Nieuw

Marokkaanse fontein

Den Haag en bouwen, het gaat slecht samen, het ene debacle is nog niet afgerond of het volgende staat alweer in de steigers. Met name in het centrum van Den Haag is het keer op keer bal.

Vooral financieel loopt het iedere keer in het honderd. Daarbij wordt er ook niet bepaald voor de “eeuwigheid” gebouwd. Eén van de voormalige stadhuizen staat aan de Groenmarkt en dateert uit 1564 en is zelfs na al die eeuwen nog een schitterend gebouw, het voorlaatste stadhuis was een beduidend korter leven gegund, volgens hagenaars stond het aan het Burgemeester de Monchyplein maar volgens de geschiedschrijvers stond het aan de Patijnlaan maar enfin het werd gebouwd in 1953 en in 1996 alweer gesloopt.

Het huidige stadhuis staat aan het Spui en heeft ook aardig wat voeten in de aarde gehad, na het nodige gesteggel werd uiteindelijk voor een waanzinnig duur ontwerp van een Amerikaanse architect gekozen. Nou ja als het mooi is dan mag het een paar centen kosten nietwaar? Nee niet waar ! Het ziet er niet uit ! In de volksmond heeft het de bijnaam “IJspaleis”, het is groot, heel groot mag je wel zeggen, en wit, zo wit dat het pijn aan de ogen doet. (Bedenkt u zelf maar even hoe ijspaleis in plat haags klinkt) Het heeft ook het grootste atrium van Nederland, dat is een mooie benaming voor een loze ruimte. Al snel werd het atrium een geliefde plaats voor zelfmoordenaars, de een was nog niet gesprongen of de volgende stond alweer klaar. Uiteindelijk werden er maar netten opgehangen !!

freudenstadt-2577261_640

Voor het stadhuis kwam een grote fontein. Nou ja fontein, het deed een beetje denken aan de “Bedriegertjes” met stralen die om beurten uit de grond kwamen, tenminste dat was de bedoeling. Helemaal lukken deed dat zelden, de ene lekkage was nog niet gemaakt of de volgende diende zich alweer aan. Maar ja wat mag je nou helemaal verwachten van een gebouw van slechts € 125.000.000,= nietwaar ? (het oorspronkelijke bedrag werd keer op keer met miljoenen overschreden). Naast het stadhuis moet nu een nieuw theater komen, de Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater waren inmiddels al van 1987 en dus aan vervanging toe (??) Het Nationale Theater is van 1993 en werd in 2002-2003 al ingrijpend verbouwd. En dat alles gaat nu dus tegen de vlakte ! Het was verouderd!! en verbouwen om het aan de eisen van de tijd te laten voldoen zou meer kosten dan nieuwbouw.

En daarvoor werd het Spuiforum bedacht, ook in dit geval is de rekening voor het gebouw al diverse malen naar boven bijgesteld. En nu is er dus een aanbod van “Het Marokko Instituut”, ze zijn nog bezig met een inzameling maar het aanbod is maar alvast gedaan. Een Marokkaanse fontein tussen het stadhuis en het Spuiforum. Nieuwsgierig als ik ben heb ik maar eens gegoogled op ‘Marokkaanse fontein’, ik had geen idee wat ik me daarbij moest voorstellen, als je dat doet kom je veel dingen tegen die nog het meeste doen denken aan een wat groot uitgevallen wasbak met veel mozaïek.

https://www.google.nl/search?q=marokkaanse+fontein&tbm=isch#imgrc=_

Islamiseren ? Welnee hoe komt u daar nou bij ! Arabiseren zou dat niet een betere benaming zijn ? Tijl is zo benieuwd wanneer de eerste kamelen in het straatbeeld verschijnen… De Gouden Koets wordt al opgekalefaterd dus misschien kunnen we de Friezen die ervoor liepen gelijk vervangen door een stel kamelen ??

https://www.ad.nl/den-haag/zitten-we-straks-weer-met-zo-n-lekkend-leertje-in-het-hart-van-de-stad~ae86d18a/

Een Marokkaanse fontein dus, en u weet als er 1 sjgaap over de dam is… kun je wachten op een Turkse tegenhanger want die willen straks niet achterblijven, wat zouden die willen veranderen, de Hofvijver ?

Andere missers van formaat in Den Haag centrum? Google maar eens op Zwarte Madonna of tramtunnel of Schenkviaduct of, nou ja de lijst is eindeloos, ministeries worden gebouwd om enkele tientallen jaren weer te worden gesloopt of worden gebruikt voor de opvang van migranten, een mens is de ene verbazing nog niet te boven of de overtreffende trap is alweer onderweg.

nausea-1876470_640Tijl Uylenspiegel

 

Doe mee met 928 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (500 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

7 Comments on Marokkaanse fontein

 1. Esperanza // november 15, 2017 om 14:46 //

  Misselijk makend hoe struktureel belasting betalers door de roverheid worden genaaid doordat begrotingen met gigantische bedragen worden overschreden en geen politicus daar enige verantwoordelijkheid voor hoeft te nemen.

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // november 15, 2017 om 15:06 //

  Nou ja dat is dan nog het enige voordeel van de Marokkaanse fontein, hij wordt aangeboden dus ik ga ervan uit dat hij de Haagse burger in dit geval niks kost (hoop ik)

  Like

 3. Heb in Den Haag een nieuwgebouwde moskeet gezien, met het slordigste metselwerk wat ik ooit had gezien.
  Hots, knots, begonia op elkaar gestapelde bakstenen met scheve voegen en onregelmatig cement ertussen.
  Wanneer die muren recht en haaks zijn mag je mij Mohammed noemen.
  Probeer als autochtoon maar zo te bouwen; je wordt (terecht!) berispt door bouw- en woningtoezicht.
  Dus in de bouwkundige capaciteiten van die Mocro’s heb ik ook niet zo’n vertrouwen.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // november 15, 2017 om 17:09 //

  Welke was dat Taljaard ?

  Like

 5. Esperanza // november 15, 2017 om 18:18 //

  Ha, Taljaard, goed te zen dat je nog alive and kicking bent! 🙂

  Like

 6. Esperanza // november 15, 2017 om 18:24 //

  By the way, ze zijn daar in de Maghreb gewend om met mengsel van schapenstront, modder en sto hun bouwsels op te trekken, dus zo verbazingwekkend hoeft dat niet te zijn.;-)

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: