Nieuw

Vakbond, zin of onzin

Pixabay.

Zeker, websites zoals de onze worden aangeduid als ‘rechts’ of ‘populistisch’ en wij schromen niet om alle Linkse waanzin aan de kaak te stellen.

Links staat van oudsher bekend als socialistisch, in hoeverre dat heden ten dage nog zo is daar kun je over van mening verschillen. Het socialisme was vroeger een arbeidersbeweging maar het socialisme van vandaag heeft nog maar weinig op met loonslaven. Kijk naar de prominente partijleden van de PvdA en de drs titels vliegen je om de oren.

Vakbonden waren vroeger ook communistisch of socialistisch van signatuur, gek genoeg zijn ze dat ‘van onderen’ nog steeds, ga naar een vakbondsbijeenkomst en je waant je in een onderafdeling van het Kremlin. Maar hoe hoger je komt hoe minder daarvan te merken valt. Écht voor arbeiders opkomen doen ze ook allang niet meer.

fist-424500_640

Zijn ze daarmee overbodig geworden ? Naar mijn bescheiden mening niet, wel in haar huidige vorm. De kloof tussen arm en rijk groeit wel degelijk tot angstaanjagende hoogte. Men herhaalt op dagelijkse basis hoe het Nederland economisch voor de wind gaat maar gewone werknemers gaan er alleen maar op achteruit, hun loon stijgt minimaal en de kosten stijgen met een flinke vaart. Huur energie en zorgkosten stijgen elk jaar en niet zomaar een klein beetje. De gemiddelde Nederlander kan met een gerust hart €385,= per jaar optellen bij zijn poliskosten.

De vakbonden zetten bij CAO onderhandelingen niet hoog in en komen zoals altijd bij onderhandelingen uiteindelijk nog lager uit. Vooral jongeren zien zich steeds vaker gedwongen van het ene naar het andere tijdelijke dienstverband te zwerven of om hun werk als zzp’er te doen. Werkgevers wrijven zich in de handen. Werknemers echter hebben steeds minder de mogelijkheid om een behoorlijk pensioen naast hun AOW uitkering op te bouwen.

sheep-1246204_640En als klap op de vuurpijl worden steeds vaker de toch al weinige stakingsacties door de rechter verboden. En de vakbonden, of wat daar nog voor door moet, gaan laat zich telkens weer als makke lammetjes afvoeren. Dat zou je in Frankrijk of Italië eens moeten proberen ! Intussen klotst het geld bij de bonden schaamteloos over de plinten, stakingkassen zijn gevuld tot ver over de rand. En ondertussen nemen de groepengarbage-heap-354510_640 werknemers die niet of nauwelijks de mogelijkheid krijgen om te staken toe. Politieagenten, buschauffeurs, gemeentereiniging, ambtenaren kunnen niet meer staken volgens de rechter. Gratis vervoeren wat nog weleens geprobeerd werd in het Openbaar Vervoer; verboden ! Politieagenten, nee dat kan niet ivm de openbare veiligheid, Openbaar Vervoer, nee dat ontwricht de samenleving, idem gemeentereiniging en ambtenaren. Stiptheidsacties daar hebben de bonden om één of andere reden niet van gehoord of een broertje aan dood.

Geen wonder ook dat steeds minder mensen lid zijn. En toch… Werknemers hebben toch de bond nodig voor hun CAO onderhandelingen hoe pover het resultaat ook mag zijn, als eenling heb je niks te vertellen en ben je helemaal overgeleverd aan de wolven.

Een arbeidsconflict, de Bond heeft gratis juristen ter beschikking, een in arbeidsrecht gespecialiseerde advocaat kostte 20 jaar geleden al rond de driehonderd gulden per uur (en dat gold ook voor zijn secretaresse !)

Vakbonden en werknemers zijn in ons kleine landje tandeloos geworden, als makke schapen laten ze zich naar de slachtbank van de werkgevers leiden. Ja het gaat goed in Nederland, nou ja voor de mensen die toch al niet te klagen hadden dan, werknemers merken er helemaal niks van of gaan er zelfs onder de streep op achteruit.

Mijn persoonlijke mening is dat vakbonden, maar dan échte, harder nodig zijn dan ooit, helaas zijn die er niet meer en dat is een trieste constatering, we moeten het doen met een slap aftreksel daarvan.

Is Tijl plots communist geworden !?! Nee hoor, allesbehalve maar hij vind wel dat bedrijven onderhand hun knopen eens moeten tellen, een bedrijf dat met onderbetaald en nauwelijks gemotiveerd personeel werkt doet zichzelf tekort. En vakbonden zouden eens moeten tonen dat ze bereid zijn tot het gaatje te gaan, de laatste écht grote manifestatie was tegen de afschaffing van de VUT en dateert van oktober 2004 en er werd door de overheid lachend overheen gestapt. (en wat velen niet weten is dat de af te dragen premie nog gewoon doorloopt tot 2021 !!) Lust je nog peul zeggen ze bij ons in Schin op Geul !!

Tijl Uylenspiegel

Doe mee met 928 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

14 Comments on Vakbond, zin of onzin

 1. 1x een bond nodig gehad i.v.m. een ontslag collega.
  Deze werd op een zeer smerige manier ontslagen, iets wat ze mij ook hadden kunnen flikken.
  De toegang werd ze geweigerd tot het fabriek terrein.
  En daar bij hebben ze ’t verder gelaten, niet meer de moeite waard verder.
  NOOIT en NOOIT meer dat ik nog lid van een bond wordt.
  Je hebt er geen moer aan wanneer het er op aan komt.

  Liked by 1 persoon

 2. Aanvulling.
  Hij moest iets op opmeten om onderdelen te bestellen voor een machine.
  Daarvoor moest hij de machine heel even uit zetten.
  En dat was de reden voor ontslag. Productie lijn onnodig stil gelegd.
  En op een andere manier de maat opmeten was niet mogelijk.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // januari 12, 2018 om 15:06 //

  Ach zo zal ieder zijn eigen ervaringen hebben. Persoonlijk heb ik veel aan de bond te danken gehad tijdens mijn gedeeltelijke afkeuring, zonder advocaat (en mijn eigen vasthoudendheid) zou het UWV me buiten te drogen hebben gehangen.
  Is de vakbond daarmee heilig ? Nee allesbehalve. Op meerdere terreinen schieten ze ernstig tekort. Zijn ze daarmee overbodig ? Nee zeker niet. Wel in hun huidige vorm maar dat is wat anders.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // januari 12, 2018 om 15:09 //

  Ook toen ik onenigheid had met mijn pensioenfonds heeft het FNV me goed geholpen, of nou ja, 1 briefje van hun was voldoende voor ze om na maanden eindelijk eens in beweging te komen. (En om uiteindelijk ook in het gelijk gesteld te worden)

  Like

 5. Duchesne // januari 12, 2018 om 15:37 //

  Mooi artikel Tyl. en nee, gewoon netjes de zaken tussen werknemer en werkgever regelen is niet links, of rechts, maar normaal. Het is niet normaal als je moet gaan staken om normaal betaald te worden, of als personeel gaat staken terwijl je bedrijf al op de rand van de afgrond hangt omdat iemand van de vakbond een voorbeeld wil stellen voor andere werkgevers. Werknemer en werkgever zijn feitelijk twee partijen die een overeenkomst sluiten. zolang beiden het zien als samenwerking tot wederzijds welzijn is er niks mis. Helaas is dat stukje niet overal aanwezig, wat maakt dat men elkaar als vijand ziet of als melkkoe/slachtkip/plukaap…

  Vakbond in Nederland is sinds Wim Kok een verkorte weg naar de politke geworden, met als belang het welzijn van het kader en de arbeider als voetvolk. Gewoon puur verraad dus maar niet over de hele linie.

  Ik denk dat een vakbond overbodig is in een land waar een politieke leiding is die het welzijn van de burgers op de eerste plaats heeft staan. Een dusdanig land kan met een vakverbond om praktische zaken te regelen volstaan.
  een vakbond in het verleden moest vormen van geweld gebruiken om rechten te verwerven. In de huidge vorm zijn het juist de leiders vna de vakbonden die de macht met de politiek samen uitoefenen. De leiding van een vakbond is daarmee de groortste vijand van de arbeider geworden. Ongeveer zoals de politici dat zijn voor het volk, de vijand, de lieden die het gezamelijk bezit verkwanselen voor hun eigen welzijn.

  Wat doe je eraan? Vergeet de democratische weg, want die is afgesloten en dichtgemetseld. Een elfje dat de boel komt oplossen, helaas, zal niet lukken. De toekomst zal het leren, zolang er eten is en tv zal er geen opstand komen, pas als mensen verdrinken zal er iets veranderen. Reken erop dat de overheid vele pogingen voor zal zijn en met helke harde hand zal inslaan op de eigen burgers, al is het maar via de EU. “wir haben es nicht gewusst” maar dan in alle talen van de EU.

  Vakbonden? Ik denk dat je eerst eensgezindheid moet hebben binnen de landsgrenzen, en gezien dat er al niet is….

  Liked by 1 persoon

 6. Ik ben altijd lid geweest van het FNV, aangezien ik het lidmaatschap zag als iets vergelijkbaar met een verzekering tegen brand. Je hoopt het nooit nodig te hebben, maar als dat toch gebeurt is het maar goed.
  Mooi niet dus. Slechts eenmaal heb ik ze nodig gehad en daar ben ik toen volledig op afgeknapt, aangezien ze letterlijk niets voor me hebben gedaan. Ik heb de volgende dag mijn lidmaatschap opgezegd.

  Liked by 1 persoon

 7. Tijl Uylenspiegel // januari 12, 2018 om 16:26 //

  Het is altijd moeilijk voor een buitenstaander om te beoordelen of een probleem op de juiste manier is afgehandeld Johan P. en je staat zeker niet alleen in je kritiek op de bond. Mijn artikeltje was ook zeker niet bedoeld als reclame voor de huidige vakbonden, eerder als een klacht over het gebrek aan daadkracht.

  Like

 8. Republikein // januari 12, 2018 om 19:57 //

  Meestal werkt het niet, ze hebben 2 petten op.
  Uitzonderingen zijn er altijd en overal.

  Like

 9. Als je arbeids wetten goed in elkaar zitten is een vakbond totaal overbodig en soms zelfs een doodssteek.

  Like

 10. Von Puffelen // januari 12, 2018 om 21:21 //

  Het 1ste wat me te binnen schiet bij het woord vakbond is Wim (Shell) Kok.
  Bonden zijn er m.i. hoofdzakelijk voor om de loonsstijgingen in te perken.
  Handjeklap met de werkgeversbonden, ons kent ons.

  Like

 11. Tijl Uylenspiegel // januari 12, 2018 om 23:32 //

  En hoe regelen arbeidswetten een loonsverhoging dan skeeter ? En dan niet voor één individu maar voor een hele sector.

  Like

 12. @Tijl, ik snap je artikel best en verwijt je ook niets. En er zijn ongetwijfeld ook voorbeelden waarbij de bond wel zaken heeft geregeld.
  Maar in mijn geval (ik kreeg een schriftelijke waarschuwing en dreiging met ontslag op staande voet nadat ik aan de bel had getrokken over problemen met de kwaliteit na invoering van een nieuw apparaat) wist de bond me alleen te vertellen dat ik daar op moest reageren. Ja hehe, daar had ik hen niet voor nodig, dat had ik al gedaan, met een zeer beleefde brief waarin ik hun beschuldigingen ontkende, waarna ik een brief kreeg die stelde dat als ik nog eenmaal een opmerking zou maken ik op straat stond.
  Bond deed niets. Geen hulp bij het opstellen van een antwoord, geen telefoontje, geen gesprek met me over mogelijkheden, niks. Maar dat dus was mijn ervaring met de bond.

  Like

 13. Republikein // januari 13, 2018 om 14:47 //

  En toen brak er brand uit.

  Like

 14. @Tijl: loonsverhoging? Ondanks dat de bond altijd onderhandelde (en vaak pas maanden na afloop van de oude CAO) was voor het bedrijf waar ik werkte over de afgelopen 12 jaar het gemiddelde resultaat 0.5% per jaar. wat VER onder het landelijke gemiddelde ligt. Nee, ik kan daarover ook niet echt enthousiast zijn.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: