Nieuw

Prinsjesdag = Economie

Zoveel is wel duidelijk, de koning mag een opstel van de minister-president oplezen waarin een vergezicht wordt gegeven van hoe ons land ervoor staat en wat de regering daarmee of daaraan denkt te gaan doen.

Niks nieuws dus, zo gaat dat al twee eeuwen. Het is daarbij goed te weten dat bij veel zo niet alle besluiten men zich baseert op wat economen voorspellen. Economie is wel wetenschap maar geen exacte wetenschap, het is eigenlijk natte vingerwerk van mensen die daartoe opgeleid zijn.

Goed, dat gezegd hebbende wil ik u als lezer(es) van Fenixx uitdagen om deze drie economen dan eens te lezen en wat zij beweren in het AD.

https://www.ad.nl/economie/hoe-kunnen-we-geld-blijven-uitgeven~a1572774/

Kijken we even naar wat no.1 zegt; “Om de groei te verhogen kun je twee dingen doen, meer mensen aan het werk helpen of de productiviteit per werknemer vergroten. Op het eerste terrein is al veel gedaan door de AOW-leeftijd te verhogen.”

Tijl vind dat nogal discutabel, het verhogen van de AOW leeftijd heeft zeker geen mensen aan het werk geholpen, eerder tegenovergesteld. Mensen blijven langer werken waardoor een werkgever nog geen vervanger hoeft aan te nemen, maw. het zorgt voor stagnatie, mensen komen niet aan het werk omdat ouderen op hun plek blijven zitten. Maar deze meneer met zijn duurbetaalde man laat het daar niet bij, hij gaat verder;

De grote klapper moet komen van de verhoging van de arbeidsproductiviteit, hoeveel elke werknemer produceert.
Daar is winst te behalen. De overheid moet investeren in onderwijs. Als iedereen van 25 of ouder één maand langer scholing krijgt, levert dat 3,5 miljard euro extra economische groei op. Ook investeren in innovatie loont. Elke euro aan onderzoek en ontwikkeling levert 2,3 euro groei op.

Ik hoop dat er iemand op deze aardkloot rondloopt die daar een touw aan kan vastknopen. Maar meer nog ben ik reuze benieuwd naar de uitleg van deze droogkloot en wat voor bewijzen hij daarvoor denkt te kunnen overleggen. Let wel; hij heeft het over meer dan een paar centen hè ?

Goed laten we deze Willy Wartaal maar even voor wat hij is, dan gaan we door naar de volgende; Willem Vermeend die vaak te gast is geweest bij de Vara! en daar soms zelfs zinnige dingen wist uit te brengen.

Ik stel een drietrapsraket voor. Ten eerste moeten bedrijven hun bedrijfsprocessen digitaliseren. De tweede trap is investeren in nieuwe technologie. Ik noem vijf technologieën. Kunstmatige intelligentie, big data, blockchain, de technologie achter bitcoin en andere cryptomunten, robots en the internet of things. Het grootste effect heeft investeren in klimaat.

We moeten naar een economie die geen CO2 meer uitstoot. Groene economie is een snelgroeiende economie

Mijn bek viel open ! Hij wil dus mensen massaal de WW inschoppen omdat hun werk overbodig is geworden of overgenomen door computers en robots, hij is fijn ! “Investeren in klimaat” hoe ziet zo’n man dat voor zich ? Of ziet hij het helemaal niet voor zich maar roept hij maar wat omdat dat bij Jesse Klaver ook door iedereen voor zoete koek geslikt wordt ? Groene economie ? Waar hebben we het dan over ? Het kopen van Chinese zonnepanelen ?

De enige (althans in mijn ogen) die dingen zegt die hout snijden is de derde en laatste, deze mevrouw is hoofdeconoom bij de ING.

Drie topeconomen waarvan eentje zinnige dingen zegt, geen indrukwekkend resultaat, en daar bouwt een regering dan haar beleid mee op.

Ik weet niet hoe het u vergaat maar als de Hoge Heren in Den Haag het beleid bepalen aan de hand van deze prietpraat geeft mij dat weinig vertrouwen in de toekomst, nou is Tijl inmiddels 67 dus het meeste van mijn toekomst ligt achter hem maar je zou toch acuut medelijden met toekomstige generaties krijgen.

boredom-1977519_640

 

Doe mee met 8.466 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

15 Comments on Prinsjesdag = Economie

 1. De VUT werd ingevoerd om vermoeide werkers fatsoenlijk te kunnen laten stoppen, in een tijd van hoge jeugdwerkloosheid om de jeugd aan het werk te krijgen.
  AOW verhoging bewerkstelligt het tegenovergestelde, is niet goed voor arbeidsparticipatie en ook niet voor de economie. Het is een slavendrijversverhaaltje dat ze leuk ‘inkleuren’, leugens.

  Verhoging arbeidsproductiviteit is goed, maar Nl heeft al zo’n beetje de hoogste arbeidsproductiviteit ter wereld. Winst daaruit komt voornamelijk tegoed aan de werkgevers, werkers zien er maar bitter weinig van terug. Automatisering en robotisering kan daar bij helpen. Ben niet zo bang dat dat veel werklozen op zal leveren. Wat mij betreft is er niks op tegen om van een 40-urige werkweek naar een 30-urige werkweek te gaan, mits het ‘loon’ dat die robot ‘verdient’ dan maar de werker toevalt.

  Kunstmatige intelligentie kun je maar beter mee oppassen. Elon Musk houdt niet op te waarschuwen:
  https://fenixx.org/2017/08/01/facebook-robots-ontwikkelen-eigen-geheimtaal/
  Als je de controle kwijtraakt, krijg je hem niet meer terug. En ik denk dat robots minder medelijden met ons hebben dan mohammedanen.

  Groene economie is idioot. Let wel, ik ben tegen het vervuilen van de Aarde, ik ben ook tegen het rucksichtloss opmaken van eindige grondstoffen, maar het helpt niet om als een blind paard …

  Die ‘groene energie’ leidt tot veel duurdere energie dan bij onze concurrenten, China kool en kern, VS schaliegas. Als je niet meer kan concurreren ga je simpelweg failliet.

  Ze zijn gek en ze liegen.

  Jammer dat je die derde niet aangehaald hebt.

  Liked by 1 persoon

 2. @Tijl

  Allemaal gebaseerd op drijfzand en niet te meten, zoals je al zei economie is geen exacte wetenschap, maar net zo lulkoek als psychologie en sociologie e.d.

  Allemaal spielerei.

  Het is allemaal preken voor eigen parochie.

  Liked by 2 people

 3. Net zoals de helft van alle Amerikanen geloof ik niet meer in de legitimiteit van onze voorgaande regeringen, het huidige demissionaire en het toekomstige horror Kunduz ver 2.0 kabinet, simpel. Hoe men het ook invult het gaat gepaard met nog extra grote bezuinigingen en hervormingen, die het volk gewoon afhankelijk gaat maken aan de alles regelende overheid. Een dystopische totalitaire staat Europa ligt reeds op de loer, men stond erbij en keek er na.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // september 20, 2017 om 09:11 //

  Bedankt voor de uitgebreide reactie Fubar, met name de foto van het windmolenpark is ronduit schokkend.

  Like

 5. lig altijd krom om de van dorp idioten.
  De vogel slachtmolens zijn verschrikkelijk co2 intensief.de beton basis heeft een bezopen hoeveelheid ijzer voor bewapening en minimaal 7 truckloads met escorts front and back naar locatie. recapture co2 onmogelijkj.

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel // september 20, 2017 om 10:11 //

  Ik betwijfel of het werkelijk zo’n bezopen hoeveelheid is skeeter, een mens kan zich nauwelijks een voorstelling maken wat een krachten er vrijkomen bij zo’n mastodont. Bedenk maar eens wat voor kracht ervoor nodig is om de propeller aan het draaien te krijgen, het is niet bepaald zo dat je die met spierkracht even een zetje kan geven, die dingen zijn gigantisch.

  Like

 7. De boodschap dat meer mensen moeten profiteren van de economische groei ging niet over de autochtone bevolking. Volgens mij wordt hier ook aan voorbij gegaan.

  Liked by 1 persoon

 8. Volslagen larie allemaal. Je vraagt je af hoe je zulke onzin nog met een stalen gezicht kunt verkopen aan de mensen. Denken deze lui echt dat we dom zijn? Ik geloof het verdomd anders kun je dit niet volhouden. Knap dat ze niet direct in de lach schieten.

  Like

 9. Like

 10. En we werken ook al het langst (op Zweden en Denemarken na):

  Like

 11. Tijl Uylenspiegel // september 20, 2017 om 23:05 //

  Kunnen we die grafieken niet op een of andere manier doorsturen naar Mark Rutte misschien dat hij dan eens wat minder hoog van de toren blaast ! En om je de waarheid te vertellen, het is dus nog erger dan ik al dacht. Nou ja mijn werkzame leven zit erop en het enige dat ik nog kan doen is afwachten wat de heren politici met ons ouderen wil gaan doen. Feit is wel dat ik dolgraag een Pil van Drion achter de hand zou willen hebben zodat ik tegen de tijd dat ik het écht niet meer leuk vind eruit kan stappen, of zoals mijn moeder zei; stop de wereld, ik wil eraf.

  Like

 12. Dacht je dat Rutte dat niet wist ?

  Like

 13. Tijl Uylenspiegel // september 20, 2017 om 23:29 //

  Nou nee, hij heeft heeeel lang geschiedenis gestudeerd maar dat ging allemaal over veeeel langer geleden ;D
  Ach de andere kant is dat we het nog te goed hebben om echt in opstand te komen.

  Like

 14. Tijl Uylenspiegel // september 20, 2017 om 23:36 //

  Het stomme is dat we het ons bij veel dingen niet realiseren, als je met je auto gaat tanken gaat 2/3 van de benzineprijs naar de belasting, koop je een nieuwe auto dan gaat daar direct 45% van de prijs naar de belasting, een liter jenever idem, een pakje shag of sigaretten wil ik niet eens meer weten maar het is absurd. En als je dan je nieuwe auto netjes hebt af getankt en je wilt de weg op dan moet je eerst nog wegenbelasting betalen. Het is nog even wachten tot je belasting moet betalen op de ingeademde zuurstof.

  Like

 15. Zuurstof vonden ze voorlopig nog te ver gaan, vandaar CO2. Dat is wat je uitademt nadat je de zuurstof ingeademd hebt 😉

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: