Nieuw

Asielzoeker kreeg een villa van 1,2 miljoen euro

Foto: Villa in Nacka. Bron/Auteur: Samhällsnytt

Om in een eigen villa te wonen met slechts tien minuten autorijden naar het centrum van Stockholm is voor de meeste werkende Zweden hun hele leven een onbereikbare droom – niet in de laatste plaats vanwege de hoge huizenprijzen in de grootstedelijke gebieden. Maar wat voor een Zweed uit de middenklasse onmogelijk lijkt, is echter volledig mogelijk voor een werkloze immigrant – uiteraard ten koste van de belastingbetaler en door de gemeente behartigd.

Door: Egor Putilov – Vertaling: “Rommel”

De familie Al-Nawiri kwam eind jaren negentig naar Zweden. Eerst kwam de vader van het gezin als asielzoeker. In augustus 1998 ontving de man van de Zweedse migratiedienst een permanente verblijfsvergunning. In het besluit waar Samhällsnytt de handen op heeft weten te leggen, staat:

“De politieke redenen die zijn aangevoerd, zijn volgens het Verdrag van Genève van 1951 betreffende de status van vluchtelingen niet sterk genoeg om u te beschouwen als een vluchteling.”

Maar ondanks het feit dat er geen vluchtelingenredenen aanwezig waren, bleef Ali  in Zweden – omdat hij een Iraakse staatsburger was die in Libië woonde en werkte, en dat een eventuele uitzetting onmogelijk te implementeren was. Drie maanden later kwam de rest van het gezin van Ali.

Heeft negen jaar niet gewerkt

Reeds in november 1999 verhuisde het gezin naar het statige huis op Järneksvägen in Nacka. Een klassieke 20e-eeuwse villa met twee verdiepingen en kelder. Een hoge locatie met uitzicht op daken en op een steenworp afstand van het Nacka Forum, en de binnenstad van Stockholm. De woning behuisd 105 vierkante met vier kamers en een keuken. Volgens een schatting van de site Booli op basis van vergelijkbare huizen die in het gebied worden verkocht, zou het onroerend goed vandaag ruim 1,2 miljoen euro kosten. Wat kun je nog meer wensen om een ​​nieuw leven te beginnen in je nieuwe land?

In het debat over de integratie van asielmigranten wordt vaak aangehaald dat de integratie en werkmogelijkheden negatief beïnvloed worden door grote afstanden naar stadsregio’s met dynamische arbeidsmarkten. De immigranten belanden in sommige gevallen in kleine gemeentes met weinig kans op werk. In dit geval ligt de arbeidsmarkt van Stockholm slechts tien minuten van huis.

Maar ondanks dit gegeven blijkt uit onderzoek van Samhällsnytt dat niemand van de familie tot 2008 heeft gewerkt, dus tijdens de eerste negen jaar in Zweden. In 2007 registreert Ali een eigen bedrijf wat met taxidiensten gaat werken. Volgens gegevens van de belastingdienst schommelen de bruto inkomsten van de firma op en neer tussen 2008 en 2016 – van slechts € 9.600 in 2008 tot niet meer dan € 24.000 in 2010. De inkomsten van de familie zijn echter tijdens al die jaren nooit boven de nationale norm voor inkomenssteun gekomen – wat inhoudt dat de familie, die op dit moment uit drie volwassen personen bestaat, nog steeds sociale bijdragen heeft ontvangen, om de nationale norm te bereiken.

“Het bevalt ons prima in dit huis”

Tijdens de twee keren dat Samhällsnytt de villa bezocht om met zijn bewoners contact te maken was de plaats bezaaid met oude verroeste auto-onderdelen, versleten autobanden en ander afval. Twee satellietantenne’s die toegang bieden tot het thuisnieuws versieren het huis. Het blijkt dat het nieuws in het Arabisch een noodzaak is, althans voor het hoofd van de familie, Ali, die al twintig jaar in Zweden woont, en desondanks nog steeds gebrekkig Zweeds spreekt.

– Ja, het bevalt ons prima in dit huis, zegt hij tegen Samhällsnytt, en wijst naar een van zijn zonen, die “alles weet” over het huis.

De zoon is inmiddels verhuisd en woont nu in een ander deel van Stockholm. Hij zegt echter dat alleen Ali in het huis woont, waar de drie andere leden van het gezin op hetzelfde woonadres zijn ingeschreven. De vrouw van Ali bezoekt momenteel iemand in Irak terwijl zijn andere zoon in het buitenland studeert. Ook blijkt dat het gezin een lijst met aanvragen voor verbouwingen aan het huis heeft ingediend.

– Het is vooral de buitenkant met verf wat loslaat, maar ik weet niet wat er gaat gebeuren. De gemeente vindt het waarschijnlijk te duur.

De buitenkant van de villa is inderdaad aan een onderhoudsbeurt toe.

– De gemeente doet moeilijk en vraagt ​​de hele tijd wanneer we gaan verhuizen. Maar ze kunnen ons niet dwingen, zegt de zoon.

En dat klopt, want de familie heeft het huis in bezit. (red: In Zweden zijn er koopwoningen op de markt waar je bij aankoop nog steeds huur betaalt voor onder andere onderhoud). De gemeente heeft ook een uitgebreide verbouwing aan het huis bekostigd om de energierekening van de familie te verlagen – vorig jaar is er een nieuwe lucht- en waterpomp geïnstalleerd, voor een totaal bedrag van 22.000 euro, exclusief BTW, volgens Nacka’s gemeentewoordvoerster Maria Malm. Tegelijkertijd is de huur voor het grote huis slechts 657 euro per maand.

“Gratis huizen” voor families uit het Midden-Oosten

Wanneer Samhällsnytt contact opneemt met het hoofd van de sociale dienst in Nacka, Elisabeth Axelsson, wil ze onze vraag niet beantwoorden:

Hoe redelijk is het dat een gezin van drie mensen dat in de praktijk twintig jaar werkloos is, het recht op bezit krijgt van een villa die miljoenen kronen waard is?

– Ik ben niet van plan om een ​​hypothetische vraag te beantwoorden.

De vraag is niet hypothetisch, omdat het onroerend goed management van de gemeente onze informatie heeft bevestigd. Kun u het beantwoorden op basis van de informatie die ik heb?

– Nee, ik moet het zelf onderzoeken. Ik weet niet over welke villa’s u het heeft.

Bedoelt u dat u als eenheidsmanager niet weet dat er villa’s in de gemeente zijn voor sociale doeleinden?

– Ik ben net begonnen als hoofd van de afdeling, slechts zes maanden geleden.

Daarna verwijst Axelsson naar e-mail contact, maar omdat we een snel antwoord vragen vanwege een publicatiedatum, antwoordt ze dat ze overdag niet zal antwoorden op e-mails, omdat ze “zit met boekhoudafsluitingen”.

Volgens de woningmanagement-eenheid van de gemeente Nacka zijn er in totaal 31 villa’s in het gemeentebestand voor sociale doeleinden. In 16 hiervan wonen huurders die in het bezit zijn van het pand:

Mensensmokkelaars die hun diensten aanbieden aan potentiële sielzoekers in het Midden-Oosten vertellen onder andere over Zweden als een land dat gratis huizen aanbiedt voor alle gezinnen uit de Arabische landen. In het geval van de familie Al-Nawiri, en voor sommigen anderen in de gemeente Nacka blijkt deze reclame te kloppen met de realiteit.

Zowel de familienaam als de voornaam van de vader in dit artikel zijn gefingeerd.

Bron:

https://samnytt.se/kom-som-asylsokande-fick-en-villa-i-nacka-vard-115-miljoner/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.000 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6686 Articles)
Journalistiek zou onaangenaam moeten zijn, een streven waar wij graag aan voldoen. Ai, ai, ai.

3 Comments on Asielzoeker kreeg een villa van 1,2 miljoen euro

 1. Dit is op toodlessss herblogd.

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // januari 22, 2018 om 22:39 //

  Waarschijnlijk weer zo’n voorbeeld waar overheidsinstanties volledig langs elkaar werken, de mannen (en vrouwen) komen zelden achter hun bureau vandaan en lezen de verschillende rapporten slechts vluchtig om er vervolgens weer een krabbel onder te zetten. De linkerkant weet niet wat de rechterhand doet en papier is geduldig. Pas als er iemand een misstand bloot wordt gelegd door een buitenstaander komt er gedonder in de glazen maar de (maatschappelijke) schade is dan al niet meer terug te draaien.

  Like

 3. Republikein // januari 23, 2018 om 00:18 //

  Was dat in Londen ook niet?
  UK i.i.g.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s