Nieuw

Overheid krijgt geen vat op buitenlandse geldstromen naar moskeeën

Moskeeën in Nederland ontvangen financiële steun vanuit Golfstaten. De overheid vreest buitenlandse invloed in deze instellingen en wil dit soort geldstromen graag beter in kaart brengen, maar dat is geen eenvoudige opgave. NU.nl >>

Nou wil ik niet vervelend doen, maar ik ga het toch doen. In 2016 werd ons een heel ander sprookje verteld:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt een lijst met islamitische instellingen die geld uit Saudi-Arabië zouden krijgen geheim. Wel bevestigt het ministerie het bestaan van een dergelijke lijst. Tot nu toe hield het kabinet vol dat dergelijke lijsten niet bestaan.

De Tweede Kamer maakt zich al jaren zorgen over de buitenlandse financiering van moskeeën. Met name geld dat uit landen als Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar naar Nederland vloeit, is volgens veel politieke partijen een probleem. In deze landen wordt een ultraconservatieve versie van de islam gepredikt, die zou kunnen leiden tot radicalisering.

In Oostenrijk is buitenlandse financiering van moskeeën verboden. In Nederland nog niet. Minister Asscher zegt dat een verbod vanwege de vrijheid van godsdienst in Nederland niet mogelijk is. NOS >>

Dus, wat is het nu? Kan de overheid het niet in kaart brengen of wil de overheid het niet (met ons delen)? Eerst zegt het kabinet dat zulke lijsten niet bestaan, dan houden ze het geheim en nu kunnen ze het weer niet in kaart brengen.

Verder met Nu.nl:

NRC meldde dinsdag dat achttien islamitische organisaties in Nederland de afgelopen jaren financieel zijn ondersteund door liefdadigheidsinstellingen uit Koeweit. Dat baseert de krant op basis van een vertrouwelijk document dat het ministerie van Buitenlandse Zaken recent heeft ontvangen van het Golfland. De omvang van deze financiering bedraagt zo’n 10 miljoen euro.

Tot voor kort was de overheid formeel niet op de hoogte van deze geldstromen vanuit Koeweit naar Nederlandse islamitische organisaties.

‘Formeel niet’. Informeel wel dan?

De Tweede Kamer is in de zomer op de hoogte gesteld van de informatie en Nederlandse inlichtingendiensten doen nu onderzoek naar de geldstromen.

Dat is dan 30 jaar te laat. Maar wat kun je verwachten van een organisatie waarvan de hoogste baas drie dagen voor Bataclan twittert:

De bevestiging van financiering vanuit een Golfstaat komt niet als een verrassing. Vorig jaar bleek een salafistische organisatie een schoolpand in Rotterdam te hebben gekocht met geld uit Qatar. De geldschieter werd in het verleden in verband gebracht met het financieren van terrorisme.

Qatar is een slaven en terreurstaat, de financiële bloedhond van de jihad. Zelfs de terreurburen van Islamitische Staat Saoedi-Barbarije zeggen dat.

Een ander voorbeeld komt uit Utrecht. Vorig jaar schreef het AD dat een salafistische moskee geld had ontvangen via een instelling uit Koeweit, die in verband is gebracht met Al-Qaeda. De alFitrah-moskee ontkende de banden, maar deze week bleek uit het overzicht dat Koeweit stuurde aan Nederland, dat deze financiering wel degelijk heeft plaatsgevonden.

Maar Al-Qaeda valt ook onder godsdienstvrijheid, dus Collaborateur Asscher gaat er niks aan doen.

In opdracht van het kabinet deed adviesbureau Rand een poging om de geldstromen onder de loep te nemen. Dat bleek niet te doen, zo luidde de uitkomst van het onderzoek in 2015 tot grote teleurstelling van de Kamer. Moskeeën zijn weinig transparant en het ministerie van Buitenlandse Zaken bleek niet bereid om volledige openheid te geven aan Rand.

Moskeeën jihadcommandocentra die niet transparant zijn die moet je sluiten. Heeft u als burger al eens geprobeerd om bij de belastingdienst niet transparant te zijn? Die middeleeuwse godsdienstvrijheid, bedoeld voor protestanten en katholieken, betekent niet dat de nazislam boven de wet staat. Dat kabinet van ons is Gekke Henkie met boter op zijn hoofd.

“Het is onwenselijk dat het gedachtegoed van fundamentalistische stromingen wordt verspreid via moskeeën in Nederland”, zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

“Gebedshuizen in Nederland zouden ontmoetingsplaatsen moeten zijn van gelovigen in lokale gemeenschappen.

De Ummah is een wereldwijde gemeenschap.

Minister Asscher schreef vorige week dat sinds enkele jaren Saudi-Arabië (2010) en Koeweit (2013) via hun ambassades zo nu en dan informatie geven over financieringsverzoeken van religieuze instellingen in Nederland.

Zo nu en dan.

Deze informatie wordt in de meeste gevallen gedeeld met de AIVD. De gegevens geven geen compleet beeld van alle voornemens tot financiering vanuit de twee Golfstaten, omdat je er niet van kunt uitgaan dat de landen ieder verzoek delen. In de meeste gevallen bevat het enkel de naam van de instelling die om geld heeft gevraagd.

De landen zijn de informatie gaan delen uit eigen beweging.

Nederland stond gewoon een beetje af te wachten.

Dat is een bijkomstigheid van de scherpere controle op terrorismefinanciering en Golfstaten weten ook dat het niet in hun belang is als er zorgen zijn over terrorismefinanciering vanuit hun land. Nederland hoopt met meer Golflanden afspraken te kunnnen maken zodat de transparantie rond de geldstromen verbetert.

Afspraken met moslims.

Koeweit informeert tegenwoordig bij Buitenlandse Zaken als er vanuit dat land plannen zijn voor de financiering van een moskee. Het ministerie laat het land dan weten of een geldstroom naar zo’n moskee gewenst is.

Die reactie van Nederland wordt deels gebaseerd op verschillende criteria die in 2016 zijn opgesteld in de beleidsnota ‘Normatief kader problematisch gedrag’. Aan de hand van dit document moet de overheid makkelijker kunnen beoordelen of het gedrag van een religieuze instelling buiten de perken is.

In het document staat dat het kabinet niet tegen buitenlandse financiering is.

Niet tegen buitenlandse financiering door staten waar vrouwen gegeseld worden als ze verkracht zijn, waar openlijk slavernij voorkomt, waar atheïsme als terrorisme aangemerkt is.

Het wordt echter wel problematisch als met de financiering invloed wordt verworven die problematische ‘gedragingen’ met zich meebrengt. Daarbij worden onder meer het afwijzen van de democratie als staatsvorm,

Elke moslim, en elke moskee wijst democratie af. Sharia is de wet van islam, de islam erkent geen door mensen gemaakte wetten. Wanneer gaat de overheid zich eindelijk eens inlezen?

het aanzetten en oproepen tot haat en het ongelijk behandelen van mannen en vrouwen als dergelijke gedragingen genoemd.

Daar staat de koran en de hadith’ vol mee. Dat wordt zelfs in de meest ‘gematigde’ moskee gepredikt, als ze dat niet zouden doen dan zou het geen islam zijn. Kijk anders nog even hier, wat voor filmpjes die Al-Fitrah moskee op hun eigen you-tube kanaal plaatst.

Omdat de geldstromen zo moeilijk in kaart te brengen zijn, klinkt bij verschillende partijen de roep om een algeheel verbod van financiering van moskeeën vanuit Golfstaten.

Minister Asscher heeft echter herhaaldelijk gezegd dat die optie vanwege de vrijheid op godsdienst niet aan de orde is.

Vrijheid van godsdienst is niet hetzelfde als financiering uit het buitenland, eerloze dienaar van Beëlzebub.

“Geloofsgemeenschappen hebben de vrijheid om financiering aan te trekken vanuit binnen- of buitenland”, schreef hij vorige week. “Het kabinet verkent de mogelijkheden om ongewenste buitenlandse financiering via wetgeving in te perken.”

Aanpassing van de wetgeving om zo instellingen te dwingen inzage te geven in hun financiën, lijkt de enige optie om ongewenste geldstromen tegen te gaan. Tot die tijd blijft het niet te doen om volledige inzage te krijgen en kan het vaker gebeuren dat Nederlandse instellingen geld ontvangen uit dubieuze bronnen.

Het is pure onwil van dit kabinet, dit kabinet werkt voor de vijand.

 

Doe mee met 8.470 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (7457 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

5 Comments on Overheid krijgt geen vat op buitenlandse geldstromen naar moskeeën

 1. 100.000 sterren fubar.
  Dit kabinet werkt voor de vijand.
  Collaborateurs die berecht moeten worden.

  Like

 2. polderboy // september 12, 2017 om 09:15 //

  In principe kun je weinig doen, als mensen met zijn allen geloven dat koppensnellen, kutten snijden en het vervolgen van kafirs allemaal tot Allah’s heilige wetten behoren.
  Zeker als Allah ze ook nog als uitverkorenen heeft opgedragen om die wetten te verwezenlijken.

  Het beste is ze uit andere samenlevingen te weren en ze in hun eigen habitat te laten leven.
  Lui die ze willen laten integreren, zoals Asscher, zou je moeten lozen, door niet op ze te stemmen. Dat is inderdaad gebeurt, massaal heeft men niet op de PvdA gestemd.

  Like

 3. Volgens een lachende premier Rutte, valt het allemaal best mee.
  We moet de oogjes sluiten en het hoofd in het zand steken.
  Premier Rutte waakt over ons, net zoals zijn illustere voorganger premier Colijn.
  We kunnen rustig gaan slapen en onze geweren in bewaring geven bij de sociaal democraten.
  Komt allemaal goed!

  Like

 4. P.S. en de kogels bij drs P.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: