Nieuw

’SS had ook moslims in dienst’

Hey kijk nou, wat verrassend. Niet dat moslims nazi’s zijn, dat roepen we zo ongeveer dagelijks. Ook niet dat de SS moslims in dienst had, dat wisten we ook al een tijdje. Maar dat het ANP een persbericht uitgeeft waar dat in staat. Was de moderator van dienst een dagje ziek soms?


Moslim vrijwilligers die voor Hitler en het nazisme vochten


„Het beeld van de beruchte Duitse SS (de Schutzstaffel) in de Tweede Wereldoorlog is er een van grote, blonde Ariërs, die meedogenloos te werk gingen en die doodseskaders vormden. Maar dat beeld is incompleet. Wie weet bijvoorbeeld dat de SS een multiculturele organisatie was, waarin tientallen nationaliteiten dienden, onder wie een groot aantal moslims in twee Kroatische divisies?”

Dat zegt historicus Jory Brentjens, die voor het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de tentoonstelling ’De SS: Veelzijdig Extremisme’ heeft ingericht. Voor zover bekend is er in Nederland niet eerder een complete expositie gewijd aan de in de oorlog zeer gevreesde SS.

„Wij denken dat zo’n tentoonstelling zeker zinvol is. Het is een onbekend stukje geschiedenis. Wij laten zien dat de SS een wijdvertakte organisatie van enorme extremen was, die in alle vormen een misdadig karakter had. De SS ging in alles tot het uiterste”, zegt Brentjens. „Het fanatieke raciale denken veroorzaakte altijd menselijk lijden, niet alleen in de concentratiekampen.”

Zo bezat de organisatie onder andere porselein- en mineraalwaterfabrieken, waar ze gevangenen als slaven lieten werken onder erbarmelijke omstandigheden. De SS beheerde ook kinderopvangcentra met als doel Arisch ras te kweken. Onder invloed van leider Heinrich Himmler kreeg oud-Germaanse mystiek voet aan de grond. Het kerstfeest moest vervangen worden door een Germaans ritueel.

Brentjens: „Door sterke verhalen en stereotypen is de SS nu nog populair bij groepen als neo-nazi’s en rechtsextremisten. Onze tentoonstelling heeft dan ook een missie: we willen geschiedvervalsing over de kwaadaardigste organisatie van de Tweede Wereldoorlog rechtzetten.”

Het Bevrijdingsmuseum is niet bang dat de expositie tot rechts-extremistisch vlagvertoon zal leiden. „Iedereen is welkom. Als ze zich netjes gedragen kunnen ze wat van deze expositie leren.”

Telegraaf, Nieuwsblad, TPO, en de rest van de copy-paste media, ANP

 

Doe mee met 8.466 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7466 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

1 Comment on ’SS had ook moslims in dienst’

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: