Nieuw

Dilemma’s

Vandaag stond er een artikel in het AD over scheefgroei in de schoenenindustrie. Het blijkt dat met name grote winkelketens hun schoenen laten maken in Vietnam en China.

Op het bijbehorende filmpje is te zien dat werknemers in bedrijfskleding werken aan een lopende band. Ronduit afschuwelijk werk natuurlijk, daar is iedereen het wel over eens maar gemakshalve vergeet men even dat toen de schoenindustrie nog rond Waalwijk plaatsvond het er hier niet veel anders aan toe ging. Zeker, de Nederlandse werknemers hadden betere arbeidsvoorwaarden dan de Chinezen en Vietnamezen nu.

Maar zijn wij nu ineens de zedenmeesters van de wereld? De arbeidsvoorwaarden in Nederland zijn destijds afgedwongen door de werknemers verenigd in vakbewegingen. En toen dat in de ogen van de werkgevers doorschoot zijn ze elders gaan kijken. Moeten wij nu de strijd voor redelijke arbeidsvoorwaarden in Vietnam en China gaan strijden?

Punt is natuurlijk dat de Chinezen en Vietnamezen god op hun blote knieën danken dat ze werk en een vast inkomen hebben, zeer schamel weliswaar maar alles beter dan honger lijden.

Hoe langer je over dit soort vragen nadenkt hoe moeilijker het wordt. Het is nog altijd de “gewoonste zaak van de wereld” dat fabrikanten en werkgevers in het algemeen zoeken naar wegen om de lonen zo laag mogelijk te houden. De economie “trekt aan” maar werknemers profiteren niet mee. Werkgevers werken met flexwerkers of uitzendkrachten om te voorkomen dat men vaste werknemers te hoog moet belonen en om wetgeving te omzeilen. Robotisering en de computer doet de rest. Vanuit werkgevers standpunt misschien niet zo gek maar funest voor werknemers. Flexwerkers en uitzendkrachten zijn zelden georganiseerd via de vakverenigingen, het ledental loopt al jaren terug en het lidmaatschap wordt almaar duurder. Bij de vakbonden klotsen de stakingskassen tegen de muur maar stakingen worden nog slechts zeer zelden ingezet om eisen kracht bij te zetten.

Ook de rechterlijke macht speelt een zeer bedenkelijke rol, keer op keer worden de toch al zeldzaam geworden stakingsacties door hen verboden. En de Nederlandse werknemer is te slaafs en laten zich mak terug in hun hok drijven. Daar moet je in Frankrijk eens om komen !! Die laten zich echt niet door een rechter tegenhouden om hun stakingsrecht op te eisen, sterker nog; de rechter die dat wel doet moet flink op zijn tellen passen want het is niet ondenkbaar dat ze hem fysiek aanvallen. Denk bijvoorbeeld even terug aan de directeur van Air France die zijn driedelig kostuum van zijn flikker werd getrokken terwijl hij over een hek moest klimmen om zijn vege lijf te redden.

Zonder dat het veel aandacht krijgt wordt de positie van de Europese werknemer met de dag slechter, we hebben de tijd van de industriële revolutie met dank aan de vakbewegingen uit die begintijd om weten te buigen naar een socialere beloning en vanuit de overheid een sociaal vangnet. Dat zijn zonder meer wapenfeiten van de “oude” vakbeweging en (socialistische)politiek, ze zijn echter verleden tijd. Het sociale vangnet wordt steeds verder afgebroken mede dankzij massaal misbruik en werkgevers hebben nog nooit een sociaal gezicht gehad, ze werden daartoe gedwongen. Nu die dwang is verdwenen tonen ze hun werkelijke gezicht weer.

En terwijl die neergang van de Nederlandse werknemer gestaag doorgaat gaan we nu andere landen de les lezen. Natuurlijk is het een grof schandaal dat mensen in China en Vietnam worden uitgebuit maar dat is niet onze strijd maar de hunne.

Onze strijd zou moeten zijn de arbeidsomstandigheden en de beloning in eigen land, hooguit zouden we producten kunnen boycotten maar de vraag is of de Nederlandse en Europese consument bereid is veel meer voor zijn dagelijkse behoeften te betalen of in hoeverre ze daar nog toe in staat zijn want laten we wel eerlijk blijven de Nederlandse werknemer wordt ook uitgekleed.

Hé is Tijl nu opeens communist geworden ? stalin-1116231_640Nee hoor wees gerust maar hij denkt wel dat we de verworvenheden uit het verleden, ook al zijn die op socialistische leest geschoeid moeten bewaken en bewaren. Het antwoord op een tekort aan laaggeschoolde arbeiders moet niet zijn om ze te importeren met alle gevolgen van dien maar een betere beloning. Ook de overheid heeft daar een taak in, liever gezegd die zouden ze moeten hebben want die taak hebben ze al decennia verzaakt. Een tekort aan buschauffeurs? Dan laten we de minimumleeftijd zakken! Waren we al “gewend” aan chauffeurs in het OV. die de Nederlandse taal maar moeizaam of nauwelijks meester waren straks zitten er chauffeurs die nog maar net de pubertijd ontgroeid zijn, nog nat achter de oren maar wel de verantwoordelijkheid over een groot aantal passagiers.

Nederlanders zijn er gemiddeld sterk op achteruit gegaan, zeker vanaf 2007, de lasten zijn verzwaard en lonen zijn niet of nauwelijks gestegen terwijl de inflatie onverminderd doorging ondanks dat die op papier zogenaamd onder de 2% bleef weet de gemiddelde loonslaaf wel beter.

Tijl zijn mening? Laten we eerst de stront op onze eigen stoep eens opruimen voordat we anderen als viezerik aanwijzen omdat hun stoep niet schoon is. En hou in godsnaam eens op met het importeren van goedkope arbeiders/migranten die ons land van binnenuit kapot maken.

http://www.ad.nl/economie/goedkope-stappers-voor-ons-maar-in-azie-wringt-de-schoen~a1d41286/

boredom-1977519_640 Tijl Uylenspiegel

Doe mee met 8.450 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Tijl Uylenspiegel (501 Articles)
Tijl denkt altijd eerst goed na voor hij iets stoms zegt.

10 Comments on Dilemma’s

 1. Als de werkgever je een knaak netto meer ging betalen snoepten de staat en al die sociale potbeheerders mooi mee en bleek die knaak opeens 20 gulden te zijn geworden aan loonkosten. Die extra poen was nodig voor de Ferrari en de gouden kranen plus bonussen van het bestuurders- en beheerderskartel. Dat is het kartel dat nog erger is dan het partijkartel en gemakshalve ook maar wordt vergeten door de kartelbestormers.

  Kortom, dan ben je als werkGEVER snel uitgeGEVEN als poenGEVER. De vakbonden hebben, net als al die andere communistische organisaties die gestoeld zijn op de vermarkting van afgunst, meer naar de kloten geholpen dan ons lief was. Resultaat is nu dat er alleeen nog maar werk is bij de overheid.

  De kleine bedrijven hebben het loodje al gelegd of zijn naar Polen en de grote kunnen alleen samen met de sponsors van de overheid met subsidies bedrijfje spelen. Van de week ging er 200 miljoen subsidie naar een zonnepanelenboer in Friesland. Zelfde systeem van belastinggeld verbrassen als met de windturbines toen ze er 40 jaar geleden mee begonnen.

  Maar ja, we hebben hier niet voor niets al honderd jaar een corpocratie te financieren en nee, daar hebben ze geen werknemers voor nodig maar goedkope slaven die ook nog eens gemakshalve als stemvee op kunnen treden in dat mooie toneelstuk dat ze democratie durven te noemen.

  Die bemoeizucht met werknemersrechten in het buitenland is net zo schofterig als dat ze zich met kinderarbeid bemoeien in opkomende landen. Door dat gedoe wordt er nu niks meer in die landen gekocht, zijn de kinderen werkeloos, mist hun gezin die 5 dollar per week om te kunnen eten en sterven ze nu de moord van de honger. Bedankt tiefuscommunisten, waar de FNV er ook 1 van is.

  Liked by 1 persoon

 2. Tijl Uylenspiegel // augustus 23, 2017 om 17:22 //

  Ik denk dat je dan mist Brein dat ik het had over het begin van de industriële revolutie, die begon omstreeks 1750 in Engeland en waaide begin 1800 over naar Europa. Destijds waren er ernstige misstanden waaronder kinderarbeid en hoe je het wend of keert dat tij is toch met de socialisten gekeerd. Ik had het dus niet over de salonsocialisten van de laatste vijftig jaar, dat is compleet ‘different kook’. In je haat tegen de moderne vakbond en de salonsocialisten vergeet je dat er een tijd was dat we ze heel hard nodig hadden. Vakantie en het daarbij horende vakantiegeld hebben we toch maar mooi aan de nationaal-socialisten van Hitler te danken.

  Liked by 1 persoon

 3. Ja, ik ging even helemaal uit de bol. De ouwe socialisten en zelfs de ouwe nationalen waren nog redelijk te pruimen en hebben inderdaad best wat goede dingen voor de mensen gedaan. Tot de totalitaire globalistische communisten overal de hele zooi infiltreerden en geruisloos overnamen.

