Nieuw

Handgranaten en bendeoorlogen teisteren de Zweedse middenklasse

In de Stockholmse buitenwijk Varby Gard was het niet ongebruikelijk om de figuur van een 63-jarige man te zien die na het einde van zijn dienst als assistent voor gehandicapte volwassenen naar huis fietste, gebogen tegen de ijzige wind van een Zweedse winter.

Daniel Cuevas Zuniga had afgelopen maand net een nachtdienst beëindigd en fietste met zijn vrouw naar huis, toen hij een sferisch voorwerp op de grond zag liggen, hij stopte en reikte naar beneden om het in zijn hand te nemen.

Het was een M-75 handgranaat. De granaten, die in grote aantallen waren gefabriceerd voor het Joegoslavische nationale leger, en vervolgens tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig in beslag werden genomen door paramilitairen, zitten vol met plastic explosieven en 3.000 stalen balletjes, uitstekend geschikt voor aanvallen op vijandige loopgraven en bunkers. Toen Mr. Zuniga het aanraakte, zette hij de ontsteker aan.

De schokgolf was zo krachtig dat Zuniga’s vrouw, Wanna, die voor hem uit reed, van haar fiets werd geblazen en languit op de grond lag, gespikkeld door granaatscherf verwondingen. Ze draaide zich om en probeerde naar haar man te kruipen, vertelde ze later aan een verslaggever, maar de politie, die in de buurt patrouilleerde, hield haar tegen.

Wapens uit een afgelegen oorlog, van lang geleden, stromen naar de immigrantenwijken hier, waardoor het gevoel van vertrouwen en veiligheid van de Zweden wordt verstoord. Het moordcijfer van het land blijft laag, volgens Amerikaanse normen, en de gewelddadige misdaad is stabiel of daalt in sommige plaatsen. Maar bendegerelateerde aanvallen en schietpartijen worden steeds frequenter en het aantal wijken dat door de politie wordt gecategoriseerd als “ontsierd door misdaad, sociale onrust en onveiligheid” neemt toe. Criminaliteit en immigratie zijn ongetwijfeld kernthema’s in de nationale verkiezingen van september, naast de traditionele debatten over onderwijs en gezondheidszorg.

Een deel van de reden is dat het bendegeweld in Zweden, lang vertoeft in buitenwijken met lage inkomens, begint uit te dijen. In grote steden rapporteren ziekenhuizen gewapende confrontaties in spoedeisende hulpruimten en schoolbestuurders zeggen dat bedreigingen en wapens gebruikelijk zijn geworden. Vorige week werden twee mannen uit Uppsala, beiden in de twintig, gearresteerd op verdenking van het gooien van handgranaten naar het huis van een bankmedewerker die fraudegevallen onderzoekt.

Een eerdere schok kwam met de dood van  Zuniga, die op 7 januari de granaat oppakte, waarvan de politie geloofde dat deze was gegooid door leden van een lokale bende gericht tegen een rivaliserende bende of politieagenten.

Paulus Borisho, 55, was in zijn kebab shop op ongeveer 20 meter afstand en de ontploffing deed zijn ramen trillen. Hij rende naar buiten en zag een dunne kolom zwarte rook opstijgen. Zuniga lag op het fietspad, gekruld op zijn zij.

Net als veel van zijn buren in Varby Gard, had Borisho in Zweden asiel gezocht om aan een oorlog te ontsnappen. Hij wist hoe een granaat klonk. Als soldaat in een Libanese militie had hij granaten afgehandeld en herinnerde hij zich de strikte protocollen waaraan hij zich hield, waarbij hij de wapens achter slot deed voor het veilig houden, tot het moment dat hij terugkeerde naar het kamp.

Dat een handgranaat op het trottoir buiten een kebab shop, op een steenworp afstand van een lagere school, te vinden was, was voor hem moeilijk te bevatten.

“Als ik aan de toekomst denk, ben ik bang. Ik ben bang voor Europa”, zegt hij.

Illegale wapens komen vaak Zweden binnen via de Oresundsbrug, een 10-kilometer lange brug die de zuidelijke stad Malmö met Denemarken verbindt. Toen het in 2000 werd geopend, symboliseerde de brug het ontvouwen van een levendig Europa zonder grenzen, maar de laatste jaren wordt het nauwer geassocieerd met mensensmokkel, wapens en drugs.

