Nieuw

Nostalgie ?

Jazeker, Tijl is zich er van bewust dat er op onze site niet veel fans van het koningshuis te vinden zijn. En toch…

Keek Tijl vanavond naar twee programma’s die daarover gingen, de tachtigjarige verjaardag van prinses Beatrix. Nog niet eens zozeer omdat hij nou zo koningsgezind is als wel dat er verder niks anders op de buis was dat hem kon boeien. Dit boeide wel. Waarom dan want zij is toch ruim twaalf jaar ouder dan Tijl ? Tja de geest van een mens zit gek in elkaar maar er kwamen naast beelden uit de oorlog ook veel beelden en mensen voorbij uit de vijftiger en zestiger jaren.

En ja schiet mij maar lek maar ik vind dat op gezette tijden wel leuk om naar te kijken. Bij ons thuis lagen de leeftijden van de verschillende kinderen nogal wijd uit elkaar en zo had ik dus mijn oudste broer die met vetkuif en al in een rockbandje speelde, een broer die daar tussenin zat en ik zei de gek die opgroeide in de tijd dat de Beatles en de Stones opkwamen. Kennelijk was ik destijds al conservatief want ik heb erg lang vastgehouden aan mijn vetkuif. Misschien ook door mijn haar dat uit zichzelf vrij donker is (was) en met brilcrème nóg donkerder werd, en misschien ook omdat ik lang haar gewoon niet mooi vond.

Dus ja mijn avond bestond uit een warm bad van nostalgie. Was alles dan zoveel beter dan nu ? Nee dat denk ik niet, maar een aantal dingen zeker. Zo was er in die dagen nogdutch-flag-889734_640 geen Turk of Marokkaan te zien, ze waren in geen velden of wegen te bekennen. We wisten ook nog niet wat een “verrijking” ons te wachten stond. En terugkijkend zie je dan ook de ‘nationalistische’ trots van mensen als er weer eens wat bereikt was door ons kleine landje. Op nationale feestdagen kleurde heel Nederland nog rood wit blauw.

Het tweede deel betrof een aantal BN’ers die eveneens dit jaar tachtig worden; Pleuni Touw die als eerste in een serie te bewonderen was met blote tieten, tjongejonge wat een ophef gaf dat ! Pleuni is één van die (weinige) vrouwen waar je ook op hoge leeftijd nog aan ziet dat ze vroeger prachtig geweest moet zijn, en zelfs als tachtigjarige nog een hele charmante en goed verzorgde verschijning. Daar waar bijvoorbeeld Aart Staartjes gewoon echt een hele oude man is. In tegenstelling weer tot Marco Bakker die er nog wel behoorlijk goed uitziet en veel jonger lijkt. Ja ik weet, iedereen begint te gillen dat hijdrunk-624745_640 onder invloed een vrouw heeft doodgereden. Erg ? Ja heel erg. Maar wie zonder zonde is… Ook Tijl heeft in zijn jonge jaren weleens onder invloed gereden, alleen ik heb nooit iemand doodgereden dat scheelt. En nou ja dronken, tipsy is eigenlijk een beter woord, als je echt ‘lam’ was dan was er altijd wel iemand die je tegenhield. Ja laat het gekrakeel maar losbarsten maar bedenk wel dat daar vroeger nog niet zo zwaar aan getild werd, zelfs bij aanrijdingen werd nog maar zelden een alcoholtest gedaan tenzij je niet meer op je benen kon staan. Ach het ontbrak je ook meestal nog aan voldoende geld om écht dronken te worden. Een paar biertjes dat was het wel zo’n beetje.

Afijn, een hele avond dus met beelden uit de tijd dat “geluk nog heel gewoon was“, arm ook, maar omdat iedereen arm was werd dat niet zo ervaren, het was ‘gewoon’. Als je vandaag de dag geen auto hebt kijken mensen je meewarig aan, als je er toen wél een had keken de mensen van ‘hoe doet hij dat‘? Of ‘waar haalt hij het geld vandaan‘. Met een zweem afgunst, dat wel. En een jonge vent in een Mercedes sport was per definitie een pooier. Ja zo simpel was het leven toen nou eenmaal, dat het ook een inbreker of een zwendelaar kon zijn dat kwam niet eens in je op. Ja we waren nog behoorlijk simpel in die tijd ! Of was het naïef ? Ach de waarheid zal zoals zo vaak wel weer in het midden liggen. Moeder was de baas in huis en vader ging over de wereldproblemen… ja het kan verkeren !

En mochten er nou jongeren zijn op onze site die denken “daar heb je hem weer met zijn verhalen over vroeger“, let maar op hoe ouder je wordt hoe meer je met weemoed terugdenkt aan je jeugd.

old-2769666_640Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 995 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

36 Comments on Nostalgie ?

 1. Tijl Uylenspiegel // februari 1, 2018 om 00:36 //

  Like

 2. Esperanza // februari 1, 2018 om 01:24 //

  Weer leuk stukkie, Tijl. Time flies.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // februari 1, 2018 om 01:40 //

  Nou maar hopen dat anderen dat ook vinden Esp… 😀

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // februari 1, 2018 om 01:51 //

  Even helemaal off-topic Esp. Gisteren heb ik naar wat filmpjes van antieke opduwers zitten kijken. Heb jij er een verklaring voor dat die kleine bootjes zulke grote golven veroorzaken ? De diepgang kan het niet zijn want dat is maar een centimeter of veertig.
  (vanaf 2.20)

  Like

 5. Esperanza // februari 1, 2018 om 02:44 //

  Tijl 01:51, heeft te maken met het begrip rompsnelheid.
  Omdat die zware bootjes relatief weinig lengte hebben bereiken ze vlug hun theoretische rompsnelheid, waarna ze tegen hun eigen boeggolf gaan opboksen zonder daarna nog wezenlijk aan snelheid te winnen.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Rompsnelheid

  Like

 6. Esperanza // februari 1, 2018 om 02:56 //

  Planeren kan een opduwer niet. 😉

  Daarvoor heb een moderne zeilracer nodig, zoals bijvoorbeeld dit gevaarte waarmee net nieuw werldrecord solo rond de wereld zeilen in 42 dagen! werd gevestigd
  https://newsjunkynl2.wordpress.com/2017/12/17/nieuw-wereldrecord-zeilen-in-42-dagen-de-wereld-rond/

  Liked by 1 persoon

 7. Esperanza // februari 1, 2018 om 03:02 //

  Met Optimistje daf beetje de vorm van een opduwertje heeft lukt ’t ook.

  Like

 8. Esperanza // februari 1, 2018 om 03:04 //

  … dat …

  Like

 9. van mij mag het complete koningshuis opzouten zoals ze overigens altijd doen als er problemen komen

  Liked by 2 people

 10. Beatrix 80 jaar, viert feest met o.a. “vrienden ” en lacht het volk hartelijk uit ! ? !
  http://www.geennieuws.com/2018/01/beatrix-80-jaar-viert-feest-met-o-a-vrienden/

  Like

 11. Bert denkt overigens, dat zolang er nog mensen de tv inschakelen om iets van beatrix te bekijken, dat hij de moed wel kan opgeven dat het hier ooit nog goed komt.

  Like

 12. Waar Bert zich ook over verbaasd, is dat er geen enkele kritische noot terug te vinden is in het hele artikel over het koningshuis.
  Er bestaat nog een tv zender “ONS”, daar kom je echte nostalgische beelden tegen over Nederland.

  Like

 13. Esp, ik heb hier nog het originele singeltje liggen van Peter Koelewijn, destijds aangeschaft door me pa.
  Tegenwoordig ga je de hitlijsten echt niet meer halen met een eenvoudig 3 akkoorden schema, E – A – B7.

  Like

 14. Aart Staartjes is overigens ook zo’n 81 jaar oud.
  Heeft bij me pa in de klas gezetten op de lagere school, net zo als Carry Tefsen,
  Van haar moeder heb ik nog pianoles gehad, woonde tegenover mijn oma.
  Ze komen beide uit Nieuwendam (Amsterdam Noord).

  Like

 15. Horatius // februari 1, 2018 om 09:30 //

  Ons Koningshuis is nu eenmaal onverbrekelijk verbonden met ons volk. De autochtone bevolking wel te verstaan, want de Turken en de Marokkanen hebben nog steeds hun eigen dictator en een koning om bijval en eer aan te bewijzen. Als het ultieme bewijs dat hun integratie volkomen mislukt is, al denkt de Linkse kerk daar heel anders over.

  Dat ons Koningshuis louter alleen nog maar een ceremoniële functie heeft en ons jaarlijks een vrije dag oplevert is algemeen bekend en de rest is inderdaad nostalgie naar vervlogen tijden toen geluk en een autochtone bevolking nog heel gewoon waren en de melkboer en talloze andere boeren dagelijks aan de deur kwamen om hun waren aan te bieden.

  Als er nu aan de deur gebeld wordt loopt men het niet geringe risico dat men wordt beroofd van zijn juwelen, geld en pincode en mag men nog blij wezen dat men deze confrontatie met de Nieuwe Nederlanders nog kan navertellen.
  De politie hoeft men na dergelijke incidenten niet te bellen, want die hebben andere prioriteiten, zeker als men het volgende daderprofiel doorgeeft: licht getint en sprak gebrekkig Nederlands.

  In die goede oude tijd waren er nog geen transgenders, linkse activisten, plofkrakers, allochtonen, daklozen, asielzoekers, drugskoeriers en boze rappers.
  Een vrouw kon in de avonduren nog veilig alleen over straat en Zwarte Piet was nog een kindervriend en geen vermomde racist.

  Maar de tijden veranderen nu eenmaal, dat is altijd zo geweest en bovendien sprak men toen ook schande over ‘de jeugd van tegenwoordig’ die vetkuiven droegen om over de petticoats en later de minirok maar te zwijgen. in de jaren 60 lazen we Hitweek om op de hoogte te blijven i.v.m. de laatste trends op de gebieden van popmuziek, mode, softdrugs en zelfs seks was geen taboe meer. De pastoor trad uit en ging even later zelfs trouwen of samenwonen met een andere man.

  in de jaren 70 werd de multiculturele samenleving uitgevonden. Voordien waren er alleen z.g. pindachinezen, indo-rockers en een klein aantal Surinamers die allemaal actief waren als muzikanten. Nu zitten we opgescheept met de problematiek van terugkerende IS-strijders, Turken, Koerden en politieke partijen zoals DENK.

  Tel uit je winst: geen algehele veiligheid meer, wel militante moslims, overspannen bromsnorren, radeloze burgemeesters die het ook niet meer weten, opstandige Surinaamse vrouwen, conferenciers die geen grappen durven te maken over moslims en andere verdrukte allochtonen en ga zo maar door.

  Maar er is nog enige hoop: de volgende maand zijn er weer verkiezingen en gaat er daarna (als we sommige politici mogen geloven) weer een frisse nieuwe wind waaien door ons land.
  Weg met het populisme, open grenzen, meer diversiteit en nog meer kennismigranten om onze economie wat op te krikken.

  Het gekke is dat menige autochtoon daar nog intrapt ook en met een stalen gezicht op de PvdA gaat stemmen, want die doen immers zoveel voor de arbeiders!

  Liked by 2 people

 16. @Horatius, ik denk dat jij een stuk ouder bent dan Tijl.
  Toen, Kom van het dak af uitkwam (jan. 1960), zal Tijl een jaar of 10 geweest zijn.
  Dus de tijd van petticoats kan hij ook nooit bewust meegemaakt hebben.

  Like

 17. Esperanza // februari 1, 2018 om 11:39 //

  Goh, wie had dat nou gedacht.

  https://www.geenstijl.nl/5140538/cijferrrrrs/

  Like

 18. Tijl Uylenspiegel // februari 1, 2018 om 12:08 //

  Zoals ik al vermeldde heb ik twee broers die ouder zijn dan ik dus ja met name mijn oudste broer die tien jaar ouder is dan ik lag goed bij de meisjes en die kwam regelmatig thuis met meisjes in petticoat, die heb ik dus als klein jochie wel meegemaakt, ik weet zelfs nog dat ze suikerwater gebruikten om de petticoats zoveel mogelijk stijfheid mee te geven. Ja dat koningshuis roept bij veel mensen weerstand op, daarbij vergeten ze dat bijvoorbeeld de Duitsers stinkend jaloers zijn op ons. Zij hebben een president die nauwelijks iets te vertellen of te melden heeft. Ook de kosten van het hebben van een president zijn veel hoger dan men vaak denkt. Is Tijl dan zo koningsgezind ? Nou dat valt wel mee, ik sta er vrij neutraal in maar wat mij betreft hoeven ze niet weg in elk geval.

  Like

 19. Tijl Uylenspiegel // februari 1, 2018 om 12:36 //

  Esperanza Fubar had me al eens uitgelegd dat boten een rompsnelheid hebben, ik had me erover verbaasd dat mijn bootje niet harder ging, er hangt een 25 pk Evinrude achter (tweetakt) en eigenlijk had ik verwacht dat het niet veel zou schelen dat ik de grens van 20 km p/u zou overschrijden. Nou daar hoef ik niet over in de war te zitten; dat haalt ze niet. Ze tilt wel mooi haar neus een stuk op als je wat harder gaat maar op zeker moment kun je gas blijven geven zonder dat je nog harder gaat. Nou vind ik dat ook niet echt belangrijk, ik hoef niet zo nodig hard te varen, daarbij maakt het best een hoop herrie als je harder gaat. Het prettigste vaar ik op half gas, ik schat dat ze dan zo rond de 12 km p/u gaat en dat bevalt me prima. afgelopen voorjaar heb ik er een ruddersafe op laten monteren en dat is een groot succes, ik kan nu ook op lagere snelheid goed blijven sturen, zelfs als ik haar uit laat drijven met de motor stationair blijft ze nog (een beetje) reageren op het sturen.
  Ik had ook het afgelopen seizoen gehoopt meerdaagse tochtjes te maken maar dat is weer niet gelukt, als nawee van mijn infarct kun je me na een dagje op het water weggooien en dat duurt een dag of twee voordat ik dat te boven ben. Voor komend jaar is het wel de bedoeling en ik heb voor mezelf besloten dat als het weer niet lukt dat ik een andere baas voor haar ga zoeken want om telkens een paar uurtjes te gaan varen is het te duur. Ik ben in het najaar begonnen met de bovenkant te schilderen helaas begon het minder mooie weer sneller dan ik gehoopt had en ben ik minder opgeschoten dan ik gehoopt had. Een beetje afhankelijk van het weer wil ik het dit voorjaar afmaken en misschien ook de zijkanten te schilderen. Geen idee of ik het nou zo goed kan of dat de moderne lakken zich zo goed laten verwerken maar het stuk dat ik gedaan heb is prachtig.
  Het varen op het Hollandsch Diep bevalt me voor geen meter en ik heb geprobeerd een ligplaats dichter bij huis te vinden maar dat is helaas niet gelukt. Watersportverenigingen willen dat je eerst een paar honderd euro betaalt om lid te worden zonder dat ze een garantie geven op een ligplaats dus ja daar bedank ik voor. Het was bijna gelukt in Schipluiden maar op het laatste moment ketste dat af.
  Al met al heb ik wel veel plezier in het knutselen en rommelen op mijn bootje maar het varen laat nog wat wensen onvervuld.
  De boot op dit filmpje geeft een beetje een idee van de mijne;

  Like

 20. Esperanza // februari 1, 2018 om 14:11 //

  Dapper bootje, Tijl! Ja, behalve varen is prutsen aan je boot ook voor mij ideale hobby. Zodra je De alledaagse wereld valt als het ware van je schouders zodra je op je bootje stapt.
  Jammer als je er vaarwel tegen moet zeggen maar kan me voorstellen dat een paar uur per jaar je scheepje gebruiken niet tegen de kosten opweegt.
  By the way, je weet ’t wel, een schipper spreekt wat betreft snelheid niet van kilometers maar van knopen. 12 kilometer per uur, da’s bijna 6,5 knoop en een mooie vaar snelheid voor een kleine kruiser. Da’ s ook zo’n beetje de snelheid onder zeil van mijn bootje bij matige wind.

  Like

 21. Esperanza // februari 1, 2018 om 14:20 //

  Tijl, over Fub gesproken, hopelijk heb ik het bij het verkeerde eind maar krijg steeds meer het idee dat ie in navolging van Nekschot van zijn bed is gelicht en monddood gemaakt.

  Like

 22. Tijl Uylenspiegel // februari 1, 2018 om 14:30 //

  Heb me er regelmatig over verbaasd dat zeiljachten met een klein buitenboordmotortje met gemak een behoorlijke snelheid bereiken, dat schijnt te komen omdat ze “sneller gesneden” zijn wat bij mij dan de vraag doet opkomen waarom ze kruisertjes niet net zo maken. Op internet zie je met name Shetlands rondvaren met absurde motoren erachter waardoor het net speedboten worden.
  Ach zo zijn er wel meer dingen die me verbazen, zo had ik er niet echt op gelet dat ik vrij smalle gangboorden heb maar dat maakt het best vervelend zeker als je zoals ik in je eentje vaart. Ik ben al niet echt rap ter been en die smalle dingen maken het er niet eenvoudiger op.
  Al moet ik er wel bij vermelden dat ik wel steeds handiger wordt.
  Vooral in het begin ergerde ik me er erg aan als ik bij het afmeren weer eens iets raakte maar inmiddels heb ik me daar bij neergelegd.
  Als ik het over zou moeten doen dan had ik liever een Onedin 650 of een Placom 650 willen hebben maar ach met deze red ik het ook wel !!
  Het erge is dat ik destijds eigenlijk al rond was met een Onedin 650 met een 25 pk Yamaha maar toen kreeg ik dat infarct en heb ik het afgeblazen. Net toen ik weer voldoende was opgeknapt kwam er een andere koper op de proppen en viste ik achter het net. Jammer want die kwam meer bij mijn ideaal dan deze. Maar ja, gedane zaken nemen geen keer.

  Like

 23. Tijl Uylenspiegel // februari 1, 2018 om 14:32 //

  Nou dat denk ik niet, rommel heeft zo nu en dan contact met hem. Maar het duurt wel lang ja.
  FUBAR WE MISSEN JE !!

  Liked by 1 persoon

 24. Esperanza // februari 1, 2018 om 14:41 //

  Bert 08:35

  Drie akkoorden, D – C – G niks mis mee. ;-).

  Like

 25. Esperanza // februari 1, 2018 om 14:47 //

  Okay, Tijl 14:32, misscien een burn out, zou ik me kunnen voorstellen.gezien zijn tomeloze inzet dag en nacht.

  Voor Fubbie

  Like

 26. Esperanza // februari 1, 2018 om 15:11 //

  Tijl @14:30, motorboten zijn vaak een soort gemotoriseerde koektrommels met doel zoveel mogelijk binnenruimte te geven, vandaar ook die smalle gangboorden op je boot.
  Dit in tegenstelling tot het ontwerp van een zeiljacht waar de rompvorm belangrijk is voor zo goed mogelijke vaareigenschappen onder zeil.
  Bij klassieke zeilschepen zie je dat goed terug, dat zijn vaak lange relatief smalle schepen met een S spant onderwaterschip met – vergeleken met wat je in een motorboot van dezelfde lengte – niet al te vel binnenruimte. Bij moderne toer zeiljachen zie je dat naar een compromis tussen rompvorm en binnenruimte gezocht wordt waardoor deze schepen breder en hoger worden.

  Like

 27. Esperanza // februari 1, 2018 om 15:15 //

  Hier is de schoonheid.

  Like

 28. Esperanza // februari 1, 2018 om 15:22 //

  Ah, dubbel nu, thnx, zie dat je de fout in link hebt gecorrigeerd

  Like

 29. Horatius // februari 1, 2018 om 16:18 //

  @BertG. Ik ben inderdaad iets ouder dan Tijl en kan mij zelfs nog herinneren dat ik op dansles ging op een uiteraard katholieke dansschool waar niet geslepen mocht worden, zeker niet met een rol pepermunt in de rechterbroekzak.
  Slijpdansen en jiven waren strikt verboden, dus in no-time, na het leren van de foxtrot en de Engelse wals was ik daar pleite.

  In het weekend was er altijd wel een dansavond met rock-bands zoals de Tielman Brothers, The Black Dynamites, Electric Johnny and his Skyrockets en andere indo-groepen waar echte muziek werd gespeeld en zeker geen oubollige Nederlands-talige muziek.
  Maar met de komst van de Beatles en de Stones was het snel gedaan met dat soort muziek en was het van de ene op de andere dag plotseling gedateerde muziek voor oudere jongeren, de vetkuiven dus.

  Weg dus met de pot vet en de smalle pijpen, de haren zo lang mogelijk laten groeien ondanks hevige protesten van ouders, docenten en zelfs de werkgevers. Het langharige werkschuwe tuig deed zijn intrede, maar een paar jaren later liep iedereen met lang haar: politieagenten, militairen en zelfs politici (behalve boer Koekoek dan).

  Liked by 1 persoon

 30. @Horatius, dat dacht ik al.
  Goed opletten en onthouden wat je zo al leest in een reactie.
  Dan zal je geboren zijn zo rond en tussen ’40 – ’45.

  Like

 31. Esp, daar is ook niks mee, met een 3 akkoorden schema.
  Elk rock&roll, blues en reggae bestaat daar uit.
  Maar de hitlijsten ga je er niet meer mee halen.
  Trouwens dat soort muziek komt helemaal niet meer voor in de hitlijsten.

  Like

 32. Esperanza // februari 1, 2018 om 21:25 //

  Dichter Menno Wigman heeft afgelopen ochtend op 51-jarige definitief de zeilen gestreken.

  ‘Ik las dat de politie bij elk waterlijk
  (het gaat om meer dan vijftig doden in drie jaar)
  sinds kort meteen naar open gulpen kijkt.
  Hoe drank een vloek over de grachten verft.
  Hoe water ’s nachts naar mensen grijpt.’

  http://www.gedichten.nl/nedermap/gedichten/gedicht/194841.html

  Like

 33. Esperanza // februari 1, 2018 om 21:29 //

  De jaren die weg zijn gevaren …

  Like

 34. Esperanza // februari 1, 2018 om 21:41 //

  ‘Don’t try and stop me
  Cause I’m heading for that stormy weather soon ..’

  Like

 35. Esperanza // februari 1, 2018 om 23:40 //

  Moet eens vaker de fiets nemen.

  Like

 36. Tijl Uylenspiegel // februari 2, 2018 om 00:04 //

  Als je dan maar wel in tegenstelling tot hem een broekklem meeneemt want voor je het weet lig je bij het grofvuil…. 😀

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s