Nieuw

We zijn een gek land

Het overkomt ons allemaal weleens denk ik dat je een artikel leest waarbij je denkt dat we collectief mesjogge zijn geworden. En nee dan heb ik het dit keer niet over alle moslim-idioterie, hoofddoeken of pooiers van de profeet.

Nee gewoon de autochtone Nederlander. Nou nou Tijl, rustig aan hoor ik u denken… Laat ik het maar uitleggen dan, vandaag valt in het AD te lezen dat “De Fietsersbond” wil dat er binnen de bebouwde kom nog maar dertig mag worden gereden. Goed plan dacht ik eerst, met alle elektrische fietsers, wielrenners en schoolgaande kinderen, doen dus ! Nee dus ! Ze hebben het niet over fietsers, ze hebben het over alle verkeer ! “Want dat kan 100 tot 130 verkeersdoden per jaar schelen”.

Weleens geprobeerd om onder de dertig km per uur te blijven met uw bolide ? Mijn bootje ligt in Noord-Brabant en op weg daar naartoe moet ik een aantal kilometers over een dijk rijden waarlangs enkele gehuchten liggen die de naam gehucht zelfs nauwelijks verdienen. Op zo’n dijk is de maximum snelheid 60 km en dat is natuurlijk terecht. En ja als je dan langs een stuk of wat dijkhuisjes rijdt is dat vervelend voor de bewoners dus plaats men een paar verkeersdrempels en verlaagt men de snelheid naar 30 km. Niks mis mee en gewoon begrijpelijk. Niemand haalt die 30 km maar met 40 km is het leed natuurlijk ook geleden. Iedereen blij en gelukkig.
smiley-1738773_640

Maar nu dus voor alle verkeer 30 km p/u binnen de bebouwde kom. Het eerste dat in me opkwam was dat als we allemaal stil gaan staan er helemaal geen verkeersdoden vallen, misschien moeten we dat dan doen ? Zelfs de kleinste autootjes halen tegenwoordig met enig gemak de 150 km p/u, als je niet harder dan 30 mag kom je slechts sporadisch in je tweede versnelling !

Tijd om eens te kijken wie deze mesjoggenaars zijn, ze zeggen 13,5 miljoen fietsers te vertegenwoordigen. Maar even zoeken levert op dat ze slechts 35.000 leden hebben, 150 lokale afdelingen en 1650 actieve leden en vrijwilligers. Niet bepaald indrukwekkend dus.

biking-1721469_640

De groep fietsers is natuurlijk erg divers, dat gaat van zogenaamde ANWB echtparen in uniseksblur-1281675_640 regenpakken en een wegenkaart op het stuur tot schoolgaande kinderen en zich Joop Zoetemelk voelende ‘wielrenners’. En tegenwoordig is er ook nog een categorie bejaarden die op hun elektrische fiets plots fenomenale (en onverwachte) snelheden weten te bereiken. En niet te vergeten de pizzakoeriers die met hun snorscooters al de bijnaam pizzacowboys verdiend hebben, verkeersregels ? Nooit van gehoord !

delivery-guy-1424808_640

De gemiddelde fietser kan er moeilijk van worden beschuldigd veel verkeersinzicht te hebben of dat het zulke voorbeeldige weggebruikers zijn, de meest absurde fratsenfootbridge-49702_640 worden uitgehaald en omdat het een kwetsbare groep is worden ze onder de verkeersreglementen met fluwelen handschoenen aangepakt. Een auto zonder deugdelijke verlichting komt in het algemeen niet ver zonder een stevige bekeuring, een fiets is slechts in zeldzame gevallen behoorlijk verlicht, de pakkans nihil en de boete een lachertje. Verkeerslichten zijn voor fietsers facultatief en fietspaden schijnen tegenwoordig tweerichtingsverkeer te hebben.

Maar in plaats dat “de Fietsersbond” zich sterk maakt dat fietsers een integraalhelm en een beschermend motorpak moeten gaan dragen moet heel Nederland plots nog net niet tot stilstand worden gedwongen !

Nee dat gaat hem niet worden dames en heren van de fietsersbond ! Steek eerst eens de hand in eigen boezem en kom eens met een werkbaar plan, probeer voor de verandering eerst eens na te denken voordat jullie weer met een absurditeit aan komen zetten !

henri-le-smiley-153983_640  Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.159 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

25 Comments on We zijn een gek land

 1. Jij maakt ‘m helemaal mooi, iedere fietser verplicht een helm op ze kop en een motorpak.
  En een bekeuring voor een fietser zonder licht is 65 euro +admin. kosten.
  Maar de controle daarop in inderdaad nihil te noemen.
  Hier waar ik woon, mag je in de woonwijken al niet harder dan 30Km/per uur rijden.
  Mijn scootertje haalt met gemak de 60-65Km. Dus ik zit de hele tijd op mijn teller te letten.
  Dus niet meer goed op het verkeer te letten, om niet per ongeluk harder te rijden.
  Het fiets verkeer een auto’s is hier volledig gescheiden verder, behalve in woonwijken.

  Like

 2. Laten ze zich maar bezig houden met iedereen die met ze smartfoon zit te spelen in het verkeer.
  Dat vind ik nog veel gevaarlijker.
  Als ik niet op auto’s let, en wat ze allemaal uitspoken, behalve met het verkeer bezig te zijn, dan was ik allang dood gereden.

  Like

 3. Goed stuk, precies zoals het is, doodziek van het gedram. Ook bijzonder is de fietser die op de rijbaan moet met dat groene plaatje, levensgevaarlijk en irritatie ten top.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // januari 26, 2018 om 15:10 //

  Ja hoor eens Bert ze hebben het over de 100 tot 130 verkeersdoden dan moet je kijken naar bescherming, een automobilist zit ook niet voor de lol in zijn gordels, dat heet voorzorg. 😀

  Like

 5. Flip, blauwe kentekenplaat. Daar hebben ze een rijbewijs voor moeten halen.
  Maar dat het levensgevaarlijk is, ben ik met je eens.
  Vanwege het snelheid verschil.

  Like

 6. Tijl, die helm en motorpak gaat geen moer helpen als ik aangereden wordt door een stuk staal van zo’n 800Kg.
  Die auto wint het altijd van mij. In het gunstige geval ben ik alleen mijn poten kwijt.

  Like

 7. Ouders moeten hun verantwoording nemen, daar ligt het aan.
  Kinderen wordt niks meer bijgebracht qua veiligheid en verkeer.
  Het boeit de meeste ouders geen moer of de verlichting wel werk van hun kroost.

  Liked by 1 persoon

 8. Tijl, Flip, of wie dan ook, hoeveel ongelukken, aanrijdingen hebben jullie al gehad met een auto. Door even afgeleid te zijn.
  Ik nog geen 1, in mijn hele leven.

  Like

 9. Ik zal het vaker vermeld hebben, maar mijn rijbewijs/ certificaat heb ik gekocht op het postkantoor voor 25 Gulden, om het later in te wisselen voor een echt rijbewijs op het stadhuis.
  Dus aan wie ligt het dan? Niet aan mij.
  Als ik dat egoïstische tuig in een auto niet in de gaten hou, dan was ik allang dood.

  Like

 10. Om van mijn huis de winkel te bereiken, moet ik ongeveer 4-5x de weg oversteken.
  Ik kom dan telkens van rechts, en heb dus voorrang.
  Nou mogen jullie raden hoe vaak ik dat ook krijg.
  o,o om precies te zijn, helemaal nooit. In de 18 jaar dat ik hier woon.
  Gewoon er even voor zetten die auto en door rijden. Ik sta soms min. lang te wachten.
  Maar aan de automobilisten ligt het nooit, die kennen de regeltjes wel.

  Like

 11. Tijl Uylenspiegel // januari 26, 2018 om 16:26 //

  Allereerst Bert was mijn artikeltje bedoeld met een knipoog, gewoon even naast alle dagelijkse narigheid eens kijken wat er voor gekkigheid plaatsvind.
  Je neemt het serieus en begint nu een beetje te preken voor eigen parochie, kennelijk ben je een brom/snor fietser.
  Prima.
  Maar verkeer is meer dan alleen fietsers en/of bromfietsers. Er zijn vele groepen weggebruikers, je moet het met elkaar leefbaar houden, daar zijn regels voor nodig en die hebben we dan ook in overvloed.
  Het is/was geenszins mijn bedoeling een bepaalde groep tot zondebok uit te roepen maar het gaat me zeker veel te ver om nou net te doen alsof (brom) fietsers nou zulke heiligen zijn.
  Je zou haast zeggen in tegendeel want als er nou een groep is die stelselmatig alle verkeersregels aan de laars lapt dan zijn zij het toch wel.
  Zelf vertegenwoordig ik zo’n beetje alle types weggebruikers in 1, ik heb niet alleen de beschikking over rijbewijs BE-CE-DE en mag dus alles rijden behalve een motor.
  Niet alleen mag ik dat, ik heb dat ook beroepsmatig lange tijd gedaan. Daarbij heb ik privé de beschikking over een auto een bromfiets een fiets en een scootmobiel.(en een bootje)
  Tevens heb ik een zilveren speld van VVN vanwege 25 jaar (beroepsmatig)schadevrij rijden.
  En ja ik vind het een absurde gedachte dat ál het verkeer nu ineens afgestemd zou moeten worden op één bepaalde groep. En al helemaal als die groep nou ook nog eens een keer met afstand de meeste overtredingen begaat.

  Liked by 1 persoon

 12. Dat komt omdat auto’s regelmatig ook schijt hebben aan alle regels, zeker wat het voorrang geven betreft.
  Maar wel altijd commentaar op alles en iedereen hebben.
  25 jaar pas schade vrij?
  Mijn pa al 60 jaar. Ik zelf alweer 45 jaar.

  Like

 13. Esperanza // januari 26, 2018 om 16:35 //

  Nou Tijl, toevallig ben ik wél ook motorrijder, en die kunnen d’r soms ook wat van. 😉

  Like

 14. Nog 1 aanvulling dan, mijn pa heeft niks anders gedaan dan ze leven lang op vrachtwagen gezeten door een groot gedeelte van Europa.
  En dan op wel altijd met zo’n 40 foot erachter.
  Dat is ook de enige automobilist waar ik geblinddoekt plaats durf te nemen in zijn auto, ondanks ze 81 jaar nu.

  Like

 15. Esperanza // januari 26, 2018 om 16:43 //

  Tijl, nu ik je toch aan de lijn heb, enig idee hoe ’t met Fub is?

  Hier en op twitter al een tijdje niet meer actief gezien.
  Heb begrepen dat Fub fietser in het Mokumse gekkenhuis is, iets dat niet zonder risico zoals Frik niet meer kan navertellen.

  Like

 16. Tijl Uylenspiegel // januari 26, 2018 om 16:57 //

  Fub heeft problemen met zijn provider vandaar ook dat de overige auteurs een tandje bij hebben geschakeld (vond ik wel passend bij dit artikeltje 😀 )
  Het had afgelopen maandag al opgelost moeten zijn maar het duurt wat langer, en geloof mij maar, ook wij van de redactie missen hem elke minuut.

  Like

 17. Esperanza // januari 26, 2018 om 17:07 //

  Dank je,Tijl, daar moet hij enorm de smoor over in hebben.en hopelijk is ie d’r snel weer bij.

  Voor Fub deze.

  Like

 18. Kom op BertG, dat ding kan toch wel harder 65, de piaggio hier gaat al over de 80 🙂
  Hier is het grootste probleem voetgangers en ja natuurlijk vooral met neus vastgeplakt op het dumb ass scherm. Fietsers zijn nummer 2 maar gaan gelukkig vaak aan gort onder een vrachtwagen(gebeurt nog al eens in hongcouver). Ze gaan gerust nog even links langs de vrachtwagen die links afslaat. Wat mij betreft hoe minder regels hoe beter, het enigste wat je bereikt met al die regels is de eikels beschermen die normaal gesproken voor een darwin award in aanmerking komen.

  Like

 19. Skeeter, ik heb enkel een vario ring achter de poelie verwijderd, waar de Vsnaar loopt.
  Verder niets aan veranderd.
  Geen andere uitlaat, sproeier, of wat dan ook. Met een beetje mooi weer haalt ie de 70 ook nog wel.
  En je kan een Piaggio niet vergelijken met een goedkope Chinese scooter uit 2005 voor 1000 euro nieuw.

  En naast een vrachtwagen rijden die afslaat, dat zie ik zelfs nog moeders doen met 2 kinderen op de fiets, terwijl ma op een schermpje tuurt.

  Like

 20. BertG, tja die 4 takt moest wel iets meer aan gebeuren, dat kreng wou amper 40, 50 met forse meewind, tweedehands voor 500 Canadese pesos was 2 jaar oud 5600 km. 2014 typhoon.
  https://images.duckduckgo.com/iu/?u=http%3A%2F%2Fpictures.topspeed.com%2FIMG%2Fcrop%2F201401%2Fpiaggio-typhoon-50-4_600x0w.jpg&f=1

  Like

 21. Vooral scootertjes zouden zich aan de snelheid moeten houden. Wat heb ik toch een teringhekel aan vele berijders van die krengen. Hopelijk kan Tijl er een flink aantal pletten als ie met 130 door de dorpjes jaagt.

  Like

 22. Tijl Uylenspiegel // januari 26, 2018 om 22:57 //

  Nee dat gaat niet lukken Jantje, ik moet na het varen ook nog terug zonder gestenigd te worden !

  Like

 23. jantje heeft nog steeds de pest aan alle scootertjes.
  We hebben ’t er al een keer over gehad bij Bron.

  Voor jou geruststelling dan, ik hou mij altijd keurig aan de snelheid 30Km 0f 50Km), geef altijd richting aan na eerst goed gekeken te hebben aan (schouders-spiegels) en neem nooit voorrang.
  Ook al heb ik het wel.
  Maar ken wel zeer goed mijn plek op de weg, heel belangrijk bij rotondes.
  Slinger niet van links naar rechts en sorteer altijd goed voor zodat andere zien wat er gebeurt. Zonder rare manoeuvres te maken waar andere last van hebben.

  Maar het klopt, ik zie ook wel dat ik vaak de enige ben die zich hier keurig aan houd.

  Like

 24. Tijl, Rommel, waar is Zeepertje trouwens gebleven.
  Die zien we hier ook niet meer.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s