  Daar herken je al die parasieten dan ook aan. Ze pikken overal de concurrent in en gaan op naam van de overgenomen vennootschap tekeer met hun handwerk van graaien en als de toko dan vol schuldigheden zit pleuren ze ‘m weg, houden een neurenbergertje en pakken de volgende bnij de kladden.

  Wat alleen Nederland al betreft hebben ze zo ongeveer alle bestaande partijen overgenomen. Alleen bij de PVV krijgen ze geen poot aan de grond omdat Geert er voor is gaan liggen en geen partijsysteem wil.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel // augustus 23, 2017 om 22:37 //

  Het zal wel gek klinken maar ik weet nooit wat ik ermee aan moet, je schrijft een artikel en het wordt redelijk tot goed gelezen maar er komt nauwelijks commentaar op, behalve van de in dit geval zéér kritische Breinbrouwsel. Mag dat niet dan kritiek hebben ? Nee tegenovergesteld juist, kritiek is onontbeerlijk ! Dat moet ! Ik geef onder de nickname Tijl Uylenspiegel mijn mening, mijn manier van tegen dingen en mensen aankijken maar ik ben geen heilige, als ik ongelijk heb of uit mijn nek loop te ouwenelen dan moet dat gezegd worden. Schop maar tegen me aan, toon aan dat ik de plank missla, dat ik ernaast zit. Of, en dat is ook een mogelijkheid; betuig je instemming. Alles beter dan het lezen en terzijde schuiven.

  Liked by 1 persoon

 5. Het idee dat wij hier ageren tegen de lage lonen en de kinderarbeidvelders heeft nog een ander gezicht, nl het feit dat als men de bedrijven daar wegjaagt die mensen daar hun werk en inkomen verliezen.
  Het is als een rijke zakenman die eerst daar goedkope arbeid gebruikt, over de rug van die lokale bevolking, vervolgens de zaak verkoopt en de ‘wereldverbeteraar’ uit gaat hangen en gaat ageren tegen kinderarbeid en lage lonen en op die manier de lokale bevolking nog een keer vern**kt door hun nu de werkgelegenheid af te pakken.
  En nee, dat wil niet zeggen dat ik voor lage lonen en kinderarbeid ben, maar dat ik van mening ben dat het een fase is waar een land doorheen moet en waar de bevolking zelf watbaan moet doen.
  Nog even daargelaten dat het sprookje van Nederland als een rijk welvarend land intussen al wel bijna 20 jaar achterhaald is, we kunnen gewoon niet de hele wereld proberen te reguleren, laten we eerst eens de troep hier op ruimen.
  En ja, werkgevers hebben de neiging de winst te willen maximaliseren. Maar dat neemt niet weg dat het de onwaarschijnlijk hoge kosten zijn die door de overheid worden opgedrongen die decarbeid hier zo duur maakt.

  Liked by 2 people

 6. Tijl Uylenspiegel // augustus 23, 2017 om 23:20 //

  Een waarheid als een koe, en waar heeft de overheid al dat geld voor nodig? Niet alleen voor de nutsvoorzieningen, onze overheid heeft zoveel geld nodig omdat ze zich allerhande taken heeft toegeëigend die helemaal niet thuishoren bij een overheid. Tijdens de crisis is er voor tenminste 20 miljard! aan lasten verzwaard en nu de crisis voorbij is hoor je niemand over een net zo drastische lastenverlichting maar lopen ze zich rijk te rekenen en lopen ze dingen te zoeken waar ze dat geld aan uit kunnen geven. Geen hond die ze op de vingers tikt en zegt dat het niet hun maar ons geld is.

  Liked by 1 persoon

 7. Republikein // augustus 24, 2017 om 03:45 //

  Ik wil gratis schoenen, kan dat?
  Alleen in het leger kreeg je die. we noemen het kistjes.

  Liked by 1 persoon

 8. Nog even wachte @Republikein dan krijg je een petje, een overalletje en bijpassende kistjes. Maar wel allemaal in hetzelfde kleurtje. Het fijne is dan dat we niet meer bang hoeven te zijn voor ons lijf en leden want als iemand ons durft te beschadigen, met of zonder hakbar, wordt dat door Moeder Overheid gezien als beschadiging van Rijkseigendom en dan zijn ze d’r als de kippen bij.

  Like

 9. @Tijl ,de reaguurder heeft het makkelijk door zijn kritiek te richten op een deel van het artikel. Voor de rest was het een perfecte song, dus doorgaan met zingen en stop die wauwelende dronken lor aan het eind van de tap maar het beehaatje van de bardame in z’n muil😉

  Like

 10. Ben 6000 mails aan het teruglezen, duurt nog wel even, terug van weggeweest.
  Weer een leuk artikel en een goede overpeinsing. Heb pas 5 paar slippers gekocht die moeilijk te krijgen zijn.
  Groetjes aan iedereen.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: