Nieuw

Franse eis voor censuur van Céline-boek

Foto: Louis-Ferdinand Céline. Bron: Wikimedia Commons.

Een geplande heruitgaven van de ‘antisemitische pamfletten’ van de auteur Louis-Ferdinand Céline wakkert de gemoedstoestand en de vraag naar censuur in Frankrijk aan. Zelfs de premier van het land bemoeit zich met het plan van de uitgever.

Louis-Ferdinand Céline wordt algemeen beschouwd als een van de absoluut grootste schrijvers van de 20e eeuw en is het meest bekend om zijn meesterwerk Reis naar het einde van de nacht (1932).

Van 1937 tot 1941 publiceerde hij drie geschriften waarin hij vurig het toenmalige Franse establishment aanviel. Hij suggereerde dat de Joden onevenredig veel macht hadden en dat ze hun invloed voor destructieve doeleinden van Frankrijk gebruikten.

Nadien worden de teksten, waarvan de eerste en beroemdste met de naam Bagatelles pour un massacre, gebrandmerkt als antisemitische pamfletten.

Maar nu is de Franse uitgever Gallimard van plan om de schriften in een nieuwe editie te publiceren. Dit heeft luidkeelse eisen veroorzaakt dat de boeken verboden moeten worden.

Niemand minder dan de Franse premier Edouard Philippe probeert de geplande uitgaven te beïnvloeden.

Philippe eist dat Gallimard de schriften niet uitgeeft zonder “zorgvuldig geformuleerde kritische en contextuele opmerkingen toe te voegen”.

Een van degenen die eisen dat de publicatie volledig wordt gestopt, is de Joodse vertegenwoordiger Serge Klarsfeld.

Bron:

https://www.thelocal.fr/20180107/row-erupts-over-revered-french-novelists-anti-semitic-pamphlets

Doe mee met 926 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (5824 Articles)
Altijd in oppositie.

3 Comments on Franse eis voor censuur van Céline-boek

 1. jackvanderveen // januari 8, 2018 om 14:48 //

  Celine, de schrijver met oog voor detail, toen en nu nog steeds.

  Like

 2. Lord of Hosts // januari 8, 2018 om 14:58 //

  Ah, anti-Joodse gevoelens werd sinds de jaren 20 over de hele wereld gepropageerd en geen enkel land remde dit af. Dus eigenlijk is het voor de ware schuldigen wel heel gemakkelijk om Louis-Ferdinand Céline of zelfs nazi-Duitsland als schuldige aan te wijzen… misschien wordt het eens tijd om achter de bron en achter het nut van deze smerige propaganda en bijkomende volkerenmoord te komen.
  Vergeet ook niet de pro-Arabische en anti-Joodse houding van de Britten die tot ver na de holocaust zichtbaar was. De smeerlappen zorgden samen met de Fransen voor de training, specialisatie en bewapening van de Arabische legers van 1948…
  En ook onze Amerikaanse vrienden hadden geen mededogen voor hun Joodse onderdanen.
  Brutale en schaamteloze antisemitisme leiders van nationalistische organisaties kregen alle vrijheid, zij waren de auteurs van de anti-Joodse folders, en zorgde voor het gedrag van straatbendes… dit is slechts het topje van de ijsberg.
  Negatieve opvattingen tegen Joden bestonden in alle lagen van de Amerikaanse samenleving voor en tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Verschillende vormen van sociale en economische discriminatie van Joodse burgers van Amerika werden door miljoenen Amerikanen getolereerd en toegepast. Massale vernielingen aan de synagoges werden door de vingers gezien, zelfs tot de jaren 60 was het anti-semitisme zichtbaar.
  Hallo Discovery, Hallo National Geogravic, wat blijft het stil bij jullie..?!
  En plotseling werd er mededogen gepropageerd…, en werd wereldwijd verspreid, ook Nederland volgde die trend.

  “Alle naties kunnen in twee categorieën worden verdeeld: 
degenen die de Joden hebben verdreven, en degenen die ze niet hebben toegelaten.” 
Chaim Weizmann

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: