Nieuw

Een kinderfeest dat helemaal ontspoort: waarom Zwarte Piet net in Nederland zoveel ophef veroorzaakt

Door: Fien Tondeleir

De zak van Sinterklaas.

In Nederland krijgen ze schrik wanneer de pepernoten in de rekken komen te liggen en de speelgoedwinkels hun folders uitsturen. Het feest van de goedheiligman is er verworden tot emotie – hoogoplopend, maar ook protest, rellen, hier en daar een vuistslag. Hoe komt het dat Zwarte Piet vooral bij onze noorderburen de gemoederen verhit?

‘Zwarte Piet is racisme’, ‘Stop Blackface’, ‘Free Your Mind’, ‘Progressive Groningen’: vier organisaties slaan de handen in elkaar voor een nieuwe anti-Zwarte Pietendemonstratie zaterdag. Opnieuw in Dokkum, of all places. Een Friese gemeente met 12.000 inwoners, waar de intocht van Sinterklaas goed tien dagen geleden niet zonder slag of stoot verliep. Twee bussen van actiegroep ‘Kick Out Zwarte Piet’ werden op de snelweg tegengehouden. Pro-Pieten hadden hun auto’s schuin over de rijstroken geparkeerd en zwaaiden met vlaggen. In de file die door de blokkade ontstond, gebeurden enkele ongevalletjes. De demonstratie werd verboden, de tegenstanders van Zwarte Piet naar huis gestuurd.

Lees verder:

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/een-kinderfeest-dat-helemaal-ontspoort-waarom-zwarte-piet-net-in-nederland-zoveel-ophef-veroorzaakt~a87ce505/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 942 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6354 Articles)
Altijd in oppositie.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s