Nieuw

Kunnen de Koerden Turkije in Syrië verslaan?

Pixabay

Na een meerdaagse artillerie aanval is het Turkse leger begonnen met het  binnenvallen van Afrin , een district van Syrië dat door Syrische Koerden wordt bestuurd sinds ze Al Qaida en de terroristen van de islamitische Staat hebben verslagen. Turkse functionarissen zeggen dat ze van plan zijn om vanaf de Turkse grens een bufferzone aan te leggen van bijna 20 mijl naar Syrië. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaf een agressieve toespraak waarin hij de Turkse Koerden bedreigde als ze zich uitspraken voor hun Syrische medestrijders en hij de beloofden het Turkse volk een overwinning binnen ‘een zeer korte tijd’.

Dat kan een fatale misrekening zijn die Turkije zou kunnen verlammen. Erdogan’s paranoia en politieke inmenging in het leger hebben zijn tol geëist. Eens de trots van de NAVO zijn de Turkse militaire en veiligheidsdiensten een schaduw van hun vroegere zelf. Ze missen de ervaring, training en discipline van hun voorgangers. Één op de vier Turkse piloten zit in de gevangenis; veel Turkse F-16’s staan aan de grond vanwege een gebrek aan getrainde piloten. In 2012 hebben de Syrische troepen een Turkse F-4 neergehaald en hebben de Koerden Turkse helikopters neergehaald .

Evenmin is duidelijk dat het Turkse leger effectief kan vechten. De Turken kunnen de gebieden in Syrië bezetten, maar hun aanwezigheid is lang tijd meer symbolisch dan effectief geweest. Een van de redenen waarom de Turkse inlichtingendienst (MIT) het met Al Qaida gelieerde Nusra Front bevoorraden en ondersteunde en de islamitische Staat de vrije doorvoer over het Turkse grondgebied toestond, was een tegenprestatie om de Turkse belangen binnen Syrië te beschermen. Kortom, Erdogan wilde de status van militaire commandant aannemen zonder echt te hoeven vechten tijdens de zware veldslagen die oorspronkelijk Mustafa Kemal Ataturk, stichter van de Republiek Turkije, verheven hadden tot bekendheid.

De competentiekloof van Turkije is te zien in de weinige incidenten waarbij Turkse troepen in contact kwamen met tegenstanders in Syrië of Irak. In 2016 verbrandde  ISIS twee Turkse soldaten die ze in Syrië gevangen namen Dat ISIS-terroristen in staat waren om hen te ontvoeren toont in de eerste plaats massale veiligheidslekken aan en toonde tevens aan dat Turkije niet in staat was om hun locatie te bepalen voorafgaand aan hun executie. dit wijst op hiaten bij de Turkse inlichtingendiensten. In plaats van deze moord te erkennen, reageerde Erdogan zoals hij vaak doet met ontkenning en leugens. Hij weigert de nauwkeurigheid van de video te erkennen om vervolgens de pers een media stilte op te leggen over de moorden.

erdogan-2De zwakte van Turkije komt ook tot uiting in een verslechtering van de interne veiligheid. Terroristen richten zich al tientallen jaren op Turkije, maar Turkse veiligheidstroepen hebben met succes terroristische complotten blootgelegd en verstoord. Nadat Erdogan zijn land gezuiverd  had van veel hoge militaire en veiligheidsfunctionarissen en anderen verwijderde uit territoria en portefeuilles die ze van binnen en van buiten kenden, steeg het terrorisme niet alleen binnen Turkije, maar zelfs in de ooit veilige steden van Istanboel en Ankara. Dit had niet onverwacht moeten zijn voor een leider die bekend is met de geschiedenis. Het Rode Leger bloedde nadat met effectiviteit van de Sovjet dictator Josef Stalin het officierskorps werd gezuiverd voorafgaand aan de nazi-invasie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Iraakse inval in Iran in 1980 was niet alleen te danken aan het verrassingselement, maar ook aan de hapering door ayatollah Ruhollah Khomeini van het Iraanse officierskorps tijdens zijn post revolutionaire zuivering. Meer recent nam ISIS Mosul in handen nadat de voormalige Iraakse premier Nouri al-Maliki meer professionele officieren had vervangen door politieke loyalisten die hier niet tegen waren bestand en wegrenden bij het geluid van het eerste schot.

Turkije vocht tegen PKK sinds 1984. De groep kreeg in 1999 een klap toen Turkse commando’s, misschien bijgestaan ​​door Amerikaanse of Israëlische inlichtingendiensten, PKK-leider Abdullah Ocalan gevangen namen. Hoewel Turkse functionarissen al meer dan een decennium beweerden dat de gevangen en geïsoleerde Ocalan irrelevant is geworden, transformeerde Erdogan hem in een onmisbare Koerdische politieke leider door ermee in te stemmen om over vrede met hem te onderhandelen. Erdogan kan de PKK misschien als terroristen beschouwen en zonder twijfel hebben ze terroristische daden begaan, maar in de afgelopen jaren hebben ze zich getransformeerd tot meer een traditionele volkspartij. En hoewel de banden tussen de PKK en de Syrische populaire mobilisatie-eenheden (YPG) echt zijn, zijn Turkse functionarissen snel geneigd om aanvallen binnen Turkije toe te schrijven aan Syrische Koerden uit Afrin.

Maar terwijl het Turkse leger een schaduw is van zijn vroegere zelf, kan hetzelfde niet worden gezegd van de YPG. De Koerdische militie was de meest effectieve strijdmacht ter plaatse in Syrië tegen Al Qaeda en ISIS. Jarenlang opereerden ze alleen – genegeerd door de Verenigde Staten en Rusland, geïsoleerd door andere Syrische oppositiegroepen en onder embargo verstrekt door Turkije. En toch, in Kobane en elders, toonde ze hun discipline, hoge moraal en cohesie. Als ze tegen ISD tegen ISIS kunnen opereren, kunnen ze ook een geduchte tegenstander voor Turkije zijn, vooral met het voordeel van het thuisveld.

Noch is de PKK amateuristisch, vooral na jaren van verharden in de strijd. In een ander door Turkije gecensureerd incident slaagden PKK-agenten erin twee van de leidende inlichtingenfunctionarissen van Turkije gevangen te nemen .

Ook zijn de doelstellingen van Turkije niet duidelijk. Er is nauwelijks een Koerdische boer of winkelier die Turkse ambtenaren – in beoordelingen die verblind zijn door racisme en onwetendheid – niet zien als terroristen. Als Turkije ‘terroristen’ probeert uit te roeien, betekent dat dan etnische zuivering in Syrië? En als dat gebeurt, wat is dan om een ​​terugslag te stoppen die niet alleen honderden Turkse troepen terug naar huis zal sturen in lijkzakken, maar ook de reeds onderdrukte Koerdische bevolking in Turkije zal doen ontbranden? Als Turkije de PKK in Diyarbakir en Hakkari niet heeft kunnen verslaan, kunnen ze dat dan in Istanboel en Antalya wel doen? Net zoals Erdogans troepen ooit al Qaeda en ISIS wapens leverden, wat zou er kunnen gebeuren als andere landen – Rusland, Israël, het Syrische regime, of zelfs de Verenigde Staten – heimelijk besluiten om de YPG de middelen te bieden om zichzelf beter te verdedigen? Als Koerden het gevecht naar Turkije brengen, kan dan de Turkse economie nog overleven als de toeristische sector met miljarden dollars met 75 procent krimpt?

Erdogan opereert in een domein van ego en ambitie, niet gehinderd door de realiteit. Hij noemt mensen die hem bekritiseren terroristen en dus begrijpen zijn topmedewerkers dat ze hem alleen moeten vertellen wat hij wil horen. Het resultaat is nu dat de Turkse troepen ten strijden trekken tegen een tegenstander die sterker is dan Erdogan beseft. Het kan rampzalig zijn voor Turkije. Terwijl Erdogan een snelle overwinning lijkt te verwachten. Niet alleen is dit niet realistisch, maar hij zal snel merken dat wat hij ziet als een onwetende terroristische groepering sterk genoeg is om Turkse indringers dood te laten bloeden en de Turkse economie ten grondde te richten.

Erdogan gaat niet het podium voor een triomfantelijke overwinning betreden, maar voor een nederlaag die Turkije op zijn grondvesten zal doen schudden.

Artikel geschreven door Michael Rubin voor de Washington Examiner

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.000 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Bolo (2129 Articles)
'Loquendi Libertatem Custodiamus' Laten wij waken over de vrijheid van het spreken

14 Comments on Kunnen de Koerden Turkije in Syrië verslaan?

 1. Goed artikel. Prima vertaald.

  Liked by 1 persoon

 2. paulzwueste // januari 23, 2018 om 21:18 //

  Prima geschreven en helemaal juist.
  Zo zal het gaan.
  ’n Jaar geleden heb ik ook al bij “BRON” geschreven dat Erdogan in Syrië verslagen zal worden..
  En dat dit het sein voor ’n opstand zal zijn voor het Turkse volk, waarvan hij zo langzamerhand 10.000 en meer Turkse vaders dochters, vrouwen en broers gevangen heeft gezet op verdenking alléén van sympathie voor Gülen.
  Verdenking meer niet.
  Laten we in dit verband niet vergeten dat ’n beetje Turk al gauw zo’n 1000 familieleden heeft…!
  Jawel. Alles is daar familie van elkaar.
  Totaal andere sociale samenlevingscultuur met totaal andere bloedbanden.
  Bovendien zit Amerika al ’n tijd te wachten op ’n grote schoonmaak in Turkije.
  Inclusief de val van Erdogan.
  Amerika zal de opstand steunen.
  Vandaar dat ze het plan voor die “zogenaamde” strijdmacht van 30.000 man, deze week, onmiddellijk in de prullenmand gooiden.
  Erdogan is helemaal in de val gelopen.
  En op Poetin hoeft Erdogan al helemaal niet te rekenen.

  Amerika wil een seculier Turkije terug dat weer een betrouwbare bondgenoot van de NAVO
  zal zijn.

  Like

 3. Erdogan gebruikt vooral de terroristen die hij al die tijd heeft betaald. Het FSA en Al nusra moeten het vuile werk opknappen. Assad is de lachende derde.

  Like

 4. antiislamnu // januari 23, 2018 om 21:44 //

  Kunnen we die nederturkse Erdogan strijders er niet heen sturen hier zitten ze toch maar aan het uitkeringsinfus dus hoe mooie kan je het hebben??

  Liked by 2 people

 5. scherpschutter1943 // januari 23, 2018 om 21:47 //

  Het lijkt me beter dat Turkije uit de NATO gaat , want Erdogan is de splijtzwam voor het bondgenootschap. Met zo’n bondgenoot als turkije heb je geen vijand meer nodig. Het lijkt me erg optimistisch te veronderstellen dat de koerden het van Turkije kunnen winnen.

  Like

 6. Als er een volk is dat het heeft verdiend een eigen onafhankelijke staat te hebben,
  zijn het wel de Koerden.
  Dappere strijders, eigen taal, cultuur, historie en ze hebben laten zien dat ze hun
  eigen gebieden kunnen besturen. ( Noord Irak ).
  Ze worden nu WEER aan hun lot overgelaten.
  1 % der ondersteuning aan de z.g. ” palestijnen “, zou voor de Koerden al jaren
  onafhankelijkheid hebben gebracht.
  Het westen laat hen weer zakken.
  Freak diktator Erdogan zou eens boosjes kunnen worden….

  Like

 7. Ik heb ergens gelezen dat als het Turkse leger aan de wandel gaat Turkije binnen no time failliet is. Zo slecht staat de economie er inmiddels voor.

  Like

 8. Wim Vreeswijk // januari 23, 2018 om 22:56 //

  Als die Erdogan zoveel problemen heeft met die Koerden, kan hij toch ook een muur bouwen op de grens. Lijkt me veel simpeler, maar ook humaner, dan een genocide op te starten.

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel // januari 23, 2018 om 23:29 //

  Op de eerste plaats denk ik niet dat de Koerden de Turken zouden kunnen verslaan al was het alleen al door het getalsmatige overwicht. Het Turkse leger is gigantisch. Duitsland kon het met een vele malen beter leger niet winnen van Rusland dat leek op een veelkoppig monster, als je er één kop afhakt komen er twee terug. Een situatie dreigt dat geen van beide partijen tot een overwinning kunnen komen maar intussen wel doorknokken.
  Daarbij vraag ik me af waar de Navo blijft, we hebben de regel dat een aanval op één gelijk staat aan een aanval op allen maar nu is er dus een lidstaat die zelf tot de aanval overgaat, waarom horen we nu de bobo’s uit de Navo niet ? Wat als straks de Koerden een stuk in Turkije doordringen moet de Navo dan te hulp schieten ? Ik mag toch hopen van niet, ze zijn zelf de agressor.

  Liked by 2 people

 10. polderboy // januari 24, 2018 om 10:10 //

  Misschien wel handig als de EU een veiligheidsstrook in Turkije aanlegt.
  Ik denk aan pakweg 100 kilometer breed.
  Kunnen we meteen weer Constantinopel inlijven, wat economisch ook voordeel oplevert en daarnaast kunnen we veel investeringen van West Europese bedrijven die daar zitten, veilig stellen.
  Ook goed om de drugstransporten van de Turken vanuit klein Azië tegen te gaan door EU controle.
  En denk eens aan de controle op de immigrantenstroom naar de EU, die we dan tegen kunnen gaan. Hoeven we ook geen miljarden meer voor te lappen aan de racist Erdogan met zijn Koerdenhaat.

  Ik lul ook maar eens net zo uit mijn nek als een mafklapper zoals Erdogan. Natuurlijk nemen ze die idioot serieus, omdat hij toevallig een President is, hoewel hij net zo maf lult als dat ik doe.

  Liked by 1 persoon

 11. Piet Karbiet // januari 24, 2018 om 10:41 //

  Bij een Nederlaag gaan die Turken in Rotterdam toch weer gewoon de brug op. Veel schreeuwen, met vlaggen zwaaien en roepen dat het fakenews is. De Koerden vieren het thuis, met de gordijnen dicht

  Like

 12. Horatius // januari 24, 2018 om 11:54 //

  De voormalige Sovjet-Unie viel uit elkaar o.a. omdat ze een jarenlange strijd in Afghanistan niet langer meer konden financieren met desastreuze gevolgen voor hun economie.

  Voor Turkije dreigt hetzelfde scenario als deze oorlog te lang gaat duren, teveel slachtoffers binnen de eigen gelederen gaat opleveren en de PKK dagelijks wraak gaat nemen voor deze vorm van genocide op een dapper volk.
  De macht van Erdogan is gebaseerd op terreur, zuiveringen, censuur, mishandeling, chantage, intimidatie en andere duistere praktijken die sterk doen denken aan Nazimethodes om het eigen volk onder de duim te houden.
  Hoe lang het Turkse volk, wat maar voor ongeveer de helft achter deze dictator staat, dit schrikbewind zal pikken is een open vraag.

  Maar ik kan mij niet indenken dat dit regime nog heel lang aan het bewind zal kunnen blijven.

  Like

 13. Henk der Niederlànder // januari 24, 2018 om 12:48 //

  Daarbij komt ook nog dat de Syrische luchtmacht weer op volle sterkte is en veel ervaren Turkse piloten in de gevangenis zitten.
  Het zou best wel eens kunnen zijn dat Erdogan hetzelfde gat in gaat als zijn grote voorbeeld Hitler.
  Die vond zichzelf namelijk ook zo’n grote veldheer.

  Liked by 2 people

 14. Islam of in incest volk hoe is het anders mogelijk zoveel familie te hebben.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s