Nieuw

Door tekort aan een vierkante meter in Roemeense en Hongaarse cellen moet Zweden veroordeelde criminelen vrijlaten

Sinds 1 april 2016 zijn 15 Roemeense staatsburgers die in hun eigen land tot gevangenisstraf zijn veroordeeld door de Zweedse rechtbanken vrijgelaten. Ze naar de Roemeense gevangenis sturen zou een schending van hun mensenrechten zijn, zoals vastgesteld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

“Natuurlijk is dit frustrerend”, zegt Björn Frithiof, officier van justitie van het Internationaal Openbaar Ministerie.

Als een EU-burger in zijn of haar land van herkomst is veroordeeld voor een misdrijf, kan het land van herkomst een bevel tot aanhouding uitvaardigen in het land waar de persoon zich bevindt.

In het kader van de EU-samenwerking wordt vervolgens gesteld dat de politieautoriteit van het land verplicht is om de persoon op wie het arrestatiebevel betrekking heeft, te lokaliseren en te arresteren. Vervolgens wordt een transfer uitgevoerd naar het land waar de persoon is veroordeeld.

In de meeste gevallen werkt het.

Maar nu, anderhalf jaar nadat het Europees Hof heeft geoordeeld dat de omstandigheden in de gevangenis in Roemenië en Hongarije niet kan garanderen dat aan de rechten van de mens wordt voldaan, laten een aantal EU-landen de alarmbel over het systeem klinken.

Alleen al in Zweden zijn 15 personen vrijgelaten door Zweedse rechtbanken, aangezien het Europees Hof van Justitie in april 2016 hierover heeft beslist.

 • Twee personen veroordeeld tot 11 en 8 jaar gevangenisstraf voor mensenhandel.
 • Een persoon die tot 5 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens drugsdelicten.
 • Twee personen tot 5 jaar gevangenisstraf wegens diefstal.
 • Drie personen veroordeeld tot 3, 2 en 1 jaar gevangenisstraf wegens mishandeling, diefstal en onwettig autorijden.

Vorige week heeft de Södertörn rechtbank een 24-jarige man, die in zijn land van herkomst was veroordeeld tot twee jaar en zes maanden gevangenisstraf voor rijden onder invloed, grove diefstal en huisvredebreuk, en in Zweden werd vastgehouden voor misdaden die hij daar gepleegd had, op vrije voeten gelaten.

Zoals in andere gevallen kon de Södertörn rechtbank niet vaststellen dat de Roemeense autoriteiten in staat waren om te garanderen dat de man de toegang krijgt tot ten minste drie vierkante meter cel-oppervlak gedurende zijn tijd in de gevangenis.

Een andere vrijgelaten crimineel was in Roemenië veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens drugsdelicten en “deelname aan een criminele organisatie”.

Zweden zet dus politiemiddelen in om deze mensen op bevel van Roemenië te arresteren om ze daarna weer vrij te laten.

Waar deze vijftien criminelen nu zijn weet de Zweedse overheid niet.

Bron:

Dagens Nyheter

Doe mee met 937 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (6034 Articles)
Altijd in oppositie.

2 Comments on Door tekort aan een vierkante meter in Roemeense en Hongaarse cellen moet Zweden veroordeelde criminelen vrijlaten

 1. Dat Europese hof kan verbranden. Zijn alleen maar goed voor criminelen en illegalen. Een normaal zich aan de wet houdend persoon zal er alleen maar ongemak van ondervinden. Wanneer krijgen ze nu eens door dat de Europede unie mislukt is en alleen maar een kolos vol geld verslindende ambtenaren is.

  Like

 2. polderboy // november 8, 2017 om 11:25 //

  De uitspraak van de EHCR rechtbank levert een verplichting op voor de direct betrokken staat, in casu Hongarije, naast de Council of Europe, zie pp.11:
  http://www.echr.coe.int/Documents/Questions_Answers_ENG.pdf

  De Zweedse regering had op zijn minst bij beide partijen moeten navragen, wat te doen.
  Zomaar criminelen vrij laten, is absoluut niet de bedoeling, en kan niet anders verklaard worden dan nalatigheid, in de inspanningsverplichting die Zweden, zelf ook een verdragspartij, heeft naar andere verdragspartijen, in casu beide genoemden, de Council en Hongarije.
  Hongarije had dan een garantie kunnen afgeven, dat voor de betreffende criminelen gegarandeerd zou worden, dat ze redelijk gevangen gezet zouden worden.
  Overigens zijn de Hongaren bezig, eraan te voldoen:
  https://dailynewshungary.com/almost-90-pc-inmates-study-work-hungarian-prisons/

  Dit Zweedse gedrag is typisch voor luie ambtenaren, of het rechters zijn, of anderen in het bestuur, die nog te belazerd zijn een paar telefoontjes te plaatsen naar de Council en Hongarije.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s