Nieuw

Bent u al in de ban ?

 

Hè waarvan ? Nou van de Luizenmoeder natuurlijk ! Een steeds groter deel der natie zit aan de buis gekluisterd bij deze nieuwe komische serie, het ene moment gier je het uit van het lachen, het volgende sla je uit ontzetting de hand voor de mond.

Nog nooit gekeken ? Nou dan maar even een tipje van de sluier oplichten;

Best bijzonder overigens, na vele jaren waarin de publieke omroep nog nauwelijks iets te bieden had op gebied van Nederlandse dramatische of komische series kregen we kort geleden plots de prachtige serie “ Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen”. De ‘belevenissen’ van een bejaarde man in een verzorgingshuis met glansrollen van André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek.

Tijl heeft er al eens iets over geschreven, de kijker wordt als het ware heen en weer geslingerd tussen komische en dramatische scenes, het boeiende schuilt hem in de herkenbaarheid.

En nu dus de Luizenmoeder dat zich afspeelt op een basisschool, het laat haarfijn zien in wat voor feminiene samenleving we terecht zijn gekomen en het feit dat iedereen dat komisch vindt toont eigenlijk ook aan dat we daar niet onverdeeld gelukkig mee zijn.

Herkenbaar is het daarentegen wel ! En eigenlijk zijn het allemaal glansrollen, eentje springt er bovenuit, die van de schooljuffrouw from hell; Juf Ank (hierboven te zien) gespeeld door Ilse Warringa.

Hoe Nederland is veranderd van een masculiene in een feminiene samenleving; geenkids-2835430_640 idee ! Het is in ieder heel geleidelijk gegaan, over één ding zullen de meesten het wel eens zijn, we zijn een tuttige maatschappij geworden. Als er vroeger iets niet helemaal naar wens liep in je jonge leventje dan zei men; “wen d’r maar an, dat is het leven“, tegenwoordig buigen allerhande types zich over “het probleem”. En plakken we er meteen ook een etiket op, het drukke ettertje heeft ineens ADHD of ADD (Aandachtstekortstoornis, je verzint het niet, lekker Scrabblewoord ook!)  en wordt intensief begeleid. Daar waar je vroeger een forse draai om je oren kon krijgen. Wat beter is ? Nou geen van beiden natuurlijk, zoals zo vaak ligt de waarheid ergens in het midden.

Het laat ook prachtig zien dat het aloude gezin baby-17374_640definitief tot een einde is gekomen, papa mama en kinderen is uit de tijd, gescheiden ouders zijn de norm met daarnaast alle denkbare relaties zoals bijvoorbeeld twee homofiele/lesbische ‘ouders’. Wie dacht dat Paul de Leeuw een uitzondering was komt bedrogen uit.

En nee, een erg brave serie is het niet, er wordt lustig op los gediscrimineerd, Rianne de dochter van het homostel heeft wat chinees aandoende ogen en wordt door Juf Ank steevast Lianne genoemd. En ook haram/halal eten blijft niet onbenoemd.

Kortom er wordt ons een spiegel voorgehouden en dat dit lachwekkend is zegt misschien wel het meest over de hedendaagse samenleving waarin we tot het absurde zijn doorgeschoten.

Toevallig stond er vandaag ergens een artikel over dat leraren vaak al rond hun dertigste stoppen om elders hun geluk te proberen, in de ogen van Tijl geen wonder want zo’n basisschool moet de hel op aarde zijn om daar je werkzame leven in te moeten slijten.

Om kort te gaan; nog niet gekeken, dan gauw op uw pc terugkijken, het is de moeite meer dan waard !

boredom-1977519_640Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.000 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

28 Comments on Bent u al in de ban ?

 1. Tot je dertigste is nog lang,mijn broer op de middelbare school als wiskundeleraar hield het maar een jaar uit,was toen dus 24 en zijn vrouw lerares Engels,ook niet zo lang hoor,hooguit
  3 jaar,toen was ze dus 24,nu geeft ze les in Hangzou en dat zijn normale kinderen,die heel graag Engels willen leren,je kunt het je niet voorstellen,maar ze bestaan toch echt.Mijn broer zat in Rotterdam-zuid en die ouders vonden wiskunde helemaal niet nodig,motivatie werd dat kroost dus niet bijgebracht.

  Like

 2. Ik had een dealtje met mijn wiskunde leraar.
  Als ik niet aanwezig was, dan noteerde hij me niet als afwezig, anders verstierde ik ze les.
  En toch heb ik de MAVO af kunnen maken met wiskunde in mijn pakket.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // januari 29, 2018 om 15:36 //

  Like

 4. Netflix heeft ook een schitterende serie in die trend ( school,luizen en tiener problemen etc ) en een stuk beter gespeeld: Rita, een Deense serie 4 seizoenen.

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel // januari 29, 2018 om 16:37 //

  Eerlijk gezegd ben ik nooit zo te spreken over de acteerprestaties van Nederlandse acteurs/actrices maar ik denk dat er met deze beide series toch een paar nieuwe gezichten aan het firmament zijn verschenen die hoopvol stemmen texel.

  Like

 6. Kijk amper tv, ja horrorfilms, ook net het echte leven.
  De series die vroeger door amateurs werden gespeeld, zoals Bartje, die vond ik goed.

  Like

 7. ReaGluurder // januari 29, 2018 om 18:59 //

  Hier ga ik mijn tijd niet aan verpesten en zeker mijn ogen niet! Voor mij is dit PulpTV!

  Liked by 2 people

 8. Zo denk ik er over, Reagluurder.
  Plat volks vermaak voor het simpele gepeupel onder ons, om ze bezig te houden, en om niet teveel na te denken over de werkelijkheid.
  Puur als afleiding van het geheel, en om de tijd door te brengen bij gebrek aan een zinnige bezigheid.

  Liked by 2 people

 9. Een reden waarom ik nog maar zelden iemand ’s avonds bezoek.
  Het is altijd die ellendige tv die de hele avond aanstaat.
  Vooral bij oudere is dit altijd raak. En leid te nou teveel af door het ergens over te willen hebben.
  Dat vinden ze dan zeer vervelend, omdat ze een serie proberen te volgen.
  En elk gesprek leid ze hier dan van af.
  Binnen15 min. heb ik mijn jas dan alweer aan, om zo snel als mogelijk weg te wezen.

  Like

 10. Doe zoals ik, ik kijk zelden tot nooit naar de NL staatstelevisie. Als ik TV kijk zijn het interessante wetenschappelijke series, zoals op Discovery Showcase (through the wormhole), NGC, History. Er zijn ook een aantal zenders met waargebeurde misdaad etc.
  Hoef ik me niet te ergeren, beter voor mijn hart.
  De rotzooi die op de staatstelevisie wordt uitgezonden is alleen maar bedoeld als hersenspoeling, gebeurde tijdens de USSR ook. Mijn vrouw en ik zitten nog wel eens op de Russische TV naar die ouwe sovjet meuk te kijken. Met de ogen van nu zie je dan pas hoe erg die hersenspoeling was.
  En dit gebeurd dan doodleuk overal in de EU, en ze hebben het niet eens door, de dombo’s.

  Liked by 1 persoon

 11. Ja….leuk hè Tijl.
  Wij genieten echt van “De luizenmoeder”.
  En ook van “Het geheime dagboek van Hendrik Groen.”

  Liked by 1 persoon

 12. Trailer Park Boys, betere serie is er niet.

  Like

 13. Hey Ivan, waar gaat dit over. Het is Russisch.
  Het klinkt wel grappig verder.
  http://www.dumpert.nl/mediabase/7353127/d31749ab/russisch_zingmeisje.html

  Like

 14. Tijl Uylenspiegel // januari 29, 2018 om 22:50 //

  Onwillekeurig maak ik als auteur vooraf een beetje een inschatting hoe het ontvangen gaat worden en hoe de reacties zullen zijn, en nu al voor de tweede keer in vrij korte tijd zit ik er behoorlijk naast, onverwachte en ook wel wat wonderlijke reacties.
  Nou ja, al doende leert men !

  Like

 15. Tijl, dat is nooit van tevoren in te schatten, zo gaat het er bij Bron ook aan toe.
  Het ene artikel wordt compleet afgefikt, en het andere juist weer niet.
  Daar moet je, denk ik, compleet schijt aan hebben.als auteur.
  Wat wil je dan, dat iedereen overal lovend over is? Dat zou ook gaan vervelen.
  Zoveel verschillende mensen, houd ook in zoveel verschillende meningen ergens over.
  Zo hou je het spannend, en het levert gesprek stof op.

  Like

 16. Esperanza // januari 29, 2018 om 23:07 //

  Inmasseren van allerlei modernistische onzin. Daar komt die serie op neer. Zo van wen d’r maar aan en lach d’r maar om.

  Like

 17. Wanneer mensen bewust artikel overslaan van iemand, en niet lezen.
  Dan pas sla je plank flink mis.

  Like

 18. Esperanza // januari 29, 2018 om 23:16 //

  Tijl, scroll eens op het twitteraccount van Diederik Ebbinge, schrijver van de serie en zie daar in diverse tweets het bashen van Baudet, Wilders, Trump en Joost Niemöller en het liken van Femke Halsema.

  Like

 19. Esperanza // januari 29, 2018 om 23:16 //

  Zo maar 1 voorbeeldje:

  Like

 20. Esperanza // januari 29, 2018 om 23:34 //

  Typo 23:16: .. scroll eens..

  Like

 21. Tijl Uylenspiegel // januari 29, 2018 om 23:58 //

  Ach Esperanza er zijn zoveel scenario schrijvers die meer dan een beetje links zijn, van Alexander Pola tot Simon Carmiggelt. Het gaat mij om wat ze schrijven niet om hun politieke kleur. Ik kan bijvoorbeeld werkelijk dubbel liggen om Youp van ’t Hek en hij heeft een andere kijk op politiek dan ik, so what ? De grote feministische golf was in overgrote meerderheid zo links als een loden deur, en toch wordt hier meer dan een knipoog gegeven aan hoe we doorgeschoten zijn. Ook het constante alles maar in de racistische hoek zetten wordt hier belachelijk gemaakt. Het zijn karikaturen maar toch, de ondertoon is er.

  Like

 22. Republikein // januari 30, 2018 om 00:34 //

  Beetje met beschuldigende vinger naar mij wijzen,

  Like

 23. Gerrit Tienkamp // januari 30, 2018 om 04:44 //

  Dit is op NEWS & TRAVEL GURU MAGAZINE herblogd.

  Like

 24. Nou over incorrect en hilarisch gesproken….dan moeten jullie de serie Rundfunk eens kijken, met Pierre Bokma als leraar Duits. Ik geloof dat het niet meer uitgezonden wordt….

  Like

 25. Heb de filmpjes nog eens terug gekeken, en het is echt erruggg, ik lig alweer in een deuk.

  Like

 26. ‘De Luizenmoeder’ geeft -in een notendorp- het ‘beeld’ weer van de totale teloorgang van Nederland in de afgelopen decennia.
  Let wel, het betreft hier alleen nog maar het gebied ‘onderwijs’.
  Menigeen amuseert zich kostelijk om de hilarische voorvallen en gebeurtenissen in deze serie tot aan het moment dat zij plots beseffen dat zij eigenlijk lachen om hun eigen rol die zij dagelijks zelf bekleden in het waanzinnige gesticht dat ‘Nederland’ heet.
  Figuranten dus in hun eigen toneelstuk. ?!?
  En maar lachen………

  Like

 27. Sorry, ik kijk al 30 jaar geen tv series meer. De laatste serie die ik gekeken heb was het eerste jaar van Dallas.
  Series voldoen niet aan mijn eis dat ik er iets van op wil steken.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s