Nieuw

‘Defensie had dood militairen in Mali door mortierongeluk kunnen voorkomen’

De mortiergranaat die vorig jaar twee Nederlandse militairen doodde tijdens een oefening, maakte deel uit van een partij van duizenden granaten die niet veilig waren. Defensie was ervan op de hoogte dat de mortiergranaten ondeugdelijk waren.

Dat zegt Jean Debie, voorzitter van de defensievakbond VBM, tegen RTL Nieuws. Als defensie de eigen veiligheidsprocedures had gevolgd, was het ongeluk niet gebeurd, stelt hij. Het incident kostte de 29-jarige Henry Hoving en zijn 24-jarige collega Kevin Roggeveld het leven. Een derde militair raakte zwaargewond.

RTL >>

Ad van Riel, deskundige op het gebied van explosieven, zegt geschokt te zijn dat defensie gebruik heeft gemaakt van ondeugdelijke mortiergranaten. “Als de keurmeester een partij explosieven afkeurt, heeft hij daar alle reden toe. Zo’n partij kan niet alsnog in omloop worden gebracht. Dat is voor mij onbegrijpelijk.”

Van Riel benadrukt dat er geen enkel mogelijk denkbare reden is om af te wijken van die procedure. “Defensie heeft wel wat uit te leggen. Wat hier is gebeurd, is onbestaanbaar.”

RTL >>

Doe mee met 2.527 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7493 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

3 Comments on ‘Defensie had dood militairen in Mali door mortierongeluk kunnen voorkomen’

 1. Ik hoop dat de nabestaanden Jeanine tot in de hel vervolgen totdat dat kreng totaal uitgerangeerd politiek en financieel geruineerd is.

  Like

 2. Tsja…geen enkel excuus? Nou ja, behalve dan dat defensie al decennialang wordt gekort op het budget en eigenlijk helemaal niet had gerekend op het echt in moeten zetten van dat materiaal.
  Ik denk dat dit een geval was waar het op papier dan maar in orde moest lijken.
  Net als er op papier veel meer munitie en operationele apparatuur is dan in werkelijkheid. je wilt niet weten hoe sommige opslagplaatsen eruit zien, volgestouwd met materieel dat er dus inderdaad wel is, maar niet werkt.

  Like

 3. trebor2110 // september 27, 2017 om 23:54 //

  Je moet ook altijd goedgekeurd vuurwewk kopen

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/389718/mortiergranaat-mali-deugde-niet

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: