Nieuw

De Oktoberrevolutie was een ordinaire staatsgreep

De Russische Revolutie van 1917 verliep in twee fases. In februari maakte een spontane volksopstand een einde aan het regime van de tsaar. In oktober delfden de democratische krachten het onderspit tegen de bolsjewieken van Lenin en Trotski. Hun overwinning was niet het resultaat van de ‘ijzeren wetten’ van het marxisme, eerder van manipulatie en rücksichtslos opportunisme.

Door: Rob Hartmans

In 1976 verscheen bij uitgeverij Contact het fotoboek Rusland hoe het was. Het bestond uit een nogal curieuze verzameling foto’s uit de periode 1852-1932, in de jaren dertig bijeengebracht door drie toen onbekende Hongaren, nadat ze veertig jaar in de kluis van de uitgever hadden gelegen.

Rode jaren zeventig

De foto’s waren van onderschriften voorzien door Karel van het Reve, die op de hem bekende ironische wijze commentaar leverde en onder meer de aandacht vestigde op het ‘operettekarakter’ van de Russische Revolutie. Hij vroeg zich af waar toch al die vrachtwagens met gewapende en met vaandels zwaaiende revolutionairen heen gingen, en wees erop dat veel foto’s overduidelijk geposeerd waren. De recensent van de toen nog uiterst linkse Groene Amsterdammer kon het niet waarderen.

In de ‘rode jaren zeventig’ werd men niet geacht ironische, laat staan kritische opmerkingen over de Russische Revolutie leuk te vinden. Men hoefde geen partijboekje van de CPN te hebben, maar groot ontzag voor het feit dat in Rusland ‘het volk’ in 1917 de tsaar ten val had gebracht en de macht had gegrepen, was toch wel het minste wat men van een ‘progressief’ mens kon verwachten.

Verder lezen Historisch Nieuwsblad

Doe mee met 927 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Bolo (2130 Articles)
'Loquendi Libertatem Custodiamus' Laten wij waken over de vrijheid van het spreken

2 Comments on De Oktoberrevolutie was een ordinaire staatsgreep

  1. Tijl Uylenspiegel // november 10, 2017 om 23:56 //

    Stonden Guy Verhofstadt en Hansje van Baalen toen ook al de menigte op te zwepen ?

    Liked by 1 persoon

  2. Ik heb de foto van Lenin op het toilet hangen, kan hij postuum dagelijks de shit bekijken zoals die heerste in de voormalige USSR.

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: