Nieuw

Leuker kunnen we het niet maken

Belasting betalen, niemand doet het graag (neem ik aan) het voelt toch een beetje alsof je op klaarlichte dag bestolen wordt. Daarbij geeft het mij nogal een machteloos gevoel, je doet er niks aan/tegen.

Dit jaar krijg ik nog meer dan anders het gevoel dat de belastingdienst gewoon eenshakedown-1340048_640 criminele organisatie is. Het schijnt anderen ook te overkomen. Hoe dan?

Dat zal ik uitleggen; normaliter moet ik een belastingaanslag voldoen over het voorgaande boekjaar omdat er bij de instanties kennelijk te weinig is ingehouden, vervelend natuurlijk maar ja, het is niet anders. Dit jaar hebben ze wat nieuws bedacht (voor mij tenminste, misschien dat anderen dit ook al eens is overkomen). Tot mijn verbijstering kreeg ik nu een voorlopige aanslag over 2018 ! Tijl moet dus belasting gaan afdragen over geld dat hij nog niet eens heeft ontvangen…. En dat staat dus nog los van de aanslag die ik ongetwijfeld nog ga krijgen over 2017.

Ze proberen het nog een beetje te vergoelijken want ze schrijven; “Deze aanslag is gebaseerd op de definitieve aanslag 2016. Controleer uw gegevens goed. Klopt alles ? Dan hoeft u niets te doen. ” Nou ja behalve betalen dan natuurlijk !!!

Protest aantekenen ? Vooralsnog ben ik nog niet tegengekomen hoe je dat zou kunnen doen en dat dan nog los van de vraag of dat zin heeft. Het maakt op mij nogal een radeloze indruk, kennelijk is onze overheid dermate gulzig dat ze niet kunnen wachten tot ze je een poot uit kunnen draaien. Wat zou het volgende worden ? Dat je bij de ingang van de supermarkt eerst moet betalen voor wat men verwacht dat je zal gaan kopen ? Als ze de maatstaven van de belastingdienst navolgen dan zit dat er zomaar in !

“Goedemiddag meneer Uylenspiegel, wilt u eerst even € 80,= betalen voordat u uw boodschappen gaat inladen ? Ja maar zoveel heb ik helemaal niet nodig ! Nee dat begrijpen wij van de Jumbo/ Albert Heijn/Lidl, maar meestal koopt u na uw boodschappen ook nog wat tabakswaren bij de servicebalie begrijpt u ?”

control-1027103_640Zou het helpen als ik aangifte doe bij de politie van poging tot oplichting ? Of zouden die ook gewoon in het complot zitten ?

Hoe zou dat eigenlijk gaan mocht je voortijdig komen te overlijden, kunnen mijn erfgenamen (als ze zo stom zijn mijn erfenis te accepteren) dan het teveel aan afgedragen belasting terug vragen ? Of is dat dan gewoon een geval van jammer maar helaas ?

U ziet Tijl heeft dit keer meer vragen dan antwoorden, Tijl is om zo maar te zeggen compleet flabbergasted door deze (voor mij) ongekende brutaliteit. Zou de PVV niet eens voor kunnen stellen om de functie van de Minister van Financiën te wijzigen in Minister van Criminele Zaken?

angry-312142_640Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.000 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

23 Comments on Leuker kunnen we het niet maken

 1. Republikein // januari 17, 2018 om 14:14 //

  Al sinds jaar en dag.
  Leuk is wel dat je het in termijnen mag aftikken, in zoveel termijnen als er nog maanden van het jaar over zijn.
  Dat voor velen een maand slechts 3 weken duurt, qua inkomsten, telt niet.
  Leuker kunnen we het inderdaad niet maken, m’n neus.

  Like

 2. Misschien is die aanslag voor Tijl over 2018 gewoon een fout. Je leest de laatste tijd wel vaker dat ze bij de belastingdienst veel problemen hebben met de geautomatiseerde gegevensverwerking. Nogal Wiebes.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // januari 17, 2018 om 14:27 //

  Nee dat dacht ik ook eerst een moment Johan maar het schijnt momenteel meer mensen te overkomen. Eerlijk gezegd heb ik geen idee of ze dit snode plan dit jaar voor het eerst uitvoeren of dat het voorheen ook al gebruikelijk was. Maar los daarvan blijf ik het een absurde zaak vinden.

  Like

 4. Esperanza // januari 17, 2018 om 14:28 //

  Slechts 1 verklaring voor mogelijk, Tijl. De fiscus leest mee en heeft je in de smiezen en wil dat je vooruit betaalt voordat dat je de kuierlatten hebt genomen op weg naar een nog niet door islam geïnfecteerd land. 😉

  Liked by 2 people

 5. Ik hoef gelukkig nooit iets in te vullen. Krijg nooit aanslag biljetten.
  Maar als ik zou willen weten, hoe en waarom en of het wel klopt.
  Dan zou ik even googlen.

  Like

 6. Esperanza // januari 17, 2018 om 14:35 //

  Like

 7. En als je dan je hele leven hard gewerkt hebt, zuinig geleefd, en dan gezorgd heb dat je na je 50 ste geen hypotheek meer hebt, je spaar geld belegt heb in onroerende zaken zoals land, een leuk pensioentje hebt opgebouwd, nou dan weten ze je helemaal te vinden!. Het wordt ook absoluut niet gewaardeerd dat je je eigen broek op houd, genoeg verzameld heb om je eigen oude dag te financieren, nee, dan komen ze je helemaal elk jaar plukken. En mocht ik dan nog eens een keer komen te overlijden en er is nog wat over ,wordt dat ook nog eens gejat van de gene die erft. Pure lijkenroof.

  Like

 8. Tijl Uylenspiegel // januari 17, 2018 om 14:54 //

  Kort samengevat;
  Wie het volledige bedrag vóór 1 maart in één keer betaalt, wordt daarvoor beloond en ontvangt een (geringe) korting.
  De Belastingdienst stuurt ongevraagd een voorlopige aanslag die in maandelijkse termijnen kan worden voldaan;
  daarmee blijft de belastingplichtige ervan gespaard om achteraf over het gehele jaar te moeten betalen;
  Tegelijkertijd probeert de Belastingdienst mensen over te halen om het bedrag van de voorlopige aanslag in één keer te betalen;
  Daar staat weliswaar een korting tegenover, maar vooral de fiscus heeft er baat bij. Die ontvangt een jaar eerder haar geld.
  Het gaat dan weliswaar per belastingplichtige om een relatief klein bedrag, maar vele kleintjes maken één grote.
  Conclusie; pure diefstal !!

  Like

 9. “Het gaat dan weliswaar per belastingplichtige om een relatief klein bedrag, maar vele kleintjes maken één grote.”

  Daar zijn ze toch al jaren mee bezig, stelen van vele kleintjes.
  Je verzekeringen, groente en fruit, benzine, tabak, enz…….
  Plus je vaste lasten die jaarlijks verhoogd worden, iets met inflatie, alleen wordt ik daar niet voor gecorrigeerd in mijn inkomen.
  Maar moet dan wel hun verlies daarin corrigeren door een verhoging.

  Like

 10. Tijl Uylenspiegel // januari 17, 2018 om 15:25 //

  Ach en die vele kleintjes daar kun je ook verschillend over denken, ik vind het in mijn geval geen kinderachtig bedrag. Eigenlijk had ik stiekem gehoopt dat ik van een van onze lezers/lezeressen een tip zou krijgen hoe ik zand in de machinerie van de belastingdienst zou kunnen gooien. Zoiets als suiker in een benzinetank gooien. Waar rijd die Rutte ook alweer in, was dat geen oude Saab ? Hmmmm !

  Like

 11. ReaGluurder // januari 17, 2018 om 16:15 //

  Alleen al in Den Haag zijn er 18.000 “jongeren” met een gem. schuld van 11.000!! Landelijk gaat het dus om 10.000en “jongeren”. Deze “jongeren” hebben waarschijnlijk amper gewerkt, laat staan belasting betaald. Deze ” jongeren” komen uiteindelijk in de schuldsanering en worden hierbij gematst om hun “carrière” niet te verstoren. Wie denkt u wie uiteindelijk deze schulden betaalt??? Zelf zit ik ook in een conflict met de fiscus ivm een misdadige aanslag over een spaarverzekering waardoor ik uiteindelijk ook in de schulden beland ben. Reken maar niet dat ik dezelfde behandeling krijg als bovengenoemde “jongeren”. Hierbij nog even sfeertjeproeven van het Nieuwe Nederland, overeind gehouden met ONZE spaarcenten!! Hoe een land ten onder ging!

  Like

 12. Ik begrijp niet dat er verbazing bestaat over het fenomeen:”Voorlopige Aanslagen.”
  Ik herinner mij dat het in de jaren 70 en 80 héél gewoon was dat iedereen “Voorlopige Aanslagen over het komende inkomstenjaar ontving.
  De enige reden voor het versturen van “Voorlopige Belastingaanslagen” heeft dus niets met de leugen “Inkomen uit het buitenland” te maken, maar uitsluitend met graaizucht.
  Ik woon momenteel in België.
  Daar kent men het verschijnsel “Voorlopige Aanslagen” totaal niet.
  Ook hoef je hier niet te betalen voor het opvragen van allerlei formulieren en bewijzen bij de Gemeente.
  In Nederland zien ze maar een ding en dat is geld en nog eens geld.
  Nieuw rijbewijs nodig?
  In NL kost zoiets honderden Euro’s bij het loket. In België ca 30 Euro!
  Vervanging van het rijbewijs…?
  In België blijft je rijbewijs je hele leven geldig.
  Kort en goed.

  De Belastingdienst heeft totaal geen recht om een aanslag vooraf op te leggen!

  Like

 13. Paul, ben het zonder meer met je eens, maar ze eigenen het recht zo als ze dat uitkomt op dat moment.
  En ze hebben de gewapende macht achter zich staan, wanneer je hardnekkig blijft weigeren.

  Liked by 1 persoon

 14. Tijl Uylenspiegel // januari 17, 2018 om 17:00 //

  Nee niet mee eens, je kreeg een voorlopige aanslag over het voorbije jaar niet over het komende jaar. Daar kwam dan uiteindelijk een keer de definitieve aanslag achteraan in het geval dat er nog te weinig was aangeslagen.

  Like

 15. Wim Vreeswijk // januari 17, 2018 om 17:01 //

  Tijl moet gewoon een papieren ‘wijzigingsformulier’ aanvragen via 0800-0543. Dit ontvangt U met 5 dagen en als U denkt dat ze met hun vergelijking om 2018 te vergelijken met 2016 de plank volledig mis slaan, kunt U dat invullen waarna die voorlopige aanslag 2018 wellicht voorlopig weer op NUL gezet gaan worden. Deze voorlopige aanslag over 2018 komt natuurlijk onsympathiek over omdat 2018 slechts 16 dagen oud is.

  Like

 16. Ja…zoals Paul schrijft, voorlopige aanslagen waren heel gewoon.
  En nog. Eerstdaags zal ik ook wel weer bericht krijgen van de fiscus.
  Zodoende betaal ik in één jaar 2x Inkomstenbelasting!
  Leuker kunnen ze het voor mij niet maken. -:)

  Like

 17. Een voorlopige aanslag baseert de fiscus over de belastingafdracht van het
  voorbije jaar.
  Vóór 1 mei a.s. dienen wij over 2017 I.B. op te geven, waarna de aanslag volgt.
  Deze maand of de volgende stuurt de fiscus ons ongevraagd een aanslag (voorlopig)
  over dit jaar….2018.
  Binnen is alvast binnen zal de (r)overheid ongetwijfeld denken.

  Like

 18. Republikein // januari 17, 2018 om 19:19 //

  Er bestaan trucjes.

  Like

 19. Tijl Uylenspiegel // januari 17, 2018 om 23:03 //

  Blijf het oneens met de mensen die zeggen dat dit vroeger ook zo was. Het misverstand kan ontstaan omdat de belastingdienst het altijd over een voorlopige aanslag heeft zolang de definitieve aanslag nog niet is vastgesteld. Als je zoals Martha zegt dit elk jaar zou hebben dan verdwijnt het probleem vanzelf, dan betaal je dus belasting vooraf voor het lopende jaar plus het eventuele verschil van de voorlopige en de definitieve aanslag van het jaar daarvoor en dat is meestal nihil. De situatie waarin ik nu verkeer is dat ik voor mei mijn belasting in moet vullen over vorig jaar, daarover krijg ik dan weer een voorlopige aanslag en dat is dan bovenop de voorlopige aanslag die ik nu alvast voor het nu lopende jaar heb gekregen.
  Het probleem is dus alleen voor dit jaar dat ik dubbel moet betalen, het daarop volgende jaar is dat voorbij met als enige verschil dat ik dan ben opgeschoven van achteraf betalen naar vooraf betalen.
  De enige reden die ik me nog enigszins kan voorstellen is dat nu ik gepensioneerd ben mijn inkomsten minder flexibel zijn geworden, zolang je in een dienstverband werkt kunnen je inkomsten fluctueren ivm overwerk of ziekte. Een pensioen is vastgesteld voor langere tijd en de AOW is helemaal vast dus daar zijn redelijkerwijs geen pieken of dalen in te verwachten.

  Like

 20. Beste mensen eenheid maakt macht, of zijn we dit verleerd.

  Like

 21. Republikein // januari 18, 2018 om 17:50 //

  Ik kan mijn reactie wel toelichten maar heeft geen zin, daarom heb ik er ook geen zin an.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s