“We hebben het vertrouwen verloren van de mensen die in dit gebied wonen en werken”, zegt Gunnar Appelgren, een politie-inspecteur en specialist in bendegeweld.

De rechtse partij van Zweden (Zweden Democraten) verwijt het liberale immigratiebeleid van de linkse regering voor de toenemende misdaad en zal de kwestie in de herfstcampagne van de komende verkiezingen op de agenda zetten.

Vorig jaar publiceerde Peter Springare, 61, een veteraan politieman in Orebro, een furieuze Facebook-bericht waarin hij zei dat gewelddadige misdaden die hij aan het onderzoeken was, gepleegd waren door immigranten uit “Irak, Irak, Turkije, Syrië, Afghanistan, Somalië, Somalië, Syrië, Somalië , onbekend land, onbekend land, Zweden”. Het werd meer dan 20.000 keer gedeeld; Springare is sindsdien twee keer onderzocht door officieren van justitie, eenmaal voor het aanzetten tot rassenhaat, hoewel geen van beiden tot een aanklacht heeft geleid.

Zelfs president Trump bemoeide zich met deze kwestie en zei dat Zweden, nadat het “een groot aantal” immigranten had opgenomen, “problemen heeft zoals ze nooit voor mogelijk had gehouden”.

Politiefunctionarissen schrijven het bendegeweld eerder toe aan het mislukken van de integratie, daarbij verwijzend naar een recente studie over een Zweedse straatbende die constateerde dat 24 procent van de leden etnische Zweden waren, en 42 procent in Zweden was geboren.

Maar ook zij zien een urgent probleem.

Aan de muur bevestigd in het kantoor van Appelgren op het hoofdkantoor van de politie in Stockholm is een grafiek te zien die de toename van het gebruik van handgranaten laat zien. Tot 2014 waren er ongeveer een handvol elk jaar. In 2015 sprong dat aantal omhoog: 45 granaten werden door de politie in beslag genomen en 10 anderen waren ontploft. Het jaar daarop werden er 55 in beslag genomen en 35 ontploft. Een bescheiden daling vond plaats in 2017, toen 39 in beslag werden genomen en 21 ontploft.

Appelgren heeft de trend angstvallig bekeken en noemt het een wapenwedloop onder bendes.

“Ik denk dat we, als we het niet stoppen, meer drive-by shootings met Kalashnikovs en handgranaten zullen zien”, zegt hij. “Ze gooien stenen en flessen naar onze auto’s en ze lokken ons in hinderlagen. Wanneer zal het gebeuren dat ze ons in de val lokken met Kalashnikovs? Het komt eraan”.

Een groot deel van het probleem is het aanbod van overtollige wapens. Het vredesakkoord van Dayton, dat de Bosnische oorlog beëindigde, vereiste dat paramilitairen hun arsenaal ontwapenden en ontmantelden. Verkopers in Bosnië en Servië hebben netwerken in de Zweedse diaspora en willen zo hun overtollige granaten kwijtraken, vaak zodanig verroest van tientallen jaren in opslag, dat ze ze gratis aanbieden bij de aankoop van AK-47’s, zegt Appelgren. In Zweden is de straatprijs van een handgranaat 100 kronen of 10 euro.

“Het is vreemd”, zegt Manne Gerell, een docent criminologie aan de Malmö Universiteit. “Ik ken geen enkel westers land met een vergelijkbaar gebruik van handgranaten. Onze hypothese is dat ze worden gebruikt om een ​​bericht te verzenden. Niet zozeer als een wapen, maar als een middel voor intimidatie. Je hoeft niet perfect te mikken. Je probeert niet een bepaald persoon te vermoorden”.

Wat Zuniga betreft, op de ochtend van januari toen hij het voorwerp op zijn weg zag, had hij eindelijk een grote beslissing genomen.

Zweden was goed voor hem geweest. Hij was in 1985 uit Chili geëmigreerd, als onderdeel van een golf van linkse Chilenen die door Olof Palme, een liberale premier en gepassioneerde tegenstander van de toenmalige autoritaire president van Chili, Augusto Pinochet, in Zweden was toegelaten.

