Nieuw

Fijn we hebben “topeconomen”

Tenminste als we het AD mogen geloven, en één van hen is Barbara Baarsma. Een citaat van haar hand; “Stop met vaste contracten, alleen nog contracten voor vijf jaar”

Baarsma (47), hoogleraar marktwerking- en mededingingseconomie aan de Universiteit van Amsterdam, directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank en Kroonlid van de SER, heeft duidelijke opvattingen. Om er een paar te noemen: arbeidscontracten voor onbepaalde tijd moeten vervangen worden, het topsectorenbeleid moet op de schop en het hypotheken- en pensioenstelsel is aan herziening toe.”

Toen ik het las moest ik even naar lucht happen, het moge duidelijk zijn dat zij zich nog nimmer in de problematiek van de ‘gewone’ werknemer heeft proberen te verplaatsen. Nog nauwelijks bekomen ging ze verder; ,,Als je structureel wilt groeien, heb je eigenlijk maar twee knoppen om aan te draaien”, legt ze uit. ,,Dat zijn het arbeidsaanbod en de productiviteit. Wat dat eerste betreft: de verhoging van de AOW-leeftijd is de beste zet die het kabinet heeft gedaan. De economie groeit dit jaar naar verwachting met ruim 3 procent, maar het structurele groeivermogen schatten we voor de jaren daarna op 1,2 procent.

Zou iemand haar misschien eens kunnen uitleggen dat ‘haar’ Rabobank niet bepaald staat te trappelen van ongeduld om iemand zonder vast contract een hypotheek te verstrekken ? Goed dan krijgt een werknemer telkens een contract van vijf jaar, dat zal om te beginnen de werkeloosheid onder oudere werknemers een enorme boost geven, die nam al toe door het verhogen van de AOW leeftijd dus dat gaat helemaal goed komen ! Iemand die vandaag de dag na zijn veertigste een andere baan moet zoeken heeft de grootste moeite weer aan de bak te komen dus dat gaat van WW binnen de kortste keren naar Bijstand.

Ja zult u zeggen maar ze heeft het over het topsectorenbeleid, ja m’n hoela ! Dat is een kreet om de angel er een beetje uit te halen, ze laat gewoon niet het achterste van haar tong zien. Elke wandeling begint met de eerste stap denkt zij.

Het moge duidelijk zijn, Barbara denkt bij het woord werknemer uitsluitend aan de hoger opgeleide werknemer, de lager opgeleide daar heeft ze kennelijk niet zoveel mee. Denk aan een stratenmaker loodgieter of buschauffeur, de werkgever heeft tegenwoordig niet veel meer met die mensen, hun productiviteit loopt wat terug en ze zijn vrij eenvoudig te vervangen door jongere werknemers die ook nog eens moeten beginnen in een lagere loonschaal. Dus als je die werkgever het gereedschap geeft om na vijf jaar iemand zijn contract niet te verlengen dan wordt het echt feest.

Mensen moeten ook zelfverzekerd kunnen denken: “Wat zal mijn baas doen om het grote talent dat ik ben, vast te houden, om ervoor te zorgen dat ik niet naar een ander bedrijf overstap?” Ja hoor Barbara dat denkt elke postbode; “ik ben als groot talent van onschatbare waarde voor mijn werkgever” Ga toch fietsen mens !

Zou iemand dat mens eens aan de hand mee kunnen nemen om te laten zien dat er onder het niveau van manager ook nog mensen werken, mensen die het toch al steeds vaker af moeten leggen tegen de robotisering. Je zou er verdomme acuut socialist van worden als je haar hoort praten met haar ‘twee knoppen’. (Nou is ze één van die vrouwen die tot op hogere leeftijd aantrekkelijk blijven dus als zij het over twee knoppen heeft denkt de gemiddelde man al snel aan heel wat anders maar dat terzijde.)

decollete-1688448_640

En om ouderen dan maar helemaal richting vrijwillige euthanasie te drijven moet van haar ook het pensioenstelsel op de schop. Gek, tot voor enige jaren vond men zowel in binnen- als buitenland dat wij met afstand het beste systeem ter wereld hadden, maar Barbara wil dat graag op de schop nemen en dat heeft dan natuurlijk weer niks te maken met die € pensioenpotten€  van om en nabij de 1500 miljard. Nee echt, ze heeft het beste met ons voor hoor !

finance-2632151_640

Zou een van haar werkgevers binnen de Rabobank al zitten te brainstormen over een hypotheek die ook om de vijf jaar verlengd moet worden ? Want ja het arbeidscontract loopt ook elke vijf jaar af, en daar moet je als bank wat mee natuurlijk. Nou ja daar heeft Barbara natuurlijk allang over nagedacht maar dat tovert ze pas uit haar hoge hoed als het zover is.

Kom dus maar op met die Voltooid Leven pil, of de pil van Drion, geef het beestje maar een naam maar de behoefte daaraan gaat spectaculair toenemen wat ik u brom, het risico om na je zestigste aan de bedelstaf te komen is reëel, je kunt niet meer 100% meekomen dus de datum dat je afgeschreven bent komt met rasse schreden naderbij.

Oh u vertrouwt er wel op dat Barbara het alleen over de ‘topsectoren’ heeft ? Hoeveel vanbusinessman-2527297_640 die mensen uit die topsector zouden er nog blijven werken na hun zestigste, zouden die niet al lang en breed hun zakken dermate gevuld hebben dat ze op eigen kosten vast de pensionado uit gaan lopen hangen ? Nee hoor het verhogen van de AOW leeftijd heeft op hen geen enkel effect, dat is hooguit een welkome fooi, een leuke bijkomstigheid. Het verhogen van de AOW leeftijd heeft hoofdzakelijk effect op Jan met de Pet, niet op mensen uit de top, die zorgen tegen die tijd wel voor een paar leuke commissariaten. Twee of drie keer per jaar onder het genot van een goed glas wijn even met elkaar bijpraten tegen een afschuwelijke vergoeding. Nee laat die topjongens maar lopen !

 

Doe mee met 8.470 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

12 Comments on Fijn we hebben “topeconomen”

 1. VUT werd ooit ingevoerd om jeugdwerkloosheid op te lossen.
  Verhoging AOW leeftijd heeft, had iedereen kunnen bedenken, omgekeerde effect gehad. We hebben nu nog steeds, ook met aantrekken economie, een hele hoge jeugdwerkloosheid.

  “Wat dat eerste betreft: de verhoging van de AOW-leeftijd is de beste zet die het kabinet heeft gedaan. De economie groeit dit jaar naar verwachting met ruim 3 procent, ”

  Daar is nul aantoonbaar verband tussen. Maar ach, daar hebben hedendaagse wetenschappers natuurlijk geen boodschap aan.

  Like

 2. Tijl Uylenspiegel // september 11, 2017 om 16:37 //

  Ja bevorder ze nog even tot wetenschapper dan gaan ze helemaal naast hun schoenen lopen !
  De VUT werd overigens voor een stevig deel betaald door de werknemers zelf, ondergetekende weet dat als geen ander, bij hem werd de premie nog wel ingehouden terwijl hij er zelf geen gebruik meer van mocht maken. Later bleek dat op die manier teveel premie was binnengekomen maar dat is niet terugbetaald aan de gedupeerden maar in de pensioenfondsen gestort. Nee Tijl heeft het volste vertrouwen in die zogenaamde topeconomen !

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // september 11, 2017 om 16:37
  Ja bevorder ze nog even tot wetenschapper
  ——–

  Dat deed ik niet, ze is hoogleraar aan de UvA. Dan bén je wetenschapper, kan ik ook niks aan doen. Kon ik dat maar.

  Like

 4. Net als sommige van die praatjesmakers bij RTL. Ik heb maar MBA en dat is geen hoogwaardige economie maar soms zie ik het toch echt duidelijker.
  De meesten willen Nederland in de uitverkoop zetten en de AOW leeftijd nog verder verhogen.
  Hier los je inderdaad geen jeugdwerkeloosheid mee op. Was ook niet de bedoeling. De bedoeling was en is snel bezuinigen. En ouderen zijn van huis uit gemakkelijk in de omgang. Gaan niet de straat op en plegen geen verzet. Bekogelen geen agenten etc. Dus makkelijk scoren. Zo weer een klus geklaard. O ja we hebben nog een hoge werkloosheid onder jongeren en allochtonen. Ach dat komt wel eens aan de beurt.

  Like

 5. Ik vind Babara Baarsma een lekker wijf maar als je je bedenkt dat ze al lange tijd verbonden is aan de Rabobank ,wat gewoon een criminele organisatie is en veroordeelt daarvoor door de rechtbank vraag ik mij sterk af voor wiens parochie ze preekt om daarmee haar broodheer niet te kwetsen .
  En weet je trouwens hoe ze iemand noemen die bij een criminele organisatie werkt ? juist .

  Like

 6. Onzekerheid ten top, de enige zekerheid voor de burger die overblijft is een wietplantage op zolder….

  Hadden we ooit geen vakbonden die opkwamen voor de arbeiders? Oeps, vergeten, het volk dat daar de directie van die organisaties is zijn dezelfde uitvreters die we in de politiek aantreffen.

  Holleerder, je had gelijk, gewoon crimineel zijn is de beste optie, ofwel zit je op je oude dsg verzorgd onder de pannen en krijg je met voorrang een hartoperatie, ofwel naai je de boel erbij als je gepakt word en kun je met een bonnetje van justitie en je vergaarde centjes vertrekken naar andere oorden…

  Like

 7. Nou, lekker wijf hoor.

  Like

 8. Kortom de rechten van de werknemers zijn pakweg de laatste 20 jaar afgebouwd.
  Twee redenen:
  1. de financiering van de kosten van de migratie is voor een groot deel op deze groep afgewenteld en hun verworvenheden zijn ingeperkt.
  2. het internationale bedrijfsleven heeft steeds goedkopere arbeidskrachten nodig.
  Dat krijg je door de mensen murw te maken door ze steeds voor te houden dat ze zogenaamd langer leven en nu langer en harder moeten door werken om de concurrentie met China, Rusland, India en de Marsmannetjes vol te houden, anders zouden we terug vallen in armoe.
  En de politici en de ceo’s maar lachen, dat we het als zoete koek slikken.

  Like

 9. Dat zou ook voor alle politieke besluiten moeten gelden. Niet meer over het graf heen regeren.

  Like

 10. Tijl Uylenspiegel // september 11, 2017 om 22:51 //

  Nou kom op Fubar, als er één een gefotoshopte afbeelding zou moeten herkennen dan ben jij dat wel en zelfs ik kan zonder bril vaststellen dat dit een bewerkte foto is, de maker heeft zelfs niet eens zijn best gedaan dat te verbergen. Deze vrouw is voor een 47 jarige bijzonder goed geconserveerd en is (ver) bovengemiddeld aantrekkelijk.

  Like

 11. Pensioenstelsel op de schop?
  Dan nu maar volledig uitbetalen aan degenen die meedoen en niets meer inleggen, dat lijkt mij het beste.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: