Nieuw

Nexit ??

Pixabay CC0 Creative Commons

Het woord valt vaak maar hoe realistisch is een eventuele Nexit werkelijk ? Zeker de EU is verworden tot een ondemocratische gedrocht maar kunnen we er nog uitstappen ?

german-2566426_640

Het liefste zouden we die vraag natuurlijk bevestigend beantwoorden, de vraag is of dat ook verantwoord zou zijn. De EU laat lidstaten niet zomaar uitstappen en daar bovenop is Nederland economisch uitermate afhankelijk van haar buurlanden met Duitsland met stip op nummer één. Men doet het graag voorkomen dat wij een handelsland zijn, dat lijkt wat hoog gegrepen, wij zijn eerder een doorvoerland. Rotterdam is eigenlijk de grootste zeehaven van Duitsland, niet meer niet minder.

De EU in haar huidige vorm is niet in één dag opgetuigd, al in september 1944 werd eerst de Benelux opgericht door de regeringen in ballingschap, een samenwerkingsverband van België Nederland en Luxemburg, daarnaast werd in 1951 de EGKS opgericht; de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Vervolgens zag in 1953 de EEG het licht.

Het doel bleef ook met de uitbreidingen gelijk, een vergaande economische samenwerking. Het is makkelijk gezegd; ‘daar had het bij moeten blijven’ maar helaas dat deed het dat niet. Hoe waarvoor of waarom de bakens verzet zijn zal wel altijd een raadsel blijven, feit is dat de EEG uiteindelijk uitmondde in de EU en onderwijl leverden lidstaten stapje voor stapje hun nationale soevereiniteit steeds verder in. Ook de zeggenschap over de eigen grenzen werd steeds verder ingeperkt.

map-of-europe-2426540_640

Zeker, daar zat een economisch perspectief achter maar je kunt je afvragen of men toen niet andere consequenties over het hoofd heeft gezien of dat men die simpelweg ondergeschikt achtte. Hoe het ook zij, men ging onverdroten op de ingeslagen weg voort.

euro-1020095_640Lang waren het Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Nederland en Luxemburg die onder elkaar afspraken maakten maar al snel werd duidelijk dat Duitsland en Frankrijk het samen eigenlijk voor het zeggen hadden. De overige leden hadden qua stemmenaantal volledig afgedaan. En nu steekt Duitsland economisch met kop en schouders boven alle andere landen uit.

In feite leven we nu dus in het Vierde Rijk zonder dat daar een kogel aan te pas is gekomen. En Nederland heeft al lang geleden het onderspit gedolven, wij zijn een economische dwerg die sterk afhankelijk is van andere landen.

Daarbij is het best bijzonder dat een uitgesproken ondernemerspartij als de VVD de grootste partij is, daar kun en mag je niet van verwachten dat ze ook maar een stap nemen die zelfs maar een klein beetje nadelig is voor (grote) bedrijven. Gevolg is dat Rutte zo’n beetje de grootste jaknikker binnen de EU is. Niet dat nee schudden veel indruk zou maken maar toch.

Tja en daar zitten we dan. Eruit stappen zou een forse economische neergang betekenen zoveel mag wel zeker zijn, de EU van binnenuit veranderen zit er voor een dwergstaat als de onze ook niet in. De EU (lees Duitsland) wil van de Brexit een afschrikwekkend voorbeeld maken voor andere lidstaten met ambities om eruit te stappen. En Rutte vind dat natuurlijk prachtig, hij hoopt dat Nederland er wel bij vaart als er straks bedrijven zijn die met de staart tussen de benen Groot-Brittannië verlaten, hij staat nog net niet buiten zinnen bij Hoek van Holland te gillen; “Kom maar”!

Nee Tijl is geen bijzonder groot licht op economisch gebied maar hij ziet wel dat metteamwork-2856319_640 partijen als de VVD het CDA en D66 van een uittreden geen sprake kan zijn. Nee Tijl heeft zijn hoop op de Visegrad landen gevestigd, die zagen de EU als werktuig om onder de Russische invloed vandaan te komen en hoopten vele subsidies binnen te kunnen harken, het was echter zeker niet hun bedoeling hun nieuw verworven zelfstandigheid daarvoor op te offeren, geen haar op hun hoofd ! En dat zou een implosie van de EU kunnen worden juist doordat ze een gezamenlijk standpunt hebben, ieder voor zich zouden ze net zo machteloos als Nederland zijn maar met elkaar zijn ze een partij om rekening mee te houden, vandaar ook dat de EU het tot nu toe bij een beetje blaffen laat maar niet door durft te pakken.

tunnel-965720_640Al met al zitten we in een moeilijk pakket, we zitten in een EU tunnel en het wordt steeds meer de vraag of er ook nog licht is aan het eind van de tunnel. Er is nog maar een klein sprankje hoop gelegen in het feit dat in steeds meer Europese landen de burgers steeds kritischer worden ten opzichte van de EU, of dat genoeg zal blijken te zijn is twijfelachtig, de EU heeft al bij herhaling getoond peop te hebben aan haar ingezetenen.

boredom-1977519_640Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 995 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

22 Comments on Nexit ??

 1. Diana Steijn // januari 7, 2018 om 16:08 //

  Goed verwoord ja. Nederland alleen zal het niet lukken. maar wellicht met nog meer liefhebbers. Men kijkt de kat uit de boom nu met de Brexit. maar wie weet. Ik vermoed dat er achter de schermen heel wat speelt en eerlijk gezegd hoop ik dat van harte. Want Europa ja maar deze EU nee. NEXIT

  Liked by 2 people

 2. Bob Fleumer // januari 7, 2018 om 17:21 //

  Een nee van Rutte, als ie daar de moed voor zou hebben, mag dan niet veel macht meer hebben het is wel een teken voor anderen om na te denken over hoe we met de EU verder willen, velen denken dat de ingeslagen weg niet de goede is zoveel is wel duidelijk. Ik denk dat de Mateo solution nog de beste oplossing is voor het rigide euro probleem wel devaluatie mogelijkheden maar de euro houden waarom horen we daar zo weinig van?

  Like

 3. templars2017 // januari 7, 2018 om 18:27 //

  In feite kan een groot deel van de problematiek die Europa zelf gemaakt heeft een verbetering krijgen.
  We betalen in alle lidstaten met dezelfde munt,op zich een voordeel dat handel ten goede komt.
  In de statuten staat vrij verkeer van goederen en vrij verkeer van personen ,het laatste vrij verkeer van personen is waar het kwaad zit.
  Als je als Europeaan wilt reizen binnen de schengenlanden heb je geen paspoort nodig enkel je identiteitskaart van de lidstaat.
  Leg een beter gecontroleerd systeem voor personenverkeer aan de dag en er zullen minder problemen zijn met personen die malafide bedoelingen hebben.
  Laatst is in Nederland een concert afgelast en heel de buurt ontruimt voor een voertuig met Spaanse nummerplaat ,dat zou niet meer kunnen zonder dat het gecontroleerd was geworden want een Spanjaard die buiten de grenzen van zijn lidstaat gaat zou gecontroleerd worden ,de gasflessen ontdekt en een hoop heisa vermeden ,dit zou een taak kunnen zijn voor Frontex
  Maar door tal van bezuinigingen en een beleid dat de invasie gewild naar hier brengt ,lees de onwil van de politici ,zullen we blijvend grote problemen hebben en dit is niet alleen een economisch aspect .
  De economische aspecten zijn een werktuig om de unie bijeen te houden ,het kan anders maar er is geen politieke wil ervoor.
  Als een lidstaat de unie wil verlaten dan gaat de unie het zodanig onmogelijk maken dat de voorstellen ertoe heel snel zullen verdwijnen.
  Engeland heeft nooit een volledig lid geweest ,dus hebben ze een kans ,mits betalingen allerhande ,van er uit te raken.
  Nederland bvb. zou het veel moeilijker hebben ,de verwevenheid met de unie is veel te groot en veel te intensief, als de unie echter onder een spanningsveld zou komen van alle lidstaten tegelijk dan zou het een ander verhaal zijn.
  Als er bijvoorbeeld een financiële crash zou komen op Europees vlak die groot genoeg zou zijn dat de Europese centrale bank zou in het gedrang komen ,zou zulk een trigger kunnen zijn.
  Zoals de kaarten er nu bij liggen zal er niet veel veranderen, maar de influx van zandvlooien zou wel een katalisator kunnen zijn waardoor Europa hertekend wordt ,en dat is waarom de EU criminelen het willen legaal maken met het principe er zijn geen “vluchtelingen” meer maar noodzakelijke “redders van Europa”
  We zijn nog niet aan het einde van de lijdensweg…………..

  Like

 4. Gewoon uitstappen.
  Bij een grote bek van de EU Rotterdam twee weken dicht gooien voor die Duitsers.
  En die Trumpiaanse dingetjes die op Volkel liggen naar buiten rijden en klaar maken voor gebruik.

  Like

 5. En onmiddellijk een harde Nexit aankondigen, anders krijg je dat gechanteer wat nu met Brexit gebeurt.

  Like

 6. Henk der Niederlànder // januari 7, 2018 om 21:11 //

  Ik weet niet precies hoe de houding van Luxemburg is ten opzichte ven de EU.
  Maar het zou iets moois zijn als de voormalige Benelux als een man uit de EU zou stappen.
  Je kunt er inderdaad van uit gaan dat de haven van Rotterdam een soort van overslagplaats is voor Duitsland maar komt de haven van Antwerpen dan ook niet meer direkt als overslaghaven voor Duitsland in aanmerking heeft men in Duitsland en Frankrijk toch ineens een machtig probleem.
  Ik heb lang genoeg in Vlaanderen gewoond om te weten dat de Vlaming ook niet ingenomen is met de EU.
  Denk eraan dat zou zo iets als drukmiddel richting EU gebruikt gaan worden er plots heel anders naar de ministaten gekeken gaan worden.

  Like

 7. En gelijk met de aankondiging van die Nexit even de eis van 100 miljard op tafel leggen, met de mededeling dat we de rest van hun schuld aan ons nog aan het uitrekenen zijn.

  Baudet: Eurolanden zijn ons 100 miljard schuldig als we uit de euro stappen
  https://fenixx.org/2017/05/10/baudet-eurolanden-zijn-ons-100-miljard-schuldig-als-we-uit-de-euro-stappen/

  Like

 8. Henk der Niederlànder // januari 7, 2018 om 23:32 //

  Inderdaad Fub.
  Met dat geld en het geld wat we dan overhouden kunnen de behoeftige oudjes hun luiers vergeten en op een humaane manier van hun laatste dagen genieten.
  Btw Fub Ik word de 16de geopereerd en het ziet er zeer hoopvol uit.

  Liked by 1 persoon

 9. Tijl Uylenspiegel // januari 8, 2018 om 00:12 //

  Nee Fub als dit werkelijk je mening is dan zullen wij het over dit onderwerp nooit eens worden. Wat jij noemt een harde exit is onmogelijk zonder zeer ernstige economische gevolgen, met de hele wereld moeten nieuwe handelsverdragen gesloten worden. De Rotterdamse haven dicht gooien ? Wie doet dat meer pijn, Duitsland of Nederland?. En intussen wrijven de Belgen met Antwerpen in hun handen. Die ‘dingen’ uit Volkel ? Waarschijnlijk mogen wij ze niet eens aanraken tenzij met uitdrukkelijke toestemming van de USA laat staan ermee dreigen.
  Daarbij zoals ik al zei, met het CDA, D66 en de VVD gaat dit zeker niet gebeuren.

  Like

 10. Je moet je niet zo bang laten maken.
  Denk je dat de Duitse auto-industrie geen staal meer via Rotterdam wil als we uit de EU stappen? Of dat ze geen zin meer hebben hun auto’s uit te voeren, dat ze die gaan laten staan roesten op een parkeerplaats in Duitsland?
  Hamburg en Antwerpen kunnen Rotterdam niet opvangen vanwege het volume.

  Als je wil maak je morgen binnen een dag een nieuw provisorisch verdrag. Voorbehoudje erbij dat je het komende dagen verder uitonderhandeld.
  Eventueel laat je het zo als het is, of je valt terug op voor er EU-regels waren.
  Wat voegt zo’n EU nou toe aan regels qua onze handel met onze directe buren?

  Met niet directe buren, niet EU-landen is het nog makkelijker, in principe zijn de WTO regels namelijk leidraad. EU staat daar eerder bij in de weg, na tien jaar kwekken en ouwehoeren nog steeds geen verdrag met China, beter en slagvaardiger doe je dat zonder Brussel.

  Like

 11. skeeter // januari 8, 2018 om 01:27 //

  Fub dat laatste regeltje van tijl klopt helaas.
  Die etterklub zal eerst weggevaagd moeten worden anders vergeet die nexit maar.

  Like

 12. Tijl Uylenspiegel // januari 8, 2018 om 01:49 //

  Je haalt twee dingen door elkaar, ik zou dolgraag uit de EU willen dus dat kan het punt niet zijn. Het punt is dat de EU er alles aan zal doen om landen die willen vertrekken zo hard mogelijk te raken. Wij zijn zo piepklein dat ze ons bij wijze van spreken de das om kunnen doen. Rotterdam als troefkaart ? Binnen ja en nee regelt Duitsland zijn import en export via andere wegen, de EU betaalt !
  (Overigens chapeau dat je dat stukje van GeenStijl zo snel bij de hand had, het liet mooi zien hoe de Jessias debatteert, er wordt een vraag gesteld en vervolgens denk je dat hij daar antwoord op gaat geven maar dat doet hij niet, hij begint gewoon over een ander onderwerp…!)

  Like

 13. Eerst: ja skeeter, dat laatste zinnetje van Tijl. De hele kartelclub hier zijn EU-ambtenaren dus het gaat niet gebeuren.

  Al vaker gezegd dat ik twee opties zie.
  -Financiële ineenstorting; Italië is too big to bail out. Plus de miserabele situatie van Deutsche bank (gooi maar in onze zoekbalk).
  -Oost-Europa zorgt voor een breuk.
  (eventuele reuring onder het volk vanwege de negerimport)

  Maar wij zijn niet zo klein als Tijl denkt. En je onderschat Rotterdam.

  “Binnen ja en nee regelt Duitsland zijn import en export via andere wegen, de EU betaalt !”
  Dat zou de EU wel willen, maar het punt is dat dat een logistiek onmogelijkheid is. Het dichtgooien van Rotterdam kán niet opgevangen worden met Antwerpen en Hamburg, ook niet als je Dantzig mee laat doen. Die havens hebben de capaciteit niet, ook al is Rotterdam dan niet meer de grootste haven ter wereld, bovendien zijn de verbindingen met het achterland, Ruhrgebied/Beieren ontoereikend. En je kan de Duitse autoproductie niet per vliegtuig versturen.

  We zijn de vierde investeerder in de VS. De eerste in Turkije. De grootste netto-betaler aan die EU, al jarenlang.

  En het schokeffect moet je meerekenen. Als NL nee zou zeggen, is de beer los. Het VK stond altijd al apart, ook geografisch. NL was altijd een van de aanjagers van meer EU.

  En handel? Gaat gewoon door hoor. Je hebt net De Vlieger gehoord, daarom haalde ik hem aan, dat is namelijk wat handelaren doen.

  Like

 14. Du moment je nexit zeg stuur je een handelsmissie naar China en Trump. They would both love it. China om EU te fukken, Trump omdat hij de pest heeft aan de EU.

  Like

 15. En ja mag niet vergeten hoe ontzéttend slecht de EU voor ons is:

  In 1973, the nine members of the then EEC accounted for 38 per cent of world GDP. Today, the 28 members account for just 26 per cent, and that figure is diminishing virtually by the week. (Daniel Hannan).
  http://www.conservativehome.com/platform/2015/07/daniel-hannan-mep-the-case-for-brexit-5-global-engagment.html

  (nog even iets zoeken, maar weet zo niet hoe mijn artikeltje heet)

  Like

 16. Als je wil weten hoe slecht de EU voor NL uitpakt (cijfertjes):

  Dit is waarom het referendum via een versnelde procedure verboden moest worden – de EU-superstaat
  https://fenixx.org/2017/12/09/dit-is-waarom-het-referendum-via-een-versnelde-procedure-verboden-moest-worden-de-eu-superstaat/

  Like

 17. Eigenlijk maakt het helemaal niet uit of het ons kost en hoeveel.

  We moeten er uit of we zijn dood.

  Zo simpel.

  Like

 18. De EU is heel veel enger dan de Islam.

  Like

 19. skeeter // januari 8, 2018 om 03:08 //

  Fub , zelfs een klein land kan groot wezen en ja het beste is het als het mes erin gaat. overwin de EU en dat pislam vlekje is een peuleschil.

  Like

 20. Republikein // januari 8, 2018 om 05:24 //

  K begrijp er niks van, zoveel woorden, instappen kan maar uitstappen niet?
  Moet ik nou huilen of lachen.
  Trouwens……
  https://eunmask.wordpress.com/2018/01/08/nederland-uit-de-eu-levert-miljarden-op/

  Like

 21. Taljaard // januari 8, 2018 om 19:42 //

  We hebben het al eens eerder geflikt, maar daar was wel een harde en jarenlange strijd voor nodig (1568-1609)
  En het dompelde heel Midden Europa daarna ook nog eens in een rampzalige oorlog, die 30 jaar duurden.
  (1618-1648) Maar dat was in een heel andere tijd.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s