Nieuw

Erdogan dreigt Irak binnen te vallen over Koerdisch referendum

Een tijdlang waren ze goede vriendjes de Barzani kliek in Noord-Irak Zuid-Koerdistan en Erdogan, want profijtelijk voor beiden. Allereerst door de oliehandel, de Koerden konden hun olie niet via de Iraakse staat kwijt, want dat zouden er inkomsten ingehouden worden door de centrale regering en voor Erdogan leverde het fijn centen op. Veel van de ISIS olie ging ook via die route richting Turkije.

Bovendien is het in het belang van de machtspoliticus Erdogan om zijn buurlanden te destabiliseren. Nu het er op lijkt dat de Zuid-Koerden voor onafhankelijkheid stemmen is de maat echter vol voor de sultan. Het zou een precedent kunnen scheppen voor die andere Koerden in Syrië en de Koerden in Turkije, een nachtmerrie voor de islamofascistische vriend van Mark Rutte in Ankara.

In Noord-Irak worden de stemmen geteld die vandaag zijn uitgebracht in het referendum over onafhankelijkheid voor de Iraakse Koerden. De eerste uitslagen worden morgen verwacht. Algemeen wordt aangenomen dat een ruime meerderheid van de 5,2 miljoen kiesgerechtigden voor een onafhankelijk Koerdistan heeft gestemd.

De opkomst was in elk geval hoog. Volgens het Koerdische tv-station Rudaw heeft 78 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. Dat gebeurde op veel plaatsen in feestelijke stemming, zei NOS-correspondent Marcel van der Steen. “Mensen liepen met vlaggen te zwaaien en gingen in hun zondagse pak naar het stemlokaal. Ook zijn er veel feestvierende jongeren op straat.”

Het referendum is niet bindend, maar de Iraaks-Koerdische leider Massoud Barzani hoopt op een ruim mandaat om te gaan onderhandelen met de Iraakse regering in Bagdad. Die onderhandelingen kunnen jaren gaan duren, zegt Van der Steen, onder meer omdat het ook over de olie-inkomsten gaat. NOS >>

RT.com:

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gewaarschuwd dat het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum verreikende gevolgen kan hebben voor de regio, waaronder Turks militair ingrijpen en een blokkade van de belangrijkste Iraaks-Koerdische oliepijplijn.

Nadat leden van de KRG gestemd hadden voor onafhankelijkheid, uitte Erdogan een verholen dreigement dat militaire ingrijpen gebruikt zou kunnen worden om de status quo in de regio te handhaven.

Erdogan zei dat de Turkse buren “niet van ons moeten verwachten dat we een oogje toe knijpen.

We zullen blijven werken in het belang van de territoriale integriteit van Irak,” zei hij in een tweet.

Hij voegde daar aan toe, met betrekking op Irak en Syrië; “Zij die een bedreiging vormen voor ons land … daar zullen we alle ons ter beschikking staande middelen tegen gebruiken.”

Erdogan’s opmerkingen komen bovenop die van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken dat beloofde dat: “We zullen elke maatregel nemen die voortvloeit uit internationale regelgeving en van de autoriteit die ons gegarandeerd is door de Turkse Nationale Assemblée.

Als reactie op de poging van de federale Koerdische regering om een mandaat te verkrijgen voor onafhankelijkheid van Irak, zei Erdogan dat Turkije de olie uitvoer vanuit Irak zou kunnen blokkeren.

De twee landen opereren gezamenlijk de Kirkuk-Ceyhan pijpleiding, die 970 kilometer lang is en de belangrijkste Iraakse mogelijkheid om olie te exporteren richting het westen.

Na dit, dan zullen we zien welke kanalen de Noordelijke Iraakse regionale regering zal gebruiken om hun olie te exporteren, of waar ze het willen verkopen“, zei Erdogan in een speech die hij maandag gaf.

Wij hebben de kraan in handen en op het moment dat we die dichtdraaien dan is het over“.


Je moet lef hebben als je dit doet in Iran:

Doe mee met 2.524 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7543 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

7 Comments on Erdogan dreigt Irak binnen te vallen over Koerdisch referendum

 1. Tijl Uylenspiegel // september 26, 2017 om 01:36 //

  Ach een vechtende partij meer of minder in het Midden-Oosten valt niet op, dat valt allemaal binnen de Arabische Lente. Weet u nog hoe die in het begin bejubeld werd ? Nou ik wel !
  Het zou allemaal goedkomen, achteraf blijkt dat de termijn waarbinnen het goed zou komen werd steeds een stukje bijgesteld en uiteindelijk is men maar gestopt met aan de zijlijn juichen.

  Liked by 1 persoon

 2. Nou is het niet alleen maar jubel wbt de Koerden wat mij betreft, maar het zijn de-islamiserende moslims. Dat is toch wat we willen. Daarnaast is Erdogan’s Turkije misschien wel het grootste gevaar, vergeet niet dat het langstdurende kalifaat, islamitisch imperium, Turks was, niet Arabirisch. Elke vijand van Erdogan is mijn vriend.

  Die islam is er uitgeraakt bij ze omdat de PKK lange tijd marxistisch was, en dan is religie taboe.

  Marxisme heeft Ocalan achter zich gelaten toen hij tijdens zijn gevangenschap boeken van Murray Bookchin ging lezen: https://en.wikipedia.org/wiki/Murray_Bookchin

  Jep, een anarchist, net als ik. Al prefereer ik een iets andere versie https://en.wikipedia.org/wiki/Anarcho-capitalism

  Maar het is een big step forward van Marxisme.

  Van collectivisme naar individualisme, volledig in tegenspraak met islam. Vergis je niet hoe heilig APO (oompje), Ocalan is voor Koerden. Volledige gelijkheid voor vrouwen, respect voor ecologie (nou ben ik niet van GL, maar de Aarde hoeft ook niet leeggeroofd).

  Arabische lente? Koerden zijn nadrukkelijk geen Arabieren. Dat is nou precies waar ze zich tegen verzetten.

  Koerden werden nooit genoemd bij al die Arabische Lente propaganda.

  Je maakt een verkeerde vergelijking. En dat is niet de eerste keer. Ik vraag me af of je de vele artikelen van Bolo en mij gelezen hebt.

  Like

 3. na de lente zijn ze daar toe aan een winter

  Like

 4. Ja.

  Dan kan Erdo ze namelijk niks doen.

  No friends but the mountains.

  Like

 5. polderboy // september 26, 2017 om 06:59 //

  Het blijft een probleem, Erdogan. Maar goed, ook Iran is opgefokt en Bagdad gaat die Koerden nu ook dreigen. Vergeet niet dat die islamieten in het Midden Oosten alleen maar kunnen samenwerken, als ze gezamenlijk een sloperij kunnen beginnen, waarbij alles en iedereen gesloopt en uitgewoond kan worden.
  Dat is de cultuur, mede weerspiegeld in de religie. Religie is immers ook een uiting van cultuur.

  Ergens is het tragisch natuurlijk. Een hele regio vol met vakmannen, slopers, ook de buren, die allemaal zitten te wachten op werk: een mooie klus om de boel eens weergaloos te slopen.

  De wetenschap, die poogt de scherven van het werelderfgoed weer bij elkaar te lijmen, heeft er inmiddels ook een dagtaak aan, die vakspecialisten, zoals ISIS:
  http://www.eurasiareview.com/26092017-historical-holocaust-islamic-states-lasting-legacy-analysis/

  Like

 6. Groot hek bouwen aan de Turkse grens , patrouille boten op het water en shoot to kill op alles wat deze kant op komt. Hoe meer oorlogen tussen al die moslims onderling hoe meer van die gestoorde moslims deze kant op komen . De nieuwe lente is inmiddels uitgegroeid tot een zeer strenge winter die hopelijk de helft van dat volk met dat foute DNA naar Allah zal brengen.
  Laat ze toch lekker onderling hun gang gaan nu we hun olie niet meer echt nodig hebben maar dan eerst onze buitengrenzen dicht timmeren. Het is heel jammer dat we geen bekwame politici aan het roer hebben staan die verder kijken dan hun neus lang is en zo graag politiek correct willen blijven en daarom zie ik het somber in, zeer somber

  Like

 7. Like

1 Trackback / Pingback

 1. Turkije bestookt Koerdische doelen in Noord-Irak – dreigt met hongersnood

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: