Nieuw

Daarom moeten we de vrijheidsstrijd van Catalonië ondersteunen

Door: John Gustavsson – Vertaling: ‘rommel’

Gisteren, 1 oktober, ging de bevolking van de Spaanse regio Catalonië in een referendum naar de stembus om te bepalen of de regio onafhankelijkheid van Spanje zou verklaren. Het referendum werd door Spanje verboden met een verwijzing naar hun grondwet waarin wordt gezegd dat het land ondeelbaar is. Spanje verscheepten (letterlijk!) 7500 Federale politieagenten (Guardia Civil) om het referendum te voorkomen, maar ondanks hun wrede acties lijkt de opkomst relatief hoog te zijn geweest – bijna 50%, waarvan 90% van de getelde stemmen op het moment van schrijven voor onafhankelijkheid is.

Maar hoe is het zover gekomen?

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de jaren 1930 was Catalonië het meest anti-fascistische gebied en Barcelona de laatste stad die Franco kon overwinnen. In de komende 40 jaar was Catalonië een plaag voor Franco; een constant centrum van weerstandsbewegingen van allerlei aard. Franco reageerde met de klassieke fascistische stijl: het verbieden van Catalaans, de eigen taal van Catalonië, de regio plunderen van zijn rijkdommen, en alle vormen van regionale autonomie werd afgenomen. Franco was niet de eerste die de cultuur van Catalonië probeerde uit te wissen, maar hij was wel wreder dan zijn voorgangers.

Spanje mag dan wel zijn uitgegroeid tot een democratie in de jaren 1970, maar de manier waarop dit gebeurde, was op minst gezegd, iets van een anti-climax: Toen Franco overleed was er geen natuurlijke opvolger en besloot men te stemmen over de kwestie. Zo kan je het samenvatten, op vereenvoudigde manier. Spanje is nooit in opstand gekomen tegen Franco, maar waren in plaats daarvan meer dan een generatie lang gehoorzame onderdanen… behalve in Catalonië.

Catalonië kreeg min of meer regionale zijn autonomie terug, maar het anti-Catalaanse racisme wat Franco had verspreid bleef bestaan – misschien deels vanwege de schaamte die de Spanjaarden diep van binnen voelen omdat ze niet durfden op te staan ​​tegen het fascisme op een manier waarop de Catalanen deden? Negatieve stereotyperingen over de Catalanen als oneerlijk en “niet echte Spanjaarden” leven tot op de dag van vandaag voort – wat uiteindelijk leidde tot de de beslissing van de Catalanen “Jullie hebben gelijk, we zijn geen echte Spanjaarden – dus daarom hoeven we niet trouw aan de Spaanse staat te zijn. Onafhankelijkheid, bedankt!”.

Naast het racisme is de overbelasting van Catalonië ook een argument. Catalonië is een van de rijkste regio’s in Spanje – de Catalaanse cultuur wordt gekenmerkt door een sterke werkethiek, in vergelijking met de andere Spanjaarden en hun broeders. Op deze manier is Catalonië meer ‘Noord-Europees’ dan de rest van Spanje. Catalanen staan ook bekend als “serieuzer” en meer introvert dan de meer levendiger Spanjaarden – wat ook meer overeenkomt met ons in het noorden. De Catalanen weten dat ze harder werken en nemen het leven ernstiger dan de overige Spanjaarden, en daarom zijn ze rijker. En vandaar willen ze niet met een extra strafbelasting belast worden om de “luilakken” in Madrid te verzorgen.

In 2006 hadden Spanje en Catalonië een overeenkomst bereikt die Catalonië aanzienlijk meer autonomie zou geven. Helaas veranderde de regering in Spanje, en de nieuwe regerende partij, de Partido Popular (opgericht door leden van de binnenste cirkel van Franco,) was niet zo positief over de overeenkomst en meteen werd de vorige regering aangeklaagd (zelfs voordat ze aan de macht kwam) dat de overeenkomst een overtreding van de grondwet was. In 2010 heeft de hoogste rechtbank in Spanje (voornamelijk samengesteld uit PP-sympathisanten) besloten dat Partido Popular het correct had en het merendeel van de deal werd in de prullenbak gegooid. Dit, samen met de ontevredenheid met Madrid en de financiële crisis die volgde, leidde tot woede onder de Catalanen en een nieuwe vastberadenheid om een ​​onafhankelijk volk te creëren.

Catalonië werd in 1714 een deel van Spanje. Hoe ver deze aansluiting vrijwillig was kan men bediscussiëren en is volledig afhankelijk van aan wie je het vraagt, een separatist of een unionist, maar in ieder geval is Catalonië, zoals je wel kan raden na wat je gelezen hebt, nooit echt een onderdeel geweest van Spanje, en is altijd al een buitenbeentje geweest.

Een natie wordtgedefinieerd door de taal, traditie en geschiedenis. In al deze drie opzichten zijn Catalonië en Spanje totaal verschillend –  Spanje is dus geen natuurlijke nationale staat, zoals Zweden, maar eigenlijk een ‘kunstmatig’ volk. Het zou beter zijn voor alle betrokkenen als de Catalaanse en Spaanse naties gescheiden wegen gaan.

Het argument dat “de grondwet van Spanje de onafhankelijkheid van Catalonië niet toestaat” is absurd – geen land laat onafhankelijkheid toe, punt.

Onafhankelijkheid is iets waar je voor moet vechten. De onttrekking van Zweden uit de Kalmar-Unie was onwettig onder de Deense wet, en de Britse wet heeft de Verenigde Staten niet toegelaten om onafhankelijkheid te verklaren, om maar twee voorbeelden te noemen.

Sommigen vrezen dat onafhankelijkheid zal leiden tot “balkanisering” – stel je is voor dat de Basken onafhankelijkheid willen, en daarna de Canarische eilanden, en daarna … ja, waar houdt het op, vragen de critici zich af? Maar waarom zou dat slecht zijn? Denkt iemand serieus dat het goed zou zijn als Joegoslavië nog bestond? Ik heb ook geen probleem met de Baskische onafhankelijkheid – het is beter met kleine, natuurlijke landen met culturele homogeniteit, gemeenschappelijke geschiedenis en een hechte gemeenschap, dan grote kunstmatige landen die met geweld bijeen moeten worden gehouden. En na de politiebrutaliteit van gisteren in Catalonië, kunnen we concluderen dat Spanje zo’n natie is.

En daarom moeten we de vrijheidsstrijd van Catalonië ondersteunen.

Bron:

https://samnytt.se/darfor-maste-vi-stodja-kataloniens-frihetskamp/

Doe mee met 2.524 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (5189 Articles)
Altijd in oppositie.

10 Comments on Daarom moeten we de vrijheidsstrijd van Catalonië ondersteunen

 1. Daarom moeten we de vrijheidsstrijd van Catalonië ondersteunen, mee eens beste, laatste strohalm waaraan de democratisch gezinden zich aan vast kunnen klampen, anders is alles een verloren zaak.

  Like

 2. “In 2010 heeft de hoogste rechtbank in Spanje (voornamelijk samengesteld uit PP-sympathisanten) besloten dat Partido Popular het correct”

  Als Polen dat doet trekt Timmermans zo snel hij kan Artikel 7. uit de kast.

  Like

 3. “Het argument dat “de grondwet van Spanje de onafhankelijkheid van Catalonië niet toestaat” is absurd – geen land laat onafhankelijkheid toe, punt.”

  Die Belgen hadden zich in 1830 ook niet af mogen scheiden. Ongrondwettelijk ! Foei, Belgjes ! Eat that Verhofstadt, Nederlander dat je er bent.

  Like

 4. Over die Verhofstadt:

  Like

 5. Statement EU-commissie:

  Like

 6. Johan P // oktober 2, 2017 om 16:15 //

  Tsja…het Plakkaat van verlatinghe waarmee wij ons onafhankelijk verklaarden van Spanje was volgens de Spaanse wet van die tijd ook niet rechtmatig. Dus moeten wij ons misschien maar weer als onderdeel van Spanje gaan zien? Dacht het toch niet.Hoewel Catalonie best een geschikte partner zou kunnen zijn.
  Om maar even bij de eigen geschiedenis te blijven, Indonesie was ook onderdeel van Nederland. Moeten we hen gaan vertellen dat ze zich weer zo gaan zien?
  Onafhankelijkheid komt nooit en te nimmer vanzelf

  Like

 7. Ik zie via Twitter scenes gepost worden waarin de Catalaanse vlag naast die van de Israëlische en Sovjet-Russische vlaggen wappert. Ik ruik weer de bekende psyop.

  Like

 8. templars2017 // oktober 2, 2017 om 17:55 //

  Een dergelijk denken als da van de Catalanen komt er maar als ze lang genoeg en hard genoeg in het verdomhoekje gedreven worden ,als je he goed hebt in een land waar je deel van uitmaakt zijn dergelijke gedachten veraf omdat er geen voedingsbodem voor is .
  Hier is dat even anders , net als bij de Basken , het is niet van willen maar van moeten .
  Vergeet niet ,niets is eeuwig en Europa heeft een lange geschiedenis van verandering ook op geo -politiek niveau.
  Het is niet omdat het nu zo is dat het binnen afzienbare tijd nog zo zal zijn ,kijk naar Joegoslavië
  Kunstmatig gemaakt ,met harde hand bestuurd en uiteindelijk met veel geweld gesplist.
  Een revolutie groeit in ongenoegen en wordt geschreven met bloed.

  Liked by 1 persoon

 9. Tijl Uylenspiegel // oktober 3, 2017 om 00:19 //

  Dankjewel, dit geeft een hoop meer duidelijkheid.
  Helaas zal het allemaal niet helpen, de NOS gaf vanavond al het eerste zetje, de Catalanen die voor afscheiding zijn die zijn ver in de minderheid…. volgens onze Staatsomroep dan hè !

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: