Nieuw

Referendum – Ouders opgesloten in Catalaanse stemlokalen

Zondag zullen 5,3 miljoen Catalanen hun stem kunnen uitbrengen bij het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid.

Cijfers:

In Barcelona worden scholen bezet waar Puidgemont zondag wil laten stemmen. De Mozzo’s hebben deze school alvast gesloten. Ouders en sympathisanten zitten opgesloten. Er wordt eten gebracht en sympathisanten klimmen over het schoolhek om de ouders te steunen.

De separatistisch gezinde overheid van Catalonië verkondigde vrijdag dat Catalanen zondag in 2.315 stemlokalen hun stem zullen uitbrengen. Maar omdat het federale grondwettelijk hof oordeelde dat de volksraadpleging ‘illegaal’ is, heeft het Catalaanse hof van beroep de politie de opdracht gegeven om alle lokalen die voor het referendum gebruikt zouden worden, vreedzaam te sluiten. De Standaard >>

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft eerder al gezegd dat het referendum in strijd is met de Spaanse Grondwet. Rajoy is compromisloos in de kwestie van de Catalaanse onafhankelijkheid. ‘Wat we hebben gezien in Catalonië, is een poging om de Grondwet om zeep te helpen,’ zegt Rajoy. ‘De staat moet ingrijpen.’

Voor de Catalanen is de felle tegenstand van de centrale regering het bewijs dat de huidige regering een voortzetting is van de dictatuur van Francisco Franco. Door uitvoerig naar de voormalige dictatuur te refereren, maken de Catalanen de stemming op straat grimmiger. Elsevier >>

Doe mee met 8.467 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7440 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

6 Comments on Referendum – Ouders opgesloten in Catalaanse stemlokalen

 1. Een referendum is een democratisch instrument om je ongenoegen-mening-opinie-besluitvorming kenbaar te kunnen maken als burger. Zoals in Nederland probeert Rajoy dit te omzeilen door de wetten er op los te laten als zijnde illigaal en niet erkent en daarmee strafbaar.

  Ik zelf denk dat gezien de goede banden van Rajoy met Brussel en Merkel/Macron, dat er vanuit Brussel grote druk op Madrid wordt uitgeoefend om dit referendum ten alle tijden te voorkomen.
  Want na Catalonië staan de Basken te trappelen voor onafhankelijkheid.

  Like

 2. Madrid kan niet anders. De grondwet zegt nee tegen een afscheiding. Het gaat niet om een referendum op zich. Het gaat om een referendum tot afscheiding. De UN zegt dat een referendum tot afscheiding is toegestaan indien mensenrechten niet gerespecteerd worden. Dat is niet het geval in Catalonie. Catalanen genieten dezelfde rechten als elders in west Europa. Dit referendum betekent chaos. Is het volk daarmee geholpen? Madrid wordt afgeschilderd als een dictator. Volledige onzin. “Studenten” protesteren “vredig”. Dus de politie krijgt automatisch de schuld als het zondag uit de hand loopt. Waar heb ik dat eerder gezien?

  Like

 3. UN regels zijn tegenstrijdig, heb ik in vorige stukje al laten zien. UN kent ook zoiets als recht op zelfbeschikking. Wordt echter selectief toegepast. Hoe denk je dat Kosovo wel onafhankelijk kon worden ?

  Like

 4. templars2017 // september 30, 2017 om 00:40 //

  Iedere regio is ooit een eigen gebied geweest dat autonoom bestuur genoot ,oorlog en machtswellust zijn ook in het verleden de oorzaak geweest van samenvoeging van deze autonome regio’s tot de landen zoals we ze nu kennen.
  Door de tijd en de regeringen die elkaar opvolgen komt er op en bepaald ogenblik een status waarin niets of niet veel veranderd ,maar ongenoegen is van alle tijden , er is altijd een hunkering naar vroegere tijden en als een regio zoals nu in Catalonië en de situatie in Baskenland de ergernis van het beleid van Spanje ,dewelke Catalonië vroeger heeft ingelijfd , te groot wordt dan wordt gegrepen naar onafhankelijkheid .
  Catalonië is geen alleenstaand geval , de elite van Europa is er als de dood voor want het brengt de homogeniteit van het EU blok in gevaar , ergens heb ik gelezen dat de Brexit een golf aan afscheuringen kon veroorzaken.
  De grote aanwezigheid van ordetroepen bewijst hoeveel vrees de EU heeft en laat Madrid de kolen uit het vuur halen Rajoy is immers een marionet van de elite.
  Uitgaande van de stelling dat de stemming een uitkomst geeft voor onafhankelijkheid is het ten zeerste de vraag wat Madrid gaat doen.
  De elite zal ten alle prijs pogen een onafhankelijkheid te verhinderen want dat zou betekenen dat het hek van de dam is ,niet vergeten as Catalonië slaagt is het binnen de korste keren prijs in Baskenland en die zijn niet zo vredelievend!
  Samen met deze gebeurtenissen hangt de toekomst van Europa ,tenminste als unie , in de weegschaal.
  Wordt ongetwijfeld vervolgd…..

  Like

 5. Catalonie loopt nu in de richting van burgeroorlog, want dit soort dwang pikken de mensen daar niet. Als Catalonie onafhankelijk word volgt Baskenland, volgt Galicie. Minimaal deze streken, wegens hun aparte taal. Vervolgens gaat Bretagne ook op de onafhankelijkheids tour, Corsica idem en het zou zomaar kunnen dat ook in Belgie dan een splitsing volgt. Griekenland heeft ook al afsplitsers als de shit de ventiltor raakt, dus begin maar te tellen….
  De Eu kan onmogelijk blijven voortbestaan als er zoveel aparte staatjes zijn, en de controle zal compleet versnipperd zijn. We leven in spannende tijden…

  Like

 6. “De UN zegt”
  De UN wordt geregeerd door een zooitje islamitische losers.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: