Nieuwsticker

Martin Sommer: In het debat over slavernij is overdrijving keukenmeester

Op de radio hoorde ik dat het weghalen van standbeelden in verband met het slavernijverleden nu ook in Engeland op het menu staat. Het kon niet uitblijven, wat in Amerika gebeurt, is immers Leitkultur. Hier te lande staan Peter Stuyvesant en Michiel de Ruyter te wankelen. Voordat ze van hun sokkel worden getrokken: zullen we ons eerst afvragen wat de rol van Nederland is geweest in de slavernijgeschiedenis, en of die rol vergelijkbaar was met die van Amerika?

Dat treft. We hebben een eminente historicus die zich al sinds 1974 in de vaderlandse bemoeienissen met de slavernij verdiept. Hij heet P.C. Emmer en ik ben niet de eerste die de grap maakt dat hij niet erg p.c. is. Dat is ook lastig als je dit onderwerp serieus neemt. Aan de telefoon vertelt Piet Emmer dat het Rijksmuseum van plan is een grote tentoonstelling te houden over Nederland en de slavernij. De nieuwe directeur, Taco Dibbits, zei daarover in de Volkskrant dat ‘slavernij ons in de vezels zit’. Helemaal niet waar, aldus Piet Emmer. Hooguit 1 procent van de Nederlanders heeft ooit te maken gehad met de slavernij.

Volkskrant >>

Blacks started the African slave trade, Muslims expanded it and carried it to new heights of brutality, white people stopped it.

Then Europeans gave blacks and muslims independence and blacks and Muslims restarted the African slave trade all over.

Fenixx >>

Doe mee met 7.220 andere volgers

About Fubar (4531 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

3 Comments on Martin Sommer: In het debat over slavernij is overdrijving keukenmeester

  1. Ik moet meteen aan Fred Emmer denken. Wat zou het een verademing zijn wanneer het nieuws weer in die stijl gebracht zou worden. Gewoon de feiten, geen bevooroordelingen, geen emoties, niet framen, enz, enz,

    Like

  2. Net een biografie over Michiel de Ruyter uit. Die heeft niets met slavernij te maken gehad. Ja, hij heeft wel Christenen vrij gekocht uit moslimhanden en protestante predikanten uit handen van Katholieke Fransen. Maar hij heeft geen slaven gevaren.

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: