Nieuw

Zo’n klein zinnetje

Dat heb je weleens dat mensen in een heel klein zinnetje toch een heleboel kunnen zeggen. In dit geval zonder er verder conclusies aan te verbinden, dat mag iedereen voor zichzelf invullen.

Ik heb het over het korte optreden van de Haagse cabaretier Harry Jekkers die langskwam bij “De Wereld Draait Door” , een programma dat ik normaliter mijd als de builenpest. Hij bracht daarbij (voor en tijdens de uitzending) wat prachtige liedjes ten gehore die zeer veel mensen diep raakten. Het ene over (het sterfbed) van zijn vader en het andere over zijn moeder. Na afloop kreeg hij een ovatie die slechts zelden voorkomt bij DWDD.

Het stuk is hier terug te zien;

https://www.ad.nl/show/harrie-jekkers-ontroert-publiek-dwdd-met-liedjes-over-overleden-ouders~a6387ef2/

Ik neem zonder meer aan dat ik bij lange na niet de enige ben die het een beetje te kwaad kreeg. Maar daar wil het even niet over hebben, aan het eind van de uitzending vroeg Mathijs van Nieuwkerk aan hem of Den Haag erg veranderd was in de jaren waarop Harry onder meer zei; “In de vijftiger jaren woonde er in die buurt geen ene buitenlander en als ik er nu naartoe terugga woont er geen enkele blanke“. (op 11.40)

Ja dat zullen meerdere mensen meemaken, zeker degenen die afkomstig zijn uit deold-2769666_640 Randstad waar inmiddels meerdere getto’s zijn ontstaan. Ook de buurten buiten de getto’s zijn vergeven van de “buitenlanders”, ja inderdaad, tussen aanhalingstekens want ondanks dat de meesten de Nederlandse taal nauwelijks machtig zijn hebben ze in de meeste gevallen ook de Nederlandse identiteit of hebben een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd wat op hetzelfde neerkomt. En ja, dat gaat met name de wat ouderen aan het hart, de jongeren hebben waarschijnlijk nooit anders meegemaakt. En Tijl ? Tijl zijn hart breekt bij zo’n eenvoudig zinnetje dat de huidige multiculturele waanzin mooi samenvat, we zijn of worden binnen niet al te lange tijd vervangen. Waarvoor, waarom zal wel nooit duidelijk worden, waren we niet goed genoeg, zijn de nieuwkomers beter ? Nou daar heb ik zo mijn “twijfels” over, goedkoper zijn ze vaak wel. Nou ja degenen die werken dan.

Voor Tijl als rasechte Hagenees is een optreden van Harry Jekkers altijd een feest van herkenning, verrassend is het als anderen moeten lachen om het Haagsche dialect, in mijn ogen zegt hij dan niet veel bijzonders maar anderen liggen dan in een deuk. Zo heeft hij het aan het eind over een ander liedje van hem getiteld “wij zuipen uit de duinen” (verzin het plat Haagsch er zelf maar bij want ik weet niet hoe je dat fonetisch zou moeten omschrijven). En ja Tijl spreekt dat niet veel anders uit dan hij….

Tijl heeft meerdere shows van hem gezien in het theater toen hij nog optrad en was best wel een fan van hem, helaas is hij lange tijd gestopt met zijn carrière, hij had zoals hij zelf zei genoeg verdiend om te kunnen stoppen en ging op Ibiza wonen.

Afijn, hij begint weer mondjesmaat met wat optredens (waarvan de eersten nu allemaal zijn uitverkocht na zijn optreden in DWDD) en daarna komt hij tweemaal in de maand terug op de planken in Den Haag. Tijl zal er ongetwijfeld een keer naartoe gaan. (meer liedjes hier;  https://www.youtube.com/results?search_query=harry+jekkers )

boredom-1977519_640Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.010 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

14 Comments on Zo’n klein zinnetje

 1. trebor2110 // februari 15, 2018 om 13:18 //

  We kantehel in de dunha

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // februari 15, 2018 om 13:30 //

  Geen idee wat dat betekent trebor maar mijn generatie heeft heel wat gedaan in de duinen, niet allemaal even netjes maar stuk voor stuk wel zoete herinneringen….
  Dat komt nooit weer helaas !

