Nieuw

Nederlandse generaal wil door de staat gecontroleerd staatsnieuws

Wilfred Rietdijk, brigadegeneraal bij de landmacht, wil dat Nederland een nieuwe organisatie optuigt die manipulatie en beïnvloeding via nepnieuws – vooral vanuit Rusland – in kaart moet brengen. Elsevier >>

Een generaal die het nieuws wil gaan controleren. Veel enger kunnen we het niet bedenken. De ene Nederlandse generaal is nog gekker dan de andere. De ene is een klimaathippie:

Het hele conflict in het Midden-Oosten is terug te voeren op het klimaat dat in razendsnel tempo verandert. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zei tijdens een congres in het Vredespaleis dat er geen stabiliteit kan zijn, zonder dat er klimaatveiligheid is.

“Miljoenen mensen zijn of zullen er de dupe van worden”, zei hij. Hij wees erop dat het op de Noordpool nu al 20 graden warmer is dan wat het normaal zou moeten zijn rond deze tijd van het jaar. “Directe consequenties zijn dat er nog meer stormen komen en overstromingen. Mensen, economieën en zelfs hele landen kunnen geraakt worden.” Fenixx >>

Terwijl de andere respect heeft voor jihadisten. Zijn eigen zoon kwam om bij een bermbom van de Taliban.

Generaal b.d. (generaal buiten dienst) Peter van Uhm heeft respect voor Nederlandse Syriëgangers, omdat ze opkomen voor hun idealen. Volgens hem zijn het jongeren die ‘op de een of andere manier ervaren dat ze iets moeten doen om de wereld beter te maken’. Volkskrant >>

Met zulke generaals hebben we geen vijanden meer nodig.

Als voorbeeld noemt Rietdijk onder meer de desinformatie rondom MH17.’ Eeuh, die desinformatie komt voornamelijk van de overheid, die almaar vragen weigert te beantwoorden. Al drie jaar (3) weigert Rutte vragen van Pieter Omtzigt te beantwoorden (1, 2, draadje). In 2016 heb ik eens de feiten rond MH17 op een rijtje gezet, maar dat zal vast nepnieuws zijn voor deze Russofobe generaal.

Zelf pleit Rietdijk voor een samenwerking tussen overheid en belangrijke media, waarbij de overheid bij nieuws zegt in hoeverre het geverifieerd is en percentages afgeeft. ‘Media kunnen dat dan bij hun berichtgeving plaatsen.’

Dat gebeurt al hoor, Rietdijk. De NPO wordt volledig door de overheid gefinancierd en is zo onafhankelijk als de Pravda in zijn beste dagen.

En via onze reageerder Danny:

Bits of Freedom ziet Ministerie van Waarheid niet zitten

Journalistenvakbond ook niet

“Het is altijd een goed idee als er meer wordt samengewerkt op het gebied van veiligheid, ook in het digitale domein. Maar we zitten niet te wachten op een ministerie van Waarheid dat ons gaat vertellen dat twee plus twee vijf is, zoals in het boek 1984 van George Orwell.” Dat zegt Bits of Freedom (BoF). De stichting, die zich inzet voor digitale burgerrechten, reageert op een voorstel van brigade-generaal Wilfred Rietdijk. Die wil media en overheid nauwer laten samenwerken in de strijd tegen verspreiding van nepnieuws.

Update 14.58 – Journalistenvakbond ziet ook niets in voorstel
Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) ziet niets in een nauwe samenwerking tussen media en overheid in de strijd tegen nepnieuws. “Laten we niet vergeten dat desinformatie ook van diezelfde overheid kan komen. Het is absoluut belangrijk nepnieuws tegen te gaan en juist daarom is de onafhankelijkheid van de journalistiek essentieel. De overheid is er om die onafhankelijkheid te faciliteren.”

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

5 Comments on Nederlandse generaal wil door de staat gecontroleerd staatsnieuws

 1. Heeft Generaal Rietdijk een klap gekregen van het marxisme/leninisme?

  Niemand hier zit te wachten op de Stasi/ comi controle shit.

  Dit is wel heel heel erg Orwelliaans.

  Baaah krijg er een vieze smaak van in mijn bek.

  Gauw wegspoelen met een vodkaatje met ijs. ;))

  Liked by 1 persoon

 2. We hebben al een door links gecontroleerd nieuws…

  Liked by 1 persoon

 3. The United Nations 2030 Agenda decoded: It’s a blueprint for the global enslavement of humanity under the boot of corporate masters

  http://endoftheamericandream.com/archives/the-2030-agenda-this-month-the-un-launches-a-blueprint-for-a-new-world-order-with-the-help-of-the-pope

  Liked by 1 persoon

 4. Een Ministerie van Waarheid tegen nepnieuws

  Volgens de strategisch adviseur Nationale Veiligheid en Cyber Wilfred Rietdijk is nepnieuws een van de grootste bedreigingen voor onze democratie. Rietdijk is tevens brigadegeneraal bij de landmacht en zijn verdediging tegen nepnieuws is een keurmerk voor écht nieuws. Dat keurmerk moet worden afgegeven door de overheid. Niet schrikken. Het is in uw eigen belang en die van onze nationale veiligheid.

  Een opvallend interview dinsdag in de Volkskrant met daarin een aantal verontrustende uitspraken van de brigadegeneraal. Zo beweert hij dat de technische voorsprong van Rusland, China, Iran en Soedan inmiddels zo groot is, dat ons land de digitale dreiging vanuit deze landen niet aankan.
  https://www.rtlz.nl/opinie/column/roderick-veelo/een-ministerie-van-waarheid-tegen-nepnieuws

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Als 1984, a Brave New World, Islam, Kafka, Fakemedia en De Dictatuur de handen ineenslaan – Fenixx.org

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s