Nieuw

Erdogans militaire voertuigen rijden Syrië binnen

‘Ons doel is om de veiligheid in Idlib te garanderen,’ laat de Turkse premier Binali Yildirim weten volgens de Turkse krant Hurriyet. Er moet een ‘de-escalatie’-zone komen, omdat Turkije naar eigen zeggen geen terroristen aan de grens wil hebben. Turkije, Iran en Rusland kwamen deze gevechtsvrije zone overeen in Astana, de hoofdstad van Kazachstan.

Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat de Turkse voertuigen werden geëscorteerd door strijders van de jihadistische Tahrir al-Sham toen ze bij de overgang Atmeh het land binnengingen. Tahrir al-Sham komt voort uit het Al Nusra-front.

Elsevier >>

Het was dankzij Turkije dat Al-Nusra/Al-Qaeda/HTS het in de aan Turkije grenzende provincie al die tijd vol kon houden. Nu ISIS bijna opgeruimd is, krijgen Assad en de Russen en Iraniërs de handen vrij om de terroristen in Idlib aan te gaan pakken.

Voor grotere kaart klik hier.

Dat Assad Aleppo terug kon veroveren was te danken aan een deal tussen Rusland en Turkije. Ze hebben een ruil gemaakt. Turkije mocht dat donkergroene deel aan de noordgrens bezetten, met als doel dat de Koerden niet een aaneengesloten gebied konden verkrijgen. In ruil daarvoor werd de ondersteuning aan Al-Qaeda in Aleppo gestopt en konden Assad en de Russen dat terugveroveren. De jihadisten uit Aleppo trokken zich grotendeels terug in Idlib.

Erdogan begrijpt dat hij Idlib (donkergroen linksonder Aleppo) niet langer kan houden en heeft een nieuwe deal gemaakt. Hij wil graag de Koerden uit Afrin (lichtgroen linksboven) verdrijven.

Het zat er al een tijdje aan te komen. Dit bericht is bijvoorbeeld van augustus:

Deze al van juli: Turkey’s real target on way to Idlib: Kurds
En deze zelfs al van juni: Here is Erdoğan’s plan to invade Efrîn

Volgens Al-Monitor zouden Rusland, Iran en Turkije afgesproken hebben Idlib te verdelen. Het noorden voor Turkije en het zuiden voor Syrië. Turkije zal dan Afrin omsingeld hebben en het laat zich raden wat Erdogan’s intenties met de Koerden zijn. De Koerden hebben al geroepen dat wat Kobane voor ISIS was, het begin van het einde, Afrin voor Turkije zal betekenen.

 

The sixth round of Astana talks Sept. 15 were marked by an agreement between Iran, Russia and Turkey on a fourth Syrian de-escalation zone in Idlib and the deployment of about 1,500 observers in the northern region. Experts interviewed by Al-Monitor have spoken of a joint military operation between the three powers motivated by various geopolitical considerations.

The Astana talks appear to have paved the way for a military intervention in northern Syria. According to an Al Jazeera report, Turkey’s pro-government Yeni Safak newspaper said in a Sept. 15 report that the three countries planned to divide the Idlib region into three areas of influence, with Turkish forces and opposition fighters in the northwest region bordering Turkey.

 Insight: Potential goals of the Turkish intervention in Syria

Recent Development: On October 7, Turkey announced the launch of a much anticipated operation in the northwestern province of Idlib in Syria. President Recep Tayyip Erdogan announced that “a landmark operation is underway in Idlib, and this will continue. We will never allow a terror corridor along our Syrian border.” According to the Turkish President, the operation involves Turkish-backed FSA groups, with Turkish forces providing support from within Turkey – as of now, and Russia providing air support. The operation is being framed as an extension of the Turkish-backed “Euphrates Shield” operation, which led to the capture of a segment of the Turkey-Syria border previously held by ISIS.

Primesource >>

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.176 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

3 Comments on Erdogans militaire voertuigen rijden Syrië binnen

 1. Misschien moeten de Koerden eens een potje breken in een zeker etablissement.

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // oktober 8, 2017 om 23:59 //

  Zag het vanavond op het Nieuws en dit was het eerste dat door mijn hoofd ging. Turkije/Erdogan heeft niks op met vrede, het zal hun/hem aan hun reet roesten, wat ze willen is de Koerden een lesje leren, hoe dat ‘lesje’ eruit gaat zien is nog even afwachten, niet op wat Turkije wil, daar kan geen misverstand over bestaan, maar hoever de anderen hem/hun dat toestaan. Wordt het een genocide ? Dat zou zomaar kunnen. Ga er maar vanuit dat dat is wat Turkije/ Erdogan het liefste wil. Reken er maar alvast op dat Erdogan alleen maar groeit door aan tafel te mogen zitten met Rusland en Iran, hij voelt zich in gedachten reeds de Nieuwe Ottomaanse Sultan (of hoe ze dat in die contreien noemen).
  En terwijl heel ‘progressief’ Europa om het hardst roept dat muren aan de grens geen optie zijn bouwt Erdogan….. een muur ! Als een Europees land dat doet dan is de wereld te klein, als Trump de muur af wil bouwen idem dito. Maar als Erdogan het doet kun je een speld horen vallen !! Ik zag het vanavond voor het eerst maar de beelden spreken voor zich, dat hebben ze echt niet sinds verleden week ineens gebouwd, daar waren ze al een poosje mee bezig… in doodse stilte !!

  Like

 3. polderboy // oktober 10, 2017 om 13:38 //

  Blijft toch moeilijk wie met wie waarom dealtjes sluit in dat land.
  Syrië blijft een pokertafel, maar dat geldt voor islamieten in heel dat Midden Oosten.

  Een ding hebben die Turken en Arabieren gemeen, Ze hebben stuk voor stuk allemaal recht op alles volgens hun grote sprookjesboek.
  Daarnaast behoren ze zich gelijk hun grote voorbeeld heilige Mo compromisloos, zo opportunistisch en slinks als mogelijk en op uiterst gewelddadige wijze alles toe te eigenen,

  De eerste duizend jaar zie ik daar geen schot komen in samenwerking tussen al die warlords.
  Dat geldt overigens ook voor wat betreft de integratie hier van die moskee soldaten.

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. De haat van IS voor Christenen | From guestwriters

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s