Nieuw

Zweedse wetenschappers verzinnen dingen bij elkaar om van Vikingen moslims te maken

“Geloofden de Vikings in Svealand in de islamitische god Allah?” – vroeg het links-liberale dagblad Aftonbladet begin oktober in een artikel met nieuws over een onderzoeker aan de universiteit van Uppsala die een tekst had gevonden met het woord “Allah” op een stoffen band uit de Vikingtijd. Het nieuws werd door meerdere Zweedse en internationale media opgepikt, waaronder de BBC, The Guardian en Sveriges Radio. Zelfs de Britse The Independent schreef erover en het had meer dan 39.000 delingen op de sociale media.

(Door: Egor Potilov – Vertaling: ‘rommel’)

Het nieuws wat als een bom insloeg blijkt dus nep te zijn – maar je hoort natuurlijk geen woord van de Zweedse media. De onderzoekers achter het project, wat door de Zweedse Rijksbank gefinancierd werd, blijken nu wel blij te zijn “dat er veel mensen zijn bereikt”.

Onverwachte vondst – Vikingen riepen Allah aan – als gebed. “Hoogste vorm van bewondering”

“Andere onderzoeksmethoden”

Het startschot voor de sensatie werd op 27 september gegeven in een persbericht van de Universiteit van Uppsala. Het persbericht bevat de volgende cryptische formulering:

“Hier zijn andere onderzoeksmethoden gebruikt dan in theorie normaal, omdat de resultaten een bredere publiek zullen bereiken dan alleen academici.”

In dit geval is deze “andere onderzoeksmethoden” van de onderzoeker Annika Larsson van het Instituut Archeologie en Oude Geschiedenis zodanig zelf geconstrueerd dat een deel van het weefselpatroon het woord “Allah” ging vormen – een feit wat niet naar voren komt in het rapport. Larsson was van mening dat er een deel van het opschrift ontbrak – en het daarom belangrijk was om het van een heel ander deel van de band te “lenen”.

Ondermaatse onderzoeksmethoden volgens internationale experts

Toen het nieuws internationaal viraal ging werd het echter door verschillende wetenschappers in het buitenland bestreden. Een van hen was Stephennie Mulder, gastprofessor aan de Universiteit van Texas, Austin, USA, die islamitische kunst en cultuur bestudeert. Wanneer Samfällsnytt haar op de telefoon bereikt, is ze in Berlijn. Zij was verrast dat het nieuws zo breed verspreid werd:

– Dit werd in korte tijd groot nieuws.

Zij summiert haar kritiek op het onderzoek op verschillende punten. Aan de ene kant zegt ze dat dit Koefisch schrift, waar Annika Larsson in haar onderzoek naar verwijst, voor het eerst in 1500, dus lang na het Viking-tijdperk, tot ontwikkeling kwam. Aan de andere kant zegt ze dat men op de beschikbare foto’s kan zien dat de randen van het weefsel band perfect afsluiten – het is daarom onredelijk te veronderstellen dat een deel van het textielband ontbreekt. Maar zelfs als men de bovenstaande feiten zou negeren en hetzelfde schrift zou toepassen als Larsson, dan krijgt men nog steeds niet het woord “Allah”.

– Wat men krijgt is het woord “Lallah”, wat niet bestaat in het Arabisch. Allah is een naam van een god en het is voor moslims belangrijk dat het correct wordt geschreven.

Het vervormen van de naam van hun god is een doodzonde in de islam.

– Als ik haar onderzoek genereus interpreteer, zou ik zeggen dat Larsson dingen bij elkaar heeft verzonnen.

De internationale media hebben hun artikelen over de ontdekking bijgewerkt. De interesse van de Zweedse media is echter volgens Mulder lauw: naast Samhällsnytt heeft alleen een freelance journalist contact opgenomen met Mulder.

Het instituut weigert  verantwoordelijkheid te nemen

Wanneer Samhällsnyt de rector, Lars Karlsson, van het Instituut Archeologie en Oude Geschiedenis opbelt, probeert hij het nieuws te bagatelliseren en zegt dat de ontdekking een gevolg is van een zogenaamd “preliminair onderzoek”, wat nog niet is onderworpen aan peer review.

Moet men er niet van uitgaan dat een universiteit correct onderzoekresultaat brengt?

– Ja, dat zou je kunnen zeggen.

Tegelijkertijd ziet hij geen risico dat de reputatie van de instelling internationaal beschadigd is als gevolg van dit onderzoeknieuws.

– Het is alleen maar goed als het internationaal wordt onderzocht, zegt Karlsson.

Ook de banden met de betreffende onderzoeker verbreken is niet relevant, volgens de rector – hoewel het blijkt dat het nieuws totaal nep is.

Samhällsnytt noteert dat de oorspronkelijke persmededeling van Uppsala universiteit geen informatie bevat wat erop duidt dat het onderzoek voorlopig of onvoltooid zou zijn. In plaats daarvan verwijst het naar “onderzoeksresultaat”, wat in wetenschappelijke zin een ontdekking inhoudt wat is beoordeeld door een peer review en gepubliceerd is in een wetenschappelijk tijdschrift.

Samhällsnytt contacteerde Elin Bäckström van de Uppsala Universiteit persdienst, de auteur van het persbericht. Volgens haar was het onderzoekster Annika Larsson die de indruk gaf dat dit een definitief onderzoeksresultaat zou zijn.

Zweedse Rijksbank zit achter het project

Wanneer Samhällsnytt Annika Larsson aan de telefoon bereikt, zegt ze dat “het allemaal een misverstand is”:

– We waren vanaf het begin duidelijk dat het niet gaat om Koefisch schrift, maar over Koefisch-achtig. Het is de media die het verkeerd heeft geïnterpreteerd.

Ik kijk nu naar uw persbericht. Was u mede-auteur daar?

– Ja.

Ik zie echter niet wat u zegt, er staat daar duidelijk “Koefisch schrift”.

– Oh. In dat geval was het een foutje van onze kant.

Larsson is het niet eens met de kritiek en zegt dat het “spannend is om nieuwe dingen te zien'”.

Zij erkent dat haar onderzoeksresultaat niet in een wetenschappelijk tijdschrift wordt gepubliceerd. Volgens haar maakt het deel uit van een tentoonstelling gefinancierd door het Jubileumfonds van de Rijksbank. De tentoonstelling, die in het Enköping Museum zal openen vertoont de inhoud van Vikinggraven.

Om een ​​of andere reden worden de teksten van de tentoonstelling in het Arabisch vertaald. Larsson verklaart dat “het spannend is om de tentoonstelling te zien”, omdat er veel verwijzingen naar de Arabische cultuur zijn.

Wanneer Samhällsnytt al deze feiten aan elkaar koppelt en vraagt ​​of de ontdekking wellicht het gevolg was van een bevestiging-vooroordeel , ontkent Larsson:

– Die interpretatie kunt u voor uw eigen rekening nemen.

Denkt u dat er een risico bestaat dat de reputatie van de universiteit van Uppsala ernstig beschadigd kan zijn aangezien het nieuws internationaal als controversieel en vals is gestempeld?

– Daar kan ik niet wakker van liggen.

Samhällsnytt kan constateren dat ondanks de internationale opschudding de Zweedse media hun artikelen over de “Allah band” niet hebben bijgewerkt.

Bron:

https://samnytt.se/forskare-om-vikingatidens-allah-band-hon-maste-ha-fantiserat-ihop-saker/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.175 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8192 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

10 Comments on Zweedse wetenschappers verzinnen dingen bij elkaar om van Vikingen moslims te maken

 1. Duchesne // oktober 18, 2017 om 09:16 //

  Alle navolgende excuses of correcties van dien gaat zoiets nooit meer helemaal weg, mogelijk over vijf jaar is het ineens weer “wereldnieuws”….
  Ook hier gaat men opnieuw de geschiedenis het schrijven zodat kinderen wat meer “tolerant” worden en minder eigen trots ontwikkelen, het is namelijk belangrijk om te weten waar je vandaan komt als je nog in ontwikkeling bent qua identiteit. Daar word de persoon gevormd en ene kind dat hoort over dappere verzetsstrijders, over woeste voorouders die veldslagen wonnen en vijanden verjoegen word een kind met een weerbaarheids moraal. Ene opgroeiend kind met een vader met een handtasje en make up en een dagelijkse portie multi culti verheerlijking word een kind dat zich niet staande kan houden in de realiteit. Die moet als volwassene eerst de bodem van deeigen ik raken en dan het geluk hebben ergens omhoogte worden getrokken door iets dat eigenwaarde promoot en zelfredzaamheid als deugd presenteerd en niet als een rechtse of extreme gedachten gang.

  Geschiedvervalsing is een misdrijf tegen toekomsitge generaties, en door het politieke correct herschrijven van de geschiedenis leren mensen niet van het verleden maar worden fouten doorgezet als enige weg. We zien het resultaat nu al, samen de afgrond in omdat een aantal mensen blijft volhouden dat utopia aan de voet van de rotsen ligt en de afgrond slechts een illusie is.

  De Zweedse onderzoekster zou gerust voor straf een weekje in een schandblok mogen doorbrengen op een plein in Malmo….

  Liked by 2 people

 2. Ongeloofwaardig onderzoek. Vikingen die in allah geloofde, geloof er geen barst van.

  Breaking:

  Clinton heeft als min. van buitenlandse zaken, Russische steekpenningen aangenomen melden verschillende Amerikaanse kranten.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4990408/Russian-nuke-bribes-known-uranium-deal-approved.html

  Het is niet de eerste keer dat de Clintons in opspraak raken.

  Er is maar 1 plek waar de clintons thuishoren en dat is het gevang.

  Edit rommel: Ik heb je reactie bij gewerkt. Er stonden teveel links in 1 reactie.

  Like

 3. Te veel nonsens om er woorden over vuil te maken. Alleen van het gevaar de weerbaarheid kapot te maken tegen islamisering baart zorgen. Allah bestaat niet. Het is een moordend verzinsel, zoals elke religie. Wat een armoedig slap zooitje in Europa.

  Like

 4. Deze nonsens wordt anders door een groot deel van de bevolking als zoete koek geslikt. Het is uiterst belangrijk om deze moslimfabeltjes steeds weer te ontkrachten.

  Like

 5. Een tijdje geleden schreef ik voor de grap, nog even en ze gaan beweren dat de vikingers mossels waren.
  Jij, rommel, schreef dat de vikingers zich wel soms verhuurde aan de mossels als strijders.
  Dus ze kende mekaar wel.

  Like

 6. Vikingen verhuurden zich als huursoldaten aan iedereen die hun goed betaalden. Het kon zomaar gebeuren dat ze op het slachtveld ineens van partij wisselden omdat die ander beter betaalden. Enige opportunisme kan je dit volkje niet ontzeggen. Ze waren ook berucht voor het feit dat ze zich graag lieten omkopen om je stad niet aan te vallen en te plunderen. Om dan de volgende zomer terug te komen en het alsnog te doen. Prachtige mensen.

  Like

 7. In de winter bij moeder de vrouw op de boerderij bij de open haard en in de zomer lekker plunderen en verkrachten. Wat wil een man nog meer?

  Like

 8. Like

 9. De hoogste tijd om verpolitiekte wetenschappen en degenen die zich erboor lenen publiek aan de schandpaal te nagelen.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s