Nieuw

Dubbelwit

Nee dat zegt u niets waarschijnlijk, nou ik zal het maar bekennen het zei mij ook niks, het blijkt de bijnaam te zijn geweest van Witte Corneliszoon de With. Geen idee hoe goed de gemiddelde lezer(es) van Fenixx thuis is in de Vaderlandse geschiedenis maar bij mij was hij behoorlijk verbleekt (wat dan vreemd genoeg wel weer aardig bij zijn naam past…)

Maar goed Witte de With is dus een van onze zeehelden uit de Gouden Eeuw. Ik hoor u bijna denken; “lekker belangrijk”. Helemaal mee eens, onze zeehelden waren niet bepaald lieverdjes en hebben naar de huidige maatstaven aardig wat misdaden op hun geweten. Naar de huidige maatstaven, niet naar de maatstaven die destijds golden, de Engelsen, de Portugezen enfin alle zeevarende Europese naties deden precies hetzelfde.

Er werd wat af geroofd, gemoord en geplunderd en ze stonden elkaar allemaal naar het leven. Nee het waren geen lekkertjes en het gedrag van Witte de With was eerder regel dan uitzondering.

ship-1545514_640

Waarom dit dan in herinnering gebracht ?

witte-de-with-675239_640

Nou dat komt zo; het Kunstcentrum Witte de With in de gelijknamige Rotterdamse straat (zie foto) gaat zijn naam veranderen;  “Aanleiding voor het besluit is een open brief van een groep kunstenaars, schrijvers, actievoerders en wetenschappers eerder dit jaar met de vraag of een maatschappijkritisch kunstinstituut wel kan opereren onder een besmette naam. Witte Corneliszoon de With (1599-1658) was vlootvoogd van de VOC en daarom betrokken bij koloniale uitbuiting. 

Een tekst die sinds enkele maanden te lezen is op de website van het instituut geeft inzicht in de daden van de man die lang als ‘zeeheld’ te boek stond. Hij verbrandde onder meer 90.000 kruidnagelbomen van boeren op de Molukken om het land minder waard te maken.”

Het hele koloniale verleden van Nederland zit in het verdomhoekje, aangezwengeld door gekleurde medelanders uit Suriname en de Antillen en omarmd door vele salonsocialisten die het wel mooi vinden om onze geschiedenis ‘zwart’ te maken. Wij schijnen ons massaal te moeten schamen voor ons verleden. Gek, maar mij lukt dat niet, volgens Tijl moet je het gewoon in die tijd zien en zo stak de wereld en Europa in het bijzonder in elkaar. Tijl weigert het dus ook om zich te schamen voor daden van 5 eeuwen geleden, sterker nog; hij is trots op onze Vaderlandse geschiedenis, ons hele kleine landje heeft een zéér vooraanstaande rol gespeeld in Europa en dat hebben ze toch maar mooi geflikt !

We kunnen het verleden niet beoordelen naar de huidige maatstaven dat heet geschiedvervalsing, de hele wereld was toen (op een andere manier) veel gewelddadiger dan ons nu lief is, onwaarschijnlijke lijfstraffen werden om het minste of geringste uitgedeeld, die waren echt niet alleen voorbehouden aan slaven of inlanders. Een bezoekje aan de Gevangen Poort kan wat dat betreft een eyeopener zijn, de rillingen lopen je over de rug ! Zelfs de meest eenvoudige martelingen als duimschroeven hand-1701971_1920daar wil je niet te lang bij stilstaan als je nachtrust je lief is en dat was nog maar kinderspel bij andere ‘aardigheidjes’ die men in petto had.

dungeon-2034672_640

Opvallend is dat dit zogenaamde cultuurrelativisme altijd over Europeanen gaat, de misdaden van bijvoorbeeld Nelson Mandela worden angstvallig verzwegen, straten, lanen, viaducten worden vernoemd naar de man die zijn carrière begon als zogenaamde vrijheidsstrijder maar uit naam van die vrijheid mensen wel liet vermoorden met brandende autobanden om de hals. Die veelal onschuldige mensen stierven een afgrijselijke dood die nauwelijks is voor te stellen (en dat moet je ook niet doen want je doet geheid geen oog meer dicht). Hun enige misdaad was dat ze blank waren. Net als “Dubbelwit” die naast zeeheld trouwens ook nog eens een heel viriel menneke was want ondanks dat hij het grootste deel van zijn leven op zee zat is hij drie keer getrouwd geweest en liet hij maar liefs tien kinderen na…. Oordeel zelf;

https://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_de_With

Doe mee met 8.452 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

26 Comments on Dubbelwit

 1. Tijl Uylenspiegel // september 7, 2017 om 13:49 //

  Misschien wel leuk om erbij te vertellen, Tijl is ondanks dat hij geboren en getogen is in Den Haag pas in zijn late dertiger jaren naar de bekende “Haagsche” bezienswaardigheden als de Gevangen Poort geweest en heeft daar heel wat onrustige nachten aan overgehouden. Nachtmerries ? Nou dat gaat wat ver maar mijn nachtrust had wel aardig te lijden onder wat mensen elkaar aandeden in onze historie.

  Like

 2. Republikein // september 7, 2017 om 14:15 //

  Ze zagen een witte vlek in de geschiedenis.
  En dat is mooi, nu nog de blinde vlek.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel // september 7, 2017 om 14:32 //

  Zie trouwens zojuist dat GeenStijl er ook een artikel over heeft gemaakt. Venijniger dan het mijne dat dan weer wel.

  Like

 4. Oh ik dacht ffe dat het over mij ging dubbel wit nou ja zucht .
  Kom ik net bij de Lidl kassa staat er een mevrouw achter mij die zegt tegen de kassiere (ja let op komt ie ).
  Er staan nog een hoop griekse producten he ?.
  Nou je begrijpt natuurlijk wel dat ik zo iets hadt van mooi voorzetje ik zal m er ffe inkoppen PAM!.
  Ik zeg tjah dat krijg je he als je christelijke symbolen van je producten af gaat fotoshoppen om bij moslims in hun reet te kruipen dan blijft het staan.
  De manager stond er ook bij ik denk zo die kun je in je zak steken 🙂
  Zie je het voor je grote gozer kale kop groot silveren kruis om zn nek en dan zo n opmerking je hadt die koppen moeten zien …………………. geen woord dat was dan wel weer jammer lol.
  Mijn dag was weer goed 🙂
  Ook leuk te zien dat lidl met zn griekse producten blijft zitten heerlijk zo iets dat heet backlash mischien leren ze er van .

  Liked by 1 persoon

 5. Tijl Uylenspiegel // september 7, 2017 om 15:08 //

  Dubbel wit. Nee dat kan niet over mij gaan, mijn hex keek zo af en toe met afgunst dat zelfs midden in de winter nog zichtbaar was waar mijn zwembroek had gezeten. Eén dag zon en ik heb al een bruine kop.

  Like

 6. Misschien toeval, maar de Witte de Withstraat in de Amsterdamse zeeheldenbuurt wordt heden ten dage voor het overgrote deel bewoond door roverts uit Merokko en Turrekije.

  Like

 7. De leden, aanhangers en sponsoren van Kunstcentrum Witte de With moeten eens goed nadenken met hun hypocriete, achterbakse acties. Tevens moet dit soort parasieten zichzelf eens de volgende vragen stellen, als ze dat al kunnen!
  Hoe komt het dat ik gekleed, geschoold, medisch goed verzorgd ben?
  Ik zou zeggen ga anders op een eilandje zitten met je parasiet-achtige soortgenoten en val ons verder niet lastig met dit soort onzinnige gezwets en “MOVE ON”! Wel je Nederlandse paspoort en nationaliteit inleveren als je het niet bevalt in Nederland. Ik denk dat dit soort pissebedden niet eens een ruggengraat hebben om dit alsnog te doen! Ik zou zeggen “GET A GRIP AND A REAL JOB PARASITES”!
  Nederland had nooit de dienstplicht af moeten schaffen.

  Like

 8. Dus ze zijn kwaad dat Witte de With wat kruidnagelboompjes verbrand heeft?
  Hebben ze enig idee hoeveel het islamitische Indonesië in de fik gestoken heeft?
  Driekwart van Borneo, een groot deel van Sumatra en de helft van Nieuw-Guinea, er gaat daar meer tropisch oerbos in de hens dan in Brazilië, maar daar horen we die klimaatjankers niet over. En dan laat ik de genocides die Indonesië heeft gepleegd in Oost-Timor en nog dagelijks pleegt op Guinea nog even buiten beschouwing.

  Like

 9. De geschiedenis is zoals het was. Goed of slecht maakt nu niets meer uit .
  Geschiedenis is geschiedenis en daar moet je niets aan veranderen.

  Kan ook niet want dan verkracht je de waarheid hoe die dan ook maar is. Het is zelfs aan te bevelen dat alle details zuiver worden weergegeven, inclusief al de martelingen, vernielingen en verdere wanprestaties.
  Juist daaruit kan je aflezen hoe het vroeger was en kan er lering uit getrokken worden.

  Veranderen en veranderen geeft uiteindelijk het beeld dat velen niet bestonden en niet meer genoemd worden.
  Als je het lijntje doortrekt dan bestond b.v. de 2 wereldoporlogen ook niet en Nederland heeft altijd bestaan en we zijn allemaal liefertjes

  Verheerlijking van het een en ander is een andere zaak, veroordelen ook maar de geschiedenis is en blijft geschiedenis.

  Like

 10. Een groep “kunstenaars wetenschappers actievoerders” en nog wat meer nutteloos gesubsidieerde onnozelaars die weinig tot niets bIjdragen, wanneer gaat die geldkraan dicht voor dit soort links schuim.

  Like

 11. Die witte de wit had wel raad geweten met den slapjanussen en leeghloopers terend op den sack van den werkenden burger….

  Like

 12. Claudia M. // september 7, 2017 om 18:13 //

  @zonnigbrazil; die geschiedenis wordt nu juist uit alle macht uitgewist. Dat is wat hier gebeurt. Kijk naar het feit dat er op scholen over WO II en zeker de Holocaust amper of de Holocaust zelf al helemaal niet gesproken kan worden. Allerlei onwaarheden over de z.g. Gouden Eeuw worden verspreid, waar maar een heel kleine elite van profiteerden, de rest van wat toen Nederland was, had het echt niet best. De meeste waren landarbeider, ondervoed en stierven jong, maar daar hoor je niemand over. Nee, die slavernij, die wij in Europa n.b. als eerste afschafte, die is belangrijk! Ook hier heeft zo’n 99 procent van de toenmalige Nederlanders part noch deel aan gehad en al helemaal niet van geprofiteerd, nogmaals wij stierven jong, erg jong!

  Onze huidige welvaart hebben wij geheel te danken aan hen die na WO II de boel hebben opgebouwd en we waren al een heel end jaren ’60. Toen kwam de omkeer door het binnenhalen van z.g. gastarbeiders, waarvan iedereen toen nog dacht; die mensen gaan terug. Er ging echter amper iemand terug, sterker nog wij kregen gezinshereniging en daarna is het gesodemieter begonnen.

  De waarheid wordt allang verkracht, je moet echt naar alternatieve sites voor de waarheid en echte geschiedenis, die staat alleen nog in boeken.

  George Orwell, zijn tijd blijkbaar ver vooruit:
  “The most effective way to destroy people is to deny and obliterate their own understanding of their history.”

  Like

 13. Tijl Uylenspiegel // september 7, 2017 om 22:57 //

  Het spijt me je te moeten tegenspreken Claudia, de eerste generatie van Turkse en Marokkaanse gastarbeiders is voor het leeuwendeel wel degelijk huiswaarts gekeerd na een aantal jaren, die eerste generatie was door grote bedrijven geronseld in de min of meer welvarende kustgebieden. De tweede golf die ging niet meer terug, het merendeel daarvan was ook niet geronseld maar ging op eigen initiatief, zij kwamen veel meer uit het arme agrarische achterland en ze hadden zich lekker laten maken door de succesverhalen van de teruggekeerden. Vrij snel daarna leek het Joop den Uyl wel grappig om de sociale zekerheden die voor autochtonen golden ook voor hen op te laten gaan. In principe niet zo gek want of ze nou werkzaam waren of niet, op hun inkomen werden sociale premies ingehouden. Die inhoudingen waren dus een kapitale fout, als dat niet was gebeurd dan had het fragiele kaartenhuis nog steeds overeind gestaan. Zo zijn er meer fouten gemaakt, bedrijven hadden ontdekt dat het voor hen zelf én voor de betrokken werknemer gunstig was om ze in plaats van te ontslaan af te laten keuren op zeer dubieuze gronden en in het vervolg daarvan kwamen mensen erachter dat dit lang zo gek nog niet was. Een mens wil niet weten hoeveel mensen (allochtoon én autochtoon) destijds afgekeurd werden op niet gedefinieerde rugklachten; oorzaak onbekend, behandeling onmogelijk. Alstublieft, hier heeft u een levenslange uitkering ! Dit massale misbruik heeft ertoe geleid dat de WAO moest worden afgeschaft, wat restte was een slap aftreksel. Ook de rol van artsen was uitermate dubieus want een specialist herkent binnen ja en nee een simulant maar zij kozen ervoor om eraan mee te werken.

  Like

 14. Liked by 1 persoon

 15. Turkse directrice.

  Hoe de vliegende fuck durft die der smoel open te trekken over slavernij ?

  Like

 16. Tijl Uylenspiegel // september 8, 2017 om 00:23 //

  Oh dus toch, ik had wat afbeeldingen bij de naam gezocht en ze zag er eigenlijk wel redelijk “Europees” uit dus ik dacht dat die eigenaardige naam wees op artistieke familie….
  Maar het is gewoon een Turk die aan een ander geldinfuus is gelegd.

  Liked by 1 persoon

 17. Hij heeft trouwens ook in de GevangenPoort gevangen gezeten:

  Liked by 1 persoon

 18. Lastig manneke trouwens 😉

  Hij publiceerde onder de naam van zijn neef Jan de Haas opnieuw een pamflet, maar nu één vol loftuitingen: het Rotterdams Zeepraatje. De With bracht erin zelfs tot uitdrukking hoezeer hij Tromps geduld tegenover hem op prijs stelde door Tromp te laten spreken: komt er dan een dol mensch die wat tegen mij raast, dat neem ik hem niet eens qualijk af…. Helaas, de With kon het kennelijk niet laten iemand hatelijk te bejegenen want in datzelfde pamflet werd de Zeeuwse viceadmiraal Johan Evertsen op grove wijze beledigd: Ik walg als ik van hem hoor spreken, en sag hem liever hangen als eten. Tromp werd hierdoor ernstig in verlegenheid gebracht want nu leek het alsof hij het daarmee eens was. Razend zocht hij De With op en maakte hem uit voor een hontsvot ende snappert en een blaeuwbouckmaecker.

  Like

 19. Republikein // september 8, 2017 om 01:16 //

  Ik zag ze in de jaren 60 bij de tramhalte staan, van die vreemde mensjes met lange jurken tot aan hun rare schoentjes en op hun lelijke hoofdjes met holle ogen een ;eip petje.
  Eerst dacht ik dat de bestemming theehuis was of loket maar niet veel later kreeg ik een inval:eerst loket en daarna theehuis, dezelfde tramroute.

  Like

 20. Tijl Uylenspiegel // september 8, 2017 om 01:35 //

  Een lastig mannetje was hij zeker, zelfs onder de toen gebruikelijke regels. Hij had ook meerdere malen grote moeite om voldoende zeevarenden aan te laten monsteren.

  Like

 21. Als je ‘blaeuwbouckmaecker’ googelt krijg je alleen de wiki van Dubbelwit en wat afbeeldingen. Ik had gehoopt wat meer te vinden.

  Maar goed, als je verlegen zit om scheldwoorden kun je altijd hier terecht. Iets om in gedachten te houden als schrijver 😉

  Het repertoire van kapitein Haddock

  https://janhee.home.xs4all.nl/haddock.html

  Like

 22. Tijl Uylenspiegel // september 8, 2017 om 02:40 //

  Eerloze dienaar van Beëlzebub en Halve Maan-rovers heb ik bij deze toegevoegd aan mijn vocabulaire ! 😀

  Liked by 1 persoon

 23. Ik woon in de Witte de Witstraat in Den Haag, moet ik mij nu schamen en gaan verhuizen ?

  Like

 24. Tijl Uylenspiegel // september 8, 2017 om 16:22 //

  Nee de kans is alleen aanwezig dat de naam Zeeheldenkwartier veranderd wordt in Nationale Misdadigerswijk of iets met gelijke strekking. Zeehelden dat kan natuurlijk niet meer. Balkenende neemt ook met terugwerkende kracht zijn woorden terug dat we weer de oude VOC mentaliteit terug moeten hebben. Wat denkt die wel die ouwe slavendrijver 😀
  En laten we ons maar niet vergissen, straks zijn de Oranjes aan de beurt want veel van de narigheid gebeurde in hun opdracht !
  Het beste kunnen we het hele vak geschiedenis op scholen van hoog tot laag schrappen. Straks mogen we ook niet meer trots zijn op de Afsluitdijk of de Deltawerken of het droogmalen van polders. En de naam Nederland moet nodig eens onder de loep genomen worden, Zwartland is dat wat ?
  Aan de andere kant staat het mensen natuurlijk ook vrij het land met zo’n afschuwelijk verleden te verlaten. Nu ik erover denk; dat is veruit de beste optie, zijn we gelijk van al dat gezeur af.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: