Nieuw

Turkije en Al-Qaeda willen de Koerden aan gaan vallen

Amerikaanse bases in Rojava, Koerdisch Syrië (Debka)

Dat wordt een dilemma voor de Amerikanen. Alledrie zijn bondgenoten. Het moest een keer gebeuren.

De strijd in Syrië is een nieuwe fase in gegaan. Lange tijd hebben we er niet zoveel over bericht, omdat het duurde voor de huidige situatie bereikt zou zijn. Het land is in tweeën gedeeld langs de Eufraat. Raqqa is foetsie.

Russisch-Assad (met Iraanse grondtroepen), rood <-> Amerikaans-Koerdisch, geel (blauw is Turks, groen is Al-Qaeda en Nusra):

Syrië kaart2 via syriancivilwarmap

Van de Volkskrant wordt je niks wijzer omdat die zelf niet begrijpen wat er aan de hand is: “Opleidingsplan VS voor Koerdisch grensleger valt slecht: Turkije dreigt met invasie in Noord-Syrië”

Op zich niks mis met de titel, maar de Volkskrant doet er dan dit kaartje bij:

Dan heeft de lezer geen idee waar die Turken samen met Al-Qaeda aan gaan vallen. De argeloze lezer zal misschien denken dat het grootste Koerdische gebied aangevallen gaat worden. En omdat de Volkskrant Amerikaanse opleidingskampen noemt, en de lezer misschien zelfs wel Debka leest (niet waarschijnlijk bij Volkskrantlezers) of op andere wijze weet dat die Amerikaanse opleidingskampen allemaal oostelijk/rechts van de Eufraat gesitueerd zijn, dan klinkt het alsof de Turken daar aan gaan vallen.

screenshot Debka

Elsevier komt helemaal met een ‘schreeuwtitel’: “Turkije wil door Amerika opgeleid ‘terreurleger’ vernietigen”, en doet ook aan geen enkele geografische duiding. Kwaliteitspers hoor. De YPG die lange tijd als enigen tegen ISIS vochten aanduiden als ‘terreurleger’.

In werkelijkheid is Syrië zo goed als verdeeld en blijven er twee gebieden waar nu om gestreden zal worden. 29 januari is er een ‘vredesconferentie’ in Sotchi, en voor die tijd willen de partijen wat vaststaande werkelijkheden op de grond creëren.

De strijd gaat om Afrin en Idlib, geel en groen op de bovenste kaart. In dit stukje van een paar dagen geleden heb ik er al de nodige aandacht aan besteed. De Russen hadden ooit bedacht dat er misschien wel een uitruil plaats zou kunnen vinden, vergelijkbaar met hoe Turkije Aleppo afstond in ruil voor een ‘bufferzone’ tussen de Koerdische gebieden. Maar noch Al-Qaeda of de Koerden wilden meewerken.

Assad vindt het irritant dat Koerdische streven naar onafhankelijkheid/autonomie, maar voorlopig hebben ze nog dezelfde vijand in Idlib; Turkije – Al-Qaeda.

Al-Monitor vroeg zich gisteren nog af of Turkije gelieerd is met Al-Qaeda (normaal zijn ze vrij goed geïnformeerd dus het was wellicht een retorische vraag), maar zelfs het NOS-journaal liet in 2013 al zien dat dat het geval is:

Nederlandse media schrijven meestal klakkeloos Amerikaanse media over, maar Volkskrant en Elsevier (en de rest) namen niet even de moeite Reuters te checken. Reuters zegt gewoon duidelijk: “Erdogan says Turkey will crush Kurdish militia in Afrin” (met dank aan ‘polderboy’).

Hier gaat het de komende weken gebeuren:

Dat Turkse stukje (blauw) tussen Afrin (geel) en Idlib (groen) is met toestemming van de Russen-Assad. Het doel van de Turken is duidelijk; Afrin omsingelen. De stellingen zijn de afgelopen maanden betrokken en nu gaat het schieten beginnen, omdat een ‘vreedzame’ uitruil niet mogelijk was. De troepenopbouw van de Syriërs is ook duidelijk, die willen Idlib.

Drie van de bondgenoten van Amerika gaan nu met elkaar de strijd aan; Turkije, Al-Qaeda, en de Koerden/YPG. Zelf bouwen de Amerikanen ondertussen hun bases op in Rojava, oostelijk Syrisch/Koerdistan.

Als u me om een voorspelling vraagt zeg ik dat Afrin onhoudbaar is, en dat Assad en de Russen Idlib zullen veroveren. De 100.000 koppensnellers van Idlib zullen dan een ander heenkomen moeten zoeken, maar de EU staat met de armen wijd open dus dat zal geen probleem zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 999 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (9000 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

10 Comments on Turkije en Al-Qaeda willen de Koerden aan gaan vallen

 1. Ha! Nepnieuws door de MSM. Dit zouden we moeten rapporteren aan de Cock Buning of – hoe heet die doos ook alweer – Ollongren.

  Liked by 1 persoon

 2. Piet Karbiet // januari 16, 2018 om 12:23 //

  Nou kan ik van die kaartjes geen chocola maken. Waar ligt Idlib?

  Like

 3. piet onder ma ‘aarat

  Like

 4. polderboy // januari 16, 2018 om 15:46 //

  @Piet Karbiet 12:23
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouvernementen_van_Syri%C3%AB
  Hoop dat je hier wat aan hebt, een kaartje met de provincies, waar zoals hier ook vaak de hoofdsteden van de provincies dezelfde naam dragen, zoals Utrecht in de provincie Utrecht.
  Afrin ligt in de provincie Aleppo, en ook dat grote blauwe Turkse stuk, en dat groene stuk is grotendeels Idlib, voor zover ik er wijs uit wordt.

  Liked by 1 persoon

 5. Piet Karbiet // januari 16, 2018 om 12:23 /
  Nou kan ik van die kaartjes geen chocola maken. Waar ligt Idlib?
  ————

  Groen.

  Like

 6. Ter verduidelijking:

  Like

 7. Spannend wordt het eigenlijk pas als Afrin en Idlib ‘opgeruimd’ zijn. Dan moeten de Amerikanen kiezen, en de Russen ook. De Russen hebben al eens aangegeven niet de behoefte te hebben heel Syrië terug te veroveren, maar zijn ook mordicus tegen dat jan en alleman zich zomaar onafhankelijk verklaard.
  De Amerikanen zullen graag hun aanwezigheid behouden, dat zal zowel Assad, Iran als bondgenoot Turkije woedend maken.

  Like

 8. polderboy // januari 17, 2018 om 13:15 //

  Erdogan sloot een Turkse krant, die de namen van twee Turkse veiligheidsambtenaren had gepubliceerd. Die twee hadden een journalist afgeknald.
  Dus het ECHR hof van de EU geeft Turkije een standje, omdat sluiten van een krant een inbreuk is op de vrijheid van meningsuiting.
  https://anfenglish.com/news/echr-fines-turkey-for-closing-evrensel-newspaper-24223

  Hadden die Turken meteen ook maar alle journalisten van die door Erdogan gesloten krant kunnen afknallen, wat dat levert dus op zich volgens de EU geen inbreuk op de vrijheid van meningsuiting: alleen het sluiten van een krant levert immers een standje op; een moord op een journalist niet.
  Toch blijft die ambtenarenlogica van die uitvreters in Brussel bij de EU me verbijsteren.

  Like

 9. @BertG.

  Beetje rare zin dit:

  “Nadat Iran echter zijn gang kon blijven gaan, trok ook Trump zich niets meer van de afspraken aan. De Syrische rebellen zagen hun kans en stuurden een delegatie naar Washington om te vragen de militaire hulp weer te hervatten. Het kan goed dat ze een positief antwoord kregen, want onlangs werden Russische bases in Syrië aangevallen met drones die met GPS naar hun doel werden gestuurd, en volgens het Kremlin daarom ‘hulp van buitenaf’ moeten hebben gehad.”

  Die drones kwamen uit Turks jihadgebied.

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Damascus warns it may shoot down Turkish planes attacking Kurds within Syrian borders

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s