Nieuw

​‘Het Rode Kruis liet Joden en politieke gevangenen in de steek’

Regina Grüter over het Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog

Het Rode Kruis is in de Tweede Wereldoorlog niet opgekomen voor Joden en politieke gevangenen, en voerde op bevel van de bezetter zelfs anti-Joodse maatregelen uit. Dat stelt NIOD-onderzoeker Regina Grüter in haar nieuwe boek Kwesties van leven en doodHet Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog. In opdracht van het Rode Kruis onderzocht zij de rol van het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog. Waarin schoot de organisatie tekort en op welk gebied heeft zij juist wel een bijdrage kunnen leveren? ‘Het grondbeginsel van medemenselijkheid kwam in de knel.’

Door Suzanne Tromp

Het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog heeft onder bepaalde groepen een vrij slecht imago. Is dit volgens uw onderzoek terecht?
‘Het Rode Kruis is een hele complexe organisatie die in de oorlog veel goeds heeft gedaan, maar ook veel heeft laten liggen. Al vanaf de oprichting was het belangrijkste grondbeginsel medemenselijkheid, maar juist dit principe kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog in de knel. Het landelijk bestuur van het Rode Kruis in Den Haag heeft geprobeerd zijn taken zo goed mogelijk uit te voeren, maar liet met name twee groepen die de hulp juist hard nodig hadden in de steek: de Joden en de politieke gevangenen. Voor deze mensen heeft het bestuur van het Rode Kruis weinig tot niets gedaan. Daarnaast heeft de organisatie zelfs op bevel van de Duitse bezetter anti-Joodse maatregelen uitgevoerd. Zo werd het Joden verboden om nog donor te zijn bij de bloedtransfusiedienst, waar het Rode Kruis over ging. Uiteindelijk mochten Joden zelfs geen vrijwilliger meer zijn bij de organisatie en werd hun lidmaatschap ontbonden.’

‘Veel overlevenden van de kampen zeiden: het Rode Kruis schitterde door afwezigheid’

Verder lezen via Historisch Nieuwsblad

Doe mee met 7.636 andere volgers

About Bolo (1842 Articles)
'Loquendi Libertatem Custodiamus' Laten wij waken over de vrijheid van het spreken

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: