Nieuw

BREAKING: 90 procent van de Catalanen stemt voor onafhankelijkheid, Spaanse premier weigert referendum te erkennen

In Catalonië heeft een overweldigende meerderheid voor de onafhankelijkheid gestemd: maar liefst 90 procent van de Catalanen die gestemd hebben, kozen voor onafhankelijkheid. Dat hebben de regionale autoriteiten bekendgemaakt. De Catalanen konden vandaag stemmen in een referendum over de onafhankelijkheid van de regio. De stemming werd overschaduwd door zwaar politiegeweld. Agenten vielen met geweld binnen in kiesbureaus en in Barcelona schoot de politie met rubberkogels om mensen uit elkaar te drijven. Er zouden al 844 gewonden zijn gevallen, onder wie ook elf agenten. De Spaanse premier Rajoy weigert nog altijd het referendum te erkennen: “Er is vandaag geen referendum geweest”, klinkt het.

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft de “macht” van de Spaanse staat beklemtoond. Er was “geen referendum, maar een enscenering”, verklaarde de conservatieve politicus vanavond aan de pers in Madrid. De Spaanse staat heeft bewezen dat ze “met alle haar ter beschikking staande rechtsmiddelen kan reageren op elke provocatie”.

Lees verder:

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/live-90-procent-van-de-catalanen-stemt-voor-onafhankelijkheid-spaanse-premier-weigert-referendum-te-erkennen~ad4fbfb4/

Doe mee met 8.340 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (4697 Articles)
Ook ik was ooit een man gevangen in een vrouwenlichaam... en toen werd ik geboren.

12 Comments on BREAKING: 90 procent van de Catalanen stemt voor onafhankelijkheid, Spaanse premier weigert referendum te erkennen

 1. Like

 2. Geleend van Geen Stijl:

  In een serie van vijf tweets vat de Catalaanse president Carles Puigdemont‏ zijn aan de Catalanen gerichtte televisie-toespraak samen . Dit laat zich vertalen door Google-translate ruwweg vertalen als:

  “Ik bedank u, dat u de wereld in de beleefdheid van een vreedzame bevolking die zich tegen onderdrukking heeft verzet, onderwezen heeft. De Spaanse staat heeft vandaag een beschamende pagina in de geschiedenis van zijn relatie met Catalonië geschreven, en dat is helaas niet de eerste keer. De Catalaanse situatie als gevolg van onverschilligheid, onderdrukking en vijandigheid is niet langer een interne affaire. Catalonië heeft vandaag een referendum gewonnen. Wij hebben recht op vrijheid om in vrijheid en vrede te leven, buiten een staat die dit belemmerd. Op deze dag van hoop en lijden hebben de burgers van Catalonië een onafhankelijke staat gewonnen, in de vorm van een Republiek.”

  Liked by 1 persoon

 3. polderboy // oktober 2, 2017 om 11:54 //

  De Spaanse centrale regering heeft volgens artikel 155 van de constitutie het recht “alle middelen” in te zetten om een regionaal bestuur, een “lagere overheid”, te dwingen zich aan de constitutie te houden.
  Dit grondwet artikel uit de grondwet van 1978 is na de dood van van Franco nooit ingezet.
  Nu dus voor het eerst. Militaire eenheden van defensie, belast met de bewaking van de binnenlandse veiligheid, de Guardia Civil, zijn met meer dan 10.000 man ingezet, naast andere wetshandhavers in de duizenden.
  Overigens blijkt uit het artikel dat in de Spaanse regering veel lui rondlopen die die Catalanen hardhandiger willen aanpakken.
  https://elpais.com/elpais/2017/09/12/inenglish/1505226806_819359.html

  Om erop los te meppen, en dat “in je recht staan” noemen, zoals Rutte doet, is wel erg uit de oude doos der vergane tradities. maar goed, bestuurders geilen daar wel op.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // oktober 2, 2017 om 13:45 //

  90% Van de stemmen ?!?
  Belangrijk is dan natuurlijk wel om te weten hoeveel stemgerechtigden er waren en hoeveel er een stem hebben uitgebracht. Het is voor de hand liggend dat mensen die tegen wilden stemmen de moeite niet hebben genomen omdat het toch niet rechtsgeldig zou zijn en dus zinloos. Dan ga je niet het risico lopen om klappen op te lopen.
  Dat staat los van het overdreven hardhandige optreden van de regering/ Guardia Civil.

  Like

 5. Tijl, ik had iets gelezen dat er van de ongeveer 7,5 miljoen, er iets van 2,2 miljoen mensen zijn gaan stemmen.
  Hoeveel er van die 7,5 miljoen boven de 18 zijn, weet ik niet.
  Of dat er 7,5 miljoen mensen wonen van boven de 18.
  Weet even niet meer waar ik dat vandaan heb.

  Like

 6. 7.45 miljoen inwoners, en:

  90% of the 2.26 million Catalans who voted on Sunday voted in favour of independence, according to preliminary results released by the region’s government. The region has 5.3 million voters. Officials said 770,000 votes were lost due to disruption which resulted in polling stations being raided by Spanish police.

  Bron:
  https://www.theguardian.com/world/live/2017/oct/01/catalan-independence-referendum-spain-catalonia-vote-live

  Liked by 1 persoon

 7. Volkskrant:

  e Catalaanse kiezers hebben in het omstreden referendum massaal gekozen voor onafhankelijkheid: ruim 90 procent heeft ‘ja’ gestemd. Het regiobestuur meldt dat van de 5,3 miljoen Catalaanse kiezers, 2,6 miljoen mensen naar de stembus zijn gegaan.

  Daarvoor waren er in eerste instantie 2.315 stemlokalen beschikbaar, waarvan er volgens het Catalaanse bestuur 319 door de Spaanse nationale politie zijn gesloten.

  Zo’n 176.500 mensen (7,8 procent) stemde tegen onafhankelijkheid. Verder brachten ongeveer 45.500 mensen (2 procent) een blanco stem uit en werden ruim 20 duizend stemmen (0,9 procent) ongeldig verklaard.

  https://www.volkskrant.nl/buitenland/hoe-gaat-het-nu-verder-in-catalonie-en-vier-andere-vragen-over-het-referendum~a4519600/

  Liked by 1 persoon

 8. Nou Fubar, dan zat ik toch behoorlijk in de buurt.
  Maar ongeveer de helft is dus komen opdagen.

  Like

 9. Johan P // oktober 2, 2017 om 14:27 //

  Catalonie heeft ongeveer 7,5 miljoen INWONERS (op een oppervlakte van ongeveer Nederland).
  Dus mag je met een ruwe schatting aannemen dat er ongeveer 5 miljoen stemgerechtigden zijn. Daarvan zijn er iets meer dan 2 miljoen opkomen dagenl

  Like

 10. Like

 11. Mag die smeris ook bij mij doen beloof ik je een ding jij komt niet meer thuis

  Like

 12. skeeter // oktober 2, 2017 om 20:34 //

  Je hoeft je dus niet meer af te vragen wie de vijand is.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: