Nieuw

Oostzeehandel: de moedernegotie van de Republiek

De Oostzeehandel vormde in de Gouden Eeuw de basis voor de welvaart van de Republiek. Deze handel was van cruciaal belang, zo constateerden ook tijdgenoten. Daarom spraken zij over de Oostzeehandel als de ‘moedernegotie’. Moedernegotie betekent letterlijk: de moeder van alle handel (negotie), de belangrijkste handel in die tijd.

De Oostzeehandel was belangrijker voor de welvaartsgroei in de Nederlanden dan de VOC of WIC. Sterker nog: deze handel bracht Amsterdam de rijkdom die nodig was om de VOC te kunnen oprichten, schepen te kunnen bouwen en flinke winsten te kunnen maken. Hoe ging dit in zijn werk?

Historiek >>

De Oostzeehandel lag ten grondslag aan onze Gouden Eeuw. Wij zijn niet rijk omdat wij een paar slaven verhandeld hebben of dat we middels onze koloniën beschaving gebracht hebben, maar de Oostzeehandel lag ten grondslag aan onze Gouden Eeuw.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 944 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (8738 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

5 Comments on Oostzeehandel: de moedernegotie van de Republiek

 1. Zelfs ver voor de Gouden Eeuw, was er een bloeiende handel.

  Like

 2. ongelovige // maart 3, 2018 om 21:43 //

  Holland heeft met de handel op de Oostzee zijn rijkdom vergaard. men had er zelfs een speciaal soort schip voor ontwikkeld dat meer lading kon vervoeren.

  Nu het woord slavernij weer eens valt, kan ik me niet inhouden. in mijn jonge jaren heb ik meermaals marokko bezocht. ik liep op een dag tot 40 km. in een toen zeer afgelegen bergdorp tamtatoucht zag ik merkwaardige, kasteelachtige gebouwen. In de woestijn onder tinghir zag ik ergens een ander vreemd soort kasteel, zwaar ommuurd en met een enkele, sterke poort.

  laatst een britse docu gezien en er blijkt in de middeleeuwen een handelsroute te zijn geweest van fez via marrakech en tizi n tichka naar rissani/sijilmasa uiteindelijk naar timbuktu. er werd zout uit de atlas naar timbuktu gebracht en goud de andere kant op. ook werden slaven verhandeld. welke kant die op gingen, werd niet verteld door de britse presentratice die op mij een onbetrouwbare indruk maakte.

  de kastelen waarvan ik nooit heb begrepen waar ze voor dienden, waren kasba’s, schuilplaatsen voor de karavanen tegen rovers. dus daar was slavenhandel en geen hollander te zien.

  Like

 3. ongelovige // maart 3, 2018 om 21:49 //

  De handel ging beide kanten op.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_slavenhandel

  Liked by 1 persoon

 4. ongelovige // maart 3, 2018 om 22:07 //

  uittreksel uit wikipedia

  De Arabische slavenhandel was de handel in slaven in het Midden-Oosten en Noord- en Oost-Afrika, voornamelijk tussen 650 en 1900. Het grootste deel van die handel betrof zwarte Afrikanen, maar ook blanken werden als slaaf verhandeld door onder meer Barbarijse zeerovers. Daarnaast werden er grote aantallen Slaven uit Oost-Europa verhandeld, de zogenaamde Saqaliba.

  De zwarte slaven kwamen vooral uit Oost-Afrika en werden door islamitische handelaren door de Sahara en over de Rode Zee en de Indische Oceaan naar het Midden-Oosten vervoerd.[1][2]

  De geschreven geschiedenis van de Arabische slavenhandel in Afrika begon in het jaar 652,

  Zwarte slavernij kwam al in de 9e eeuw voor in het zuiden van het huidige Irak.

  Vanwege een gebrek aan bronnen en statistieken lopen de geschatte aantallen over de omvang van de Arabische slavenhandel uiteen.
  De Italiaanse historicus Luiz Felipe de Alencastro schat dat er 8 miljoen slaven zijn vervoerd tussen de 8e en de 19e eeuw.
  De Franse historicus Olivier Pétré-Grenouilleau komt op 17 miljoen personen in hetzelfde tijdsbeslag.
  Paul Bairoch becijferde een getal van 25 miljoen personen.
  Ronald Segal kwam uit tussen de 11,5 en 14 miljoen.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s