Nieuw

De leider van de Britse sociaal-democraten ontmoette communistische spion tijdens de Koude Oorlog

Foto: Jeremy Corbyn. Bron: Wikimedia Commons. Auteur: Chatham House, London

Jeremy Corbyn, leider van de Britse sociaal-democraten, en daarmee ook oppositieleider, ontmoette een communistische spion tijdens de Koude Oorlog en waarschuwde hem voor een actie van de Britse inlichtingendienst, volgens geheime dossiers die de Britse krant the Sun in handen heeft.

Corbyn werd in 1986 door Tsjechische agenten onderzocht en ontmoette hen minstens drie keer. Een woordvoerder van de Labour-partij verklaart dat Corbyn een diplomaat heeft ontmoet, maar nooit bewust met een spion heeft gesproken.

De door de Sovjet-Unie ondersteunde spionnen hadden Corbyn het codewoord COB toegewezen. Volgens geheime dossiers overhandigde hij documenten over de arrestatie van een Oost-Duitse persoon, en stond hij vermeld op een lijst van Tsjechische agenten en bronnen.

Volgens een document uit 1986 was Corbyn “zowel negatief over de Verenigde Staten als over het beleid van de conservatieve regering”. Gelijktijdig was zijn houding tegenover het oostblok “positief” en hij “steunde het Sovjet-vredesinitiatief.” Hij was volgens de documenten ook “zeer goed geïnformeerd” over  mensen die in contact staan met “anticommunistische organisaties”.

Corbyn zelf verwerpt het als laster en zegt dat hij nooit “gevoelige informatie heeft aangeboden aan deze, of een andere diplomaat”. Koude oorlog-expert professor Anthony Glees van de Oxford Intelligence Group, beweert echter dat “deze dossiers aantonen aan dat Jeremy Corbyn een doelwit was voor door de Tsjechische geheime dienst. Corbyn zegt dat hij het niet wist, maar hij vertoonde een verbazingwekkende naïviteit voor iemand die de Britse regering wil leiden”.

Tijdens een ontmoeting registreerde de Tsjechen de acties die de Britse inlichtingendienst tegen de spionnen uit Tsjechië en Oost-Duitsland in Groot-Brittannië hadden opgezet. Naar verluidt heeft Corbyn een kopie van een artikel in de Sunday People afgegeven over een mislukte MI5 onderzoek naar de vermoedelijke Stasi-spion Ulrich Kempf  – en gewaarschuwd voor mogelijke verhoogde veiligheid van de Britse kant.

Volgens de dossiers werd na de vergadering voorgesteld dat ze zouden doorgaan met  Corbyn, met een focus op “buitenlandse anti-spionage en zogeheten hoog risico gebieden”. Daarna wordt er geen materiaal meer gevonden in het archief van StB over Corbyn.

Een woordvoerder van Corbyn wijst er echter op dat veel leden diplomaten uit andere landen ontmoeten, en Corbyn een Tsjechische diplomaat heeft ontmoet, maar deze persoon is niet de aangeduide man met de naam Dymic, waar hij thee mee dronk in het Britse parlementsgebouw.

De geheime politie van Tsjecho-Slowakije was onder bevelvoering van de Sovjet-Unie, en stond bekend als Statni Bezpecnost of StB. Ze hadden honderdduizenden documenten over agenten, informanten en bewakingsdoelen. Volgens de Sun was StB zo machtig dat ze ook kinderen uit gewone gezinnen stalen om aan de kinderloze vrouwen van de agenten te geven. De organisatie werd ontbonden na de ineenstorting van het communisme in 1990.

Bron:

https://www.thesun.co.uk/news/5581166/jeremy-corbyn-communist-spy-cold-war-briefings/

https://samnytt.se/ledaren-for-brittiska-socialdemokraterna-traffade-kommunistisk-spion-under-kalla-kriget/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 941 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6313 Articles)
Altijd in oppositie.

1 Comment on De leider van de Britse sociaal-democraten ontmoette communistische spion tijdens de Koude Oorlog

  1. Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s