Nieuw

China gaat een “sociale-kredietscore” voor burgers invoeren

Black Mirror 'Nosedive' - Social media as currency

Het is niet ongebruikelijk of bijzonder controversieel dat landen een soort van systeem voor de financiële classificatie van burgers hebben die, bijvoorbeeld, een banklening willen. In China gaat het regime dit concept een stapje verder brengen en gaat een uitgebreid systeem van “sociale-kredietscore” invoeren om de gehele bevolking te rangschikken op basis van hoe goed burgers functioneren in de maatschappij.

Door: Mats Dagerlind – Vertaling: ‘Rommel’

De planning is dat het in 2020 volledig ontwikkeld is. Tegen die tijd moeten alle Chinese mensen zijn opgenomen in een enorme nationale database waarin iedere burger een cijfer wordt toebedeeld die gebaseerd is op een groot aantal verscheidenheden aan gegevens die verzameld zijn over de persoon, zoals de financiële status van de persoon, maar ook zijn meer algemene gedrag als medeburger. Een snelheidsovertreding zou bijvoorbeeld uw score op de sociaal-kredietschaal verlagen. Hoe u zich gedraagt op school wordt meegerekend en voor vrouwen heeft het betekenis of u anticonceptie gebruikt of niet.

Op dit moment is een proefproject gestart waarin acht grote bedrijven in China een mandaat van de regering hebben gekregen om hun cliënten op deze manier te evalueren. Een van de bedrijven is Sesame Credit, wat het financiële gedeelte van het e-commerce gigant Alibaba beheerd met 400 miljoen geregistreerde klanten. De klantendatabase van het bedrijf wordt nu gebruikt als basis voor de cijferbeoordeling.

De gebruikers van het puntensysteem worden aangemoedigd om voor vrienden en kennissen op te scheppen over hun hoge sociale-kredietscore, ook wanneer men op zoek is naar een partner. China’s grootste relatiebureau, Baihe, is een samenwerking aangegaan met Sesame om klanten met een hoge sociale-kredietscore te bevoordelen. Deze krijgen een prominente plaats op de website van het bedrijf. Steeds meer van de contactadvertenties van de 90 miljoen klanten zijn begonnen met het adverteren van hun sociale-kredietscore als een manier om een ​​partner aan te trekken, en beschouwen dit blijkbaar niet als een privacy gevoelige zaak.

Sesame Credit wil niet vertellen hoe men de sociale-kredietscore berekent. Men geeft alleen maar aan dat het gebeurt met behulp van een “gecompliceerd algoritme”. De directie van het bedrijf wil ook niet door de internationale media worden geïnterviewd, omdat men vreest dat dit irritatie bij de Chinese overheid kan opwekken en de mogelijkheid in gevaar kan brengen om de toekomstige permanente licentie te krijgen, in plaats van de tijdelijke vergunning die men vandaag heeft.

In een persbericht reageert Sesame op de kritiek op de werkzaamheden van het bedrijf dat het zou diepvissen in wat klanten aan het doen zijn in de sociale media en dit gebruiken als beoordeling voor de sociale-kredietscore. Men ontkent dat dit het geval zou zijn.

Daarentegen beweert het bedrijf dat de cijferbeoordeling wordt beïnvloed door de soorten goederen die klanten online kopen. Als voorbeeld wijst men op een persoon die veel videospelletjes koopt en waarschijnlijk veel speeluren per dag doorbrengt voor zijn computerscherm. Men trekt dit van de sociale-kredietscore af omdat de persoon in kwestie als lui en passief kan worden beschouwd. Omgekeerd kan de aankoop van luiers het cijfer verhogen, omdat de persoon waarschijnlijk een ouder is en verantwoording neemt.

De Chinese autoriteiten volgen de proefprojecten op de voet. Het toekomstige systeem wat alle 1,4 miljard Chinezen moet omvatten zal er een beetje anders uitzien, zeggen ze. Maar men zegt ook dat ze een goede indruk krijgen van hoe Sesame, onder andere, werkt.

Critici hebben het systeem “een nachtmerrie” genoemd en maken verwijzingen naar George Orwell’s dystopische roman ‘1984’. Anderen refereren aan ‘Nosedive’ in de SciFi-serie Black Mirror, dat een nabije toekomst weergeeft waarin alle burgers een app op hun smartphone hebben die alle acties registreert en alle handelingen een waarderingscijfer geeft. Dit cijfer kan door iedereen worden gezien, en geeft de sociale status weer van de persoon in een nieuwe vorm van een klassenmaatschappij.

Bron:

https://samnytt.se/kina-infor-system-for-social-kreditvardering-av-medborgarna/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 942 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6354 Articles)
Altijd in oppositie.

10 Comments on China gaat een “sociale-kredietscore” voor burgers invoeren

 1. Eigenlijk is Facebook ook een soort distribiteur van sociale-kredietscore’s. Met het verschil dat je bij hen eruit wordt gekickt indien men niet de vastgelegde – politiek correct – normen en waarden volgt.

  Liked by 2 people

 2. China gaat een “sociale-kredietscore” voor burgers invoeren. Vind je dat raar? China is geen democratische leugen zoals in het westen. De westerse democratieën werken er keihard aan om contant geld ook de deur uit te doen. Een stap verder dan zit het westen ook op het niveau van China, misschien nog slimmer om krediet waardige actieve burgers die een positieve bijdrage aan hun economie leveren een onderhuidse chip te implanteren om zo hun bankzaken te regelen, gek idee, we spreken elkaar nog in de nabije toekomst.

  Liked by 1 persoon

 3. Ook facebook bepaald of je deugd of niet.
  En anders krijg je straf.
  Waar je dan nog even lekker kan over mopperen, om vervolgens weer terug te MOGEN keren.
  En blij dat ze daar dan mee zijn, ze mogen weer.

  Like

 4. Het zijn eigenlijk net jonge hondjes die op een beloning reageren, dat facebook volk.

  Like

 5. fakebook gaat ook nog wel de way of the dodo.

  Like

 6. We hebben weer onze wekelijkse ban voor een week 😛

  Like

 7. Betekent dat we toch iets goed doen.

  Like

 8. Betekend dat dan ook dat je je er dan maar druk om moet maken, als je al weet dat je toch iets goed doet.
  Laat ze lekker de tyfus krijgen, dart hele facebook gedoe.
  Dat hebben jullie “Fenixx” helemaal niet nodig.

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel // december 3, 2017 om 23:41 //

  Eerlijk gezegd denk ik dat het niet tegen te houden is dankzij de computer is (bijna) alles te vinden en het is naïef te denken dat dat niet gebruikt gaat worden. Alleen in een land als China gaat het sneller dan bij ons omdat men hier nu nog met privacywetgeving zit. Je ziet nu al dat de privacy steeds verder wordt ingeperkt, helemaal afschaffen zie ik zo 1 2 3 nog niet gebeuren maar er blijft nog maar een heel klein beetje over.

  Like

 10. templars2017 // december 4, 2017 om 00:32 //

  Als ze een dergelijk systeem hier gaan willen gebruiken dan gaan ze heel raar opkijken , en wat fb betreft niet gebruiken lijkt mij het beste er er zijn toch alternatieven ,of niet ?
  Want wat op fb zet kan en zal gemakkelijk tegen je gekeerd worden ,het is een wereldje waar alles volgens hun regeltjes moet lopen ,dus vrije meningsuiting is er niet meer.
  Als je je gedacht gaat zeggen aan hen die je wilt bestrijden ,weet dan dat ze je eigen woorden tegen je gaan gebruiken.
  FB is een reflectie van hoe links en aanverwanten de wereld zouden willen zien ,iedereengeef alles prijs zodat ze het kunnen misbruiken ,en als je buiten de band springt dan wordt je geblokt en krijg je straf.
  Normaal vind je dergelijk gedrag terug in een kleuterschool…………….

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s