Nieuw

Slavernijverleden en de waarheid

Zoals niemand ontgaan is zijn er sinds de Zwarte Piet “discussie” ook veel dingen gezegd en geschreven over “ons” slavernijverleden. Te vrezen valt dat veel mensen deze kritiek voor waar aannemen om zich vervolgens gewonnen te geven.

Begrijpelijk, niet iedereen is werkelijk geïnteresseerd in geschiedenis, je kunt er toch niks aan veranderen is vaak de gedachte. Nou dat valt flink tegen, de racismeroepers hebben wel degelijk geprobeerd (en doen dat nog steeds trouwens) de geschiedenis te herschrijven met geen ander doel dan de slachtofferrol over zich af te roepen.

Zo wordt er gedaan alsof onze Gouden Eeuw te danken was aan de slavenhandel en dat is een pertinente onwaarheid ! Die Gouden Eeuw duurde van 1602 tot 1672 en besloeg dus geen eeuw maar hooguit 70 jaar. Daarna stagneerde de boel.

Maar wat blijkt, wij zijn destijds niet rijk geworden door de slavernij maar door graan ! Sterker nog die handel begon pas in 1670 en zoals Syp Wynia in Elsevier schrijft;

Het Nederlandse aandeel in die Atlantische slavenpraktijken was zo’n 5 procent. Dan gaat het nog steeds over minstens een half miljoen mensen die in West-Afrika als slaaf werden gekocht – ze waren daar al eerder tot slaaf gemaakt – maar op het geheel van zo’n tien miljoen mensen is het een betrekkelijk klein deel.

Tijl hoort u bijna denken “Huh graan, hadden wij daar zoveel van dan ? ” en het antwoord is nee daar hadden wij juist steeds minder van omdat onze grond gaandeweg onbruikbaar werd voor de verbouw van graan. En zoals het Nederlanders behoort gingen wij het elders halen, in de Oostzeelanden dus, en we betaalden dat met zout dat we in Frankrijk en Spanje kochten en textiel en vis. We kochten zelfs zoveel graan dat het ook nog geëxporteerd kon worden. We werden dus een stapelplaats en doorvoerhaven, met andere woorden we maakten niet zoveel maar handelden des te meer.

Onze welvaart kwam dus uit de Oostzee en voor een deel uit de Middellandse Zeelanden en met het aldus verdiende geld werden koloniale handelscompagnieën opgericht zoals de VOC. De Oostzee leverde grootscheepse bulkhandel en ‘de Oost’ meer kleinschalige luxehandel.

Met de business naar en in de West is het daarentegen nooit veel geworden. Volgens dé specialist op dit vlak, hoogleraar Piet Emmer bedroeg de winst uit de Surinaamse slavenhandel zelfs in de toptijd – zo midden achttiende eeuw (1750) slechts 0,005 procent van het toenmalige nationaal inkomen van Nederland.”

Sterker nog, er zijn verscheidene slavenhandelaren failliet gegaan, zo lucratief was hetchair-2835473_640 dus niet al met al. En vergis je maar niet, failliet gaan was destijds wel wat meer dan een louter administratief gebeuren, daar werden forse straffen voor uitgedeeld en men was toen niet bepaald zachtzinnig met ‘criminelen’. Neem maar eens een kijkje in de Gevangen Poort.

Nee natuurlijk naar de huidige maatstaven was het niet goed wat we deden maar zonder onze daden te minimaliseren kun je ook met enig gemak stellen dat andere Europese landen er een veel grotere rol in speelden. En het werd niet bepaald als bijzonder ervaren.

En met deze wetenschap dwaalden mijn gedachten af naar die tijd. Zeker we hadden een puissant rijke bovenlaag maar de “gewone”Nederlander, zeg maar de Jan met de Pet kende nog bittere armoede. Kinderarbeid was eerder regel dan uitzondering. Onze zeevarenden deden het alles behalve uit rijkdom, aanmonsteren betekende gewoon ook dat je huis en haard voor vele jaren achter moest laten en soms werd het ook gedaan log-boat-242570_640omdat de grond alhier te heet onder de voeten werd. Tja en die komen dan in Afrika terecht, waren wij al niet bepaald hoog beschaafd daar zagen ze toch wel iets heel anders, en mede daardoor zagen zij de inboorlingen dus niet zozeer als mensen maar als vee met grote gelijkenis aan ‘de mens’. Als je je in gedachten in hun positie zet is dat niet zo heel vreemd. Geheel zonder gevaar was het trouwens ook niet, ze werden met enige regelmaat ook aangevallen door vijandige stammen. De enige reden dat ze dat wonnen was dat ze beter en moderner bewapend waren, je komt nou eenmaal niet zo ver met speren tegen geweren. En met die aanvallen maakten de inboorlingen zich ook niet echt populair natuurlijk !

Over de slavenhandel op zich valt natuurlijk ook nog wel het een en ander te vertellen,torture-2748415_640 men doet graag voorkomen dat de slaven meer slaag dan eten kregen maar simpel nadenken maakt dat toch een stuk onwaarschijnlijker. Handel is handel nietwaar en beschadigde waar levert minder op dan onbeschadigde of zie ik dat nou zo verkeerd ? Ze werden niet vertroeteld dat is wat anders. Nee de reis was geen pretje, maar dat was het voor de zeelui zelf ook niet bepaald, het waren nou eenmaal geen luxe cruises ! Het was nou niet bepaald zo dat die met een dik volgevreten lichaam boven aan dek aan het werk waren.

Zullen we de volgende keer mannen als Jan Pieterszoon Coen eens nader gaan bekijken ? Waren dat nou écht massamoordenaars of lag dat toch ook wat genuanceerder ? Zoals zo vaak ligt ook daar de waarheid namelijk gewoon in het midden. Niet bepaald schatjes dus maar ook geen misdadigers.

boredom-1977519_640Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.126 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

17 Comments on Slavernijverleden en de waarheid

 1. Volgens mij was het ook de peperhandel vanuit de Oost, omdat dit kruid nodig was om bederven te verdoezelen, je proefde minder dat het over datum was in die dagen.
  De peper en andere kruidenhandel was een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de VOC.

  Like

 2. boorzalf // februari 8, 2018 om 14:31 //

  Dit zegt beweging Denk over Jan Pieterszoon Coen.
  “Schurkenverering…
  De Coentunnel is vernoemd naar de wrede kolonisator Jan Pieterszoon Coen”

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // februari 8, 2018 om 14:35 //

  Wrede kolonisator. In werkelijkheid was men in die dagen een stuk wreder over de hele linie, dus ook tegenover de eigen bevolking, zoals gezegd een kijkje in de Gevangen Poort kan vele ogen openen, kijk ook eens wat er met de gebroeders de Witt en van Oldenbarnevelt werd gedaan, dat was ook niet bepaald ‘aardig’.

  Like

 4. Wat het slavernijverhaal betreft is het aan deze sneue type’s zelf om het hele verhaal te vertellen ipv de helft.
  Zoals;
  – de verkoop van slaven -lees; oorlogsbuit van stammentwisten- was in handen van hun eigen ras en soortgenoten danwel -en daar zijn ze weer- islamieten.
  (het waren echt niet de blanken die aldaar het oerwoud in renden om zwartjes te vangen)
  – daarbij, diegenen die voor verkoop in aanmerking kwamen gingen ‘leven’ tegemoet in Z-A.
  – de onverkoopbare handel ofwel de ziek, zwak en gebrekkigen,…. die bleven doodleuk achter. Let hier met name op het woord ‘dood’.
  Want, eenieder die doordenkt kan wel raden wat daar mee gebeurde.
  (en nee, zij verdwenen niet levenslang in de ‘bijstand’)

  Het cynische in het geheel (al snappen zij dat ws zelf niet) die zg. nabestaanden van slaven die nu zo lopen te schreeuwen, hebben juist hun bestaan te dánken aan het feit dat hun voorouders uit Afrika werden weggevoerd. Weg van de dood !

  Het antwoord op de vraag waarom men bijv. niets ‘hoort’ van nabestaanden van slaven die noodgedwongen achterbleven in Afrika,…….. laat zich derhalve raden.

  Maar goed, U snapt het al, het hele verhaal uitlichten maakt het niet echt ‘sexy’ en al zeker niet zielig genoeg.

  Liked by 1 persoon

 5. slaven waren duurder dan personeel , dus daar werd voorzichtiger mee omgegaan , nieuwe scheepsmaatjes stonden in de volgende haven al te wachten maar voor slaven moesten ze weer terug naar Afrika

  Like

 6. trebor2110 // februari 8, 2018 om 14:59 //

  De peper en andere kruidenhandel was een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de VOC.

  inderdaad guardia van de VOC in Indie mar de Oostzee handel leverde veel meer op
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Moedernegotie

  Like

 7. Alphons Mantel // februari 8, 2018 om 15:43 //

  slavernij is Afrikaans/islamitische uitvinding

  Like

 8. Tijl Uylenspiegel // februari 8, 2018 om 16:03 //

  Nee Alphons, slavernij is net zo oud als de wereld en kwam (en komt) overal voor, de Egyptenaren, de Grieken, de Chinezen. Overal en altijd waren er slaven. En wat Nederland betreft, wat te denken van lijfeigenen en horigen. Ook vandaag de dag komt slavernij nog voor. Ook mensen die veroordeeld worden tot dwangarbeid zijn in principe slaven.

  Like

 9. Esperanza // februari 8, 2018 om 16:29 //

  Ferry zing d’r ook over. -;-)

  Like

 10. Esperanza // februari 8, 2018 om 16:49 //

  Nieuw woord; zakkenwasser kenden we we al.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1643545/uitkijken-voor-slavenwassers

  Like

 11. Maar wie begon de slavenhandel?
  In het slavenmuseum in Willemstad (Curacao) wordt duidelijk gesteld dat Afrikaanse koningen
  hun criminele onderdanen aanboden als handelswaar.
  De Europeanen hebben dat later natuurlijk geoptimaliseerd, ja en dat was natuurlijk FOUT.

  Like

 12. Helemaal mee eens. Wie kent niet de verhalen over Arabische en Afrikaanse slavenmarkten. Daar werden ook mensen van overwonnen volkeren verkocht. Afrika is al vanaf het begin der tijden verwikkeld in stammenoorlogen. Het beste wat we toen en eigenlijk nu ook moeten doen is ze in hu eigen sop laten gaar koken. Dan hadden we er nu ook geen last van gehad.

  Like

 13. Paul de Kot // februari 8, 2018 om 23:03 //

  Vrijwel elke (Nederlandse) Afrikaanse Surinamer stamt af van slavenhouders en vrijwel geen enkele blanke Nederlander. Maar ik ben niet zo bekrompen deze mensen erop aan te kijken. Dat zou wel heel dom en racistisch zijn.

  Like

 14. Von Puffelen // februari 9, 2018 om 14:08 //

  Slavenhandel was in handen van de sefarden.
  “Het koude kikkerlandje Holland was bij de Sefarden favoriet om de reeds florerende Hanze-economie, de goede handelsmogelijkheden, de economisch-strategische positie van het land en het bestaande en invloedrijke geldcircuit. Het zou niet lang duren voordat ze in hun nieuwe woongebieden dezelfde invloedrijke posities bekleedden als in Spanje waar zij prominente posities hadden ingenomen in de zilver-, kruiden-, wijn-, bont-, hout- en slavenhandel of zoals een Sefardisch gezegde luidt: “Cream rises to the top, regardless of its location”.”
  https://tegenlichters.wordpress.com/2012/09/04/het-verdrijvingsedict-1492/

  Like

 15. Tijl Uylenspiegel // februari 9, 2018 om 14:25 //

  Is dit nou werkelijk een poging om joden de schuld te geven van de slavenhandel ?? Het zal toch niet !
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Sefardische_Joden
  Misschien overbodig om te melden dat onze site warme gevoelens heeft voor joden en Israël.

  Like

 16. Von Puffelen // februari 9, 2018 om 14:49 //

  Och, die sefarden zijn ook niet overal populair.
  http://www.rense.com/general67/radd.htm

  Like

 17. Republikein // februari 10, 2018 om 02:56 //

  Henk Bres zat toch in de Gevangen Poort?
  Zou ie al bevrijd zijn?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s