Nieuw

Verloskundig personeel in Malmö is gedwongen om overvalalarm te dragen – naar aanleiding van o.a. bedreigingen en geweld

Foto: Tom Adriaenssen -Wikimedia Commons.

Door: Mats Dagerlind – Vertaling: “rommel”

Het nieuw spannende Zweden – Door de nieuwe multiculturele ‘uitdagingen’ van geweld, bedreigingen en bestormingen op de spoed eisende afdelingen van ziekenhuizen zijn onlangs uitgebreide beveiligingsmaatregelen ingevoerd om het personeel tegen geweld en bedreigingen te beschermen, met name van familieleden van criminele patiënten die met schot- en meswonden binnenkomen. Nu is men ook gedwongen het ziekenhuispersoneel van verlossingsafdelingen, zoals vroedvrouwen en andere zorgverleners, met een overvalalarm te voorzien. Dit op grond van de vele bedreigingen en geweld van de echtgenoten en andere mannelijke familieleden.

In Malmö zijn de problemen met geweld en bedreigingen van toekomstige vaders en andere mannelijke familieleden het ergst. Marie Jensen, een verpleegkundige en beveiligingsmedewerkster aan het Universitair Ziekenhuis in Malmö en Lund, is bedroefd, en zegt tegen het tijdschrift Vårdfokus (Zorgfocus) dat ze het “depressief en zorgelijk vindt dat we deze ontwikkeling moeten meemaken”.

Zij vertelt ons hoe bedreigingen, beledigingen en algemene respectloosheid tegen het personeel nu behoren tot de dagelijkse werkdag van de medewerkers van de vrouwenkliniek in Malmö, en dat de problemen in de afgelopen jaren hevig zijn geëscaleerd. Zelfs pure doodsbedreigingen zoals “ik ga je vermoorden”, “ik ga je mollen” en “ik maak de dokter koud” vinden regelmatig plaats. Daarom heeft de ziekenhuisdirectie besloten dat al het personeel – vroedvrouwen, hoofdverpleegkundigen, zorgverleners, dokters enz – op de afdelingen een overvalalarm dragen als ze in dienst zijn.

Dat het zich hier handelt om een nieuw fenomeen wordt bevestigd door vrouwen die in het oude Malmö kinderen hebben gebaard, en dit soort situaties nooit zagen toen zij in het ziekenhuis lagen. Een van hen is schrijfster en debater Katerina Janouch en commenteert de berichtgevingen over bedreigingen in de bevallingswereld als volgt:

Ik heb drie kinderen gebaard op DS 89-97, het was toen vol met mannen – 0 van hen bedreigend.

Marie Jensen zegt dat het gewoonlijk is geworden “met steeds vaker incidenten tegen het personeel van de vrouwenkliniek, meldkamer en neonatale afdeling.” Ze zegt ook dat het niet de bevallende vrouwen zijn die zich op deze manier gedragen, maar de “aanhorige mannen”, dat wil zeggen de vaders van de pasgeboren kinderen en andere mannelijke familieleden.

Pia Teleman, directrice van de vrouwenklinieken van de universiteit ziekenhuizen in Lund en Malmö, bevestigt tegen het tijdschrift Vårdfokus het beeld van dreiging- en geweldontwikkelingen wat Marie Jensen weergeeft. Teleman wil niet duidelijk zeggen welke groep van vaders en mannelijke familieleden voor de problemen zorgen. Ze laat het echter wel doorschemeren met de indirecte formulering dat het zich hier handelt om gezinnen “die heel wat bagage moeten dragen in de vorm van traumatische ervaringen.”

Het overvalalarm wat nu verplicht wordt gesteld voor het verloskundige personeel om te dragen, is gekoppeld met de ingang die al lange tijd bewaakt wordt door beveiligingspersoneel. Deze kunnen snel met het alarm naar de afdeling opgeroepen worden wanneer een familielid bedreigend of gewelddadig wordt.

De procedure om het personeel met overvalalarmen te voorzien is in volle gang en men hoopt dat in begin 2018 iedereen met een alarm is uitgerust.

Bron:

https://samnytt.se/forlossningspersonal-i-malmo-tvingas-bara-overfallslarm-pga-hot-och-vald/

Doe mee met 8.452 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (4940 Articles)
Altijd in oppositie.

2 Comments on Verloskundig personeel in Malmö is gedwongen om overvalalarm te dragen – naar aanleiding van o.a. bedreigingen en geweld

  1. Ik zocht een tweet die ik eerder vandaag langs zag komen toen ik iets anders zocht, maar ik vind hem niet. Hij ging ongeveer als volgt:

    Welk land heeft de hoogste belastingtarieven. Zweden. En nu moet een ziekenhuis ontruimd vanwege ‘lice’ (tweet was in het Engels), luizen.

    Like

  2. Laat figuren die zich als beesten gedragen links liggen en smijt ze het ziekenhuis uit.
    Dat ze maar op straat hun kind uitpoepen als ze zich niet menswaardig kunnen gedragen.

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: