Nieuw

Wat is onze democratie nog waard

Tja daar bestaat geen beursindex voor, als die er wel zou zijn dan zou die een constant dalende lijn laten zien.

In principe mogen we eens in de vier jaar naar de stembus om te stemmen op de partij met het programma dat  het dichtst onze wensen of ideeën benadert. Maar wat nou als de gekozen partijen zich vervolgens niks aantrekken van wat ze voordien in hun programma hadden staan ? De vier partijen die nu een coalitie hebben gesloten zijn daar alle vier schuldig aan.

Geen van allen hadden de afschaffing van de dividendbelasting in hun programma staan, ze zijn ook niet echt in staat gebleken om uit te leggen waarom het zou moeten, economen zijn het onderling hevig oneens maar de VVD “voelt” dat het moet. En dat gevoel is kennelijk zo sterk dat ze het vormen van een coalitie daarvan af hebben laten hangen.

De anderen zijn met frisse tegenzin akkoord gegaan, dat mag ook wel blijken uit hun zeer matige en fletse manier waarop ze het proberen te rechtvaardigen.

Maar ook de VVD zelf had hier met geen letter over gesproken in hun verkiezingsprogramma. Dat heet kiezersbedrog. Let wel; het gaat om een bedrag van 1400 miljoen en dat is zelfs voor onze overheid geen kattenpis.

Ook D66 heeft zich daar schuldig aan gemaakt, wie herinnert zich niet de euforie toen Pia Dijkstra haar voorstel voor een initiatiefwet werd aangenomen, de donorregistratie  (het ‘geen bezwaar’-systeem) werd met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen (75 voor – 74 tegen). Snikkend vielen ze elkaar om de hals !

En nu ? Nu staat het in de ijskast en is het maar zeer de vraag of het daar ooit nog uitkomt over vier jaar. Waarom lieten ze het vallen ? Omdat de CU dat met geen mogelijkheid kon accepteren. En omwille van het vormen van een coalitie laten ze dit nu dus in feite vallen. Let wel ik ben tegen dat voorstel maar als een partij dit nou als een grote overwinning zag dan kun je dat niet zomaar laten vallen. Dat is nepotisme. Natuurlijk kun je zoals Pechtold roepen dat het land bestuurt moet worden en dat zoiets nou eenmaal offers vraagt maar dat staat toch in schril contrast met de uitzinnige (en hevig overdreven) vrolijkheid toen het werd aangenomen.

Pia valt toch al niet bepaald in de prijzen, eerder was zij pleitbezorger  voor het toestaan van het kweken van menselijke embryo’s voor wetenschappelijke doeleinden en met name voor medische experimenten.

Direct kwam de SGP maar ook de CU daartegen in opstand Kees van der Staaij; „Slecht plan D66 om mensenlevens te kweken en te vernietigen voor wetenschappelijk onderzoek. Strijdt met menselijke waardigheid.” Ook deze plannen hebben ze nu laten vallen. “Ach dat komt nog wel een keer”!!

 Toch bijzonder dat D66 een voormalig theologie studente (niet afgemaakt) zo ver krijgt dat ze bereid is het op te nemen tegen heel gristelijk Nederland. Ze hebben dan ook een naam hoog te houden op dit vlak, denk aan Laurens-Jan Brinkhorst die vele duizenden dieren onnodig naar de slachthuizen liet brengen of Els Borst die de wet voor euthanasie erdoor drukte.

Onze democratie is dus eigenlijk naar de kloten geen cent meer waard.

Eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat er niet een hoop mensen zijn die zich bekocht voelen maar kennelijk nog altijd niet in die mate dat ze gaan protesteren en daarmee degraderen ze zichzelf maar ook ons tot kuddedieren. We laten onze politici hier kennelijk mee wegkomen en dat maakt dat ze hun grens steeds een stukje verder leggen.

you-2386968_640Tijl Uylenspiegel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 942 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

26 Comments on Wat is onze democratie nog waard

 1. Duchesne // december 5, 2017 om 18:11 //

  Het principe van democratie is wederzijds respect. Het sluiten van compromissen is gebaseerd op een te grote kracht van de andere partij(en) om ze iets op te dringen.
  Beide factoren zijn van toepassing als je een democratie in stand wil houden, immers waarom zou een tegenpartij nog andere partijen respecteren of hun burgers als er geen gevolgen zitten aan het negeren van die burgers….

  Het gaat hier niet om welles nietes maar om lieden die met hun beslissingen mensen de dood in jagen. Onder andere door pensioenen te korten, zorg te minimaliseren en uit te besteden en zo is er een heleboel te benoemen waarbij de beslissingen van een regering direct of indirect levens in gevaar brengen of vernietigen, soms is men zich er bewust van maar neemt toch de beslissingen. Tussen 2005 en 2009 zijn naar schatting 1500 mede Nederlanders over de kling gejaagd omdat er bezuinigd moest worden op de WAO. De bezuinigingen hebben echter geen effect gehad door de instroom van asieleisers die iedere “besparing” al hebben verteerd en weggevreten.
  Dat er aan een razzia binnen de WAO grote gevolgen aan zaten voor vele gehandicapten wist men, men wist dat er velen kansloos en daarmee wanhopig zouden worden, dat voor een aantal mensen de enige oplossing de dood werd. En toch beslisten de lieden in de regering om door te gaan en dit op een gewetenloze manier waarbij vooral de meest hulpelozen werden afgewenteld op de bijstand. De figuren die dit moesten uitvoeren waren wel te vinden, de kleine Hitlertjes met hun grote gelijk. Dat er nooit iemand en UWV kantoor heeft afgeslacht, het is een godswonder.

  De enige manier om een werkende democratie te hebben is door een weerbare bevolking te hebben met duidelijke grondrechten die men ook kan opeisen door over de middelen te beschikken om een eis kracht bij te zetten. Kortom, als een regering geen gevaar te duchten heeft van de groep waarvoor ze verantwoordelijk is en voor wie men in beginne hoort dienstbaar te zijn komt er corruptie en wanbeheer als logisch gevolg, en op een bepaald moment word de groep compleet aan de kant geschoven en als voorwerp gezien en gebruikt.
  We zitten nu in het moment dat de politiek volledig los komt van de bevolking en een dictatuur vormt. Het einde van democratie, iets waarvan de signalen reeds een paar decennia zichtbaar zijn, zoals het uitsluiten, het demoniseren tot de dood erop volgt en het gebruiken van terreurgroepen door staatsveiligheid om gekozen politici van de tegenpartij te elimineren met alle middelen. Iedereen heeft het zien aankomen, dat verschuiven van democratie naar dictatuur.

  Nu is het zover, ook in dictaturen mag je gewoon stemmen maar zoals u al heeft kunnen voorproeven, het maakt geen ene flikker uit of u wel of niet stemt, het systeem van democratie is efficiënt zo gemanipuleerd dat het kapot is. Waar was de boze burger….monddood gemaakt door de gekochte pers of gewoon te lui voor de tv bij Lingo aan het fappen….

  Voor democratische oplossingen of een eerlijke politiek is het nu te laat, misschien na de volgende oorlog, misschien is het gewoon dat sommige mensen slaaf horen te zijn en anderen de baas. Misschien kunnen wij een les leren uit dit geheel, namelijk dat wetten niet gelden voor politici en dus ook niet voor burgers. Misschien is het zo dat het bestaansrecht van de Nederlandse regering niet langer bestaat.

  Dat alles gezegd hebbende zal er verder weinig gebeuren, wat alles zegt over de echte aard van het volk. En dan is dictatuur de enige manier om zulke schepsels te sturen. Aan het individu om het sociale deel van de persoonlijkheid selectief te gaan benutten en het dier los te laten. Ook dat hoort bij menselijk gedrag om tussen slaven te overleven.

  Niet wachten tot de jager komt maar halverwege een aflevering van Lingo de jager met zijn hand in de broek en de afstandsbediening in de andere met een geslepen hooivork te verrassen…..

  Liked by 1 persoon

 2. democratie is een hellend vlak dat uiteindelijk naar ondergang leidt.
  Je ziet het nu overal waar de losers het meeste lawaai maken en kapitalisme de gebeten hond is. Als alleen netto belasting betalers mochten stemmen zou het beeld heel anders worden.
  En eerlijk is eerlijk, de betalers zouden moeten beslissen wat er met de poen gebeurt.

  Liked by 1 persoon

 3. Henk der Niederlànder // december 5, 2017 om 19:08 //

  De titel van het artikel is een vraag die het antwoord al in houd.

  Liked by 2 people

 4. corbison // december 5, 2017 om 19:13 //

  Democratie is als een gat in een kerstkransje

  Liked by 2 people

 5. Waar blijven de huurlingen?

  Liked by 1 persoon

 6. Hb. Schwarz // december 5, 2017 om 20:10 //

  Democratie wordt door velen met de mond beleden, de werkelijkheid lijkt meer op een gecontroleerde partij dictatuur.
  En we glijden via een zgn democratische glijbaan af, in snel tempo tot een staats-hierarchie.

  Liked by 1 persoon

 7. Tijl Uylenspiegel // december 5, 2017 om 23:21 //

  Grappig ik had bij dit artikel niet echt veel reactie verwacht, ik mag wel zeggen dat ik aangenaam verrast ben door de inhoudelijke reacties, dank daarvoor.
  Vooral het eerste stukje in de reactie van Duchesne raakte me, zoals de meesten wel weten ben ik een aantal jaar gedeeltelijk afgekeurd geweest en heb daarbij aanzienlijke onenigheid gehad met een zogenaamde arbeidsdeskundige die dacht de wijsheid in pacht te hebben. Ik had zo’n beetje alle ellende wel zo’n beetje over me heen gehad, zowel qua gezondheid als in mijn privéleven, en was aan het eind van mijn latijn. Ik heb vergevorderde plannen gehad om uit te zoeken hoe dat mens eruit zag en haar op te wachten. Mijn bedoeling was om haar vanuit het niets met één welgerichte karatestoot neer te slaan en daarna anoniem te verdwijnen. Stom plan natuurlijk en ik ben blij dat men mij op andere gedachten heeft kunnen brengen hoewel ik zelfs nu na al die jaren nog weleens denk dat het voor mijn gemoedsrust beter was geweest als ik het wel had uitgevoerd. Nadien is alles middels een hoorzitting gelukkig toch nog rechtgezet maar gesteld dat die ellendeling haar zin had gekregen dan had mijn leven er nu beduidend anders uit gezien hebben. Eerlijk gezegd denk ik dat er meer zijn zoals ik destijds, het kantoor van het UWV in Den Haag heeft in elk geval een zeer uitgebreide beveiliging, uitgebreider dan ik ooit bij een kantoor heb gezien.

  Like

 8. Esperanza // december 5, 2017 om 23:40 //

  Popper en de paradox van tolerantie:

  0nbeperkte tolerantie moet leiden tot het verdwijnen van tolerantie. Als we ongelimiteerd tolerant zijn, zelfs jegens hen die zelf intolerant zijn, als we niet bereid zijn een tolerante samenleving te verdedigen tegen de aanvallen van de intolerante medemens, dan zal de tolerante mens te gronde gaan, en met hem de tolerantie.

  http://www.lemniscaat.nl/Non-fictie/Filosofie/titels/9789056379179/De%20open%20samenleving%20en%20haar%20vijanden

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel // december 5, 2017 om 23:52 //

  Jeetje Esp., die volzinnen heb ik toch twee of drie keer moeten lezen. Maar dat gezegd hebbende denk ik wel dat het waar is.

  Like

 10. Tijl Uylenspiegel // december 6, 2017 om 00:50 //

  Ik vrees dat je me hopeloos overschat Esp 😀

  Like

 11. Republikein // december 6, 2017 om 04:11 //

  Populisme is een antwoord op het einde van de democratie.

  Like

 12. Esperanza // december 6, 2017 om 11:56 //

  Off Topic.

  Je suis triste, au revoir Johnny.

  Like

 13. Duchesne // december 7, 2017 om 23:21 //

  Geen stom idee Tyl, ik heb hetzelfde gehad. Werkelijk een schoft van een figuur en je bent totaal machteloos. Nu weet ik ze allemaal te wonen, incluis wat “toppers” en esentueel personeel. Mocht ik nog ooit last hebben rij ik ze stuk voor stuk in een nacht af. Het meest wijze wat ze kunnen doen is heel stil zitten, als ze me kapot willen dan gaan ze wel mee, voor mij geen trein om kwart voor 5. Als ze echt wijs zijn zorgen ze dat ik kan emigreren in de toekomst, betervoor mij en ook voor hun. De manier waarop mensen omgaan met anderen heb ik reeds vroeg mogen ervaren, het werd landelijk nieuws toen ik dat niet slikte.

  Ik weet van een aantal mensen die door het UWV feitelijk zijn omgebracht, tot wanhoop zijn gedreven en nu slechts nog namen zijn. Nee, tegen tyrannie moet je vechten. Er is geen andere weg.

  Like

 14. Republikein // december 7, 2017 om 23:26 //

  Nooit de binnenkant van je handen laten zien.

  Like

 15. Tijl Uylenspiegel // december 7, 2017 om 23:57 //

  Om eerlijk te zijn Duchesne ken ik geen mensen die dermate wanhopig zijn geworden, persoonlijk stuitte de onrechtvaardigheid me zo tegen de borst en was het niet zo dat ik er direct financieel helemaal aan onderdoor zou zijn gegaan. Het vervelende bij mij was dat in de ogen van buitenstaanders er “alleen maar één knie” naar de verdommenis was, verder zag ik er nog redelijk gezond uit. Daarbij vergat men de op gezette tijden haast ondraaglijke pijn die ik moest doorstaan, ik was al gedwongen om mijn werk voor 50% te hervatten wat op zich al gekkenwerk was maar ja, ik moest. De deskundige wilde mijn afkeuringspercentage terugbrengen naar 40%. Toen ik ten einde raad doorgaf dat ik 60% wilde gaan werken kwam de arbeidsarts van het bedrijf erbij en die gaf geen toestemming. Toen ik verbaasd vroeg hoe dat nou kon antwoordde hij “daar geeft je gezondheidssituatie geen aanleiding toe”. Daar was ik het op zich roerend mee eens en dus zei ik dat hij dan maar eens met het UWV moest gaan praten. Maar dat kan dan weer niet ! Vervolgens zei hij dat ik dan voor 10% WW aan moest vragen ?! Dan moet je je eerst aanmelden bij het arbeidsbureau en daar werd ik geweigerd omdat ik al werk had ! Toen ging ik dus naar de ambtenaar van de WW en dat was een allochtoon die maar moeizaam te verstaan was die een of twee volzinnen uit zijn hoofd had geleerd, het was net of je tegen een muur zat te praten, hij begon met zin A en als je daar commentaar op had dan kwam zin B. Was je het daar niet mee eens dan kwam zin A weer enzovoorts. Hopeloos !!
  Gelukkig heb ik het uiteindelijk wel gewonnen, het bleek dat de deskundige van het UWV al eerder in de fout was gegaan en het afkeuringspercentage werd weer op 50% gezet. En zo heb ik die eerste moeilijke jaren doorgebracht, daarna is het langzaam beter gegaan.

  Like

 16. Duchesne // december 8, 2017 om 00:29 //

  Ik zit nu nog een jaar met de gevolgen van een enorme hufter die mij wel even ging herkeuren omdat ik informeerde naar reintergratie….10 jaar omat een hufter plezier had in zijn machtspositie. Twee jaar met een advocaat aan de slag, wel alles teruggedraaid maar toen begon de echte ellende, met de verekeningen. Ik had een behoorlijk bedrag tegoed waar door de manier van uitbetalen niets van over bleef en toen volgde de verrekeningen van toeslage etc, en toen kwam de belasting nogmaals omdat de premies niet door het UWV waren afgedragen. Dan ga je knokken om alles te betalen en ergens red je het niet meer. Als ik mijn leven moest overdoen begon ik rond mijn 16e met een moord, om vervolgens permanent crimineel te worden. Of lid van de VVD of CDA, de helft van die lui is zwaar crimineel. Als ik het woord uitbuiting hoor of huisjes melken is de naam Nijpels de eerste die opkomt. Zo is die famillie uit Bergen op Zoom in de jaren 70 rijk geworden, door woekerprijzen en politieke rugdekking mrt de nodige corrupte kennissen. Ooit van minister Brax gehoord…., die famillie zit op honderd miljoen die vroeg of laat hun kant opkomt, door met voorkennis strategische gronden te kopen en de boel vast leeg te plukken onder valse voorwendselen.

  Ik heb eerlijk geleefd, ik zal rechtop sterven, en ik zal mijn recht hebben, come hell or high water. Altijd heb ik geloofd in het beste in mensen, maar deze wereld zit behoorlijk vol met schoften en er is vaak geen gevolg aan hun misdaad, omdat hun de regels dicteren. Maak ik de mijne.

  Like

 17. Republikein // december 8, 2017 om 11:31 //

  Ali Uylenspiegel zou er geen moeite mee hebben gehad.

  Like

 18. Tijl Uylenspiegel // december 8, 2017 om 12:10 //

  Het is inderdaad een woud aan regels waar je tegenaan loopt, de ellende is dat je natuurlijk niet zomaar (ten dele) afgekeurd wordt, dan ben je gewoon meer dan een beetje ziek. Naast bezoek aan specialisten en ziekenhuizen, onderzoeken en operaties moet je de boel ook financieel op de rails houden. Ga er maar aan staan.
  Om een voorbeeld te noemen; mijn werkgever kwam er op zeker moment achter dat als ik bij een ziekmelding langer dan een paar weken uit de roulatie was mijn loonbetaling door het UWV werd overgenomen via de wet Amber. Dat was uiteraard heel gunstig voor hem. Gevolg was dat als ik griep kreeg hij me gelijk aanmeldde waarna dan het UWV weer bij mij kwam jengelen wat er aan de hand was en of er misschien opnieuw een herkeuring op zijn plaats was.
  Op zich allemaal geen ramp natuurlijk maar het loopt allemaal over zoveel schijven terwijl de linkerhand niet weet wat de rechterhand doet en daar tussenin zit jij dan ergens en jij mag het terwijl je je al niet lekker voelt allemaal uit de knoop halen.
  Ook beter meldingen probeerde men mee te sjoemelen, voor mijn werkgever was het natuurlijk reuze interessant als ik drie weken ziek was geweest om mij bij het UWV pas een week later beter te melden want dan viel het nog net onder Amber. Nou zou ik daar best begrip voor gehad hebben maar dan was het wel zo handig geweest om mij van tevoren in te lichten of als hij had gezegd “joh blijf maar een weekje extra uit zieken”. Nu werd ik weken nadat ik aan het werk was gegaan weer benaderd door het UWV enzovoorts enz.
  Ook leuk was op zeker moment een herkeuring, de diagnose voor mijn knie was destijds nog chronische artritis of in gewoon Nederlands een ernstige chronische ontsteking. Daar kom je dan bij de keuringsarts en mag je het hele verhaal vertellen inclusief de hele voorgeschiedenis van operaties en behandelingen. Nadat ik dat gedaan had vroeg hij of hij me ook mocht onderzoeken ?!? waarop ik logischerwijs vroeg “ja maar daar kwam ik toch voor ?”.
  Ja maar daar moet je dan wel eerst toestemming voor geven!
  Nou ja ik dus mee naar de onderzoeksruimte alwaar ik mijn broek uitdeed, daar kwam zijn eerste verbazing want die knie was niet zomaar een beetje opgezet maar ruim twee keer zo dik als de andere. Vervolgens legde hij zijn hand op mijn knie om hem vervolgens terug te trekken alsof hij door een slang gebeten was ! “Hij is helemaal heet” riep hij…
  Waarop ik zei “ja dat heb ik toch net allemaal zitten vertellen ?”
  Ja dat wel maar hij had kennelijk verwacht dat ik het nogal overdreef. Het enige dat hij daarna nog gedaan heeft was het opmeten van mijn knieën en daarna stond ik weer buiten. En zo iemand mag zich dus arts noemen !

  Liked by 1 persoon

 19. Republikein // december 8, 2017 om 12:25 //

  Als je geen arts kan worden is keuringsarts vaak een onlogische voortzetting van de ambitie.
  Ik zeg aanmenhoela, een tese van een dronken aarbei met 2 werkende hersencellen.
  Overigens:
  Toen koning Amanoellah van Afghanistan in 1929 afstand moest doen van de troon, had hij er geen idee van dat hij ooit een Nederlands tussenwerpsel zou worden.
  Wegwezen

  Ghazi Amir Amanoellah Khan had het best wel goed met Afghanistan voor. Hij wilde hervormingen doorvoeren en er een modern, westers land van maken. Iedereen had recht op onderwijs en vrouwen hoefden niet langer een boerka te dragen, veelwijverij werd verboden. Helaas, de bevolking had weinig op met de plannen van de koning. Sterker nog, de mensen kwamen in opstand en Amanoellah moest maken dat-ie wegkwam.
  Amsterdam

  In die tijd speelde in Amsterdam een revue waarin de volgende dialoog te horen was. Roept speler een: “Ik ben de koning.” Waarop speler twee lachend antwoordt: “Ha, ha, jij koning? Aan me hoela”, terwijl hij met zijn hand op zijn rechterbil slaat. Waarop de eerste speler zegt: “Ja, ik ben koning Amenoellah.”
  Die tik met de rechterhand op de bil bij ‘ammehoela’ was bedoeld om aan te geven dat de koning van zijn volk een schop onder zijn achterste had gehad.

  Leuk he?
  bron:https://www.taaluilen.nl/taalblogs/aan-hoela/

  Like

 20. Tijl Uylenspiegel // december 8, 2017 om 14:40 //

  Nee dat klopt niet helemaal Rep., men studeert eerst voor (basis)arts en daarna volgt een specialisatie, dat kan zijn huisarts, arbo-arts of specialist. Grappig daarbij is dat men eerst moet specialiseren als internist (interne geneeskunde) om daarna pas te mogen gaan studeren voor reumatoloog. Ook voor chirurgen geld dat ze voor meerdere specialisaties moeten hebben gestudeerd alvorens de opleiding tot chirurg kan worden gevolgd.
  Wat niet wegneemt dat het ammehoela verhaaltje best grappig was, nooit geweten !

  Like

 21. Ik dacht ook altijd dat keuringsartsen afgekeurde huisartsen waren.
  9 van de 10 keer is er geen greintje menselijkheid meer in te herkennen.
  Alsof ze het uit een soort van wraak doen omdat ze eigenlijk mislukt zijn als arts.
  Maar als jij het zegt dat ze wel degelijk arts zijn, dan zal dat wel zo zijn.

  Like

 22. Tijl Uylenspiegel // december 8, 2017 om 15:13 //

  Ja maar met de titel (basis)arts mogen ze nog geen patiënten aannemen/behandelen het is zeg maar een algemene basis van waaruit de specialisatie kan worden gekozen, een huisarts zou je dus met wat moeite ook een specialist kunnen noemen.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s