Nieuw

Elektrisch vliegen

Zondagavond even een stuk gekeken naar een docu van de VPRO over de toekomst van het vliegen en de ontwikkeling van vliegtuigen die elektrisch worden aangedreven.

Bijzonder ? Ja best wel, ze lieten de laatste ontwikkelingen zien. En er kwamen verrassend veel D66 politici aan het woord, kennelijk zijn ze bij de VPRO nu ook overtuigd dat D66 tegenwoordig een linkse partij is. En zoals elke linkse partij staat het milieu bovenaan in hun verlanglijstje.

Nou is daar op zich niks op tegen, er zijn zat dingen die beter kunnen. Het wordt al een stuk anders als er valse motieven worden aangehaald als zijnde vanzelfsprekend terwijl ze dat niet zijn. Het heet tegenwoordig niet langer “de opwarming van de aarde”omdat dat onderhand wel genoeg onderuit is gehaald dus nu noemen ze het de “klimaatverandering”. En men is zo arrogant te denken dat wij dat tegen zouden kunnen houden of afzwakken door ons gedrag te veranderen.

In werkelijkheid is de drijfveer gewoon de vooruitgang. Vooruitgang is goed, wat zeg ik; het is prima. Het laat zich ook niet tegenhouden, het zit nu eenmaal in de mens om te zoeken naar betere methoden, maar plak er dan niet stiekem onderweg ineens een vals etiket op. Auto’s zijn in de loop der jaren ook steeds verbeterd, de gemiddelde automobilist zou zich rot schrikken als hij in een auto uit laten we zeggen 1960 mag rijden. Daar hebben we ook nooit een etiket op geplakt, we willen nou eenmaal steeds sneller en comfortabeler of verzin nog maar wat redenen.

Toen mijn moeder ergens begin zestiger jaren naar mijn zuster in Canada vloog was dat nog met een DC8, als je die tegenwoordig op Schiphol neerzet dan lijkt hij zo weggevlogen van Madurodam, destijds stonden we er vol verbazing naar te kijken, zou dat grote ding écht opstijgen ? De huidige kastelen die de lucht in gaan zijn tientallen keren groter. Dat is nu eenmaal vooruitgang.

En nu dus elektrisch vliegen. Nou ik vind het goed, het maakt in elk geval nog nauwelijks herrie dus dat is op zich al een goed argument.

vintage-2941134_640

Na het lezen van Eco Nostra ben ik nóg kritischer geworden zodra ergens een milieutechnisch voordeel aan de haren wordt bijgesleept, rot op, dat heeft er geen flikker mee te maken, kom niet aan met de doelstellingen van “Parijs”. Die zijn absurd en onuitvoerbaar en laten we nou in godsnaam niet net doen alsof dat de drijfveer was om te kijken naar een elektrisch vliegtuig. Dat was het niet en dat is het niet, de drijfveer is de eeuwige nieuwsgierigheid die de mens eigen is. Een producent als Siemens die nu met een schijnheilig gezicht staan te beweren dat ze het onderzoek zijn gestart uit milieu overwegingen. Rot toch op, jullie zagen dat daar fors aan te verdienen viel. Niks mis mee maar zeg dat dan ook gewoon !

En zo presteert men het om een reuze interessant onderwerp irritant te maken door het te politiseren. Politici die doen alsof het hun verdienste is dat daar onderzoek naar gedaan is. Dat is niet hun verdienste, sterker nog ze hoorden er waarschijnlijk pas van toen de eerste proefvluchten al lang en breed achter de rug lagen. Pronken met andermans veren heette dat vroeger, toepasselijk wel als het over vliegen gaat !

Tijl is voor vooruitgang, sterker nog Tijl is er voorstander van dat we de stoelen van D66 politici ook elektrisch maken, en Tijl is eventueel bereid om de stekker in het stopcontact te steken….

smiley-156609_640Tijl Uylenspiegel

Doe mee met 927 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

40 Comments on Elektrisch vliegen

 1. jackvanderveen // december 4, 2017 om 03:05 //

  Om de tijdsduur te verkorten, en daarmede tevens de wachttijd voor die D’666, kom ik gaarne helpen om die stekkers in het stopcontact te steken.
  En echt, Tijl, ik zal heel goed opletten dat die stekkers er ook echt goed ingestoken worden.
  Ideetje: indien het budget het toelaat kunnen we meer elektrische stoelen installeren misschien.

  Like

 2. Ook elektrisch:

  Liked by 1 persoon

 3. Mooi filmpje, jammer van altijd weer die onnodige irritante achtergrond muziek, moest , vooral in documentaires, met gesproken uitleg of informatie, verboden worden, die muzikanten kunnen ook hun brood verdienen met cd’tjes van hun muziek te verkopen , laat de ( gesproken ) documentaires met rust zodat die verstaanbaar worden

  Liked by 2 people

 4. Misschien moet je even lezen wat de ‘muzikant’ in kwestie er over te vertellen had 😉

  En dan vooral het eerste comment (en dat het cynisch is)

  https://fenixx.org/2015/12/19/droneschemering/

  Like

 5. Gewoon nieuw soort windmolen. Subsidieslurper net als die electrische auto’s.

  Liked by 1 persoon

 6. Esperanza // december 4, 2017 om 10:22 //

  Leon de Winter over policor terreur.

  Like

 7. Esperanza // december 4, 2017 om 10:31 //

  ff relaksen

  Liked by 1 persoon

 8. hoe zwaar zijn die accu dan wel voor die vliegtuigen en waar komen de grondstoffen voor de accu,s vandaan

  Liked by 2 people

 9. trebor2110 // december 4, 2017 om 11:39 //

  een gemiddelde accupakket voor een auto weegt 300 kilo , een volle benzinetank weegt veel minder en het gewicht neemt af tijdens het rijden en je legt er een langere afstand mee af

  Liked by 1 persoon

 10. Tijl Uylenspiegel // december 4, 2017 om 11:41 //

  Het zijn vaak de terloopse opmerkingen die mij in het verkeerde keelgat schieten, zo noemde tegen het eind van het programma zo’n D66 bankzitter tussen neus en lippen door de orkanen afgelopen najaar in het Caribisch gebied een bewijs van de klimaatverandering. Wtf !! Die zijn daar elk jaar ! Het enige verschil met andere jaren is dat er verschillende eilanden geraakt zijn. Soms heb je pech maar dat is geen bewijs van wat dan ook. Juist het terloopse is zo gevaarlijk omdat mensen dan geneigd zijn het als een voldongen feit te zien terwijl er ook onder ‘deskundigen’ nog veel onenigheid is.

  Liked by 1 persoon

 11. Tijl Uylenspiegel // december 4, 2017 om 11:45 //

  trebor De accu’s worden in rap tempo steeds kleiner en lichter en het is allemaal nog in de ontwikkelingsfase. Het zijn nu nog hoofdzakelijk twee of vierzitters maar de potentie om grotere vliegtuigen te ontwerpen is er.

  Liked by 1 persoon

 12. De ANWB heeft het uitgerekend en kwam tot de conclusie dat benzine tien procent goedkoper is dan elektriciteit. De prijs per kilometer van een nieuwe benzineauto is 50,6 cent, terwijl die van een elektrische auto 55,9 cent bedraagt. Dat is op basis van vier jaar gebruik van een nieuwe middenklasse auto die 15.000 kilometer per jaar rijdt. Een benzineauto kost dan 632 euro per maand, terwijl een elektrische auto 689 euro kost.
  http://www.welingelichtekringen.nl/economie/752408/wat-is-duurder-per-kilometer-elektrisch-rijden-of-op-benzine.html

  Liked by 1 persoon

 13. Henk der Niederlànder // december 4, 2017 om 12:19 //

  Even een kleine opmerking over dat electrisch vliegen, rijden en aanverwant.
  Om een vliegtuig auto of wat dan ook hybride te maken is er een bepaald aantal kwh nodig.
  Om deze kwh’s in een accupak te krijgen zijn een aantal kwh’s nodig en daarmee dus benzine met het gevolg dat voorgestelde vliegtuigen weinig of niks meer of minder vervuilend zijn dan een normaal vliegtuig.
  Het is gewoon een marketing doku geweest met alle onzin van dien.
  Een aantal jaren terug kwamen er tekenfilms op de tv van een japanse speelgoedfabrikant en daarna kwam het speelgoed op de markt waarbij een gigantische hoop speelgoed verkocht werd.
  Zie hier het soort marketing dat we in de toekomst nog veel meer gaan zien.

  Liked by 2 people

 14. Ze hebben ze zelf al op zonnen energie vliegen.

  Liked by 1 persoon

 15. trebor2110 // december 4, 2017 om 13:06 //

  Nou BertG dan zouden ze hier de afgelopen weken weinig hebben kunnen vliegen met al die bewolking, sorry maar u vakantie is met enkele dagen uitgesteld vanwege de bewolking en nee u krijgt geen geld terug ( overmacht)

  Liked by 1 persoon

 16. trebor2110 // december 4, 2017 om 13:08 //

  En zo te zien best wel een gedoe bij stijgen en landen met al die mee rennende en fietsende mensen 🙂

  Liked by 1 persoon

 17. Tijl Uylenspiegel // december 4, 2017 om 13:42 //

  BertG ik zou die berekening van de ANWB weleens willen zien want in de docu van gisteren kwam ook de prijs van brandstof voorbij. Daar zitten best wel gekke dingen bij. Benzine aan de pomp is dermate zwaar belast dat meer dan de helft naar de staatskas vloeit. Kerosine voor vliegtuigen is daarentegen niet of nauwelijks belast. Ik weet niet of het uit deze docu was of dat ik het in een ander programma zag maar er werd gezegd dat het opladen van een elektrische auto een drol kost, een schijntje in elk geval in vergelijking met diesel of benzine. De aanschaf van een elektrische auto ligt wel veel hoger, misschien dat daar het prijskaartje door beïnvloed is.

  Liked by 1 persoon

 18. Henk der Niederlànder // december 4, 2017 om 14:02 //

  Maar dan nog Tijl.
  De afstanden die met een electrisch vliegtuig kunnen worden gevlogen lijken me nogal beperkt en het lijkt me nou niet bepaald een ideale situatie als je op een hoogte van een aantal horderden meters zonder stroom komt te zitten.
  Dus is er zowiezo een verbrandingsmotor nodig om het spel aan de gang te houden.
  De dynamo die hiervoor nodig is om dus een en ander op te laden vraagt veel meer kracht dan een gewone dynamo welke in een gewone benzineauto zit.
  Daarbij komt dan ook het nieuws van afgelopen week dat dit soort batterijen veel minder leveren dan door de fabrikanten is opgegeven.
  Op zich is het idee natuurlijk fantastisch maar voor het moment denk Ik eigenlijk dat het voorlopig nog een speeltje is van wetenschappers en de firma Siemens.

  Liked by 1 persoon

 19. Tijl Uylenspiegel // december 4, 2017 om 14:13 //

  Dankjewel voor de link BertG.
  Toen ik wat verder keek op de pagina van de ANWB kwam ik dit tegen;
  Over het algemeen geldt: Heb je de mogelijkheid om thuis of op het werk de auto op te laden, dan kost rijden op stroom grofweg de helft van rijden op reguliere brandstof. Ben je volledig afhankelijk van openbare (of snel) laadinfrastructuur, dan valt er nauwelijks financieel voordeel te behalen.
  Er zitten dus nogal haken en ogen aan, het schijnt dat laden bij commerciële laadpunten nauwelijks verschilt met benzine tanken, simplist als ik ben vraag ik me dan af wie daar dan nog gaat tanken.

  Liked by 1 persoon

 20. Tijl Uylenspiegel // december 4, 2017 om 14:21 //

  Nee Henk, ook ik was in eerste instantie erg kritisch maar men is al behoorlijk ver in de ontwikkeling, er is geen verbrandingsmotor bij nodig, ook een Cesna kan in de lucht motorproblemen krijgen maar beiden schijnen goed in staat om zelfs als de motor uitvalt een noodlanding te kunnen maken. Vraag me niet hoe want ik ben geen piloot maar het schijnt redelijk goed mogelijk. En het is niet bepaald een speeltje van Siemens en aanverwanten want veel van de technologie wordt nu al voor heel veel geld verkocht naar China.
  Nogmaals het is in ontwikkeling maar meerdere specialisten zeggen dat dit de toekomst is. Voorlopig heeft men vluchten van 1 à 1 1/2 uur op het oog maar verder moet ook mogelijk zijn.

  Like

 21. Voor het eerst ben ik het niet eens met dit artikel van Tijl.
  Ik zal nooit in een vliegtuig stappen die elektrisch vliegt, dit met het oog op berekenen van brandstof dat nu nog gaat met pounds en aantal te vliegen km´ers.
  Ze zullen wel een nieuwe berekening hiervoor invoeren die zal wel kloppen, maar de praktijk, let op, de praktijk zal anders zijn en de eerste zullen naar beneden komen, nee niet in glijvlucht voor een landing maar ietsjes harder en sneller.

  Liked by 1 persoon

 22. Esperanza // december 4, 2017 om 15:19 //

  @Guardia 14:33

  Nonsense dat een elektrisch aangedreven vliegtuig niet in glijvlucht naar beneden zal komen. Een vliegtuig vleugel heeft niet voor niks een bepaald profiel met aan bovenzjde een bolle vorm waardoor ten gevolge van de luchtstroming aan de bovenzijde een onderdruk en daarmee een opwaartse kracht (lift) ontstaat.
  Hetzelfde princie als waardoor een zeilboot tegen de windrichting in kan zeilen en het zeil van een zeilboot dan zijn voortstuwende kracht ontleent.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Liftkracht

  Like

 23. Eerst het kabinet en de EU ambtenarij wat test tripjes laten maken, in geval van succesvolle exercities, niet meer doen!!.

  Liked by 1 persoon

 24. Esperanza // december 4, 2017 om 15:30 //

  Werking van een vleugel / zeil

  Like

 25. Tijl Uylenspiegel // december 4, 2017 om 15:40 //

  Ach het is nog niet zo ver dat het commercieel ingezet gaat worden maar de techniek komt er wel aan. Je mag toch aannemen dat ze niet over 1 nacht ijs gaan en tegen de tijd dat de eerste commerciële vluchten gemaakt gaan worden zal er ze alles aan gelegen zijn het veilig te doen. Stel je voor dat gelijk bij de eerste vluchten er eentje uit de lucht valt, dat zou gelijk het einde van het elektrisch vliegen zijn.
  Maar het heeft me wel nieuwsgierig gemaakt. Ook naar elektrisch rijden trouwens, ik maak nog regelmatig gebruik van mijn scootmobiel en het rijden met zo’n ding is best wel bijzonder, ze trekken ontzettend snel op en zijn goed te doseren en daarbij fluisterstil.

  Liked by 1 persoon

 26. trebor2110 // december 4, 2017 om 15:54 //

  ik heb van de zomer op het huis gepast van een vriend en mocht zijn Leaf gebruiken heel makkelijk een stekker in de garage inpluggen en de volgende dag kan je naar je werk ,maar nu was ik dus een keer de stekker vergeten toen kon ik dus gewoon weer met me benzine auto .

  Liked by 1 persoon

 27. Henk der Niederlànder // december 4, 2017 om 15:57 //

  Guardia, het lijkt me inderdaad wel dat zo’n vliegtuig in een glijvlucht naar beneden kan komen maar dan moet er natuurlijk landingsplek zijn.
  Maar buiten dat, zoals Tijl al opmerkte, men zal niet over een nacht ijs gaan.
  In ieder geval zal het er mettertijd wel van komen en zeker als de accu’s kleiner gaan worden.
  Ikzelf ben in ieder geval zeer geinteresseerd in dit soort techniek hoewel ook Ik uiteraard alleen maar een geinteresserd toeschouwer ben in deze.

  Liked by 1 persoon

 28. trebor, en als iedereen electrisch rijdt gaan de accijnzen omhoog, de staatskas moet gespekt worden.

  Liked by 1 persoon

 29. elektrisch vliegen lijkt mij nog een natte droom tenzij je een reactor aan boord hebt.

  Liked by 1 persoon

 30. trebor2110 // december 4, 2017 om 16:41 //

  ik zou eerder hierin stappen dan in een electric vliegtuig
  https://www.rt.com/usa/313071-hyperloop-musk-pneumatic-spacex/

  Liked by 1 persoon

 31. trebor2110 // december 4, 2017 om 16:44 //

  Like

 32. Tijl Uylenspiegel // december 4, 2017 om 16:59 //

  Nou skeeter ze vliegen al hoor ! Er was zelfs al een model waar je met z’n vieren in kon. Ik wist er nog niet van maar ze lieten toch een paar verbluffende dingen zien. Er schijnt zelfs al over gedacht een eenpersoons vliegtuig een trans-Atlantische vlucht te laten maken (en nee dat zijn geen kamikaze piloten 😀 )

  Liked by 1 persoon

 33. Esperanza // december 4, 2017 om 17:10 //

  Blijft een lekker nummer. R.I.P. Tom Petty

  Coming down is the hardest thing

  Like

 34. Tijl, een ballon vliegt ook zonder stekker.
  Natuurlijk kan elektrisch vliegen, maar een commerciele lading op lange afstand is wel effe anders

  Liked by 1 persoon

 35. Tijl Uylenspiegel // december 4, 2017 om 17:40 //

  Jongens geloof mij niet. Kijk de uitzending terug en vorm je eigen oordeel;
  http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/415837/Vpro_Tegenlicht.html

  Like

 36. Ik heb wél al een elektrische vliegen vanger.

  Liked by 2 people

 37. Henk der Niederlànder // december 5, 2017 om 00:45 //

  Bijna hetzelfde Johan bijna

  Liked by 1 persoon

 38. Grote airliners kunnen niet zonder aandrijving landen,als ze geluk hebben misschien wel op meren of op zee, kleine vliegtuigen wel, zelfs helikopters kunnen landen als de motor stopt, als ze niet te laag vliegen op dat moment, ( op de door de luchtdruk draaiende rotor) kan misschien niet op google gevonden worden, ik heb het van een bevriende militair, neergestort met heli van het Italiaanse leger,

  Like

 39. Voor veel personen is “het milieu” een afgod.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: