Nieuw

Algemeen kiesrecht

Jazeker, het fundament onder de democratie, maar is het nog wel van deze tijd ? We nemen het wel als vanzelfsprekend aan, maar is het nog wel zo vanzelfsprekend ?

Denk maar even met mij mee; het algemeen kiesrecht is om te beginnen veel minder oud dan je zou verwachten, het is pas op 12 december 1917 ingevoerd en was bovendien voorbehouden aan mannen, vrouwen hadden geen kiesrecht maar konden wel verkozen worden. Dat werd pas drie jaar later veranderd. Tegelijk werd ook het systeem van evenredige vertegenwoordiging ingevoerd. Hiervan kon voor het eerst gebruikgemaakt worden in 1918. Daarvoor was er het systeem van censuskiesrecht, wat wil zeggen dat alleen mensen met voldoende belastbaar inkomen mochten stemmen. In 1887 stelde het zogenaamde “caoutchouc-artikel” de eisen van het bezit van “kenteekenen van geschiktheid en maatschappelijke welstand“. Doordat deze voorwaarden niet verder werden ingevuld kregen uiteindelijk vrijwel alle volwassen mannen die konden lezen en schrijven en niet van de armenzorg afhankelijk waren het kiesrecht.

Zou het nou zo gek zijn om opnieuw te kijken naar wie wel en wie geen kiesrecht zou8e2da77cdf8f54bbb867349e997c063c--onthoud-dit-moleskine moeten hebben. Zou een allochtoon kiesrecht moeten hebben ? Of iemand met een verblijfsvergunning ? Of iemand die (langdurig) afhankelijk is van een bijstandsuitkering? Is dat eigenlijk wel zo vanzelfsprekend dat die wel kiesrecht hebben. En what about mensen die (langdurig) onder psychiatrische behandeling staan want vergis je niet, ook de mensen in de Sociale Werkplaats (die binnenkort volledig worden afgeschaft) hebben ‘gewoon’ kiesrecht.

thief-2831254_640Natuurlijk zou er veel weerstand tegen zijn, niet zo gek want partijen als de PvdA of DENK zou meteen ophouden te bestaan dus ja die zullen niet gauw voor hun eigen ondergang tekenen. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met allochtonen die zijn teruggekeerd naar hun vaderzand om daar van hun AOW te genieten ? Die hebben nog steeds als tweede nationaliteit de Nederlandse maar kunnen daardoor dus wel stemmen ! Of ze het doen? Geen idee. Maar het simpele feit dat ze het zouden kunnen stuit mij tegen de borst.

screenshot_1125

Ook dichter bij huis, is het nou zo vreemd om bijvoorbeeld de beroepswerkelozen zoals je ze nogal eens tegenkomt bij Antifa stemrecht te ontnemen. Je levert op geen enkele manier een bijdrage aan de samenleving (en hebt waarschijnlijk ook niet de intentie dat ooit te gaan doen) waarom zou je dan via je stem mee kunnen doen aan de inrichting van ons politieke bestel ?

vote-2042580_640Natuurlijk het zou verder ingevuld moeten worden, wie wel wie niet daar kunnen de meningen over verschillen. Is een AOW’er uitkeringsafhankelijk ? Ja in zekere zin wel natuurlijk, maar ervan uitgaande dat hij/zij gedurende zijn werkzame leven meer dan zijn bijdrage heeft geleverd zou die (als het aan mij lag) wel kiesrecht moeten hebben. Is een afgekeurde werknemer in de WAO (voor zover die bij de huidige regeling nog bestaan) uitkeringsafhankelijk ? Ja. Moet die dan zijn kiesrecht inleveren ? Twijfelgeval maar ik denk het niet.

Ingewikkeld ? Ja heel erg zelfs, maar dat neemt niet weg dat het simpelweg aan iedereen en zijn moeder boven de achttien stemrecht geven is ook wel erg kort door de bocht. Fatima die van onder haar boerka nauwelijks een verstaanbare Nederlandse zin kan uitbrengen maar wel stemrecht heeft, het blijft toch een eigenaardig gegeven. Achmed die na een paar jaartjes werken ons sociale vangnet heeft ontdekt en nadien nooit meer een dag op een loonlijst heeft gestaan moet die mee kunnen spreken over onze politiek ?

Ach het is natuurlijk een vorm van zelfbedrog om te denken dat iets dergelijks zelfs rage-1015611_640maar bespreekbaar zou zijn met onze huidige “volksvertegenwoordiging”, ik denk dat Yasser Feras alias Jesse Klaver en Alexander Pechdrol helemaal over de rooie gaan. Misschien is alleen dat al voldoende reden om het te opperen. Het lijkt mij wel iets voor Geert Wilders! Gewoon het hele kippenhok eens flink op stelten zetten ! Op de gang alvast een paar dwangbuizen gereed leggen en wat spuitjes voor het geval dat het noodzakelijk blijkt en laat het spul maar eens goed ontsporen! Hoe langer ik erover nadenk…..

you-2386968_640Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.000 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

8 Comments on Algemeen kiesrecht

 1. antiislamnu // februari 14, 2018 om 00:04 //

  Wat een goed verhaal eigenlijk heb je gelijk niet iedereen zou zomaar stemrecht moeten hebben eigenlijk zou het vanzelfsprekend moeten zijn om stemrecht te verdienen in plaats van zomaar gratis te krijgen.

  Like

 2. Republikein // februari 14, 2018 om 00:29 //

  Goeie vraag, naar wens te beantwoorden.
  In de lijn van “een gek kan meer vragen dan een wijze kan beantwoorden”.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // februari 14, 2018 om 00:31 //

  En dan ben ik de gek in het verhaal begrijp ik het zo goed ?

  Like

 4. Republikein // februari 14, 2018 om 00:33 //

  Nou, dat valt me een beetje tegen Tijl, terwijl ik laatst aangaf dat je moest blijven schrijven, weet je nog wel?

  Liked by 1 persoon

 5. Eigenlijk is het heel simpel.
  In de meeste andere gevallen gaat de regel op : wie betaalt, die bepaalt.
  En daar is niets mis mee. Dus er valt zeker wat voor te zeggen dat stemrecht wordt voorbehouden aan mensen die belasting betalen. Wat dus inhoudt dat iedereen die alleen van een uitkering leeft daarvan wordt uitgesloten.
  Daarbij moet dan wel rekening worden gehouden met een redelijke periode. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand die net werkloos is geraakt zijn stemrecht verliest, maar als men kijkt naar een gemiddelde over de laatste 5 jaar zou dat best een goed beeld geven van wie er inderdaad werkt en dus ook belasting afdraagt, en wie er alleen maar van profiteert. Idem uiteraard voor een pensioen. Iemand die heeft gewerkt en afgedragen aan de maatschappij en pensioenrechten heeft opgebouwd heeft daarmee ook stemrecht verworven, wat niet gelijkstaat aan de AOW die puur op basis van leeftijd is vastgesteld.
  Maar algemeen gesproken is het zo dat mensen die alleen maar ontvangen nooit zullen stemmen op een partij die paal en perk wil stellen aan overheidsuitgaven of die een actief beleid voeren om mensen aan het werk te krijgen of uitkeringen willen korten. Maar als je alleen maar ontvangt zou je daar helemaal geen zeggenschap over mogen hebben omdat het nogal makkelijk is te roepen dat iemand anders meer moet betalen om zouw gemakkelijke leventje in stand te houden.
  Overigens ben ik van mening dat mensen die net zijn genaturaliseerd pas na 5 jaar mogen meestemmen. En mensen met 2 of meer paspoorten helemaal niet, tenzij ze het andere paspoort (en burgerschap) opgeven.

  om even een ander ballonnetje op te laten, men zou zelfs 2 vormen van burgerschap in kunnen voeren. Een voor ingezetenen die -om wat voor reden dan ook- geen belasting betalen, of burgers die er bewust voor kiezen een lager belastingtarief te betalen, waar dan tegenover staat dat ze ook niet mogen stemmen, en een ander burgerschap voor diegenen die wel belasting betalen EN bereid zijn een iets hoger tarief te betalen maar zich dan ook zeggenschap verwerven dmv stemrecht.

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // februari 14, 2018 om 00:54 //

  Zoals ik al schreef Johan om het precies in te vullen is nog best ingewikkeld maar dat neemt niet weg dat het verstandig zou zijn voor de verantwoordelijken om erover na te denken. Dat doen ze niet omdat ze weten hoeveel drek ze dan over zich heen zullen krijgen.

  Like

 7. Republikein // februari 14, 2018 om 00:56 //

  Je kunt de vraag stellen maar antwoord krijg je van niemand.

  Like

 8. scherpschutter1943 // februari 15, 2018 om 17:43 //

  Geweldig idee. Ben je van een hoop achterlijke rotzooi af. Die moslims hadden in hun thuisland helemaa

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s