  Like

 3. antiislamnu // februari 15, 2018 om 14:32 //

  Tja ik ben ook een Hagenees uit 1965 en als ik zie hoe de markt en een hoop volkswijken er nu uit zien en wat voor bagger er op de schoolpleinen rond loopt kan ik niet echt vrolijk worden .
  Ik zei vroeger altijd dat ik niet zo’n ouwe lul wou worden die roept dat vroeger alles beter was.
  Maar wat de invasie van de gastarbeiders ons heeft gebracht godsamme wat een puinhoop hebben we er van gemaakt.

  Like

 4. Esperanza // februari 15, 2018 om 14:51 //

  Viel mij ook op, Tijl, dat ene zinnetje uit de blije harses van Jekkers en hoe achteloos daaraan werd voorbij gegaan. Hoewel je zoiets bij DWD ook wel kunt verwachten waar dit soort info bij voorkeur onder tafel wordt weggemoffeld.

  Like

 5. Esperanza // februari 15, 2018 om 14:59 //

  Over Den Haag gesproken, het is verdacht stil over de doodsoorzaak van Ruud Lubbers.
  De wijze van berichtgeving in combinatie de ernstige depressie waaraan de man zou hebben geleden terwijl ook zijn echtgenote Ria de weg kwijt zou zijn geeft de indruk dat Lubbers heeft gekozen voor euthanasie.

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // februari 15, 2018 om 15:24 //

  Nou “blije harses”, ik vind dat hij altijd erg verlegen overkomt, net zoiets als bij Lodewijk Asscher, op het toneel heeft hij dat ook.
  Ben ooit bij de voorstelling geweest van “De lach en de Piccolo” en daar werd toen ook een tv opname van gemaakt. Na de pauze kwam hij op en stond zijn gulp open, wij zaten vrij vooraan maar ja het is niet slim om bij een cabaretier iets te zeggen tijdens zijn voorstelling, en kennelijk waren wij niet de enigen die er zo over dachten. Ook van het theater of de opnameleiding werd niets ondernomen dus toen de uitzending kwam waren wij erg benieuwd ! Maar op de een of andere manier had men de gehele show nóg een keer opgenomen. Nou ja, hoef je je ook geen zorgen meer te maken of je plompverloren met je harses op tv komt… !

  Like

 7. heer Tijl,wist u van te voren dat er tv opname van werd gemaakt? zo ja dan weet u dat er een kans is dat je met je harses in beeld komt, wie weet stond zijn gulp expres open om reacties uit te lokken, wie zal het zeggen
  ik ben ook een Haagse, in de Weimarstraat geboren, heel lang geleden, Cees Grimbergen de presentator maakte een documentaire, hij was daar ook geboren,en allemaal buitenlandse winkels.Ik sprak Cees wel eens bij Hollandse Zaken waar ik als publiek was
  vanmiddag kom ik de parkeerplaats bij het winkelcentrum oprijden, 2 charmante jonge dames niet Hollands kwamen vol gas van de andere kant, ik deed niets en kreeg hun middelvinger,ik zag ze schelden, ik word er niet goed van al die nutteloze agressie overal

  Like

 8. Tijl Uylenspiegel // februari 15, 2018 om 17:25 //

  Nee nee, daar kom je pas achter op het moment dat je de zaal inloopt. Het werd ook nog even vlak voor de voorstelling begon verteld. Ach en of ik met mijn harses op tv kom is niet echt heel erg natuurlijk, zo onaantrekkelijk ben ik nou ook weer niet. Ik heb zelfs ooit meegedaan aan een quiz op tv ! Helaas lag ik er bijzonder rap weer uit omdat mijn eerste antwoord werd afgekeurd.
  De quiz is slechts heel kort op tv geweest, kennelijk sloeg het niet aan, het heette als ik het goed heb De Grote Puzzelquiz.
  De vraag was; noem zoveel mogelijk soorten ondergoed. Mijn eerste antwoord was een T-shirt omdat ik die zolang ik me kan herinneren draag als ondergoed. Maar kennelijk was het niet goed !!
  Dus nee, zo schuw ben ik niet hoor !

  Like

 9. Ja is lullig als je het pas in de zaal te horen krijgt,misschien dat er mensen zijn die dan niet gaan als ze dat van te voren weten
  Cees is dus ook een Hagenaar,ik ging vaak Hilversum als publiek vind ik leuk
  Dus ik zei tegen hem dat ik die uitzending had gezien,wie weet hebben we wel met elkaar gespeeld, als kinderen dus
  Ik kwam wel eens vaker en dan kwam hij me voor de uitzending gedag zeggen,was leuk
  Maar het is altijd een rot eind rijden
  Nu ben ik nieuwsgierig hoe u eruit ziet,ik heb o.a met geheugentrainer van Max meegedaan
  En nog meer dingen,de heeft Jan Slagter vond me iets te bijdehand,jammer dan

  Like

 10. Hij is vanavond op TV Hollandse zaken over de gemeentelijke verkiezingen

  Like

 11. Tijl Uylenspiegel // februari 15, 2018 om 17:54 //

  Ben, nu ik er zo over nadenk wel vaker bij tv opnames aanwezig geweest, een goede kennis van mij heeft ooit meegedaan bij ‘Wie van de drie’ destijds nog met onze nationale nicht Albert Mol, zij (de kennis) was de paardrij-instructrice en alle drie de deelnemers kregen een volledige outfit aan. Wij waren allemaal reuze nieuwsgierig of ze die mochten houden na afloop maar helaas voor haar mocht dat niet. Na mijn ‘blunder’ met het T-shirt zijn we trouwens met z’n allen ook nog naar de tweede opnamedag geweest want één van ons had het heel goed gedaan en zat in de volgende ronde. Was best hilarisch trouwens. Maar kennelijk niet hilarisch genoeg om het als programma op tv te houden.

  Like

 12. Tijl kan je nog herinneren bij Ron Brandsteder met de honeymoon quiz toen viel een man in het water
  De familieleden stonden om een rond soort vijvertje ,het publiek lag dubbel
  Ron zei tegen die man wat gebeurde er nou? Ja zei die man ik viel door die man voor me,stom want het moest familie zijn,dan zeg je ik viel door mijn neef ofzo
  Ik heb het stel keer terug bekeken en je ziet dat hij expres erin viel,was duidelijk een figurant

  Like

 13. Republikein // februari 16, 2018 om 14:16 //

  wè zùipe ùit de dùine.

  Imam vroeger weg

  De Islam Democraten hadden een motie ingediend om de ceremonie te verplaatsen. Aanleiding was een incident bij zo’n bijeenkomst in het stadhuis. Daarbij wilde een genaturaliseerde man, naar later bleek een imam, voortijdig weg om naar de moskee te gaan.

  Dat mocht niet van wethouder Baldewsingh omdat het volkslied nog moest worden gezongen. De imam gooide daarop de documenten en een tas vol welkomstcadeaus naar de wethouder en vertrok.
  https://nos.nl/artikel/2217565-wethouder-houdt-vast-aan-naturalisatie-op-tijdstip-moskeegebed.html

  Mot eive weg, bieâh hale!?!

  Like

 14. jackvanderveen // februari 16, 2018 om 18:40 //

  Antiislamnu, waren het allemaal maar (gast) arbeiders, dan hadden ze nog iets positiefs ingebracht. Maar het betreft voornamelijk beroepsprofiteurs met een I. Q. van het achtereind van een varkens.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s