Nieuw

Schaakspeelster verbannen door Iran omdat ze bij een internationale competitie weigerde de hijab te dragen

Een jonge vrouw die uit het Iraanse nationale schaakteam is verbannen omdat ze bij een internationale competitie weigerde een islamitisch hoofddoek te dragen, is nu lid van het Amerikaanse team, meldde een Iraans nieuwsagentschap afgelopen maandag.

ISNA rapporteert dat Dorsa Derakhshani weigerde de hoofddoek, bekend als de hijab, tijdens een februari-wedstrijd in Gibraltar te dragen en zich bij het Amerikaanse nationale team heeft aangesloten.

 

Sinds de islamitische revolutie van 1979 zijn in Iran de vrouwen verplicht om op openbare plaatsen de hijab te dragen.

Het semi-officiële Mehr-nieuwsagentschap meldde echter maandag dat de president van de schaakfederatie van Iran, Mehrdad Pahlevanzadeh, heeft gezegd dat Dorsa in feite haar nationale federatie naar de Verenigde Staten had veranderd, wat bij schaakspelers niet ongebruikelijk is.

Pahlevanzadeh voegde eraan toe dat ze geen lid is van het nationale schaakteam van Iran. “Ze speelde één keer in 2014 voor Iran,” verklaarde hij.

Nadat ze een uitnodiging van een schaakclub had gekregen die ook haar studie zou ondersteunen vertrok Dorsa in 2015 van Teheran en verhuisde naar Barcelona, schrijft ISNA.

Tijdens de februari-competitie in Gibraltar werd haar broer Borna Derakhshani, ook een schaakspeler, gekoppeld met een computer die tegen de Israëlische grootmeester Alexander Huzman speelden. Pahlevanzadeh kondigde later aan dat het Borna voortaan verboden was om voor Iran te spelen, en dat Dorsa ook verbannen was omdat ze de hijab niet droeg bij die wedstrijd.

Iran heeft een beleid om niet tegen Israëlische sportmensen te concurreren. Het land herkent Israël niet en ondersteunt anti-Israëlische militante groepen zoals Hamas en Hezbollah.

Shohreh Bayat, algemeen secretaris van de schaakfederatie van Iran, zei dat Dorsa nu in de VS studeerde.

“(Dorsa) Derakhshani is niet lid geworden van het Amerikaanse nationale schaakteam, ze heeft alleen maar haar federatie naar de Verenigde Staten veranderd,” zei Bayat.

Bron:

http://www.breitbart.com/jerusalem/2017/10/03/chess-player-banned-iran-hijab-switches-u-s/

Doe mee met 2.525 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (5158 Articles)
Altijd in oppositie.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: