Nieuw

U kunt aan het gas

Nee dat is maar een grapje. We kunnen juist niet aan het aardgas, aan dat tijdperk lijkt een voortijdig einde te komen. Niet omdat het gas op is maar omdat de provincie Groningen op haar grondvesten staat te schudden.

Voor de vondst van de grote aardgasbel in Slochteren maakte een beperkt gedeelte van Nederland gebruik van gas. Voor deze omschakeling werd er meestal gestookt op kolen. Gekookt werd er wel al op gas, uit een (buta)gasfles of al via een gasleiding. Het gas werd gemaakt in gasfabrieken. Mensen hadden nog ieder een gasmeter in huis die “gevoed” moest worden met gaspenningen, een rode penning waar een hapje uit was, deze penningen moest je kopen, geen penning = geen gas zo simpel was het. Lekker overzichtelijk dat kan niemand ontkennen, over afsluiting bij wanbetaling was geen sprake, niet betalen betekende direct geen gas.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaspenning

Regeren is vooruitzien zegt men, opeenvolgende regeringen hebben blijk gegeven dat dit in Nederland niet of onvoldoende het geval was. De waan van de dag vonden ze meer dan genoeg. Wat merkten wij destijds van deze omschakeling ? Nou gasfornuizen moesten bijvoorbeeld worden aangepast aan het hetere aardgas maar dat was een fluitje van een cent. Voorafgaand aan het aardgas werden huizen echter meestal verwarmd met kolen. Dat was geen onverdeeld genoegen, grote delen van het huis (slaapkamers) waren onverwarmd, dubbel glas had nog niemand van gehoord, de huiskamer was redelijk behaaglijk, hoe dichter bij de haard hoe warmer. ( je kon er ook mooi brood op roosteren) Dankzij hetwoman-2490288_640 aardgas ging men massaal over naar gas, de kolenhaard ging de deur uit en er kwam een gashaard die al snel gevolgd werd door een geiser en in het verlengde daarvan een “douchecel”. Meestal was dat een kast die daarvoor geschikt gemaakt werd, wat een luxe ! Voordien was het vrij normaal om 1 keer per week naar het badhuis te gaan, meestal om te douchen of als je het wat breder had een bad te nemen. Daarnaast was het doordeweeks een beetje knoeien bij de wasbak. Jongeren kunnen zich daar nog nauwelijks een beeld bij vormen. (deodorant, parfum en aftershave werden nog niet echt in grote mate gebruikt !) Kolen werden gekocht per mud of als de ruimte in huis of de financiën niet toereikend waren met zakjes (eier)kolen die je groenteboer kon kopen of bij de olieman die meestal ook kolenboer was.

Een heel gesleep waar niemand echt vrolijk van werd. Het stoken was meestal de taak van de heer des huizes en was een heel gedoe, bij Tijl in huis was voor het aardgas al een oliehaard gekomen. Hilarisch want bij het opstarten moest er eerst met een fles wat petroleum in gegoten worden en bij een te ruim gebruik daarvan vond er nogal eens een plof plaats wat weer een paniekaanval bij mijn moeder tot gevolg had… Voor die tijd hadden we nog een soort allesbrander waar zoals Toon Hermans al zei op het deksel stond “Je brûle tout l’hiver”

Maar goed, toen kwam dus de gashaard. Dat waren indertijd nog flinke investeringen van een paar honderd gulden want zo breed had men het niet. Nu hebben we het beter maar het is maar zeer de vraag of de komende ommezwaai ook voor iedereen betaalbaar is. Niet dat de overheid daarvan wakker ligt, die toeteren er lustig op los dat het toch al moest vanwege “het klimaat“. Geen letter over dat “we” dat gas al die tijd hebben lopen verkwanselen naar het buitenland en mede dankzij Joop den Uyl met vaste en langlopende contracten. Slim maar niet heus met een sterk fluctuerende gasprijs.

“Na de ontdekking in 1959 van het aardgas onder Groningen was er een meningsverschil over het eigendom van dit gas. Is het gas eigendom van iedereen of van het bedrijfsleven? De rechtse en linkse politieke partijen hadden daar een verschillende visie op. Uiteindelijk besliste de regering in het voordeel van het bedrijfsleven. Joop den Uyl als belangrijke voorman van de PvdA zei hierover: “Nationalisatie zou mijns inziens economische dwaasheid zijn.” Zo kregen de oliemaatschappijen Shell en Esso via de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) veel macht en invloed. De instemming van de PvdA beslechtte het pleit in het voordeel van de rechtse partijen. Dat de NAM deze macht en invloed anno 2014 niet zomaar af wil staan is dus logisch, de politiek heeft het immers zelf zo gewild.”

Nou zou een normaal mens verwachten dat als eerste de export versneld wordtconclusion-of-the-contract-3100579_640 afgebouwd. MIS ! Dat ligt vast in contracten. Waarom dat niet al in een eerder stadium is afgebouwd toen duidelijk werd dat het oppompen van gas niet zonder slag of stoot door kon gaan ? Tja daar zegt u zo wat. Dat is nou dat vooruitzien, iets waar opeenvolgende regeringen niet van beschuldigd kunnen worden. Reden ? Nou er stroomde aardig wat centjes in de schatkist dat ze maar wat graag wilden uitgeven. Zullen we wedden dat dit in de nabije toekomst tot stevige belastingverhoging gaat leiden ?

Ach omkijken heeft in deze weinig zin meer, we zitten gewoon met de gebakken peren, we zullen moeten ombouwen en dat gaan we financieel meer dan een beetje voelen.

Bent u ook zo benieuwd naar de “argumenten” waarmee dat uitgelegd gaat worden ? Tijl wel want reken er maar op dat er door de overheid flink op los gelogen gaat worden en daarbij is een kritische pers in dit land een illusie, die kakelen straks keurig na wat de politiek ze als hapklare brokken voert.

Er valt nog wel meer te vertellen over ‘ons’ gas en de consequenties die dit gaat hebben en misschien dat ik daar nog verder op in zal gaan in een of meerdere artikeltjes, vooralsnog laat ik het hier even bij.

boredom-1977519_640 Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.010 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

6 Comments on U kunt aan het gas

 1. Het overgrote deel van het gas werd voor een appel en een ei met een eeuwigdurend contract (tot de gasdbel leeg was) aan o.a. Italië verkocht. Daarvoor hebben de toenmalige #PenthouseBaronnen ook niks gekregen en als dat zo al was betrof het een privé-aangelegenheid. Altijd gedacht dat de privatisering van onze kroonjuwelen de grootste rooftocht was tot ik even in de gasbel dook.

  Liked by 3 people

 2. De gasvelden vullen zich na de winning met grondwater op een natuurlijke manier, en men injecteert ook water in lege gaswinningsgebieden. De verzakkingen bovengronds gebeuren dus omdat de normale ondergrondse druk naar boven toe is weg valt. Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom men geen klei-houdendende pap, kleigrond dat gemengd wordt met water injecteert dat stolling geeft in de ondergrond en zelfs een zekere uitzettingsgraad heeft, waardoor de druk naar boven gelijk blijft en gebouwen geen scheuren oplopen, of verzakkingen optreden?

  Liked by 2 people

 3. Let op Nederland zit in een spagaat.
  België eist de zekerheid voor gemaakte afspraken van levering van 30% gewonnen gas uit Groningen.
  Ze moeten minderen met de productie, maar kunnen niet.
  Gaan de witte boorden dit proces winnen?
  En als alles straks elektrisch wordt afgedwongen om te koken, wat nu al grotendeels gebeurt, dan gaat het volk nog meer betalen.
  Want het verlies van rijksinkomsten zal terug gehaald worden bij de bevolking, niet rechtsom dan linksom.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // februari 3, 2018 om 23:05 //

  Een spagaat, ja dat kun je wel zeggen Guardia, alles elektrisch maar de kolencentrales moeten dicht net als op termijn de kernreactoren (twee in getal daar waar in 1960 nog uitgegaan werd van 21) dat houd in dat er tienduizenden vogelgehaktmolens moeten komen waar steeds meer tegenstand voor is van omwonenden of mensen die vinden dat we ontoelaatbare horizonvervuiling veroorzaken. Het is complex dat ben ik met iedereen eens maar het punt is dat de regering al jaren geleden had moeten beseffen dat er iets ernstig misging in Groningen en daar haar beleid op af had moeten stemmen.
  Ik weet het is nakaarten maar met alle leugens die we straks te horen gaan krijgen is het goed dat in het achterhoofd te houden.

  Like

 5. Kan Duitsland haar ambitieuze milieubeloftes waarmaken, zonder de belastingbetaler op hoge kosten te jagen? Het lijkt erop dat Duitse energiebedrijven de kosten van het vervroegd sluiten van kerncentrales niet alleen kunnen ophoesten. Lees verder >>>> https://www.businessinsider.nl/milieuplannen-merkel-gestremd-door-hoge-kosten-opslag-van-kernafval-548415/

  Like

 6. Karel Dokter // februari 5, 2018 om 13:45 //

  En dan denken de meesten ook nog dat de bevingen in Groningen stoppen zodra de gaswinning wordt gestopt…

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s