Zuniga vond werk als gezondheidsassistent, meest recent zorgend voor volwassenen met ernstige handicaps en de ziekte van Alzheimer. Hij was een vriendelijke beer van een vent die iedereen met een bijnaam noemde – Bandito, Diablo, Loco, Feya – en niemand, zelfs de Zweedse hoofdverpleegkundigen met stenen gezichten, kon hem weerstaan.

Maar de laatste tijd had Zuniga geklaagd dat hij zich niet veilig in zijn buurt voelde.

Varby Gard heeft een straatbende geproduceerd, het Varby Gard-netwerk, dat de politie al twee jaar monitort. Het wordt geleid door een Tunesische man en bevolkt door immigranten van de eerste en tweede generatie uit Finland, de Balkan en Afrika, zegt Lars Broms, een rechercheur die de dood van Zuniga onderzoekt. Het is bedoeld om zijn monopolie op de lokale drugshandel te beschermen, het is vloeibaar en losjes georganiseerd, maar net als andere bendes in de voorsteden in Zweden ontwikkelt het zich snel, zegt hij.

“Geef ze 20 jaar, en we zullen hetzelfde hebben als in L.A.”, zegt Broms.

Dinsdag arresteerde de politie twee 18-jarige mannen op verdenking van het gooien van de granaat waarmee Zuniga was gedood.

Zuniga had geklaagd over de veranderingen in Varby Gard, gefrustreerd dat de politie geen betere controle had, zeggen vrienden. Als muziekliefhebber ging hij ’s nachts niet meer naar concerten, zegt Hugo Garrido, 60, een goede vriend.

“Misdaad neemt steeds meer toe, en ze doen er niets aan”, zegt Garrido. “Het is ontkenning. Zweden zijn hele goede mensen en ze willen de wereld veranderen. Ze willen dat de rest van de wereld op Zweden lijkt. En de realiteit is dat het compleet anders is”.

Zuniga, die bijna met pensioen was, had zijn vertrek gepland en geld gespaard om een ​​huis te bouwen in Thailand, waar de familie van zijn vrouw woont. Hij zei tegen vrienden dat hij van plan was om in april te gaan.

In plaats daarvan stroomden op een recente zondag zijn rouwenden in een onopgesmukte stenen kapel op een kerkhof van Stockholm, overvolle kerkbanken en stonden in de gangpaden. Er viel een lichte sneeuw buiten. Zijn zoon Daniel stuurde een briefje uit Chili en noemde hem “mijn oude zeewolf”.

Zijn dochter, Natalia, zei dat ze alles zou geven om nog een kop koffie met hem te drinken. Wanna, een kleine vrouw met haar bijna tot aan haar middel, stond aan de voet van de kist, haar gezicht in een masker van verdriet.

“Hij heeft me herhaaldelijk gezegd dat als hij stierf, ik terug moest gaan naar Thailand. Hij wilde niet dat ik hier zou blijven wonen nadat hij stierf. Hij zei me om het huis te verkopen en gewoon te vertrekken”, zei ze over haar man.

Bron:

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.011 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6965 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

6 Comments on Handgranaten en bendeoorlogen teisteren de Zweedse middenklasse

 1. Esperanza // maart 4, 2018 om 18:53 //

  Binnenkort in dit theater

  Breaking of the ancient western code..

  Like

 2. Esperanza // maart 4, 2018 om 18:57 //

  Verkeerd clipje hierboven.
  Moest dit wezen:

  Liked by 2 people

 3. Republikein // maart 4, 2018 om 22:47 //

  Hij is i.i.g. thuis, nu zijn vrouw nog.

  Like

 4. Duchesne // maart 4, 2018 om 23:51 //

  Hangt iets in de lucht, internet is heel stil.

  Like

 5. scherpschutter1943 // maart 5, 2018 om 14:43 //

  Er zijn al zoveel signalen naar de zweedse autoriteiten en de politiek gegaan van mensen in het veld, dat het in zweden volledig uit de hand loopt maar die lieden zijn horende doof en ziende blind. Daarom krijgen de zweden wat ze verdienen. Ik hoop dat het alleen maar erger wordt, misschien worden ze een keer wakker en storten zich met de wapens in de hand, op de asielzoekers.

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. EUROPA – ZWEDEN Het verloren continent? | toodlessss

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s