Nieuw

Voorzitter EU-nepnieuws taskforce ziet ‘Europees keurmerk’ voor nieuws als ‘optie’

Trollen die met nepnieuws het publieke debat beïnvloeden – zelfs bij de gemeenteraadsverkiezingen ligt dat gevaar op de loer, vreest minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66). Verkiezingen in heel Europa worden volgens haar aangegrepen „om wantrouwen aan te wakkeren en opinievorming te sturen”. Mede door haar pleidooi presenteerde de Europese Commissie maandag een nieuwe Nepnieuws-taskforce met veertig Europese media-experts, onder leiding van de Utrechtse hoogleraar mediarecht Madeleine de Cock Buning.

“Waar gaat dit naar toe? Een ‘Europees keurmerk’ voor echt nieuws en nepnieuws?”

En dan antwoordt De Cock Buning:

“Dat zou een optie zijn. Maar we streven niet naar zoiets als een Ministerie van Waarheid. Dat is zeker niet de bedoeling. Onlangs was er een kritisch journalistiek verslag over de Poolse regering die dat vervolgens bestempelde als nepnieuws en de makers een boete oplegde. Die kant wil je natuurlijk niet op, want dat is misbruik maken van de term nepnieuws.”

Lees meer:

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/15/nederlanders-leiden-eu-strijd-tegen-nepnieuws-a1588456

Doe mee met 928 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (5819 Articles)
Altijd in oppositie.

2 Comments on Voorzitter EU-nepnieuws taskforce ziet ‘Europees keurmerk’ voor nieuws als ‘optie’

  1. De grootste voorziener van nepnieuws zijn de overheden zelf. Dat bleek vandaag weer in Brussel tijdens het verbod op pulsevissen.
    En de Nederlandse overheid keek weer toe en dacht wat kan het ons bommen. Als mijn baantje in Brussel maar veilig is. Maar eens zal het tegen hen keren.

    Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: