De eerste daarvan was Critical Theory.

Critical Theory speelt met semantiek. De theorie was simpel: elke pijler van de westerse cultuur bekritiseren – gezin, democratie, gewoonterecht, vrijheid van meningsuiting en anderen. De hoop was dat deze pijlers onder de druk zouden barsten.

Vervolgens was er een boek Theodor Adorno, de auteur van Theodorno, The Authoritarian Personality. Het heeft de traditionele Amerikaanse opvattingen over rolpatronen en seksuele moraal als “vooroordelen” geherdefinieerd. Adorno vergeleek ze met de tradities die hebben geleid tot de opkomst van het fascisme in Europa.

Is het toeval dat het favoriete scheldwoord dat de politiek correcten vandaag de dag gebruiken “fascist” is?

De school verschoof de focus van economie naar Freud door werken over psychologische onderdrukking te publiceren.

Hun werk verdeelde de samenleving in twee grote groepen: de onderdrukkers en de slachtoffers. Zij voerden aan dat de geschiedenis en de realiteit gevormd werden door de groepen die de traditionele instellingen beheersten. Dat was destijds het codewoord voor mannen van Europese afkomst.

Van daaruit voerden zij aan dat de sociale rollen van mannen en vrouwen te wijten waren aan genderverschillen die door de “onderdrukkers” werden gedefinieerd. Met andere woorden, het geslacht bestond in werkelijkheid niet, maar was slechts een “sociale constructie”.

Een coalitie van slachtoffers

Adorno en Horkheimer keerden na de Tweede Wereldoorlog terug naar Duitsland. Herbert Marcuse, een ander lid van de school, verbleef in Amerika. In 1955 publiceerde hij Eros en Civilization.

In het boek betoogt Marcuse dat de Westerse cultuur inherent repressief is omdat ze geluk opgeeft voor sociale vooruitgang.

Het boek riep op tot “polymorfe perversiteit”, een concept van Freud. Het stelde het idee van seksueel genot buiten de traditionele normen om. Eros en beschaving zouden zeer invloedrijk worden in het vormgeven van de seksuele revolutie van de jaren zestig.

Marcuse zou de vraag van Horkheimer uit de jaren dertig van de vorige eeuw beantwoorden: wie zou de arbeidersklasse vervangen als de nieuwe voorhoede van de marxistische revolutie?

Marcuse geloofde dat het een slachtoffercoalitie zou zijn van minderheden zwarten, vrouwen en homoseksuelen. Schoppend tegen alles wat ‘establishment’ was, verspreidden de idealen van de Frankfurter School zich als een lopend vuurtje over Amerikaanse universiteiten. 

Vervolgens publiceerde Marcuse in 1965′ Repressieve Tolerantie’ terwijl de verschillende sociale bewegingen in Amerika in volle gang waren. Daarin betoogde hij dat tolerantie van alle waarden en ideeën de onderdrukking van “correcte” ideeën betekent.

Hier bedacht Marcuse de term “bevrijdende tolerantie”. In het verslag werd opgeroepen tot tolerantie voor ideeën van links, maar onverdraagzaamheid van rechts. Een van de overkoepelende thema’s van de Frankfurter Schule was totale onverdraagzaamheid voor elk gezichtspunt behalve voor die van zichzelf. Dat is ook een fundamenteel kenmerk van de huidige politiek correcten.

Om Max Horkheimer te citeren:”Logic is niet onafhankelijk van inhoud”.

Herinnerend aan de woorden van Winston (nee niet die)

Het werk van de Frankfurt School heeft een grote invloed gehad op de Amerikaanse cultuur. Het heeft het homogene Amerika van de jaren vijftig van de vorige eeuw omgevormd tot een verdeeld, gepolariseerd land.

Dit heeft op zijn beurt weer bijgedragen aan de onmiskenbare afbraak van de familie-eenheid, maar ook aan identiteitspolitiek, radicaal feminisme en raciale polarisatie in Amerika.

Het is moeilijk te bepalen of de cultuur van vandaag de dag meer lijkt op die van Orwell’s 1984 of de Brave New World van Huxley.

Het politieke establishment in Amerika heeft de ideeën van de Frankfurter Schule volledig omarmd en heeft de Amerikaanse samenleving door middel van publieke miseducatie onder druk gezet.

Barack Obama en Hillary Clinton, de bakens van progressivisme, zijn beiden discipelen van Saul Alinsky, een toegewijde culturele marxist.

En zo leven we nu in een hypergevoelige samenleving waarin sociale memes en gevoelens de biologische en objectieve realiteit hebben ingehaald als de belangrijkste determinanten van recht en onrecht.

Politieke correctheid is een oorlog tegen logica en rede.

Om Winston, de hoofdpersoon in Orwell’s dystopie te citeren: “Vrijheid is de vrijheid om te zeggen dat 2+2=4”.

Today, America is not free.

Bron:

https://www.zerohedge.com/news/2016-08-12/birth-cultural-marxism-how-frankfurt-school-changed-america

Bonusfilmpje, ‘aanstootgevend dan wel schokkend’ volgens YouTube:

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10115 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

6 Comments on De geboorte van het Cultureel Marxisme: hoe de “Frankfurter Schule” Amerika veranderde

 1. “Vrijheid is de vrijheid om te zeggen dat 2+2=4”.
  Van verbijsterende eenvoud. De rest van alle andere vrijheden, vermeend of niet, is gezeur en gezeik.

  Like

 2. Esperanza // maart 10, 2018 om 00:02 //

  Kijk/luister tip: Youri Albrecht over laf stuk stront Frans Timmermans.

  https://www.geenstijl.nl/5141070/laffe-timmertwat-is-bang-voor-meisje-met-een-mening/

  Liked by 2 people

 3. Ongeloveloze hypocriet die Timmermans. Wat een rat.

  Like

 4. Erwin Blonde // maart 10, 2018 om 01:48 //

  wie aan een Nederlandse universiteit studeert of studeerde en bv filosofie of cultuurwetenschappen heeft gevolgd kan best meespreken over de Franfurter Schule en zijn adepten, het wordt er gewoon met de paplepel ingegoten. Ik heb hier ergens een cursus liggen die over de filosofie van de wetenschap zou moeten gaan maar voor meer dan 80% is gevuld met theorieën van de Frankfurter Schule en zijn gevolg.
  Het hele postmodernisme is één grote waardeloze theorie, maar wel een aanslag op alle Westerse waarden.

  Liked by 1 persoon

 5. Twee jaar antropologie/niet-westerse sociologie, en filosofie aan de UvA, toen ben ik gillend weggerend …

  Like

3 Trackbacks / Pingbacks

 1. Moederdag voortaan ook ’Jij-dag’; want genderneutraal
 2. Dood aan de blanke man ! Steden vol posters met zoenende omvolkingshomo’s
 3. De oorlog tegen Blanken in de reclame | Nageltjes

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s