Nieuw

Amerikaanse wetenschapper wekt woede met betoog: ‘Kolonialisme had ook zijn goede kanten’

Spoorlijn in Kenia dankzij het kolonialisme, screenshot You-Tube

Politicoloog Bruce Gilley schreef een pleidooi voor kolonialisme en werd zo verketterd dat het niet officieel werd gepubliceerd. Elsevier Weekblad zocht hem op in Amerika en vroeg hem – als eerste medium – naar zijn ervaringen en ideeën.

Omdat Elsevier een betaalmuur opwerpt quoten we een stukje uit de Volkskrant van vorig jaar:

Een Amerikaanse wetenschapper heeft zich de woede van vakgenoten op de hals gehaald met zijn betoog dat landen die zijn gekoloniseerd door het Westen daar vaak baat bij hebben gehad.

In zijn artikel ontkent Gilley niet dat het kolonialisme menselijk leed heeft veroorzaakt, maar hij stelt dat de nadelen van het kolonialisme in gekoloniseerde landen niet opwegen tegen de voordelen. Hij somt op: meer onderwijs, betere gezondheidszorg, afschaffing van slavernij, meer werkgelegenheid, beter bestuur, infrastructuur, vrouwenrechten, bevrijding van minderheden, toegang tot kapitaal en verspreiding van kennis.

Doe mee met 8.367 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7208 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

3 Comments on Amerikaanse wetenschapper wekt woede met betoog: ‘Kolonialisme had ook zijn goede kanten’

 1. Dit is op toodlessss herblogd.

  Like

 2. scherpschutter1943 // maart 1, 2018 om 22:47 //

  Het kolonialisme uit het verleden leidt er nu toe dat al die zogenaamde onderdrukte volkeren denken het recht te hebben op kosten van hun vroegere weldoeners, in het koloniale moederland op hun rug te kunnen liggen en gevoerd te worden. Vergeet het maar, schop ze eruit met veel geweld. Dat zal ze leren die uitvreters.

  Like

 3. jackvanderveen // maart 2, 2018 om 09:13 //

  Kan men een voorstelling maken van de meeste landen waar kolonialisme heeft plaatsgevonden hoe het nu zou zijn geweest zonder dat. Meer wild en minder mensen, dat zeker. Nu fokken die mensen overal als wilden zonder natuurlijke vijanden behoudens vanuit hun eigen ras.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: