Nieuw

Natuur maken

Naar mijn mening een onmogelijke opdracht, je kunt in een klein en overbevolkt land als het onze geen natuur “maken” nog los van de vraag of je dat zou moeten willen.

Toch heeft men het geprobeerd; de Oostvaardersplassen. Talloze “deskundologen” hebben zich ermee bemoeid. Tevergeefs. De boeren zijn nagenoeg weg gereguleerd, er valt geen bedrijfsvoering succesvol te laten zijn als de spelregels elk jaar veranderen. Maar een natuurgebied scheppen dat moest mogelijk zijn. Niet dus !

Vee en paardenhouders kwamen in verzet toen dieren ondervoed raakten door de winterse omstandigheden. Niet bepaald de groep waar ik het van verwacht had, ik had het eerder verwacht van brave huisvaders en huismoeders die het niet aan konden zien.

En toch als je erover nadenkt is het eigenlijk best logisch dat boeren ertegen in opstand komen. Zij zijn in de voorbije decennia gedwongen steeds grootschaliger te worden, de aloude keuterboertjes (kleine gemengde bedrijven) waren ten dode opgeschreven. Niet bestand tegen de overregulering en te klein voor specialisatie. De boerenbedrijven die toch de strijd aangingen hebben het dermate moeilijk dat ook zij inmiddels aan het uitsterven zijn. Niet zo gek dat hun kinderen niet zitten te wachten om het over te nemen, het vergt een miljoeneninvestering en dan nog zul je lange zware dagen moeten maken. De grote bedrijven die nog wel bestaan zijn uitermate overgevoelig voor het uitbreken van een besmettelijke ziekte, en sinds de volstrekt onnodige genocide van Laurens-Jan Brinkhorst (D66) weten de boeren dat ze bar weinig te verwachten hebben van de overheid.

Maar goed , terug naar het maken van natuur. Ondanks dat de Oostvaardersplassen 56 km2 groot zijn, gigantisch naar Nederlandse begrippen, zijn ze bij lange na niet groot genoeg om grote groepen grazers aan hun lot over te laten. Nog los van de onvermijdelijke inteelt die gaat ontstaan staat er gewoon onvoldoende voedsel voor die kuddes. Daarbij is natuur prachtig maar bij tijd en wijle ook heel wreed. Zeker in de ogen van stadsmensen die in staat zijn om met hun hondje of poesje naar de fysiotherapeut of de psycholoog te gaan. De dagjesmensen zijn er niet langer tegen bestand een stervend dier te zien of een kudde die lijdt onder voedseltekort.

Helaas maar ook dat is natuur, het is niet anders. De dieren die bezwijken waren gewoon de zwakke broeders, natuurlijke selectie heet dat, als je die gaat helpen te overleven brengen die ook weer een zwak nageslacht op de wereld en zo kom je dus in een vicieuze cirkel terecht.

En nu zijn er dus verschillende mensen in actie gekomen, niet zo gek want als iemand in dit land een natte wind laat is er meteen een actiegroep die daartegen ageert. Eerst waren het de veehouders die een paar balen hooi over het hek gooiden en vervolgens kwamen er mensen die meer effect verwachten van het bedreigen van boswachters.

In plaats van de deskundologen eens op te sporen werden de mensen met hun poten in de modder bedreigd. Neem me niet kwalijk maar die voeren alleen uit wat de deskundologen in hun wijsheid(?) voorschrijven. En binnen ja en nee wordt daar nu aan toegegeven. Wat voor signaal gaat daar vanuit voor de semi-criminele milieuclubjes die ons land “rijk” is ? Zouden die nu plots bij een volgend vraagstuk het debat zoeken ? Nee natuurlijk niet ! Hun criminele acties zullen alleen maar harder worden.

Hoe heeft het zo mis kunnen gaan ? Eigenlijk zo simpel dat de deskundologen per direct uit hun functie moeten worden ontheven. De oorspronkelijk ingebrachte populatie is in een aantal jaren verveelvoudigd, van minder dan honderd naar vijfduizend ! Ja hoor eens als je tegengaat dat de natuur zijn werk doet dan moet je het zelf doen, gewoon jaarlijks selecteren en wegnemen wat overbodig of overtollig is. Het aantal moet op het peil blijven dat de oppervlakte toelaat en dat is aanzienlijk minder dan er nu rondhuppelt. Daarnaast moeten al die dierenvrienden opgevoed worden, niet binnen de kortst mogelijke tijd moord en brand gillen. Natuur kan prachtig zijn maar ook bijzonder wreed. Als je daar niet tegen kunt moet je niet gaan kijken. Daarbij is het natuurlijk een leuk idee om kadavers te laten liggen omdat dat weer voeding is voor andere dieren het is tevens een mogelijke bron van ziekteverwekkers. Vandaar ook dat er voor veehouders gigantische boetes op staan indien zij een kadaver niet direct opruimen en op laten halen door een destructiebedrijf. Gek hè dat die veehouders protesteren ? Als zij een kadaver laten liggen krijgen ze duizenden euro’s boete en een stukje verderop laat men ze ‘legaal’ liggen want “natuur“.

Nee mijne heren, natuur kun je niet maken en als je het dan ondanks alles toch probeert dan vereist dat een regisseur, iemand die het in goede banen kan leiden, en dat leiderschap is bij jullie niet in goede handen zo blijkt. Mijn advies. Ga iets doen waar je wel goed in bent…. !

Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 940 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

7 Comments on Natuur maken

 1. Zie ook, eerder:

  De NS zoekt naar definitieve methodes om de reiziger af te schrikken

  Reizigers die met de trein reizen over de Flevolijn kunnen vanaf vandaag naar een audiotour luisteren die is ingesproken door Erica Terpstra.
  https://fenixx.org/2016/09/07/de-ns-zoekt-naar-definitieve-methodes-om-de-reiziger-af-te-schrikken/

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // maart 5, 2018 om 01:51 //

  Kon me het artikel niet meer herinneren (korte termijn geheugen hè !) maar zag wel dat ik me toen ook al kwaad maakte in mijn reactie !

  Liked by 1 persoon

 3. jackvanderveen // maart 5, 2018 om 06:22 //

  Kon jij je dat inspreekvarken van de Oostvaardersplassen niet direct herinneren?
  En die selectie moet men doen wanneer die beesten nog tafelvullend zijn, in de herfst. Dat rund- en paardenvlees is erg lekker en niet vet.

  Like

 4. We hebben ook de Blauwe Kamer bij Wageningen daar wordt het te veel afgeschoten en in mooie vlees pakketen verkocht
  https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/detailpagina/26687/afhaaldag-vlees-van-het-landschap-blauwe-kamer/2015-11-07#.Wp0oK0xFxZU

  Like

 5. Wat daar in die Oostvaardersplassen al heel lang aan de gang is regelrechte massamoord op dieren.

  Vraagje. Waar is eigenlijk die verrotte “Partij voor de Dieren”
  Nooit hoor je daar wat van als het ècht nodig is!
  Als er geprotesteerd wordt tegen halal-slachten is haar partij ook nergens te bekennen!!!
  En dat gebeurd dus elke keer, beste lezer.
  Nu, juist NU is die partij voor de Dieren hard nodig…. je hoort niks van ze!
  Er wordt geen standpunt in genomen.
  Juist bij dit drama van grote omvang waarbij honderden onschuldige beesten de moord steken op een langzame verschrikkelijke manier, houdt zij haar klep want dit onderwerp ligt politiek gevoelig!
  Dit “experiment” Oostvaardersplassen is zo intens crimineel!!!
  Dit kan alléén in de waanzinnige geesten van linkse idioten ontstaan… en in Nederland worden uitgevoerd.
  Zo’n experiment hoort thuis in landen als Polen, alwaar je een ongelofelijke grote natuur hebt.
  Alle omstandigheden voor dit “experiment” zijn dáár aanwezig.
  Niet in dat kikkerlandje Nederland waar de bevolking al verstikt door de intense overbevolking!!!
  Maar die Maffioso-natuurbeweging moet haar zin krijgen.
  Desnoods wordt de politiek gechanteerd door middel van eindeloze processen.
  Dit experiment zou vandaag nog gestopt moeten worden.
  Ons land is te klein. Wij hebben daarvoor simpelweg geen oppervlakte voor.

  Crimineel, dat is de enige omschrijving die hier op zijn plaats is!!!

  Liked by 1 persoon

 6. Zoals gewoonlijk in Nederland vallen de deskundigen en activisten over elkaar heen en weet iedereen het beter.
  Maar de natuur zijn eigen gang laten gaan…..dat kan en dat mag niet, want dat is volgens onze huidige luier en pamper cultuur zielig en onmenselijk. Misschien dat daar het werkelijke probleem ligt, we zien het te vaak vanuit menselijk oogpunt of zienswijze.
  Haal dan meteen de bordjes weg in dierentuinen, niet aaien of voeren, en verbiedt meteen de verkoop van hamsters, marmotten, vissen, konijnen en kippen voor huishoudelijk gebruik.

  Like

 7. Er is de laatste tijd ophef over het jaarlijkse verhongeren van enkele duizenden dieren in de Oostvaardersplassen, een natuurpark in Flevoland. Met name paarden, herten en runderen verhongeren in het gebied van slechts 56 vierkante kilometer. Het zijn inheemse soorten die in de rest van Nederland zeldzaam zijn geworden door urbanisatie en agricultuur. De cyclus herhaalt zich elk jaar, in de lente worden teveel veulens geboren, in de winter verhongeren de jonge dieren en zwakkere dieren. Dit is uiteraard een natuurlijke cyclus, maar deze wordt verergerd doordat de dieren ingesloten zitten en geen voedsel kunnen zoeken buiten het park.

  U leest dit en denkt misschien “waarom schrijft Erkenbrand of all people hierover”? Dat is vrij simpel uit te leggen. Nationalisme gaat niet alleen om het behouden van abstracte idealen over de natiestaat of het behoud van het volk. Het gaat ook over de balans tussen mens en natuur. De oudste conservationistische bewegingen waren conservatief van aard, het is een tragisch feit dat dit nu een onderwerp voor nutteloze hippies en linkse radicalen is geworden en rechts zich liever bezig houdt met neo-liberale economische ideeën en oorlogen in den vreemde. Een mens kan niet leven zonder natuur en de verbinding met het land verliezen is funest. Het maakt van mensen wortelloze, geatomiseerde individuen die in een wereld van ideeën leven zonder connectie met de hardheid van de echte wereld. Want de natuur is hard. Zij houdt zich niet aan links wensdenken, eugenetica en darwinisme zijn de wetten van bestaan. Het recht van de sterkste heerst. Het is dus ook een foute gedachte om uit medelijden met de dieren te handelen. Uiteraard kan het allemaal humaner als wij meer zouden doen, maar daardoor wordt het steeds minder natuur en meer een dierentuin. Het is overigens ironisch dat vrije-markt-liberalen pleiten voor interventie wanneer men hen emotioneel raakt. De vrije markt lost het wel op wanneer oma geen thuiszorg meer krijgt, maar o wee als er veulens verhongeren. Of kinderen in Afrika wat dat betreft. De vrije markt is dan opeens niet zo’n goed idee meer.

  Terugkerend naar de Oostvaardersplassen, het jaarlijkse sterven is natuurlijk, maar overdreven doordat de balans met de natuur weg is. Deze dieren leven in een attractiepark. Een artificieel ingeperkt systeem. En waarom? Omdat Nederland een overvol land is waar de meeste mensen geürbaniseerd zijn en elke vierkante meter ruimtelijk geordend is. Met 17 miljoen inwoners zijn wij het dichtstbevolkte land in Europa. Normaliter zouden deze dieren vrij rondlopen en voedsel kunnen zoeken waar nodig, migreren desnoods. Ook zouden er roofdieren als wolven zijn om de bevolking in perk te houden. Wolven herintroduceren was een succes in Yellowstone park. Maar in Nederland is er geen natuur om ze in los te laten. Elke kilometer moet gebruikt worden voor agricultuur of industrie om dit overbevolkte land te voeden en te kleden. En wat extra’s om te exporteren met winst uiteraard.

  Voordat marxistisch links de milieubeweging geheel overnam ergens in de jaren ’70, bestond er een milieugroep genaamd “De Club van 10 miljoen”. Deze groep pleitte voor het inperken van geboortes en migratie, want met meer dan 10 miljoen mensen zou Nederland overvol raken. 10 miljoen is eigenlijk nog veel gezien hoe groot ons land is.

  meer:
  http://erkenbrand.eu/artikelen/oostvaardersplassen/

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s