Nieuw

Helpt de Duitse verkiezingsuitslag de EU om zeep?

De Duitsers zijn wakker geworden en de rij met verliezers is lang

De Duitsers zijn wakker geworden. Ze willen niet langer ‘melkkoe van Europa’ zijn en ‘opvangtehuis voor de derde wereld’. Bondskanselier Merkel begint haar vierde termijn als reus op lemen voeten. Ze onderhandelt met de Groenen en de liberale FDP over een coalitie. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, intervenieert de Franse president Macron met een ‘Plan voor Europa’. De overwinning van de radicaal-rechtse AfD heeft echter het Duitse politieke landschap op rechts vastgepind.

De rij verliezers is lang. Merkel is gewond; haar CDU boekte het slechtste resultaat sinds 1949. SPD-leider Schulz boekte het slechtste resultaat uit de partijgeschiedenis. De Beierse CSU belandde op een absoluut dieptepunt van 38 procent in Beieren. De hoofdregel van de legendarische Franz-Josef Strauss is vergeten: ‘rechts van mij is geen ruimte’. Bij de CDU gaapt op rechts een gat. De CSU heeft volgend jaar verkiezingen in Beieren. De AfD deed het relatief goed in het zuiden van Duitsland. ‘Progressief Duitsland’ is uitgeteld.

Derk Jan Eppink, Volkskrant >>

Stuk is al van drie dagen geleden, maar ik haal het nog even aan, omdat het mooi het dilemma weergeeft waar Merkel voor staat.

Allereerst is haar eigen partij niet één partij, maar bestaat uit de Beierse CSU en het landelijke CDU. Het CDU is een middenpartij zoals het CDA bij ons, en af en toe knap links, en de CSU was altijd fors rechtser, zie de uitspraak van Strauss hierboven. Seehofer, voorzitter van de CSU heeft ook met regelmaat kritiek gegeven op de immigratiepolitiek van Merkel, maar nooit zijn poot stijf gehouden. Dat zal hij nu wel moeten doen, want zo meteen staan de deelstaatverkiezingen voor de deur en het is voor de CSU onbestaanbaar dat ze niet de absolute meerderheid zouden halen in Beieren die ze al sinds mensenheugenis hebben. Deze verkiezingen waren de eerste sinds lange tijd dat de CSU geen meerderheid behaalde in Beieren. Dat doet pijn.

Voor de CSU kan het dus zo niet doorgaan. De CSU heeft dan fors verloren, maar dat ligt aan het beleid van Merkel, die nog harder verloren heeft. De CSU zal dus aandringen op een aanpassing van het beleid, zichtbaar willen zijn vooral, in ieder geval tot de deelstaatverkiezingen voorbij zijn. Dan is er nog de FDP en die waren al nooit vrienden van de Europese superstaat. Dat worden hele lastige coalitiebesprekingen met GroenLinks, bij ons is het mislukt met GroenLinks op het thema immigratie. Dat zou in Duitsland maar zo ook kunnen gebeuren. Merkel’s CDU kan niet zomaar meer bepalen wat er gebeurt. Als baas van de EU zal ze blij zijn met Macron’s wens tot uitbouwing van de superstaat, maar het veroorzaakt nog meer problemen bij de ongetwijfeld toch al lastige coalitiebesprekingen.

Macron was dan wel zo lafjes om zijn ‘grote’ toespraak uit te stellen tot na de Duitse verkiezingen, maar niet slim genoeg om te beseffen dat hij daarmee de Duitse coalitievorming, en dus zijn eigen EUrofilie, geen dienst bewezen heeft. Wat dan weer winst is voor ons. We zouden hem haast moeten bedanken.

Zonder Duitse toewijding, en bereidheid om te betalen, dondert de hele EU in elkaar. Het mooie is dat über-EUrofiel Martin Schulz eigenlijk de oorzaak is. Voor de SPD is het ongetwijfeld ongunstig om weer in een ‘grote’ coalitie met de CDU te gaan zitten, en zijn keuze voor de oppositie als zure verliezer is begrijpelijk, het verlies was nog nooit zo groot, maar die weigering kon wel eens zijn eigen EU-project in gevaar brengen.

Het zal me niks verbazen dat tijdens de onderhandelingen GroenLinks net als in Nederland te extreem zal blijken voor de anderen, en dat als Schulz zijn knopen geteld heeft na een paar weken pijn verbijten, hij alsnog bereid is om zijn EU-project te redden, al gaat dat dan ten koste van zijn partij. De AfD heeft tenslotte bijna gelijkelijk van álle partijen stemmen gesnoept. En als FDP en CSU zicht niet meer voegen naar de standpunten van de AfD dan zijn de gevolgen duidelijk.

De AfD is net als de PVV in Nederland een aanjager. Daar hoef je niet voor mee te doen in een coalitie. ‘Als je onze standpunten niet overneemt dan loopt de rest van je kiezers ook over’, is geen loos dreigement.

Twee kaartjes:

Het zijn de uitslagen van de AfD. Hoe donkerder hoe meer. Links is van 2013, de vorige verkiezingen, en rechts van 2017, vorige week. Beieren is dat lichtgroene stuk rechtsonder op de linkerkaart. Daar was weinig ‘AfD dreiging’ in 2013, maar is duidelijk gegroeid. De CSU zal er rekening mee moeten gaan houden en ik zie niet hoe die met het Duitse GroenLinks in een coalitie kunnen zonder zichzelf, net als de SPD, te vernietigen.

Het tweede wat opvalt, op het rechterkaartje van 2017, is dat de Visegrad landen er in de vorm van de vroegere DDR een bondgenoot bij hebben. Die vereniging Anschluss van Duitsland met Duitsland is mislukt. Of; die indoctrinatie die 40 jaar lang over ons uitgestort is, heeft daar zijn vernietigende werk niet kunnen doen. Je zou bijna Moskou bedanken.

Duitsland was samen met Italië het laatste Europese ‘land’ dat een ‘land’ werd. En het is eigenlijk nog steeds geen land. En elke keer als Duitsland zichzelf, en ze schatten zich nog al eens groter in dan ze zijn, wil verenigen, kan dat alleen door middel van oorlog. De Duitse adellijke keizerrijkjes werden pas in 1870, nadat Pruisen een oorlog tegen de Fransen gestart was, één Duitsland. Ruim drie eeuwen na ons.

En omdat die Franse troepen op dat moment nodig waren tegen Pruisen en niet langer in Italië konden verblijven, was dat ook het moment dat Garibaldi Italië één kon maken

Sekse is geen ‘construct’, landen wel. In feite bestaat Europa uit regio’s. Dat is die Europese diversiteit. Neem Polen, geen land is meer heen en weer geslingerd in de geschiedenis, de ene keer lag het volledig in Duitsland, de andere keer in Rusland, maar Polen voelen zich wel Pools. Oekraïne, heeft op acht jaar na tot 1994, ineenstorten van de Sovjet-Unie, nooit bestaan. Rond 1100 was het de bakermat van Rusland, Kiev-Rus, lange tijd was het Pools, en een tijdlang Oostenrijks-Hongaars. Oekraïne is eigenlijk geen land.

Zie ook de onafhankelijkheidswensen van momenteel Catalonië en Schotland, en wat mij betreft heb ik de Vlamingen graag bij Nederland.

Het is jammer dat de EU in regio’s een mogelijkheid ziet om hun streven om natiestaten te vernietigen ziet.

Het zal ze nog bekomen denk ik. Geen van die regio’s heeft zich ooit willen schikken onder een superstaat. Wel samenwerken met andere regio’s, en als het zo uitkomt noem je het een land.

Wat een prachtige diversiteit. Als we er oorlog voor moeten voeren om dat te behouden. So be it.

Doe mee met 908 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7990 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

2 Comments on Helpt de Duitse verkiezingsuitslag de EU om zeep?

  1. AfD wordt door de behoudende Duitser (en dat zijn er nogal wat!) beschouwd als nazi-partij. De wereld op zijn kop: het zijn juist de ware anti-fascisten. “Blauw is mij te bruin”, zei een inwoner van Niedersachsen mij een paar maanden geleden. Mijn reactie: “Het zwart van CDU is even zwart als de Isis-vlag”. Het is net als in NL en Fr: ongeveer dertien procent van de bevolking denkt na en stemt ‘rechts’, oftewel anti-nazi. Gevolg: politieke isolatie. De andere 87 procent steunt in feite het facisme, oftewel: (inter)nationaal socialisme. Dat krijg je van dat MSM-sluipgif, hoef je zelf niet meer na te denken.

    Like

  2. Als de MSM nu eens echt neutraal waren geweest en niet naar de pijpen zouden dansen van de gevestigde linkse elite dan zouden alle verkiezingen van afgelopen jaar in de EU hele andere uitslagen hebben gehad . Door de MSM zit de gevestigde orde nog 4 jaar jammer genoeg .

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: