Nieuw

Goed om te weten bij het debacle rond defensie

De kranten staan er de laatste tijd bol van; soldaten die bij oefeningen ‘pang’ moeten roepen, tanks die verkocht en later weer  gehuurd worden  en nu dus een minister die op moet stappen. Het is natuurlijk erg makkelijk prijs schieten op de verantwoordelijk minister maar de meeste roeptoeters lopen wel met kilo’s boter op hun hoofd.

Het was even zoeken en misschien niet helemaal compleet maar ik heb er een paar op een rijtje gezet;

’91- ’93 Relis ter Beek (PvdA) +/- 9 miljard bezuinigd op Defensie

’95 Joris Voorhoeve (VVD) +/- 500 miljoen tot 1 miljard bezuinigd op Defensie.

’98 Wilden PvdA en D66 tussen de 500 miljoen en 1 miljard extra bezuinigen op Defensie.

’99 Frank de Grave (VVD) 10 miljard bezuinigd op Defensie.

’02 Henk Kamp (VVD) honderden miljoenen bezuinigd op Defensie.

’10 Heeft Hans Hillen (CDA) nog honderden miljoenen bezuinigd op Defensie (terwijl hij daarbij aangaf dat hij tegen zijn wil tot het gaatje was gegaan maar dat verdere bezuinigingen onverantwoord zouden zijn)

Ook de SP was altijd groot voorstander van bezuinigingen op Defensie ondanks dat ze geen regeringsverantwoordelijkheid droegen.

Naar mijn mening is het goed dat allemaal in het achterhoofd te houden als er straks weer eentje staat te gillen dat het schandalig ! is dat militairen uit lijfsbehoud zelf spullen kopen voor als ze weer eens op missie gestuurd worden. Ze zijn er zelf medeverantwoordelijk voor geweest !

nra-2586_640

Nederland heeft keer op keer staan te dringen om mee te mogen doen met missies van de VN. Toen Erdogan bang was dat er weleens een verdwaald raketje uit Syrië op zijn bolletje zou vallen was Nederland maar wat graag bereid om een peperduur anti-raket wapen met bijbehorende militairen te sturen. Dat die dingen dankzij het woestijnzand flink te lijden hebben gehad, ach een kniesoor die daar op let. En intussen maar bezuinigen !!

soldier-1864294_640

Doe mee met 8.466 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

9 Comments on Goed om te weten bij het debacle rond defensie

 1. Inderdaad! En, alsof na het opstappen van deze minister het nu opeens ‘veiliger’ wordt voor onze soldaten ( Bij Sebrenica kregen onze soldaten toch ook geen luchtsteun?!! dus dan maar paaien met de vijand om te overleven)………..Wel je ‘jongens erop uit sturen met gevaar voor eigen leven, later onder het mom van humanitaire missies ( kul, even gevaarlijk maar zonder de bescherming van oorlogsmissies) en achteraf als het fout gaat, de commandanten de schuld geven ipv ministers en premies…………………..

  Neen, voor mij moet niet alleen de verantwoordelijk minister weg, maar ook de Premier die deze…………(U gaf al aan in het lijstje met bezuinigingen: niet alleen PvdA, CDA en VVD) bezuinigingen mee faciliteerde en ons leger in onze mensen in gevaar brachten……………………….

  Er verandert zo niets………..

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // oktober 4, 2017 om 17:27 //

  Zeg maar rustig ‘je’ tegen ‘u’ hoor Jo 😀

  Liked by 2 people

 3. Ik was gekend bij de MLD door mijn vader die verkeersleider was na de oorlog tot eind jaren 70 toen hij met pensioen ging. En daar heb ik dagelijks ondervonden hoe de Marine hun taken vervulden omdat ze het vak lief hadden en het Nederland van toen graag bewaakten en beschermden, van onderzeeboot bestrijding tot humanitaire taken en het schoonvegen van de dam.
  De vliegtuigen even op een rijtje gezet: Catalina, Avenger, SeaHawk, Neptune, de Stoef, Brequet Atlantic, Orion, naast nog een aantal andere toestellen die met zijn allen de squadrons 320, 321, en nog een paar, vormden en allen gelegerd op de Navo basis Vliegveld Valkenburg en toendertijd het vliegkampschip “Karel Doorman”.
  Al die idioten die bezuinigden vanuit een visie die nergens op sloeg, en al die idioten die op belangrijke posten werden aangesteld als Staatssecretaris waarvan ze totaal geen verstand hadden of er belang van inzagen. Zodoende werden er ook complete onderdelen verkocht aan het buitenland terwijl er niets meer voor in de plaats kwam.
  Op die manier is dus de krijgsmacht waarvan de Marine deel uitmaakt “omzeep geholpen”

  Liked by 2 people

 4. Tijl Uylenspiegel // oktober 5, 2017 om 00:27 //

  De tijd waar je het over hebt Guardia is toen er nog dienstplicht bestond, iets wat ze in mijn ogen nooit hadden moeten afschaffen. Misschien dat mensen die hun dienstplicht hebben moeten vervullen er anders over denken maar ik denk dat ze daar een stukje vorming kregen wat de jeugd van nu ontbeert. Persoonlijk heb ik het niet hoeven doen vanwege broederdienst, ik had twee oudere broers boven mij die het voor mij hebben gedaan om zo te zeggen. Dat had tot gevolg dat ik opgeroepen werd voor de BB. En dat was een “organisatie” die op geen enkele manier was voorbereid op de taken die haar waren toebedeeld, een amateuristische Janboel met iets dat op een uitrusting moest lijken maar wat niet eens in de buurt kwam.

  Liked by 1 persoon

 5. Horatius // oktober 5, 2017 om 12:27 //

  Ons land heeft wat betreft inferieur legermateriaal een stevige reputatie op te houden.
  Bij de slag om de Grebbeberg werd er gebruik gemaakt van veldgeschut bouwjaar 1880!

  Het gekke van de zaak was dat deze museumstukken op de een of andere manier nog af te vuren waren zonder slachtoffers te maken binnen de eigen gelederen.

  Maar dat waren de naweeën van de tijd van het ‘gebroken geweertje’ toen er geen geld mocht worden uitgetrokken om ons leger voor te bereiden op een eventuele Duitse aanval.
  We waren als Nederland immers een neutraal landje, zoals tijdens de Eerste Wereldoorlog was bewezen.

  Nu gaan onze militairen op alle mogelijke en soms onmogelijke missies op pad met zeer inferieur materiaal. Waar ze zelfs in Afrika vergeleken met het materiaal waarover de Islamitische strijders beschikken een modderfiguur mee slaan.

  Er wordt met geld gesmeten als het de asielzoekersindustrie betreft, inclusief inburgering, gezinshereniging etc. maar modern en deugdelijk materiaal voor onze strijdmacht is traditioneel een sluitpost op de begroting.

  Want we zijn immers lid van de NAVO en als er echt stront aan de knikker is laten we die vervloekte Amerikanen ons uit de problemen halen zoals tijdens de crisis op de Balkan in de jaren 90.

  De Amerikanen de les lezen op het gebied van de Mensenrechten en de Vluchtelingen Verdragen maar zelf geriefelijk achterover leunen in Brussel en alles en iedereen inclusief die verachtelijke populisten de maat nemen en vervolgens demoniseren.
  Maar zelf voor de volle honderd procent verantwoordelijk zijn voor de totaal uit de hand gelopen vluchtelingencrisis die de bevolking van West-Europa in zijn greep houdt d.m.v. een voortdurende terreurdreiging en het stichten van grootschalige moslimenclaves.

  Het herinvoeren van de militaire dienstplicht is onbespreekbaar, want dan zou aan het licht komen dat een niet onaanzienlijk gedeelte van onze jongeren met een Nederlands paspoort hun dienstplicht moeten vervullen in het voormalige land van herkomst.

  Een uiterst pijnlijke manier om alsnog schoorvoetend toe te geven dat er iets mis is gegaan met de integratie van de Nieuwe Nederlanders.

  En dat wil men toch liever onder het tapijt vegen in Den Haag.

  Liked by 1 persoon

 6. Tijl Uylenspiegel // oktober 5, 2017 om 16:14 //

  Het gaat nog veel verder, Turkse jongeren die hier geboren en getogen zijn moeten in principe hun dienstplicht in Turkije vervullen, meestal kopen ze dat af maar dat verandert nog niks aan deze absurditeit.

  Like

 7. Herinvoeren van dienstplicht is onzin en een slecht idee.
  Mijn beroeps soldaten beweert daarover, mensen die er toch geen zin in hebben, daar hebben we niks aan in het leger.
  Daar kan je niet van op aan in het veld, want ze hadden er toch al geen zin in.
  En daar zit wat in natuurlijk.

  Like

 8. Mijn beroeps soldaten broertje, moet dat zijn.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: